İçeriğe atla

Işık Tanrısı

Işık Tanrısı
Lord of Light
Kapak resmi
YazarRoger Zelazny
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürBilimkurgu romanı
Yayım1967 (özgün)
1999 (Türkçe)
YayımcıDoubleday
Sayfa257 (İngilizce)
ISBN9997410785

Işık Tanrısı; Roger Zelazny tarafından yazılmış bilimkurgu romanı.

Günümüzde Türkçe çevirisi İthaki Yayınları'nın Bilimkurgu Klasikleri diziinden çıkmaktadır.

Ödüller

Roman dalında Hugo Ödülü(1968)

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Roger Joseph Zelazny Polonyalı-Amerikan fantezi ve bilimkurgu yazarı. Amber Yıllıkları serisi ünlü eserlerindendir. Frost & Fire adında bir hikâye ve makale antolojisi bulunmaktadır. Işık Tanrısı ve Bu Ölümsüz kitapları, İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri dizisinden çıkmaktadır. Ayrıca henüz Türkçe çeviriye kazandırılmamış eserleri bulunmaktadır.

<i>Fahrenheit 451</i> Ray Bradburynin ilk defa 1953te basılan bilimkurgu romanı

Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin ilk kez 1953’te basılan ünlü distopik bilimkurgu romanıdır. Baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı bu kitap aynı zamanda distopya olarak da sınıflandırılabilir.

<i>Dune Mesihi</i>

Dune Mesihi, Frank Herbert'in yazdığı Dune adlı fantastik edebiyat serisinin ikinci kitabı. İlk kez 1969 yılında Galaxy adlı bir dergide yayımlanmıştır. Serinin her iki kitabı da 2007 yılında Bilimkurgu Kitap Kulübü tarafından tek cilt halinde basılmıştır.

<i>Neuromancer</i>

Neuromancer, William Gibson'ın dünya çapında üne kavuşmasını sağlayan ilk siberpunk romanı. 1984 yılında yayınlandıktan sonra bilimkurgunun üçlü tacı olarak adlandırılan Nebula, Philip K. Dick ve Hugo ödüllerini kazanmıştır. Bu Gibson'un Sprawl Üçlemesinin başlangıç romanıdır. Kitap, Türkçede önce Neuromancer adı yayınlanmış olup Matrix Avcısı adı altında yeniden yayınlanmıştır.

Mehmet Açar, Türk sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarıdır. 1963 yılında Konya'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

<i>Ben, Robot</i>

Ben, Robot (İngilizce özgün adı: I, Robot), Amerikalı yazar Isaac Asimov’un birbiri ile bağlantılı dokuz öyküsüden oluşan ve 1950 yılında Gnome Press etiketiyle yayınlanan bilimkurgu romanı.

<i>Hepimiz Vampiriz</i> Richard Mathesonın 1954 tarihli gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan bir romanı

Hepimiz Vampiriz ya da Ben, Efsane Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'ın 1954 yılında yazdığı Gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan romanı. Özgün adı I Am Legend olan roman ilk kez 1972 yılında da Türkiye'de Milliyet Yayınları "Kara Dizi" serisinden 25. kitap olarak piyasaya verilmiştir. Özgün dili İngilizce olan romanın bu ilk Türkçe çevirisini A. Yesari yapmıştır. Roman 2003 yılında İthaki Yayınları'nda tarafından Ben, Efsane! adıyla ve Özgen Berkol Doğan'ın çevirisiyle ikinci kez yayımlandı. Daha sonraki baskılarda ise Ben, Efsane başlığı kullanıldı.

Fantezi, sinema, resim gibi çeşitli sanat dalları ve edebiyatta gerçek olmayan hikâyelerin anlatımıdır. Fantezi hayale dayalı anlatım tarzı olup, retorikte dört temel durumdan biridir.

<i>Dünyaların Savaşı</i> H. G. Wellsin 1898de yayınlanan romanı

Dünyaların Savaşı, İngiliz yazar H. G. Wells tarafından yazılmış, Marslıların Dünya'yı işgalini anlatan bilimkurgu romanı.

Dost Körpe, Türk yazar, şair ve çevirmendir.

<i>Görünmez Adam</i> (roman)

Görünmez Adam,, H. G. Wells'in 1897 yılında yayınlanan bir bilimkurgu kitabıdır. Kitap pek çok filme uyarlanmıştır. Kurgusuyla olduğu kadar yaptığı eleştiri ve göndermelerle de önemli olan toplumun kendine benzemeyen insanlar karşı olan tepkisini ortaya koyar. Görünmezliğin sırrını keşfeden bilim insanı Dr.Griffin'in icadının kontrolden çıkışı anlatılıyor.

İthaki Yayınları, 2002 yılında Türkiye'de yayın yapmaya başlayan bir yayınevi. Genelde bilimkurgu ve Fantastik Kurgu alanında eserler vermektedir.

The Key to Time, İngiliz bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun klasik serisinin on altıncı sezonu. 2 Eylül 1978 tarihinde The Ribos Operation adlı bölümle başlamıştır. The Armageddon Factor adlı bölümle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çocukluğun Sonu</span>

Çocukluğun Sonu; İngiliz yazar Arthur C. Clarke tarafından 1953 yılında yazılan bilimkurgu romanı.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

İthaki Yayınları'nın ilk olarak 2015 yılında Dune romanı ile başlattığı İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi 94 kitaba ulaşmıştır. Aşağıdaki liste, İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisinde şu ana kadar yayınlanan kitapları göstermektedir.

Alfred Bester ; Amerikalı bilimkurgu yazarı, senarist ve editör.

<i>Maymunlar Gezegeni</i> (roman) Roman

Maymunlar Gezegeni, Pierre Boulle (1912-1994) tarafından 1963'te yayınlanmış ve 1968 tarihli Maymunlar Cehennemi filmine kaynak olmuş bir bilimkurgu romanıdır.

Phlebas'ı Hatırla, İskoç yazar Iain Banks tarafından kaleme alınmış bir kültür serisi bilimkurgu romanıdır.

Mars Yıllıkları, İngilizce adıyla "The Martian Chronicles", 1950 yılında Ray Bradbury tarafından yazılmış bir bilimkurgu romanıdır.