İçeriğe atla

IŞİD Bayrağı

IŞİD Bayrağı
IŞİD Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar) Irak ve Şam İslam Devleti
Oran3:4
TasarımSiyah arka planda beyaz La ilahe illallah yazısı ve Muhammed'in mührü
KullanımıUlusal bayrak ve sancak Bayrağın farklı kullanımlarını gösteren siyah beyaz küçük bayrakbilim sembol veya piktogramBayrağın farklı kullanımlarını gösteren siyah beyaz küçük bayrakbilim sembol veya piktogramArka taraf, ön tarafın ayna görüntüsüdür

IŞİD Bayrağı, Irak ve Şam İslam Devleti tarafından ve ondan önce Irak İslam Devleti tarafından (yaklaşık 2006'dan beri) kullanılan bayraktır.

Üstte siyah zemin üzerine beyaz “La ilahe illallah” ve altta Muhammed'in mührü bulunmaktadır. “La ilahe illallah” kısmında ilk bakışta bile “Lam”, “Elif” ve “He” harflerinin birden fazla geçmesine rağmen hiçbirinin aynı olmayışı bir bilgisayar yazı tipi olmadığını göstermektedir. Yani el yazmasıdır. Bu, yazının bir kâğıda yazılarak veya sert bir cisme kazınarak elde edilmiş olma olasılığını güçlendirmektedir.[1][2]

Ağustos 2014'te, İngiliz Başbakanı David Cameron, Birleşik Krallık'ta "İslam Devleti bayrağı" gösteren herkesin tutuklanması gerektiğini öne sürdü.[3][4]  Terörizm Yasası 2000'e atıfta bulunarak, yasanın 13 (1b) maddesi "[bir] kişi, kamusal bir alanda, kendisinin yasaklanmış bir örgütün üyesi veya destekçisi olduğuna dair makul şüphe uyandıracak şekilde veya bu tür koşullarda bir eşyayı giyerse, taşırsa veya gösterirse suç işlemiş olur" ve altı ay hapis veya yasal para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Ayrıca Hollanda'da Ağustos 2014'ten bu yana kamusal gösteri yapılması yasaklanmıştır.[5]

Almanya'da, IŞİD bayrağının (diğer siyah sancak versiyonları hariç) görüntüsünün eğitim dışı amaçlarla kullanılması, Eylül 2014'ten bu yana Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Komşu Avusturya'da aynı ayda bir yasak önermiştir.[6][7][8]

Kaynakça

  1. ^ "IŞİD Bayrağının Anlamı ve Örgütün Tuhaf Açıklamaları (5. BÖLÜM)". 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. 
  2. ^ The SITE (Search for International Terrorist Entities) website on 23 January 2007 stated: "The Islamic State of Iraq issued a document titled: 'The Legality of the Flag in Islam,' which contains the image of its flag and information to its symbolism, today, Tuesday, January 23, 2007. Text on the flag reading, 'No God, but Allah, and Muhammad is Allah's Messenger,' are the words contained on the flag of the Prophet Muhammad that he carried into battle and handed to generations of bearers. The Islamic State provides evidence and legitimacy for this banner from Islamic scholars, and goes into detail regarding opinions of the flag's material, title, and significance. According to the group the circular shape matches the ring stamp of the Prophet found on many scripts, and the order of the words are to indicate the supremacy of Allah over the Messenger." Cited by Ivan Sache at Flags of the World on 18 February 2007.[1] 10 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Iraq crisis: Cameron warns of possible IS threat to UK". BBC News. 16 Ağustos 2014. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2014. 
  4. ^ "Terrorism Act 2000". legislation.gov.uk. 20 Temmuz 2000. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. 
  5. ^ Cluskey, Peter (2 Ağustos 2014). "Dutch ban display of Isis flag in advance Amsterdam march". Irish Times. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2014. 
  6. ^ Eddy, Melissa (12 Eylül 2014). "Germany Bans Support for ISIS". The New York Times. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2014. 
  7. ^ "Germany 2014 human rights report - US Department of State" (PDF). state.gov. United States Department of State. 2014. s. 11. 9 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Eylül 2018. On September 12 (2014), the Federal Interior Ministry banned any activities of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), including recruitment, fundraising, and the use of the group's symbols under the name "Islamic State" (German: Islamischer Staat), such as the black flag bearing ISIL's name. 
  8. ^ "Austria bans Isis terror symbols". The Local. 12 Eylül 2014. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Irak İsyanı (2011-2013)</span>

Irak İsyanı, Irak Savaşı'nın sona ermesinden ve ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesinden sonra 2011'in sonlarında başlayan ve merkezi hükûmetle şiddetli çatışmalara ve Irak'ın dini grupları arasında düşük düzeyde mezhepsel şiddete neden olan bir isyandı.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Irak Taarruzu (Haziran 2014)</span> Irak Şam İslam Devletinin Irak ve Suriye saldırıları

Kuzey Irak Taarruzu , IŞİD ve onları destekleyen Sünni aşiretler ve eski Baas partisi mensuplarının Musul'a yaptıkları taarruzla başlayan çatışmalardır. Kuzey Irak'taki IŞİD ilerlemesi, IŞİD'in güneye doğru ilerlemeye başladığı ve Tikrit'e saldırdığı 26 Haziran'a kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sincar</span> Irakın Ninova İline bağlı bir şehir

Sincar, Kuzey Irak'ta Musul kentine bağlı ilçe. Bölgede DEAŞ öncesi, üçte ikisini Ezidilerin, diğer bölümünü ise Sünni Kürt ve Arapların oluşturduğu yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Irak İç Savaşı (2013-2017)</span>

Irak İç Savaşı (2013-2017), IŞİD'in Musul'a saldırmasıyla başlayan iç çatışmaları kapsamaktadır. IŞİD ve IŞİD'e destek veren eski Baas partisi mensupları, Sünni Arap aşiretleri ve diğer radikal örgütler ile Irak Ordusu, Peşmerge, İran destekli Şii milisler, Süryani/Asuri/Yezidi azınlık savaşçıları ve merkezi hükûmete destek veren Sünni ve Şii Arap, Kürt ve Türkmen aşiretleri arasındaki çatışmalar günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı</span>

Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye ve Irak'ta yer alan petrol rafinelerinde petrol üretmesi ve bunları dış ülkelere satmasıdır. Petrol üretimi ve kaçakçılığı, IŞİD'in en büyük gelir kaynakları arasında gösterilir. Bu ürün bazı kaynaklarda "kara bayrağı besleyen kara altın" olarak da adlandırılmıştır. IŞİD kontrolü altındaki sahalardan elde edilen petrol, çoğunlukla kendi bölgeleri içerisinde dağıtılmakta, ancak pazar fiyatlarının altından çevre devletlere de kaçırılmaktadır. Ham petrolden üretilen petrol ve mazot gibi ürünler IŞİD kontrolü altındaki bölgelerin ekonomisinin temel taşı niteliğindedir. Mazot da birçok elektrik jeneratörünün güç kaynağı durumundadır.

Abdurrahman Mustafa el-Kaduli, bilinen adıyla: Ebu Ali el-Enbari Ebu Ala el-Afri, Irak İslam Devleti üyesi grubun iki numaralı ismi. IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin sağ koludur.

Taha Subhi Falaha olarak bilinen Ebu Muhammed El-Adnani El-Şami, eski IŞİD sözcüsü. IŞİD'in lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye yakınlığıyla bilinen İdlib doğumlu Adnani, örgütün Suriye'deki önde gelen liderleri arasında yer almaktaydı. Adnani'nin IŞİD'in dış operasyonlarının ana mimarı ve örgütün sözcüsü olarak IŞİD militanlarının hareketlerini koordine ederek ve '‘yalnız kurt’' isimli saldırılarını doğrudan desteklemekteydi.

<i>Muhammed: Allahın Elçisi</i> 2015 yılında gösterime giren İran filmi

Muhammed: Allah'ın Elçisi, 2015 yılında gösterime giren, yönetmenliğini ve senaristliğini Mecid Mecidi'nin yaptığı dram, dinî ve biyografi türündeki İran filmidir. Film, 6. yüzyılda Arap Yarımadası'nın Mekke şehrinde İslam peygamberi Muhammed'in çocukluk döneminde gelişen olayları konu edinmektedir. Film, ilk olarak 12 Şubat 2015'te İran'da gösterime girdi. 27 Ağustos'ta Montreal Dünya Film Festivali'nde dünya galasını yaptı ve 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Ödülü için İran'ın aday adayı oldu. İran sinemasının bugüne kadarki en yüksek bütçeli yapımı olan bu film, 28 Ekim 2016 tarihinde Türkiye'de 350 salonda gösterime girdi. Filmi, Türkiye'de vizyona girmesinin hemen ardından ilk üç günde 183.524 kişi izledi.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Ahmed el-Elvani</span>

Ebu Ahmed el-Elvani, Irak ve Şam İslam Devleti'nde askeri konsey üyesi ve üst düzey bir komutandır. Saddam Hüseyin'e bağlı orduda subaylık yapan Ebu Ahmed el-Elvani'nin, 2014 sonlarında hava saldırıları sonucunda öldürüldüğü bildirildi. Ancak bu ölüm, ABD ve IŞİD tarafından doğrulanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Yezîdî Soykırımı</span> IŞİD tarafından Yezîdîlere yapılan soykırım

Yezidi Soykırımı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamlar silsilesi. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilmiştir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Yezîdî kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlandı, erkekler sürgün edildi ve binlercesi topluca infaz edildi. Birçoğu Sincar'de olmak üzere toplamda yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin ise esir düştüğü ifade edilmektedir. Soykırım 2014 yılında Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi</span> 2. IŞİD lideri (1976-2022)

Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi,, eski Irak ve Şam İslam Devleti lideri ve Irak ve Şam İslam Devleti'ne göre Ebu Bekir el-Bağdadi'nin ardından gelen ikinci İslam halifesi. 2020 yılının Ocak ayında gerçek adı Emir Muhammed Abdurrahman el-Mevli es-Selbi olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Musul Muharebesi (2014)</span>

Musul Muharebesi veya Musul'un düşüşü, IŞİD militanlarının 4 Haziran 2014'te Musul'a saldırmasıyla gerçekleşmiştir. Irak güvenlik güçleri 30 bin asker ve 30 bin polisten oluşmasına karşın sayısı 800 ile 1500 arasında değişen IŞİD militanlarına karşı şehri tutamamıştır. 6 gün süren çatışmalar sonucunda 10 Haziran 2014'te Musul'un tümü, Musul Havalimanı, Musul'daki bankalar ve petrol yönetimi IŞİD'e geçmiştir. 500 bin sivil çatışmalardan kaçmak için Musul'dan göç etmiştir.

Beyci Muharebesi , Irak Silahlı Kuvvetlerinin 29 Ekim 2014'te Beyci'yi geri almak için taarruz gerçekleştirmesiyle başlayan muharebedir.

Shader Operasyonu, Birleşik Krallık'ın IŞİD'e yönelik devam eden askeri müdahaleye katkısına verilen operasyonel kod adıdır. Operasyon, İngiliz Ordusu'nun IŞİD'e karşı savaşan müttefik kuvvetlere yer desteği ve eğitim sağlamasını, Kraliyet Hava Kuvvetlerinin insani yardım hava indirme, keşif ve hava saldırıları sağlaması ve Kraliyet Donanması'nın müttefik taşıyıcı savaş gruplarına refakat sağlamasını içeriyor. Ek olarak, Birleşik Krallık Özel Kuvvetlerinin Irak,Suriye, Libya ve Tunus'ta operasyon dahilinde faaliyet gösterdiği bildirildi.

Muhammed'in devlet başkanlarına yazdığı mektuplar, İslam peygamberi Muhammed'in dünyanın siyasi liderlerine gönderdiği ve onları İslam'a davet ettiği bildirilen diplomatik mektuplardır. İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios'a, Pers Kralı II. Hüsrev'e, Etiyopya kralı Necaşi'ye, Mısır valisi Mukavkıs'a, Bizans Suriye'sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan'ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.

İran, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) muhalifi olup Suriye ve Irak'ta bu grupla savaşmaktadır.

İran, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) muhalifi olup Suriye ve Irak'ta bu grupla savaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IŞİD'in Askeriyesi</span>

IŞİD Ordusu, IŞİD'in savaşan militan gücüdür. En güçlü dönemindeki toplam kuvvet büyüklüğünün on binlerce kişiden iki yüz bin kişiye ulaştığı tahmin ediliyordu. IŞİD'in silahlı kuvvetleri, 2014'teki hızlı toprak genişlemesi sırasında hızla büyüdü. 2014'te kendisine dahil edilen gruplar da dahil olmak üzere IŞİD ordusu, Libya ve Nijerya'daki birçok yerde açıkça faaliyet gösteriyor ve toprakları kontrol ediyor. Ekim 2016'da Somali, Puntland'daki Kandala şehrini ele geçirdi. 2014'te doğu Suriye'nin büyük bir kısmını ve batı Irak'ın büyük bir kısmını ele geçirdi ve topraklarını ancak 2019'da kaybetti. Ayrıca Lübnan, İran ve Ürdün ile sınır çatışmalarına girdi ve buralara saldırılar düzenledi. IŞİD ile bağlantılı gruplar; Cezayir, Pakistan, Filipinler ve Batı Afrika gibi birçok yerde faaliyet gösteriyor. Ocak 2015'te IŞİD'in Afganistan'da ve Yemen'de askeri varlığının olduğu da doğrulandı.

Bu sayfa Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) önceli ve şu an kullandığı silahlarının listesidir