İçeriğe atla

I. Ahmose

I.Ahmose
Mısır Firavunu
Hüküm süresiMÖ 1549-1524
Önce gelenKamose (Yukarı Mısır), Khamudi (Aşağı Mısır)
Sonra gelenI. Amenhotep
ÖlümM.Ö. 1525
DefinMumya Deyrü'l Bahri'de bulundu muhtemelen ilk önce Abidos'a gömülmüştü.
Eş(ler)iAhmose-Nefertari, Ahmose-Sitkamose, Ahmose-Henuttamehu
Hanedan18.Hanedan
BabasıSeqenenre Tao
AnnesiI. Ahhotep
DiniAntik Mısır dini

I. Ahmose, Mısır'ın altın çağı olarak kabul edilen Yeni krallık döneminin ilk hanedanı olan 18.Hanedanın kurucusudur.[1] Hiksoslara karşı savaşırken öldürülen firavun Seqenenre Tao'nun oğlu ve on yedinci hanedanlığın son firavunu Kamose'nin erkek kardeşiydi. Babasının 7 yaşında ölümü ve kardeşinin 3 sene süren hükümdarlığından sonra 10 yaşında tahta geçti.[2]

Ahmose, yaklaşık olarak bir asırdır Aşağı Mısırda süren Hiksos işgalini bitirmesi, Kenan ve Nubya'da Mısır gücünü eski haline getirmesi, ülke yönetimini düzenlemesi, taş ocaklarını, ticaret yollarını yeniden canlandırması, çeşitli inşaat projeleri ile Antik Mısır tarihinde önem kazanmıştır.[2]

Ailesi

Ahmose'nin soyu 17.hanedana dayanmaktadır. Babası ve Annesi kardeştir. Kendisi de kız kardeşi Ahmose-Nefertari ile evlenmiş ve onu baş hanımı yapmıştır. Oğlu Ahmose-ankh onun ilk varisiydi fakat saltanatının 17. veya 22.yılında öldü.[3] Bu yüzden bir diğer oğlu I. Amenhotep kendisinden sonra tahta geçmiştir. I. Thutmose'nin eşi Mutnofret'in de Ahmose'nin bir kızı olduğu sanılmaktadır.

Saltanat Süresi ve Tarihi

Çeşitli kaynaklardan M.Ö. 1570-1546, 1560-1537, 1551-1527 ve 1539 saltanat yılları olarak aktarıldı.[4][5][6] Manetho, Ahmose için 25 yıl 4 aylık bir saltanat süresi vermiştir.[4] Bu, Tur bölgesinde bulunan bir taş ocağındaki "22.yıl" yazıtıyla ve Ahmose'nin mumyası üzerinde yapılan tıbbi çalışmalar ile desteklenmiştir.[4][7]

Seferleri

Teb'in yerel kralları ile Hiksos kralı Apepi arasındaki çatışma, Ahmose'nin babası Seqenenre Tao'nun hükümdarlığı sırasında başlamıştı ve Ahmose döneminde sonlanacaktı. Ahmose'nin babası mumyasından da anlaşılacağı gibi büyük ihtimalle Hiksoslara karşı savaşırken öldürüldü. Abisinin kısa süren saltanatından sonra 10 yaşındaki Ahmose tahta geçti.[8] Yaşının küçük olması sebebiyle reşit olana kadar annesi I. Ahhotep naiplik yaptı.[9]

Hiksosların Kovulması

Ahmose, Hiksoslar tarafından yönetilen Aşağı Mısır'ın fethine, Hiksos kralı Khamudi'nin saltanatının 11. yılında başladı, ancak olayların sıralaması tam olarak belirlenemedi.[10] Hiksos başkenti Avaris kuşatmasından önceki fetih olaylarını analiz etmek son derece zordur. Bilinen hemen hemen her şey, Rhind Papirüsünün arkasındaki askeri yorumlardan gelir, kısa günlük yazılarından oluşur.[11] Rhind Papirüsü, Ahmose'nin Delta'ya saldırırken kullandığı askeri stratejinin bir kısmını yazmıştır. Temmuz ayında Heliopolis'e girerek, Ekim ayında Mısır'dan Kenan'a giden Horus Yolu üzerindeki ana sınır tahkimatı olan Tjaru'yu almak için doğu deltasından aşağı indi. Tjaru'yu alırken Kenan ile Avaris arasındaki tüm trafiği kesti. Bu, Hiksos başkentini Kenan'dan gelen yardım veya malzemelerden izole ederek Avaris'i abluka altına almayı planladığını gösteriyor.[12]

Seferin ikinci kısmının kayıtları, sefere katılan bir asker olan Ebana'nın oğlu Ahmose'nin mezar duvarlarında bulundu. Bu kayıtlar, Ahmose'nin Hiksos'un başkenti Avaris'e üç saldırı düzenlediğini, ancak aynı zamanda Mısır'ın güneyindeki küçük bir isyanı bastırmak zorunda kaldığını gösteriyor. Bundan sonra dördüncü saldırıda şehri fethetti.[13] Ahmose, Hiksoslara karşı zaferini, üç yıllık bir kuşatmanın ardından Gazze yakınlarında kaleleri Sharuhen'i fethederek tamamladı.[14]

Diğer Seferler

Hiksosları yendikten sonra, Ahmose Suriye ve Nubya üzerine sefer yapmaya başladı. MÖ 16.yüzyılın sonlarında Ahmose ve onun haleflerinin Kenan'ı fethetmek yerine şehirlerini yok ederek Hiksosların gücünü kırmayı amaçladıkları anlaşılabilir. Oradaki pek çok yer tamamen yerle bir edildi ve bu dönemde yeniden inşa edilmedi.[15] Ahmose'nin Nubya seferleri daha iyi belgelenmiştir. İlk Nubya seferinden kısa bir süre sonra, Aata adlı bir Nubyalı, Ahmose'ye isyan etti, ancak yenildi. Bu girişimin ardından Tetian adlı bir Mısırlı, Nubya'da birçok isyancı topladı, ancak o da yenildi. Ahmose, Buhen'de kurulan yeni bir idari merkez tarafından kontrol edilen Nubya üzerindeki Mısır yönetimini yeniden kurdu.[16]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Egyptian Pharaohs : Predynastic : Dynasty 0 : Crocodile". www.phouka.com. 14 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2020. 
  2. ^ a b Histoire de l'Egypte ancienne (Fransızca). Librairie Arthéme Fayard. s. 192. 
  3. ^ ""Thutmose III's Accession and the Beginning of the New Kingdom"". 
  4. ^ a b c Histoire de l'Egypte ancienne (Fransızca). Librairie Arthéme Fayard. s. 193. 
  5. ^ Schwachstellen der Chronologie-Diskussion (Yunanca). ss. 47-49. 
  6. ^ "Ahmose I | Accomplishments & Facts". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2020. 
  7. ^ Ancient Records of Egypt (İngilizce). II. University of Chicago Press. 1906. s. 12. 
  8. ^ Kamose. Wiley Online Library. 
  9. ^ Histoire de l'Egypte ancienne (Fransızca). Librairie Arthéme Fayard. s. 194. 
  10. ^ Shaw, Ian (2003). The Oxford history of ancient Egypt. Internet Archive. Oxford ; New York : Oxford University Press. ISBN 978-0-19-280458-7. 
  11. ^ Donald B. Redford (1992). Egypt, Canaan, and Israel in ancient times. Internet Archive. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-03606-9. 
  12. ^ "Al-Ahram Weekly | Heritage | King of the wild frontier". web.archive.org. 31 Temmuz 2010. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2020. 
  13. ^ Ancient Records of Egypt. University of Chicago Press. 1906. s. cilt II s. 7-8. 
  14. ^ History and Chronology of the 18th Dynasty of Egypt: Seven Studies. University of Toronto Press. 
  15. ^ The Egyptian Empire in Palestine. s. 7. 
  16. ^ Histoire de l'Egypte ancienne (Fransızca). Librairie Arthéme Fayard. s. 190. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nübye</span> Kuzey Sudan ve Güney Mısırda bölge

Nübye ya da Nûbe, Mısır'ın güneyinde, Nil Nehri boyunca kuzey Sudan'a uzanan bir bölgedir. Bölge Asvan'ın güneyinde yer alan Nil'in ilk akanağından, Hartum yakınlarında yer alan Mavi ve Beyaz Nil'in birleşme noktasına kadar olan alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">II. Ramses</span> Antik Mısırda, 19. Hanedan firavunlarından biri

II. Ramses, Mısır'ın 19. Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

Bu makale Antik Mısır'ın Hanedan öncesi Mısır'dan, Firavun unvanının Roma İmparatorları tarafından son kez alınmasına kadar Mısır'ı yönetmiş olan bilinen firavunlarının bir listesidir. Verilen tarihler yaklaşık tahminler olarak alınmalıdır. Çeşitli kaynaklarda kullanılan sistem ve alınan varsayımlara göre farklı tarihlemeler bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hatşepsut</span> Mısır Firavunu

Hatşepsut veya Hatçepsut; Antik Mısır'da 18. Hanedan döneminde hüküm sürmüş kadın firavun. Annesi Ahmose (Ahmos/Yahmos) babası I. Thutmose'dir (Tutmos/Akheperkhare). Hatşepsut'un iktidarda bulunduğu zaman dilimi konusunda çeşitli görüşler vardır. Hepsinin ortak noktası kendisinin tek başına ülkesini yönetmiş ilk gerçek kadın yönetici olduğunu desteklemektedir. Bunlara göre, en erken MÖ 1503 yılında iktidara gelmiş ve en geç MÖ 1445 iktidarı son ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliçeler Vadisi</span>

Kraliçeler Vadisi, Eski Mısır'da firavunların eşlerinin gömüldüğü bir bölgedir. O zamanlar "güzelliğin yeri" anlamına gelen Ta-Set-Neferu olarak biliniyordu. Birçok firavun eşinin mezar yeri olmasıyla ünlüdür. Firavunlar ise Krallar Vadisi'ne gömüldü. Christian Leblanc tarafından tanımlanan sınırlara göre Kraliçeler Vadisi, Prens Ahmose Vadisi, Halat Vadisi, Üç Çukur Vadisi ve Dolmen Vadisi ile birlikte mezarların çoğunu içeren ana vadi'den oluşur. Ana vadi 91 mezar içerir ve yan vadiler 19 mezar daha ekler. Ana vadi dışındaki vadilerde bulunan mezarların tamamı 18.Hanedanlığa tarihlenmektedir. Kraliçeler Vadisi'nin mezar yeri olarak seçilmesinin nedeni bilinmemektedir. İşçi köyü Deir el-Medina ve Krallar Vadisi'ne yakınlık bir etken olabilir. Vadi'nin girişinde Hathor'a adanmış kutsal bir mağaranın varlığı başka bir düşünce olabilirdi. Bu mağara, ölülerin gençleşmesi ile ilişkilendirilmiş olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Merneptah Steli</span>

Merneptah Dikilitaşı, Antik Mısır kralı Merneptah tarafından yazdırılan ve arka yüzündeki granit dikilitaşın Kral III. Amenhotep tarafından diktirildiği dikilitaştır. 1896'da, Mısır'ın Teb şehrinde Flinders Petrie tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Amenhotep</span> 18. Hanedanlığın 9. firavunu

III. Amenhotep, Antik Mısır firavunluğunun XVIII. Hanedan döneminin 9. hükümdarı olarak hüküm sürmüş firavundur. İsmi bazen III. Amenofis olarak da okunmaktadır. İsmi eski Mısır diline göre Amāna-Ḥātpa olup Amun hoşnuttur anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Memfis</span> Aşağı Mısırın ilk nomu olan Aneb-Hetchin başkenti

Memphis, Aşağı Mısır'ın ilk nomu olan Aneb-Hetch'in başkentidir. Kentin kalıntıları Kahire'nin güneyinde yer alan Mit Rahina yakınlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Thutmose</span> Antik Mısır Firavunu

I. Thutmose Antik Mısır'ın 18. Hanedanı'nın üçüncü Firavunu idi. Bir önceki firavun I. Amenhotep'in ölümünden sonra tahta geçmiştir. I. Thutmose kendinden önceki firavunlardan daha fazla Mısır sınırları genişletme çabasına girmiş, Levant ve Nubia derinliklerine ilerlemiştir. Ayrıca Mısır'da pek çok tapınak inşa ettirmiş ve Krallar Vadisi'nde kendisi için bir mezar yaptırmıştır. Kendinden sonra yerine oğlu II. Thutmose geçmiştir. Saltanatı genellikle MÖ 1506 - MÖ 1493 yılları arasına tarihlenir ancak bazı tarihçilere göre ise saltanatı MÖ 1526 - MÖ 1513 yılları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamose</span>

Kamose, Teb'in on yedinci hanedanının son kralıdır. Seqenenre Tao ile I. Ahhotep'in çocuğu, I. Ahmose'nin kardeşi olduğu sanılmaktadır. Mısır'a beş yıl boyunca egemen olmuştur. Hiksoslar'a karşı koymak amacıyla askeri önlemler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır hanedanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Mısır Hanedanları listesi aynı aileden gelen ve ortak bir kökeni paylaşan yöneticiler listesidir.

Eski Mısır matematiği, Eski Mısır'da yaklaşık MÖ 3000 ila 300 yılları arasında, Eski Mısır Krallığı'ndan kabaca Helenistik Mısır'ın başlangıcına kadar geliştirilen ve kullanılan matematiktir. Eski Mısırlılar, saymak ve genellikle çarpma ve kesirleri içeren yazılı matematik problemlerini çözmek için bir sayı sistemi kullandılar. Mısır matematiğinin kanıtı, papirüs üzerine yazılmış, hayatta kalan az sayıda kaynakla sınırlıdır. Bu metinlerden, eski Mısırlıların, mimari mühendislik için yararlı olan üç boyutlu şekillerin yüzey alanını ve hacmini belirlemek gibi geometri kavramlarını ve sabit kesen yöntemi ve ikinci dereceden denklemler gibi cebir kavramlarını anladıkları bilinmektedir.

Montu Mısır mitolojisinde şahin olarak resmedilen savaş tanrısıdır. Kendisine Teb ve Yukarı Mısır'da daha çok tapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shed (tanrı)</span> antik Mısır tanrısı

Shed, Eski Mısır dininden bir tanrıdır. Halk arasında "Kurtarıcı" olarak adlandırılan bu tanrı, ilk olarak Amarna Dönemi'nden sonra kaydedilmiştir. Kurtuluş kavramını temsil eden Shed, çoğunlukla Horus, özellikle de Harpocrates ile özdeşleşmiştir. Bir tapınağı, ibadeti, kült merkezi veya ibadet merkezi yoktur. Çoğunlukla sıradan Mısırlıları hastalıktan, talihsizlikten ya da tehlikeden kurtarmaya çalışan bir tanrı olarak bilinirdi. Amarna döneminde kişisel dindarlıkta "Kurtarıcı" isimlerinin yükselişi, Akhenaten'in eski Mısır dinini yasaklama girişimlerine sıradan insanların tepkisi olarak yorumlandı. Shed ayrıca Kenan tanrısı Resheph'in bir formu olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tıbbı</span>

Antik Mısır tıbbı, belgelenmiş en eski tıp arşivlerinden biridir. MÖ dördüncü binyılın sonlarında, uygarlığın başlangıcından MÖ 525'teki Pers istilasına kadar, Mısır tıp pratiği büyük ölçüde değişmemiştir. Basit ve invaziv olmayan cerrahi, kemiklerin yerleştirilmesi, diş hekimliği ve geniş bir farmakope setini içeren bilgileri vardı. Mısır tıbbi yaklaşımları, Yunanlar da dahil olmak üzere daha sonraki gelenekleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">II. Amasis</span> Mısır firavunu

II. Amasis veya II. Ahmose, Mısır'ın Yirmi Altıncı Hanedanının bir firavunu idi. Sais'teki Apries'in halefi idi. Pers fethinden önceki Mısır'ın son büyük hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Djer</span>

Djer mevcut Mısırbilimde antik Mısır'ın Birinci Hanedanlığının üçüncü firavunu olarak kabul edilir. MÖ otuz birinci yüzyılın ortalarında yaşadı ve 40 yıl hüküm sürdü. Djer'in veya karısının mumyalanmış bir ön kolu Flinders Petrie tarafından keşfedildi, ancak Émile Brugsch tarafından atıldı.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ramses</span>

Usermaatre Setepenre Meryamun VII. Ramses Eski Mısır'ın 20. Hanedanlığının altıncı firavunuydu. MÖ 1136'dan MÖ 1129'a kadar hüküm sürdü ve VI. Ramses'in oğluydu.

II. Akrep, Kral Akrep olarak da bilinir, Yukarı Mısır'ın Protodinastik Dönemi'nde hüküm süren bir hükümdardı.