
Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.
Kamakura şogunluğu, 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.

Ōmi vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Honshū adasında Tōsandō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Shiga prefektörlüğünü kapsamaktaydı.

Heian-kyō, Kyoto'nun eski isimlerinden biri ve 794-1868 yılları arasında Japonya'nın 1000 yıldan fazla bir süre başkentiydi.

Kamakura dönemi, Japonya tarihinde 1185-1333 yılları arasında Kamakura şogunluğunun iktidarını kapsayan dönemdir. Kamakura dönemi Japonya'da feodalizmin başladığı ve samurayların ortaya çıktığı dönemdir.

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

Minamoto no Yoritomo, Kamakura şogunluğunun kurucusu ve ilk şogunudur. İktidarı 1192'den 1199'a kadar sürmüştür.

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

Minamoto no Sanetomo, Kamakura şogunluğunun üçüncü şogunudur. İktidarı 1203'ten 1219'a kadar sürmüştür. 13 Şubat 1219 tarihinde yeğeni Kugyō tarafından suikast sonucu öldürülmüştür.

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

Genpei Savaşı, Japonya'da Heian döneminde Taira ve Minamoto boyları arasında 1180-1185 yıllarında meydana gelen bir iç savaştır. Savaş, 1192'de Taira'nın düşmesine ve Minamoto no Yoritomo yönetiminde Kamakura şogunluğunun kurulmasına neden oldu.

Dan-no-ura Muharebesi, 25 Nisan 1185 tarihinde Şimonoseki Boğazı'nda Taira ve Minamoto boyları arasında meydana gelen bir deniz muhaberesidir. Başlangıçta sabah dalgası, Taira için bir avantalı olsa da öğleden sonra dezavantaja döndü ve Minamoto no Yoshitsune liderliğindeki Minamoto filosu, Taira filosunu yendi. Muharebe, Genpei Savaşı'nın sonucunu belirlemiştir. Genç İmparator Antoku, Taira soyluları arasında ölenlerden biriydi.

Minamoto no Yoshitsune, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış Minamoto boyunun askeri komutanı olan Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında, Taira boyunun Ise-Heishi kolunu deviren ve üvey kardeşi Yoritomo'nun gücü sağlamasına yardımcı olan bir dizi savaşa liderlik etti. Döneminin en büyük ve en popüler savaşçılarından biri ve Japonya tarihinin en ünlü samuray savaşçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Yoshitsune, güvenilir bir müttefikin oğlu tarafından ihanete uğradıktan sonra seppuku yaparak intihar etti.

Minamoto no Yoshinaka veya Kiso no Yoshinaka , geç Heian döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon samuray ve komutan. Genpei Savaşı sırasında kuzeni Minamoto no Yoritomo'nun rakibiydi. Awazu Savaşı sırasında Kanehira ile birlikte Ōmi vilayetinde kuzenleri tarafından öldürüldü.

Tomoe Gozen, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış Minamoto boyu üyesi Japon onna-bugeisha. Bilgiye göre, Genpei Savaşı sırasında Minamoto no Yoshinaka'nın emri altında görev yaptı ve ilk şogunluğu kurulmasına yol açan çatışmanın bir parçasıydı. Ailesinin Yoshinaka ile güçlü bağları bulunmaktaydı.

Minamoto no Yoriie, Kamakura şogunluğunun ikinci şogunudur. İktidarı 1202'den 1203'e kadar sürmüştür. Kamakura şogunluğunun kurucusu olan Minamoto no Yoritomo'nun büyük oğludur.

Kujō Yoritsune veya Fujiwara no Yoritsune, Kamakura şogunluğunun dördüncü şogunudur. İktidarı 1226'dan 1244'e kadar sürmüştür. Babası kanpaku Kujō Michiie idi ve büyükannesi Minamoto no Yoritomo'nun yeğeniydi. Karısı, Minamoto no Yoritomo'nun torunu ve Minamoto no Yoriie'nin kızıydı. Kaplan yılında, ayında ve gününde doğması nedeniyle doğumdaki adı Mitora idi.
Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

Minamoto no Yoshiie, geç Heian döneminde yaşamış bir Japon samuray. Chinjufu-shōgun olup aynı zamanda Ülkedeki En Yiğit Savaşçı (天下第一武勇之士) ünvanına sahipti.