İçeriğe atla

Hırvatistan'daki resmî tatiller ve anma günleri

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.

Resmî tatiller

Hırvatistan'da resmî tatil günlerinde çalışma yapılmaz. Hırvatistan'daki resmî tatiller şunlardır:

Dini bayramlarda, Hırvatistan'daki belirli dinlerin mensupları, aşağıdaki şekilde çalışılmayan bir gün hakkına sahiptir:

  • 7 Ocak'ta Noel'i kutlayan Hristiyanlar
  • Jülyen takvimine göre Paskalya bayramını kutlayan Hristiyanlar
  • Ramazan ve Kurban bayramlarını kutlayan İslami inancın mensupları(her biri için herhangi bir gün seçebilme hakkı var)
  • Yom Kippur ve Roş Aşana bayramlarını kutlayan Yahudi inancı mensupları(her biri için herhangi bir gün seçebilme hakkı var)

Anma günleri

Hırvatistan'daki anma günleri şunlardır:

  • 9 Ocak - Međimurje'nin anavatan Hırvatistan ile birleşme günü (1919)
  • 15 Ocak - Hırvatistan'ın Uluslararası Tanınma Günü (1992) ve Hırvatistan Tuna Bölgesi'nin Barışçıl Yeniden Entegrasyon Günü (1998)
  • 15 Mart - Hırvatistan'da Ulusal Korumanın Kuruluş Günü (1991)
  • 30 Nisan - Zrinski ve Frankopan'ın ölüm günü (1671)
  • 9 Mayıs - Avrupa Günü ve Faşizme Karşı Zafer Bayramı
  • 15 Mayıs'a en yakın Pazar - Özgürlük ve bağımsızlık mücadelesindeki Hırvat kurbanları Anma Günü
  • 25 Haziran - Bağımsızlık Günü
  • 23 Ağustos - Totaliter ve Otoriter Rejim Kurbanları İçin Avrupa Anma Günü
  • 30 Ağustos - Vatan Savaşında Kayıp Şahısları Anma Günü
  • 25 Eylül - Istria, Rijeka, Zadar ve adaların anavatan Hırvatistan ile birleştirilmesine ilişkin Karar Günü (1943)
  • 8 Ekim - Hırvatistan Parlamentosu Günü

Diğer

Hırvatistan Parlamentosu'nun internet sitesinde bahsedilmeyen önemli tarihler şunlardır:

  • 22 Aralık - Noel Anayasası - Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ilk Anayasası (1990)
  • 19 Mayıs - Hırvat bağımsızlığı referandumu (1991)
  • 28 Mayıs - Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri Günü ve Hırvat Ordusu Günü (1991)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı</span> TBMMnin açılışının kutlandığı Türk ulusal bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">Paskalya</span> İsanın dirilişini anmak için Hristiyanlarca kutlanan bayram

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortu. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Diriliş Bayramı, Diriliş Pazarı ya da Kıyam Yortusu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Tuđman</span> Hırvatistanın ilk cumhurbaşkanı

Franjo Tuđman, Hırvat politikacı ve tarihçi. Ülkenin Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Hırvatistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu ve 1990'dan 1999'daki ölümüne kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mayıs 1990 ile Temmuz 1990 arası Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin dokuzuncu ve son başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Bayramı (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin millî günü

Cumhuriyet Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı anısına her yıl 15 Kasım günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Đurđevdan</span>

Đurđevdan, Гергьовден veya Jurjevo Gregoryen takvime göre 6 Mayıs, Jülyen takvimine göre 23 Nisan'da kutlanan, Yorgi'ye ithaf edilmiş, Hristiyanlara özgü bir Balkanlar bayramıdır. Hıdrellez bayramının Hristiyan karşılığıdır. Yorgi, Ortodoks kiliselerindeki en önemli Hristiyan azizlerinden biridir. Bu bayram da baharın gelişini kutlama geleneğiyle özdeşleşmiştir. İnanışa göre Aziz George inancı uğruna ölmüştür. İkonalarda genelde bir atın üzerinde ejderha öldüren bir adam olarak betimlenir.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın göğe yükselişi</span> Elçilerin İşlerine göre İsanın dirilişinden kırk gün sonra göğe yükselmesi

İsa'nın göğe yükselişi ya da İsa'nın miracı, Hristiyanlıkta İsa'nın Tanrı'nın yanına geri çekilmesi olayıdır. Paskalya'dan 39 gün sonra, Paskalya orucundan ise 40 gün sonra kutlanır. Bu yüzden bayram daima perşembe gününe denk gelir. Bu şekilde en erken 30 Nisan'da, en geç 3 Temmuz'da kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Çile Haftası</span> İsanın dünyada geçirdiği son günlerini anmak için Paskalya öncesi yas tutulan hafta

Çile Haftası ya da Kutsal Hafta, İsa'nın insanoğlu için acı çektiğine inanılan haftaya verilen addır.

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk'taki tatil günleri sabit bir tarihe sahip olan günler ve değişken tarihli tatiller olarak iki gruba ayrılır. Ülkedeki tatil günlerinin bir bölümünü oluşturan dini bayramlar ve günler, ülkedeki dini inançların çeşitliliği sebebiyle hem İslam hem de Hristiyanlık inancına ait kutlamalar içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlığın Yeniden Sağlanması Günü (Azerbaycan)</span>

Bağımsızlığın Yeniden Sağlanması Günü, Azerbaycan'ın ana devlet bayramıdır. Bu tarih 18 Ekim'de her yıl kutlanmaktadır.

Ermenistan'daki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Suriye'deki resmî tatiller, çeşitli kültürel, milliyetçi ve dini bayramlardan oluşur.

Yunanistan yasalarına göre yılın her Pazar günü resmi tatildir. Ayrıca Yılbaşı, 25 Mart, Paskalya Pazarı, Paskalya Pazartesisi, 15 Ağustos ve 25 Aralık olmak üzere altı tane de zorunlu tatil günleri bulunmaktadır. 1 Mayıs ve 28 Ekim‘de ise çalışanlar genellikle izne çıkmakla birlikte bu durum yasalara göre işverenin isteğine bağlıdır. Bununla birlikte, Yunanistan'da her yıl Çalışma Bakanlığı tarafından ilan edilen resmî tatiller dışında zorunlu veya isteğe bağlı olarak pek çok gün daha kutlanmaktadır. Bu sabit olmayan ulusal tatillerin listesi nadiren değişmekle birlikte son yıllarda pek değişmemiştir. Her yıl toplam on iki tane ulusal tatil kutlanmaktadır.

Dinî bayram, bir dine inanan insanların, o din adına yaptıkları bayramlara verilen isimdir. Ramazan Bayramı, Noel bayramı, Üç ziyaret bayramı günleri örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Günü (Bosna-Hersek)</span>

Bağımsızlık Günü, Bosna-Hersek Cumhuriyeti'nin 1992 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kutlamak için 1 Mart'ta Bosna-Hersek Federasyonu'nda kutlanan bir resmi tatildir. Bosna Hersek'in diğer siyasi varlığı olan Sırp Cumhuriyeti'nde görülmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın bağımsızlığı</span>

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.