İçeriğe atla

I. Abdülhamid Türbesi

Koordinatlar: 41°00′56″K 28°58′27″D / 41.01556°K 28.97417°D / 41.01556; 28.97417
I. Abdülhamid Türbesi
Harita
Genel bilgiler
TürTürbe
Şehirİstanbul
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar41°00′56″K 28°58′27″D / 41.01556°K 28.97417°D / 41.01556; 28.97417
Mevcut kullananTürbeler Müze Müdürlüğü
Adını aldığıI. Abdülhamid
Başlama1776-1777
Yenileme2009

I. Abdülhamid Türbesi, İstanbul'un Fatih semtinde; içinde 27. Osmanlı padişahı I. Abdülhamid'in ve 29. Osmanlı padişahı olan oğlu IV. Mustafa'nın mezarlarının bulunduğu barok üslupta türbedir.

Eminönü semtinde Hobyar mahallesinde bulunan türbe, Padişah I. Abdülhamid'in 1776-1777 yıllarında yaptırdığı imaretin bir bölümünü oluşturur. Padişah, buradaki arsa üzerine bir cami yaptırmak istemiş ancak yakında Yeni Camii gibi büyük bir mabed bulunduğu için cami yerine imaret yaptırmayı uygun görmüş; yanına medrese, çeşme, sebil, kütüphane eklemişti.[1] Mimarlığını Mehmed Tahir Ağa, bina eminliğini Mustafa Ağa'nın yaptığı imaret Meşrutiyet yıllarında yıkılarak ortadan kaldırıldığından yerinde sadece türbe kalmıştır. İmaretin sebili, Gülhane Parkı karşısında durur.

Kare planlı türbe tamamen mermerden yapılmıştır. Önünde bir avlu bulunur. Dıştan iki katlı görünen, kubbeli bir yapıdır; 26 pencere ile aydınlanır. Kuzey duvarının ortasına İslam Peygamberi Muhammed'in ayak izini kapsayan bir mermer pano (Kadem-i şerif) yerleştirilmiştir.

Peygamber'in Kadem-i şerif'i
1. Abdülhamit'in mezarı.

Türbe 2009 yılında restore edildi ve ziyarete açıldı[2]

Kadem-i Şerif hakkında

Kadem-i şerif, Şam yakınlarındaki Kadem köyündeki mescitten padişah I. Abdülhamit'in ricası üzerine; bu emaneti saklamakla yükümlü Şeyh Muhammed Ziyad tarafından getirilmişti ve Sadrazam Halil Hamid Paşa tarafından Samatya'da inşa ettirilen Kadem-i Şerif Tekkesi'nde muhafaza edilmekteydi. Daha sonra Sultan I. Abdülhamid türbesine hediye edildi.

Türbede yatanlar

Türbe içinde I. Abdülhamid ve IV. Mustafa dışında şu kişilerin sandukaları bulunur:

  • Şehzade Ahmed (1778)
  • Şehzade Süleyman (1786)
  • Şehzade Mehmed (1784)
  • Şehzade Murad (1785)
  • Şehzade Mehmed Rüştü (1851)
  • Şehzade Abdülmecid
  • Şehzade Murad
  • Şehzade Beyazıd
  • Ayn-ı Şah Sultan (1780)
  • Rabia Sultan (1780)
  • Melik Şah Sultan (1781)
  • Mevhibe Sultan (1851)
  • Fatma Sultan (1785)
  • Alem Şah Sultan (1785)
  • Emine Sultan (1790)
  • Saliha Sultan (1786)
  • Rabia Sultan (1781)
  • Emine Sultan (1809)

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Abdülhamid</span> 27. Osmanlı padişahı (1774–1789)

I. Abdülhamid, 27. Osmanlı padişahı ve 106. İslam halifesidir. III. Ahmet'in oğlu ve III. Mustafa'nın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Ahmed</span> 14. Osmanlı padişahı (1603–1617)

I. Ahmed, 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir. Sultan III. Mehmed ve Handan Sultan'ın oğludur. Sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir. Saltanatında Celali isyanları bastırılmıştır. Tarihi yarımadada bulunan ve Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında saltanatı döneminde yaptırılmıştır.

Afife Nurbanu Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Selim'in yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır. Haseki Hürrem Sultan'ın gelinidir. Kadınlar Saltanatı döneminin en önemli isimlerinden biriydi. Çelişkili teoriler onu Venedikli, Yahudi veya Yunan kökenli olarak tanımlıyor. Doğum adı Cecilia Venier-Baffo, Rachel veya Kalē Kartanou olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şehzade Camii</span> İstanbulda bulunan tarihî eser

Şehzade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından yapılan cami, I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543'te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı. Mimar Sinan'ın "çıraklık eserimdir" dediği camidir.

Silahdar Karavezir Seyyid Mehmed Paşa , I. Abdülhamid saltanatında, 22 Ağustos 1779-20 Şubat 1781 tarihleri arasında bir yıl beş gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emetullah Râbia Gülnûş Sultan</span> IV. Mehmedin tek hasekisi iki oğlunun döneminde Valide Sultanlık yaptı. Haseki Sultan ünvanını kullanan son kadındır.

Emetullah Râbia Gülnûş Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ı, İki ayrı padişahın annesi ve Sultan IV. Mehmed'in tek hasekisi. Osmanlı İmparatorluğunda Haseki Sultan unvanını kullanan son kadın sultan.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

Hırka-ı Şerif Camii, İstanbul, Fatih İlçesi'nde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırkaişerif Mahallesi'nde yer alan 1851'de inşa edilmiş camii.

<span class="mw-page-title-main">III. Mustafa Türbesi</span>

Sultan III. Mustafa Türbesi, III. Mustafa’nın yaptırdığı Laleli Külliyesi'ndedir. Bu türbe Nuruosmaniye Türbesi'nden sonra Batı etkilerinin görüldüğü ikinci sultan türbesidir. Ordu caddesi üzerinde Laleli Camii'nin giriş kapısı ile han bölümünün yan tarafıdır. 1759–1763 yıllarında Mimar Mehmed Tahir Ağa'ya inşa ettirilmiştir.

Laleli Külliyesi , 1759 – 1763 yılları arasında Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya inşa ettirilmiş bir külliyedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Selim Camii</span> Kanûnî Sultan Süleymanın babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırdığı cami

Yavuz Selim Camii Kanûnî Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim adına yaptırılan cami

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Hüdavendigar Külliyesi</span> I. Murat tarafından Bursada yaptırılan tarihî külliye

Hüdavendigar Külliyesi, üçüncü Osmanlı padişahı I. Murad tarafından Bursa'da yaptırılan yapı topluluğu.

Şah Sultan, Osmanlı Padişahı III. Mustafa'nın kızı, III. Selim'in üvey kız kardeşiydi.

Türkiye'deki türbeler listesi, türbelerin illere göre düzenlenmiş bir referans listedir.