İçeriğe atla

Işın hattı

Brookhaven Ulusal Laboratuvarındaki Demethattı

Hızlandırıcı fizikte, ışın demet hattı (beamline) hızlandırıcı tesisin belirli bir yolu boyunca tüm yapıyı (vakumlu tüp, mıknatıslar, teşhis aletleri) içeren, hızlandırılmış parçacık demetlerinin yörüngesini ima eder.

• Parçacık demetlerinin geçtiği doğrusal hızlandırıcıdaki bir hat, veya 

• Halkalı bir hızlandırıcı tarafından deneysel bir son noktaya giden hat (senkrotron ışın kaynaklarında veya siklotronda olduğu gibi) 

Demet hatları genellikle bir senkrotrondan veya ayrışma kaynağı ya da araştırma reaktöründen gelen nötronlardan elde edilen senkrotron ışıklarını veya parçacık demetlerini kullanan deneysel durak noktalarında biter. Demet hatları parçacık fiziği, maddesel bilim,kimya ve moleküler biyoloji deneylerinde kullanılmaktadır.

Parçacık Hızlandırıcıdaki Demet Hattı

Demet borusunu demet hattı üzerinde görmek mümkün değildir. Neyse ki, büyük demet boru kısmı lazerle hizalanmak üzere bir sistemle kullanılır ( lazer borusu olarak bilinir). Bu özel demet hattı yaklaşık 3 kilometre uzunluğundadır.

Parçacık hızlandırıcılarda demet hattı genelde çimento kaplama içerisinde bir tünelde ve/veya yeraltında bulunur. Demet hattı genellikle yüksek derecede vakumlu yani hızlandırılmış parça demetinin yolunda olan ve parçacıkların hedeflerine ulaşmadan önce çarpıp saçılabileceği çok az gaz molekülü bulunan silindirik bir metal borudur (tipik olarak demet borusu veya drift tüpü).

Demet hattı üzerinde parçacık demetini üretme, koruma, görüntüleme ve hızlandırma işlemleri için kullanılan özelleştirilmiş cihaz ve ekipmanlar bulunur. Bu cihazlar yakında veya demet hattına bağlı olabilir. Bu cihazlar biraz bahsetmek gerekirse; gelişmiş güç dönüştürücüleri, tanı cihazları(pozisyon monitörleri, kablo tarayıcıları), mercekler,kolimatörler, ısıl çiftler, iyon pompaları,iyon göstergeleri, iyon bölmeleri, vakum valfleri (izolasyon valfleri) ve geçit valfleri içerir. Bunlardan başkadipol ve quadrupole mıknatıslarını soğutmak için su soğutma cihazları vardır. Pozitif basınç (sıkıştırılmış havadan sağlanan gibi), hat üzerindeki vakum valflerini ve manipülatörleri düzenler ve kontrol eder.

Demet hattının tüm bölümlerini (mıknatıslar vs.) bir inceleme ve hizalama ekibi ile birlazer izleyicikullanarak hizalamak zorunludur. Tüm demet hatları mikrometre hata payı içinde olmalıdır. İyi hizalama demet kaybını ve ikincil emisyon ve/veya radyasyona yol açan demetin boru duvarlarına çarpmasını önlemeye yardımcı olur.

Senkrotron Radyasyon Demet Hattı

Avustralya Senkrotronunda yumuşak X ışını demet hattı ve son durak noktasının muhafazasız çalışmaları
Avustralya Senkrotronu Optik teşhis demet hattı ‘hutch’ içerisi; demet hattı siyah duvardaki küçük delikte son bulur.

Senkrotronla ilgili olarak, demet hattı senkrotron radyasyonunun demetlerini senkrotron radyasyon tesisindeki depolama yüzüğü içindekibükme mıknatısları, yerleştirme cihazları kullanarak deneysel bir noktaya taşıyan aletler topluluğuna tekabül eder. Bu tarz demet hattı için senkrotron ışığını kullanan birçok başka teknik olduğu halde tipik bir uygulama olarak kristallografi örnek verilebilir.

Büyük bir senkrotron tesisinde her biri farklı araştırma alanları için optimize edilmiş birçok demet hattı olacaktır. Farklılıklar yerleştirme cihazının (radyasyonun yoğunluğu ve spektral dağılımını belirleyen) türüne; demet ikmal ekipmanlarına; ve deneysel son durağa bağlıdır. Modern bir senkrotron tesisindeki tipik bir demet hattı depolama yüzüğü ve deneysel son nokta arasında 25 100 m uzunluğunda olur ve milyonlarca amerikan doları maliyete sahip olabilir. Bu sebepten, bir senkrotron tesisi sıklıkla kademe kademe inşa edilir: İlk demet hattı operasyonun ilk gününde açılırken sonrakiler finansman sağlandıkça eklenir.

Demet hattı birimleri radyasyon kalkanlı ‘hutch’ diye tabir edilen kısımlara yerleştirilmiştir. Tipik bir demet hattı 2 dolaptan oluşur, demet ikmal birimleri için bir optik kısım ve deneyin gerçekleştiği deneysel kısım. Bu kısımlar arasında demet taşıma tüpü içerisinde seyahat eder. Demet kapakları açıkken radyasyon ‘hutch’ lara girebileceğinden bu kısımlara giriş yasaktır. Bu radyasyon verildiğinde kimsenin içeride olmadığını garantiye alan gereğinden fazlakilitleme fonksiyonları olan ayrıntılı güvenlik sistemleri tarafından zorunlu kılınmıştır. Güvenlik sistemi ayrıca kapı kazara açılırsa radyasyon demeti faaliyetini durdurur. Bu durumda, demet enerjisini absorbe edip depolayacak şekilde dizayn edilmiş bir hedef üzerine yığılır.

Demet hatlarında deney yapanlar tarafından radyasyon demetini depolama yüzüğü ve son durak arasında şartlandırmak için kullanılan birimler aşağıdakileri içerir:

• Pencereler- sıklıkla berilyumdan yapılan demetin neredeyse tamamını ileten ancak depolama yüzüğü içerisindeki vakumu kirlenmeden koruyan metal levhalardır. 

• Yarıklar- demetin fiziksel genişliğini ve açısal yayılmasını kontrol eder. 
• Odaklama aynaları- demeti odaklamaya yardım eden düz, eğik-düz veya halkasal olabilen bir veya daha fazla aynalardır. 
• Monokromatörler- özel dalgaboylarını kırıp diğerlerini absrobe eden kristaller üzerinden gelen kırınıma dayalı olan ve bazen değişen dalgaboylarına göre ayarlanabilen ya da bir dalgaboyunda sabitlenen cihazlardır.
• Aralık tüpleri- optik birimler arasında uygun aralığı sağlayan ve herhangi bir radyasyon saçılımına kalkan olan vakum koruma tüpleridir. 
• Numune kademeleri- sıcaklık ve basınç gibi değişken dış etkenler altında numuneyi incelemek üzere yerleştirip yönlendirmek içindir.
• Radyasyon dedektörleri- Numuneyle etkileşen radyasyonu ölçer. 

Demet şartlandırma cihazlarının kombinasyonu son duraktaki ısı yükünü (demet tarafından oluşturulan ısınma); son durağa gelen radyasyonun spektrumunu ve demetin hizalanmasını veya odaklanmasını kontrol eder. Demet hattı boyunca demetten büyük ölçüde güç emen cihazlar su veya sıvı nitrojenle aktif şekilde soğutulmalıdır. Demet hattının tamamı ultra yüksek vakum şartları altında tutulmaktadır.

Demet hattı modellemesi için yazılım

Senkrotron radyasyon demet hattı dizaynı X ışını optiğinin bir uygulaması olarak görünse de demet hattında X ışınlarının propagasyonunu ve çeşitli bileşenlerle etkileşimlerini modellemek için tahsis edilmiş araçlar vardır. Shadow ve McXTrace gibi x ışını geometrik optik kapsamında işleyen ışın izleme kodları ve kırınım konusunu ve radyasyon gerçel dalgayapısını dikkate alan dalga propagasyon yazılımları vardır. Senkrotron radyasyon eş evreliliğini kısmen veya tamamen anlamak için dalga özellikleri dikkate alınmalıdır. SRW ve Spectra kodları bu imkânı içerir.

Nötron Demet Hattı

Nötron tesisindeki bir deneysel durak noktası nötron demet hattı olarak adlandırılır. Yüzeysel olarak, nötron demet hatları senkrotron radyasyon demet hatlarından nötronları fotonlar yerine araştırma reaktöründen veya parçalanmış kaynaktan aldığı için farklıdır. Deneyler genellikle inceleme altındaki örnekten nötron saçılımını ölçer.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Dalga-parçacık ikililiği teorisi tüm maddelerin yalnızca kütlesi olan bir parçacık değil aynı zamanda da enerji transferi yapan bir dalga olduğunu gösterir. Kuantum mekaniğinin temel konsepti, kuantum düzeyindeki objelerin davranışlarında ‘’parçaçık’’ ve ‘’dalga’’ gibi klasik konseptlerin yetersiz kalmasından dolayı bu teoriyi işaret eder. Standart kuantum yorumları bu paradoksu evrenin temel özelliği olarak açıklarken, alternatif yorumlar bu ikililiği gelişmekte olan, gözlemci üzerinde bulunan çeşitli sınırlamalardan dolayı kaynaklanan ikinci dereceden bir sonuç olarak açıklar. Bu yargı sıkça kullanılan, dalga-parçacık ikililiğinin tamamlayıcılık görüşüne hizmet ettiğini, birinin bu fenomeni bir veya başka bir yoldan görebileceğini ama ikisinin de aynı anda olamayacağını söyleyen Kopenhag yorumu ile açıklamayı hedefler.

<span class="mw-page-title-main">Radyoaktivite</span> Atom çekirdeğinin kendiliğinden parçalanması

Radyoaktivite, radyoaktiflik, ışınetkinlik veya nükleer bozunma; atom çekirdeğinin, daha küçük çekirdekler veya elektromanyetik ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanmasıdır. Çekirdek tepkimesi sırasında veya çekirdeğin bozunması ile ortaya çıkar. En yaygın ışımalar alfa(α), beta(β) ve gamma(γ) ışımalarıdır. Bir maddenin radyoaktivitesi bekerel veya curie ile ölçülür.

Fizik mühendisliğinin konusu, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Proton</span> artı yüke sahip atom altı parçacık

Proton, atom çekirdeğinde bulunan artı yüklü atomaltı parçacıktır. Elektronlardan farklı olarak atomun ağırlığında hesaba katılacak düzeyde kütleye sahiptirler. Şimdiye kadar Protonların İki yukarı bir aşağı kuarktan oluştuğu kabul edilse de yeni yapılan bilimsel çalışmalarda araştırmacılar protonun kütlesinin yüzde 9'unun kuarkların ağırlığından, yüzde 32'sinin protonun içindeki kuarkların hızlı hareketlerinin meydana getirdiği enerjiden, yüzde 36'sının protonun kütlesiz parçacıkları olan ve kuarkları bir arada tutmaya yardımcı olan gluonların enerjilerinden, geriye kalan yüzde 23'lük bölümünse kuarkların ve gluonların protonun içinde karmaşık şekillerde etkileşimlerde bulunduklarında meydana gelen kuantum etkimelerden oluştuğunu buldular. Evrendeki bütün protonlar 1,6 x 10−19 değerinde pozitif yüke sahiptirler. Bu, atomlardaki çeşitli protonların birbirlerini itmelerini sağlar. Ama aradaki çekim, itmeden 100 kez daha güçlü olduğu için protonlar birbirlerinden ayrılmazlar. Protonun kütlesi elektronunkinden 1836 kat fazladır. Buna karşın, bilinmeyen bir nedenden ötürü elektronun yükü protonunkiyle aynıdır: 1,6 x 10−19 C. Atom içinde her biri (+1) pozitif elektrik yükü taşıyan taneciğe proton denir. Bu yüke yük birimi denir. Protonun yüklü elektronun yüküne eşit fakat ters işaretlidir.Bir protonun yoğunluğu yaklaşık olarak 4 x 1017 Kg/m³ 'tür. (2,5 x 1016 Lb/Ft3)

ATLAS deneyi, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) 10 Eylül 2008'de deneyine başlanmış olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısında kurulan altı deneyden biridir. Diğerleri CMS deneyi, LHCb deneyi, LHCf deneyi Alice deneyi ve Totem deneyidir. ATLAS ve CMS genel amaçlı, LHCb b-fiziği üzerine, LHCf deneyi astroparçacıklar fiziği, Alice ağır iyon fiziği ve Totem ise toplam tesir kesiti ölçümü üzerinedir.

<span class="mw-page-title-main">Parçacık hızlandırıcı</span>

Parçacık hızlandırıcı, yüklü parçacıkları yüksek hızlara çıkarmak ve demet halinde bir arada tutmak için elektromanyetik alanları kullanan araçların genel adıdır. Büyük hızlandırıcılar parçacık fiziğinde çarpıştırıcılar olarak bilinirler. Diğer tip parçacık hızlandırıcılar, kanser hastalıklarında parçacık tedavisi, yoğun madde fiziği çalışmalarında senkrotron ışık kaynağı olmaları gibi birçok farklı uygulamalarda kullanılır. Şu an dünya çapında faaliyette olan 30.000'den fazla hızlandırıcı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Geiger sayacı</span> iyonlaştırıcı radyasyonu ölçen bir çeşit parçacık dedektörü

Geiger sayacı veya Geiger-Müller sayacı, iyonlaştırıcı radyasyonu tespit etmeye ve ölçmeye yarayan bir cihazdır. Cihaza adını veren Geiger–Müller tüpünün içindeki alçak-bansınçlı gaz tarafından üretilen iyonizasyonun kullanılmasıyla, alfa parçacıklarından, beta parçacıklarından veya gama ışınımlarından kaynaklanan nükleer ışımayı tespit eder. Taşınabilir ışıma (radyasyon) tetkik cihazı olarak geniş ve yaygın kullanımı nedeniyle, belki de toplumda en iyi bilinen ışıma (radyasyon) tespit cihazıdır.

<span class="mw-page-title-main">X ışını</span> Elektromanyetik radyasyon

X ışınları veya Röntgen ışınları, 0,125 ile 125 keV enerji aralığında veya buna karşılık, dalgaboyu 10 ile 0,01 nm aralığında olan elektromanyetik dalgalar veya foton demetidir. 30 ile 30.000 PHz (1015 hertz) aralığındaki titreşim sayısı aralığına eşdeğerdir. X ışınları özellikle tıpta tanısal amaçlarla kullanılmaktadırlar. İyonlaştırıcı radyasyon sınıfına dahil olduklarından zararlı olabilirler. X ışınları 1895'te Wilhelm Conrad Röntgen tarafından Crookes tüpü (Hittorf veya Lenard tüpleri ile de) ile yaptığı deneyler sonucunda keşfedilmiştir. Klasik fizik sınırları içinde, X-ışınları aynı görünür ışık gibi bir elektromanyetik dalga olup, görünür ışıktan farkı düşük dalga boyu, dolayısıyla yüksek frekansları ve enerjileridir. Morötesi'nin ötesidir. X Işınlarının ötesi ise Gama ışınları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Siklotron</span> bir çeşit parçacık hızlandırıcı

Siklotron bir çeşit parçacık hızlandırıcıdır. Siklotronlar yüklü parçacıkları yüksek frekanslı alternatif gerilim kullanarak hızlandırır.

Sinkrotron özel bir dairesel parçacık hızlandırıcı çeşididir. Siklotron kavramından üremiş olan sinkrotronda, parçacıklara yön veren manyetik alan, artan kinetik enerjili bir parçacık ışınına senkronize olduğundan zaman bağımlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nötrino</span> atom altı ya da temel parçacıklardan biri

Nötrino, ışık hızına yakın hıza sahip olan, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıklardandır. Bu özellikleri nötrinoların algılanmasını oldukça zorlaştırmaktadır. Nötrinoların çok küçük, ancak sıfır olmayan durgun kütleleri vardır. Yunan alfabesindeki ν (nü) ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Luis Alvarez</span> Amerikalı fizikçi

Luis Walter Alvarez Amerikalı deneysel fizikçi, mucit ve 1968 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış profesördür. Amerikan Fizik Dergisi “Luis Alvarez yirminci yüzyılın en başarılı ve üretici deneysel fizikçilerinden biriydi” yorumunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Laboratuvar</span> bilimsel çalışmaların yapıldığı tesis

Laboratuvar, laboratuvar araştırması, bilimsel veya teknolojik araştırmaların, deneylerin ve ölçümlerin kontrollü koşullarda gerçekleştirilmesini sağlayan tesistir. Laboratuvarlarda bilimsel veya teknolojik araştırmalar, deney ve ölçümler, hammadde ürünlerin kalite kontrolü yapılır. Laboratuvar çalışanına laborant denir.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Rubbia</span> İtalyan fizikçi

Carlo Rubbia, İtalyan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, CERN'de W ve Z parçacıklarının keşfindeki büyük katkılarından dolayı 1984 Nobel Fizik Ödülünü, Simon van der Meer ile paylaşan İtalyan parçacık fizikçisi ve mucit.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsü</span>

Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsü, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda, Moskova'nın 120 km kuzeyindeki Dubna kentinde bulunan uluslararası nükleer bilimler araştırma merkezidir. Ermenistan, Azerbaycan, Belarus ve Kazakistan dahil 18 üye ülkeden gelen 5.500 personeli ve 1.000 doktora sahibi dahil olmak üzere toplam 1.200 araştırmacısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Parçacık dedektörü</span>

Deneyli ve uygulamalı parçacık fiziği, nükleer fizik ve nükleer mühendislikteki, çekirdek bozunumları, kozmik ışınlar ya da parçacık hızlandırıcılarındaki çarpışmalarla üretilen yüksek enerjili parçacıkları belirlemek ve/veya izini bulmak için kullanılan aygıtlara parçacık dedektörleri veya diğer bir deyişle ışınım dedektörleri denir. Çağdaş dedektörler, belirlenen ışınım enerjisini ölçmek için kalorimetre olarak da kullanılırlar. Ayrıca parçacıkların momentum, spin, yük gibi özelliklerini ölçmek için de kullanılırlar.

Hızlandırıcı fiziği uygulamalı fiziğin bir alt dalıdır. Genellikle, parçacık hızlandırıcı; inşası, tasarımı ve kullanılmasıyla ilgilenir. Bu konuda genellikle hareket konularını, rölativistik etkilerin parçacıklar ve parçacık huzmelerine etkisi ve parçacıkların birbirleriyle etkileşimlerini göz önünde bulundururlar. Özellikle hızlandırıcı inşasında elektrik alan ve manyetik alan özelliklerinden yararlanılır.

<span class="mw-page-title-main">Advanced Light Source</span>

Gelişmiş Işık Kaynağı (ALS) Berkeley Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, Kaliforniya'da Gelişmiş Işık Kaynağı (ALS) bir senkrotron ışık kaynağıdır. 1987'den 1993'e kadar inşa edilmiştir. 210 bilim insanı ve personeli şu anda orada çalışmaktadır. ALS aynı zamanda ulusal kullanıcı tesisidir. ALS bilimsel ve teknolojik araştırmalar için ışığı yoğun hale getirir. Aynı zamanda mor ötesi ve x–ışınları açısından dünyanın en görkemli yerlerinden biridir. Her yıl, dünyanın dört bir yanındaki üniversite, endüstri ve devlet laboratuvarlarından gelen 2000'in üzerinde araştırmacı buraya gider. ALS Amerika Birleşik Devletlerindeki Temel Enerji Bilimleri Enerji ofisi tarafından finanse edilir.

<span class="mw-page-title-main">HERA (parçacık hızlandırıcı)</span>

HERA, Hamburg'daki DESY'de bir parçacık hızlındırıcıydı. 1992'de faaliyete başladı. HERA'daki elektron'lar veya pozitron'lar, 318 GeV'lik bir kütle enerjisi merkezinde proton'larla çarpıştırıldı. Çalışırken dünyadaki tek lepton-proton çarpıştırıcısıydı. Ayrıca, kinematik aralığın belirli bölgelerinde enerji sınırındaydı. HERA 30 Haziran 2007'de kapatıldı.

CEBAF Büyük Kabul Spektrometresi (CLAS), Newport News, Virginia, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Jefferson Laboratuvarı'ndaki deneysel Hall B'de bulunan bir nükleer ve parçacık fiziği dedektörüdür. Dünyanın birçok ülkesinden 200'den fazla fizikçinin işbirliğiyle nükleer maddenin özelliklerini incelemek için kullanılır.