İçeriğe atla

Işık Açık Kalsın

Işık Açık Kalsın
"Keep the Lights On"
Film afişinde başrol kahramanları Erik Ronthman ve Paul Lucy.
YönetmenIra Sachs
YapımcıMarie Therese Guirgis
Lucas Joaquin
Ira Sachs
SenaristIra Sachs
Mauricio Zacharias
OyuncularThure Lindhardt
Zachary Booth
Julianne Nicholson
Souleymane Sy Savane
Paprika Steen
MüzikArthur Russell
Görüntü yönetmeniThimios Bakatakis
DağıtıcıMusic Box Films
CinsiSinema filmi
TürüDram, Aşk
RenkRenkli
Yapım yılı2012, ABD
Çıkış tarih(ler)i7 Eylül 2012 (New York ve Los Angeles)
Süre101 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD

Işık Açık Kalsın, boşrollerinde Thure Lindhardt ve Zachary Booth'un yer aldığı Ira Sachs'in yönettiği 2012 yapımı eşcinsellik temalı ABD filmi.

Konusu

1997'de New York'ta yaşayan belgeselci Erik Ronthman ile yayın sektöründe çalışan ve eşcinselliğini gizli tutan avukat Paul Lucy tanışırlar ve birbirlerine aşık olurlar. Kısa sürede başlayan ilişkilerine beraber yaşayarak devam eden iki eşcinsel, birlikte oldukları süre boyunca kendilerinin bilinmeyenlerini keşfederler.

Oyuncular

  • Thure Lindhardt - Erik Rothman
  • Zachary Booth - Paul Lucy
  • Julianne Nicholson - Claire
  • Souleymane Sy Savane - Alassane
  • Paprika Steen - Karen
  • Miguel del Toro - Igor
  • Sebastian La Cause - Russ
  • David Anzuelo - Russ' Boyfriend
  • Maria Dizzia - Vivian
  • Justin Reinsilber - Dan
  • Ed Vassallo - Tom

Kazandığı ve aday gösterildiği ödüller

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödül Sonuç
2012 2012 Teddy Ödülü"En iyi film ödülü" Kazandı
2012 62. Berlin Uluslararası Film Festivali "En iyi film ödülü" Adaylık
2012 2012 Sundance Film Festivali "En iyi film ödülü" Adaylık

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsellik</span> Aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantiklik, cinsel çekim ya da cinsel davranış

Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, bir yönelim olarak “kişiyi ağırlıklı olarak ya da tümüyle kendisiyle aynı cinsiyette olan kişilere karşı romantik ya da cinsel çekimleri yaşamaya yönlendiren kalıcı kişisel nitelik” olarak ifade edilir. Aynı zamanda kişiyi bu çekimlere dayanan davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Peyda</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Hüseyin Örmen, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Işık</span> Türk sinema sanatçısı ve ressam (1929–1979)

Ayhan Işık, kimlik adıyla Ayhan Işıyan, "Taçsız Kral" lakaplı Türk sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Chicago</i> (film, 2002)

Chicago Amerikan yapımı müzikal film. 13 dalda Akademi Ödüllerine aday gösterilmiş En İyi Film dahil 6 dalda ödül almıştır. Oliver! (1968) filminden beri En iyi film oscarını kazanan ilk müzikal filmdir. Yönetmenliğini Rob Marshall, sinemaya uyarlanan senaryosunu ise Bill Condon yapmıştır.Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger, Richard Gere, Queen Latifah, John C. Reilly, Lucy Liu, Taye Diggs ve Colm Feore filmde rol almışlardır. Caz Çağı'nda Chicago'daki ünlülerin skandalları ve yolsuzlukları gibi temaları işlemektedir.

<i>C.R.A.Z.Y</i> film

C.R.A.Z.Y, yönetmenliğini Jean-Marc Vallée'nin yaptığı dram ve komedi türündeki 2005 yılı yapımı Kanada filmi. Beaulieu ailesinin 5 oğlundan birisi olan eşcinsel Zachary ve muhafazakâr babası Gervais'nin yıllara uzanan hikâyesinin anlatıldığı filmde homofobi konusu irdelenmiştir. Filmin adı beş erkek kardeşin isimlerinin baş harflerinden ve babanın çok sevdiği Patsy Cline'ın klasik şarkısı «Crazy» gelmektedir.

<i>Drakula</i>

Drakula (özgün adı: Dracula), İrlandalı yazar Bram Stoker'ın 1897 yılında yayınlanan gotik korku romanı. Olay örgüsü; mektuplar, gazete makaleleri ve günlük alıntıları aracılığıyla anlatılır. Bu çerçeveden bakıldığında bir mektup roman olma özelliği de taşır. Kurgunun tek bir baş kahramanı yoktur; ancak roman Avukat Jonathan Harker'ın Transilvanyalı Kont Drakula'nın şatosuna varmak üzere bir iş seyahatine çıkması ve Drakula'nın bir vampir olduğunu öğrenmesiyle başlar.

Türk sinemasında, LGBT temaları, ilk kez 1962 yılından çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamakta ve bu filmde, ilk defa iki kadının öpüşmesi yer almaktadır. 1960'lı yıllarda Yeşilçam sinemasında LGBT bireylerin içine dahil olunduğu on dokuz film vardır ve bunlardan on altısı lezbiyenlik, ikisi erkek eşcinselliği, biri ise trans bireyleri konu almıştır. Erkek eşcinselliği ise lezbiyen ilişkiyen ilişkilerin anlatılmasından yirmi dört yıl sonra gerçekleşmiştir ve bu döneme kadar yan karakterlerde genellikle bir güldürü unsuru olarak efemine erkeklere yer verilmiştir. 1970'ler itibaren trans bireyler filmlerde cinsel kimlikleri gizlenerek yer almıştır.

Bones bir Amerikan suç-drama dizisidir. İlk bölümü Fox Network kanalı tarafından 13 Eylül 2005' te yayınlanmıştır. Dizi de FBI'ya gelen çözümlenmemiş cinayetler ve çeşitli suçlar adli antropolojinin ve adli arkeolojinin yardımıyla çözülüyor. Dizinin baş karakterleri FBI ajanı Seeley Booth, adli antropolog Dr. Temperance 'Bones' Brennan dır. Diğer karakterler Michaela Conlin, T. J. Thyne, Eric Millegan, Tamara Taylor ve John Francis Daley tarafından canlandırılmaktır.

<i>Lola + Bilidikid</i> 1999 yılı Türk-Alman ortak yapımı drama temalı eşcinsellik konulu film

Lola + Bilidikid, yönetmenliğini Kutluğ Ataman'ın yaptığı 1999 Türk-Alman ortak yapımı dram temalı eşcinsellik konulu film. İlk olarak Almanya'da gösterime giren filmde eşcinsel olduğu için aile içi şiddet gören bir çocuğa yönelik homofobi konu edinilmiştir. Filmin Türk yapımcılığını Zeynep Özbatur üstlenmiş, Lola + Bilidikid'de Türk toplumunda LGBT'lere yönelik baskı ve ayrımcılığı realist gözlemle işlenmiş ancak film yeteri ilgiyi göremeyerek kült film olarak kalmıştır.

<i>Goal!</i> film

Goal! (Film) 2005 yılında ABD'de çekilmiş konusu futbol olan bir sinema filmi. Başrolde Santiago Munez rolünü Kuno Becker oynamaktadır. Filmde pek çok gerçek futbolcu ve futbol takımını yer aldığından yapımında FIFA ile geniş çapta bir iş birliği yapılmıştır. Filmin Goal II: Living the Dream ve Goal III: Taking on the World olmak üzere 2 tane devam filmi de çekilmiştir.

<i>Evim</i> 2014 filmi

Evim, 3 boyutlu bir ABD animasyon filmi. Adam Rex'in 2007'de çıkan çocuk kitabı The True Meaning of Smekday'den uyarlandı. Filmin yönetmenliğini Tim Johnson üstlenirken yapımcılığını Chris Jenkins ve Suzanne Buirgy yaptı. Ayrıca filmin soundtrack albümü "Home" 23 Mart 2015'te yayımlandı.

<i>Thor: Karanlık Dünya</i>

Thor: Karanlık Dünya, 2013 ABD yapımı, sekizinci Marvel Sinematik Evreni macera filmidir. Marvel Comics karakteri, mitolojik tanrı Thor'dan esinlenerek yapılan ikinci filmdir. Alan Taylor'ın yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerinde Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Rene Russo gibi isimler yer almaktadır. Filmin devamı olan Thor: Ragnarok, 2017 yılında vizyona girdi.

<span class="mw-page-title-main">Shirley Booth</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1898 – 1992)

Shirley Booth Amerikalı tiyatro, sinema, radyo ve televizyon oyuncusudur.

<i>Rahip</i> (film, 2011)

Rahip Scott Stewart tarafından yönetilen ve baş karakter olarak Paul Bettany'nin oynadığı 2011 yapımı bir Amerikan aksiyon korku filmidir. Hyung Min-woo'nun aynı adlı Kore çizgi romanına dayanmakadır. Alternatif bir evrende insanlık ve vampirler yüzyıllardır savaşmaktadır. Son Vampir Savaşı'ndan sonra, kıdemli bir Savaşçı olan Rahip, yeğeni vampirler tarafından kaçırılıncaya kadar bilinmezlik içinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">26. Akademi Ödülleri</span>

26. Akademi Ödülleri töreni 25 Mart 1954'te yapıldı. TörenHollywood'daki RKO Pantages Tiyatrosu'nda ve New York'taki NBC Century Tiyatrosu'nda gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta LGBT hakları</span>

Irak'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler yoğun oranda ayrımcılığa uğramaktadır. Açık eşcinsel erkeklerin Irak Silahlı Kuvvetleri'nde askerlik hizmetinde bulunmalarına izin verilmemektedir ve hem hemcins evlilikleri hem de medenî birliktelikler kanunen yasaktır. Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelinde yapılan ayrımcılığı yasaklayan hiçbir yasa yoktur ve LGBT bireyleri sürekli olarak vigilantist şiddete veya namus cinayetlerine maruz kalmaktadır.