İçeriğe atla

I. Agesilaus

I. Agesilaus
Sparta Kralı
Hüküm süresiMÖ 820 - MÖ 790
Önce gelenDoryssus
Sonra gelenArchelaus
Çocuk(lar)ıArchelaus
HanedanAgiad
BabasıDoryssus

I. Agesilaus (Antik Yunanca: Ἀγησίλαος) Sparta'nın 6. Agiad hanedanı kralı idi.[1] Atinalı Apollodorus'a göre kırk dört yıl hüküm sürdü ve MÖ 886 yılında öldü. Pausanias, saltanatını kısa, ancak Lycurgus yasalarına uygun şekilde hüküm sürdüğünü bildirir.[2][3] Onun yerine oğlu Archelaus geçti. Babası Doryssus, torunu ise Teleclus'tur.

Kaynakça

  1. ^ Clough, Arthur Hugh (1867), "Agesilaus I", Smith, William (Ed.), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, s. 69 
  2. ^ Pausanias, Description of Greece iii. 2. § 3
  3. ^ Osbert Henry Fynes-Clinton, Fasti hellenici, Vol. I, 1834, p. 335
Kraliyet Unvanları
Önce gelen:
Doryssus
Agiad Sparta Kralları
MÖ 820 - MÖ 790
Sonra gelen:
Archelaus

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ksenofon</span> Yunan tarihçi, yazar, filozof ve asker

Ksenofon, Sokrates'in öğrencisi olan Yunan filozof, yazar, tarihçi ve asker.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan İmparatorluğu</span> 1867 ile 1918 yılları arasında Orta Avrupada var olan bir monarşi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

<span class="mw-page-title-main">Nikomedia</span> Bitinya bölgesinde bir antik kent

Nikomedya Marmara Denizi'ne açılan İzmit Körfezi'nin ucunda Bitinya Kralı I. Nikomedes tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kral Kaya Mezarları</span>

Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem'nde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.

<span class="mw-page-title-main">Pelops</span>

Pelops, "Frigyalı", hatta "Frigya Kralı" olarak anılan, Frigya ülkesinin en batı ucunda, İzmir-Manisa arasındaki Spil Dağı ve Yamanlar Dağı çevresinde, dağ ile aynı adı taşıyan, ancak günümüze pek az izi erişmiş Sipylus kenti merkezli olarak, muhtemelen MÖ 12. yüzyılda hüküm sürmüş yerel bey Tantalus'un ve eşi Dione'nin oğlu, Niobe'nin erkek kardeşidir. Hakkındaki anlatı şeklinde günümüze ulaşan bilgiler eski Yunan mitolojisi yolu ile olmuştur.

I. Zipoites (Bitinya) Bitinya krallığının ikinci bağımsız kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Agiad</span>

Agiadlar ya da Agiad hanedanı Eurypontidler ile birlikte Sparta'da yönetici çıkaran iki hanedandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsveç hükümdarları listesi İsveç'te hüküm sürmüş krallar ve yönetim gücü bulunup hüküm sürmüş kraliçeler listesidir. Bu liste krallık naiplerini ve Kalmar Birliği krallık genel valilerini de ihtiva ederek yaklaşık günümüze kadar İsveç'te hüküm sürmüş hükümdarlarının listesini vermektedir:

Kardiya, Antik Çağ, Trakya Chersonese'nin ana kentidir ve Melas Körfezi'nin başında bulunur.

III. Devlet Giray 1716-1717 yılında hüküm süren bir Kırım hanıdır. Babası Adil Giray'dır. III. Devlet, Aralık 1716'da I. Kaplan Giray'ın görevden alınmasından sonra han olur. 1717 yılının başında yerine IV. Saadet Giray han atandı ve kısa bir süre sonra öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lisandros</span>

Lisandros M.Ö. 405'te Hellespontos'ta gerçekleşen Aegospotami Savaşı'nda Atinalıları mağlup eden Sparta donanmasına komuta etmiş olan Spartalı amiraldir. Ertesi yıl Atinalıları teslim olmaya zorlayarak Peloponez Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bunun ardından Haliartus Savaşı'ndaki ölümüne kadar geçen on yıl boyunca Sparta'nın Yunanistan'a hakimiyetinde önemli rol oynadı.

Alcamenes veya Alcmenes, Alkamenos; Sparta'nın 9. Agiad hanedanı kralı idi. MÖ 740 - MÖ 700 yılları arasında hüküm sürdü.

Teleclus veya Teleklos, MÖ 8. yüzyılda Sparta'nın 8. Agiad hanedanı kralı idı. Kral Archelaus'un oğlu ve Kral I. Agesilaus'un torunuydu.

Doryssus veya Dorissus veya Doriagus Sparta'nın 5. Agiad hanedanı kralı idi. Pausanias, onu Labotas veya Leobotes'un oğlu ve I. Agesilaus'in babası olarak tanımlar. Spartalılar ve Argoslular arasında yaşanan savaşta öldürüldü. 29 yıl hüküm sürdü.

Echestratus, MÖ 900 yılından 870 yılına kadar hüküm süren Sparta'nın 3. Agiad hanedanı kralı idi. Kral I. Agis'in oğludur.

Nikomedes Spartalı askeri komutan ve Agiad hanedanı üyesiydi. Kardeşi Pausanias'ın oğlu olan Pleistoanax'ın reşit olmadığı dönemde Sparta'nın naibiydi.

Euryanax İkinci Pers Savaşı sırasında Spartalı bir generaldi. Spartalı prens Dorieus'un oğluydu ve Agiad hanedanı üyesiydi. Babası Sparta tahtına üvey kardeşi I. Cleomenes'in geçmesinden sonra Sparta'dan ayrılmıştı, oysa Dorieus Spartalılar onu, taht için daha iyi bir aday olarak görülüyordu. Sparta'dan ayrıldığında Dorieus, kendisinin ve soyundan gelenlerin bir daha asla taht üzerinde hak iddia edemeyeceklerini biliyordu. Sparta yasası, bir Spartalı kralın Sparta dışında asla yaşamamış olması gerektiğini söylemektedir. Cleomenes veliahdı olmadan öldüğünde kral olan Euryanax değil, Dorieus'un küçük üvey kardeşi olan I. Leonidas idi. Euryanax Sparta'ya döndü, ancak babasının hüküm sürdüğü Erice'deki Sparta kolonisi Heraklea, Kartacalılar tarafından yok edildi.

Pleistarchus veya Plistarch, MÖ 480-458 yılları arasında hüküm süren Sparta'nın Agiad hanedanına mensup kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Foroneus</span>

Yunan mitolojisinde, Phoroneus veya Phoroneos Argos'un kahramanı ve ateş-getiren en eski kralıydı.