İçeriğe atla

I. Abdülhak

I. Abdülhak
Fas Sultanı
Hüküm süresi1215-1217(2 yıl)
Önce gelenmakam oluşturuldu
Sonra gelenOsman bin Abdülhak
Ölüm1217
Fes
Tam adı
I. Abdülhak bin Mahyu bin Ebu Bekir bin Hamama
HanedanMerini Hanedanlığı
BabasıMahyu bin Ebu Bekir
Diniİslam

Abdülhak bin Mahyu Merini Sultanlığı'nın ilk şeyhi, lideri ve eponimiydi.[1]

Tarihi

Muvahhidler'in zayıflamasından faydalanan Meriniler, onlarla savaşmak için 10.000 savaşçı gönderen Muvahhidler'e saldırdı. Savaş, Cebelitarık Boğazı'nın güney kıyısında gerçekleşti ve Muvahhidler yenildi. 1217 yılı boyunca, diğer Berberî göçebeleri ve kabileleri Fes çevresindeki Merinilerle çatıştılar ve onlar da yenildiler. Ancak I. Abdülhak bu çatışmalar sırasında ölümcül şekilde yaralandı. Meriniler bölgeyi ele geçirdi ve karşı saldırılara rağmen bölge kontrolünü koruyabildi.

Kaynakça

  1. ^ "African Kingdoms; North Africa". The History Files. 15 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Hamit Tarhan</span> Türk şair, oyun yazarı, diplomat, milletvekili

Abdülhak Hamit Tarhan, Türk şair, oyun yazarı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Şinasi Hisar</span> Türk yazar

Abdülhak Şinasi Hisar, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Zincirlikuyu Mezarlığı, eski adıyla Zincirlikuyu Asrî Mezarlığı, İstanbul'un Şişli ilçesinin Esentepe mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir Müslüman mezarlığıdır. Esentepe ile Levent arasında, bulunduğu Zincirlikuyu semtiyle aynı adı taşıyan mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Ana giriş kapısı Nispetiye Caddesi-Büyükdere Caddesi bağlantı yolu üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Murâbıtlar</span>

Murabıtlar, bugünkü İspanya ve Fas topraklarında, Orta Çağ sırasında önemli bir siyasi güç olmuş olan Berberî hanedanı ve devleti.

<span class="mw-page-title-main">Muvahhidler</span>

Muvahhidler, bugünkü Kuzey Afrika, İspanya ve Batı Sahra topraklarına egemen olan Murabıtlar Devleti'ni yıkarak onun yerine geçen Berberi hanedan ve devletidir. 1146 ila 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika'daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardır. Hristiyan saldırıları ve bazı iç karışıklıklar sonucu 1269'da yıkılmışlardır. İber Yarımadası üzerinde egemen olmuş son büyük Müslüman devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Alpuente Emirliği</span> İspanyanın Valencia ilinde belediye

Alpuente Emirliği, İspanya'nın Endülüs döneminde kurulmuş olan Tavaif-ül Mülk devletçiklerinden biridir.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Abdülvâdîler</span>

Abdülvadiler, Cezayir'in batısında Tlemsen merkezli olarak 1236-1555 yılları arasında Tilimsan Devleti'ni yöneten Berberî hanedandır.

Muhammed Nasır Endülüs'te 1121-1269 tarihleri arasında hüküm süren Muvahhidler'in 1199-1213 arasında tahtta kalan hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Fas bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fas bayrağı, Fas devleti tarafından kullanılan resmî bayraktır.

Yeni Suudi Arabistan Ulusal Marşı sözleri suudi şair İbrahim Khafaji'ye aittir. Suudi Arabistan ulusal marşı olarak 1984 yılında ilan edildi. Bestesini suudi müzisyen Tarık Abdülhakim 1947'de Trompet ile sonra müzisyen Sirac Ömer tarafından marş askeri bando aletleriyle genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Merînîler</span> Fasta hüküm sürmüş eski bir sultanlık

Merini Sultanlığı, bugünkü Fas'ı ve aralıklı olarak 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyıla kadar Cebelitarık çevresindeki Kuzey Afrika ve güney İspanya'nın bazı bölümlerini kapsıyordu. Sultanlık, Berberî kökenli Zenate kabilesine mensup Merini hanedanı veya Beni Abdülhakk olarak bilinen sünni müslüman bir aile tarafından yönetildi.

Osman bin Abdülhak veya Ebû Said I. Osman Merini Sultanlığı'nın ikinci lideri ve I. Abdülhak'ın oğluydu.

Muhammed bin Abdülhak veya Ebû Muarref bin Abdülhak Merini Sultanlığı'nın üçüncü lideri ve Ebû Said I. Osman'ın kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Ecnadu'l Kavkaz</span> Suriye merkezli faaliyet gösteren bağımsız Çeçen kökenli grup

Ecnadu'l Kavkaz Suriye'nin kuzeyinde, özellikle kuzey Lazkiye'nin dağlık, ormanlık alanlarında faaliyet gösteren Çeçen liderliğindeki bir Cihatçı İslami köktendinci isyancı gruptur. Eski Kafkasya Emirliği savaşçıları tarafından oluşturulmuş ve örgütle geçici olarak bağlantılı olmasına rağmen, Ecnadu'l Kavkaz başlangıçtan itibaren tamamen özerk bir şekilde çalıştı ve daha sonra Kafkasya Emirliği ile olan bağlantılarını kesti. Eylül 2016'ya kadar Ecnadu'l Kavkaz, "eski Sovyetler Birliği'nden Suriye'de savaşan Müslüman grupların en büyüğü" haline gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Taza Ulu Camii</span> Camidir law

Taza Ulu Camii, Fas'ın Taza kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1142 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde yer almaktadır.