İçeriğe atla

Hırvat vilayeti

Hırvat Vilayeti [a] (Osmanlıca: vilâyet-i Hırvatî) 16. yüzyılda Dalmaçya'daki bir Osmanlı vilayetiydi. [1] Başkenti Sinj idi.

1520'lerde Hırvatistan Krallığı ve Venedik Cumhuriyeti'nden Dalmaçya hinterlandı ve Lika'nın ele geçirilmesinden hemen sonra, Osmanlılar burayı bir sınır bölgesi olarak örgütlediler ve ona "Hırvat Vilayeti" adını verdiler.[2][3] Bu vilayetin topraklarının güney sınırı Cetina nehri, kuzey-batı sınırı ise Lika ve Zrmanja nehri idi.[3][4] Ayrıca Krka nehri etrafındaki bölgeyi de içeriyordu.[5] Bu bölge idari olarak Bosna Sancağına ait olan ve defterde kayıtlı olan Hırvat vilayeti olarak yönetiliyordu.[6]

1528'de Hırvat vilayeti ve Skradin kadılığı aşağıdaki nahiyelere sahipti: [7] [8]

  • Sinj ve Cetina
  • Dicmo
  • Zminje Polje
  • Vrhrika
  • Petrovo Polje ve Petrova Gora
  • Kosovo
  • Nečven
  • Strmica
  • Plavna Popina
  • Knin
  • Grahovo
  • Zečevo
  • Skradin
  • Zrmanja
  • Ostrovica
  • Benkovac
  • Bukovica
  • Kličevac
  • Karin
  • Nadin
  • Obrovac
  • Podgorje

Hırvat vilayetinin ilk valisi Malkoç Bey (Malkoč-beg) idi.[9] 1537 civarında Hırvat vilayetinin valisi Mahmud Bey'di. [1] Mohaç Savaşı'na vilayetten çok sayıda asker katıldı. Savaştan önce kaydolan Osmanlı askerlerinin çoğu Boşnak veya Hırvat olarak etiketlendi. [10] Hepsinin Müslüman isimleri vardı, bu da yeni fethedilen nüfusun İslamlaşma sürecinin varsayılandan çok daha hızlı olduğunu kanıtlıyor. [10]

Hırvat vilayeti, 1537'de yeni kurulan Klis Sancağı tarafından ilhak edildiğinde ortadan kalktı.[11][12]

Kaynakça

  1. ^ a b Moačanin 2006.
  2. ^ Dalmatia Between Ottoman and Venetian Rule: Contado Di Zara, 1645-1718. Viella. 2008. s. 144. ISBN 978-88-8334-334-6. 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. ... the Ottomans immediately imposed their administrative system on the conquered territory in the Dalmatian hinterland organising the whole territory of the Dalmatian hinterland and Lika as vilajet Hrvati. 
  3. ^ a b Croatia in the Late Middle Ages and the Renaissance: A Cultural Survey. Philip Wilson Publishers. 15 Ekim 2009. s. 67. ISBN 978-0-85667-624-6. 
  4. ^ Hrvatsko-Slavonska vojna krajina i Hrvati pod vlašću osmanskoga carstva u ranome novom vijeku. Barbat. 2007. s. 114. ISBN 978-953-7534-02-8. 
  5. ^ Šime Pilić, God. Titius, god.1, br. 1 (2008.), p 107
  6. ^ Različite refleksije osmanskog osvajanja srednjodalmatinskog zaleđa, Zašto su osmanski popisni defteri nezaobilazni izvori, Anali: Gazi Husrev-Begove Biblioteke;2013, Vol. 34, p. 103 "Areas that are examined in this paper were conquered before the formation of the Klis Sanjak and were administratively regulated within the Vilayet Croats, which belonged to the Bosnian Sandžak, and was so listed in the extensive census of the Bosnian Sanjak in 1530.
  7. ^ Šabanović 1959.
  8. ^ Povijesni atlas Bosne i Hercegovine: Bosna i Hercegovina na geografskim i historijskim kartama. Sejtarija. 2002. s. 60. ISBN 978-9958-39-010-4. 
  9. ^ Prilozi. Institut. 1978. s. 120. 
  10. ^ a b Fine 2010.
  11. ^ Mogućnosti. Matica hrvatska, Split. 2000. s. 75. 13 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 
  12. ^ Tolerance and Intolerance on the Triplex Confinium: Approaching the "other" on the Borderlands Eastern Adriatic and Beyond, 1500-1800. CLEUP. 2007. s. 187. ISBN 978-88-6129-300-7. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. Concerning the bordering Croat vilayet (in the Klis sandzak from 1537) ... 

Kaynaklar

Konuyla ilgili yayınlar

  • Šabanović, Hazim (1959). "Vilajet Hrvati i Kadiluk Skradin". Bosanski pašaluk: postanak i upravna podjela. Oslobodenje. s. 176. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 
  • Anali: Gazi Hüsrev-Begove Biblioteke. 2013, Cilt. 34, s. 103–115. 13p.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Etnik temizlik</span> bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikalar

Etnik temizlik, bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikaları ifade eder. Genellikle, zorla göç ettirme, belirli bir nüfusun yerini değiştirme gibi uygulamaların sonucunda ortaya çıkar. Bu terim, etnosid ve jenosid ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli pelikan</span>

Melek ya da Tepeli Kutan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Hindistan ve Çin'e yayılan bölgede bataklıklar ve sığ göllerde yaşar. Yuvaları bitkiler ve dallardan oluşan kaba bir yapıdır. Geniş bir alana yayılmasına rağmen alt türü yoktur ancak boyut farklılıklarına dayanarak Azerbaycan'da bulunan fosillerden Pleistosen dönemine ait Pelecanus crispus palaeocrispus türü tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hersek Sancağı</span>

Hersek Sancağı, 1470 yılında kurulmuş bir Osmanlı idari birimidir. Merkez, 1572 yılında Taşlıca'ya taşınana kadar Foca'daydı. Sancak başlangıçta Rumeli Eyaleti'nin bir parçasıydı. ancak daha sonra Bosna Eyaleti'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Sancağı</span> 1872-1917 Osmanlı İmparatorluğunun özel idari bölgesi

Kudüs Sancağı asıl adı Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı; 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa (Jaffa), Halilü’l Rahman (Hebron), Beytülrahim (Bethlehem), Birüssebi (Beersheba) kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir. 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür.

Aşağıdaki liste II. Dünya Savaşı ve 1990'lardaki bağımsızlık savaşları sırasında Yugoslavya'da meydana gelmiş toplu katliamlar ve infazların listesidir. Katliam bölgeleri bir zamanlar Yugoslavya sınırları içerisinde olan, ancak günümüzde Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Makedonya ve Karadağ ülkelerinin sınırları içerisinde kalan bölgelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Debre Sancağı</span>

Debre-i Bâlâ Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Debre idi.

<span class="mw-page-title-main">Delvina Sancağı</span>

Delvine Sancağı veya Ergiri Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi ilk başta Delvine olup 18. yüzyılda Ergiri'ye taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pakrac Sancağı</span>

Pakrac Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın il merkezi Çazma, sonra Pakrac olup son olarak Cernik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırka Sancağı</span>

Kırka Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Knin idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Karl</span>

I. Karl veya I. Charles Avusturya'nın son imparatoru, Macaristan'ın son kralı, Bohemya Krallığı'nın son kralı, ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasından önce Habsburg-Lorraine Hanedanı'na ait son hükümdar.

<span class="mw-page-title-main">Smiljan</span> Hırvatistanın Batı Lika dağlık bölgesinde bir köy

Smiljan, Hırvatistan'ın Batı Lika dağlık bölgesinde bir köydür. Gospić'in 6 km kuzeybatısında yer almakta ve Zagreb-Split otoyolundan on beş kilometre uzaklıktadır. Smiljan mucit, mühendis ve bilim insanı Nikola Tesla'nın doğum yeri olarak tanınmaktadır. Nüfusü 2011'de 418'di.

Paşa Yiğit Bey ya da Saruhanlı Paşa Yiğit Bey 14. yüzyılın sonları ve 15. yüzyılın başlarında Osmanlı Yörük sivil ve askeri subaydır.

Murad Bey Tardiç ya da Voyvoda Murad Bey, voyvodalık ve sancakbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plav</span>

Plav kuzeydoğu Karadağ'da bir kasabadır. 3.717 kişiden oluşan bir nüfusa sahiptir. Plav, Plav Belediyesi'nin merkezidir.

Yayce kuşatması, 10 Temmuz - 24 Ağustos 1464 tarihleri arasında, Osmanlı'nın Bosna Hersek seferleri sırasında, Banaluka, Yayçe bölgesinde gerçekleşti. Büyük bombardımana rağmen, Türk saldırısı ağır bir şekilde geri püskürtüldü ve Macaristan Kralı Matyas Corvinus'un bir yardım ordusuyla yaklaştığını duyduktan sonra II. Mehmed kuşatmayı "Minnetoğlu Mehmed Bey'e" devretti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Draç Sancağı</span>

Dıraç Sancağı Batıda İtalyan söylenişiyle Durazzo Sancağı olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu sancaklarından biriydi. Adını Dıraç'tan almıştır. Sancak, Dıraç, Tiran, Şayak, Kavalye ve Akçahisar kazalarından oluşuyordu. Dıraç Sancağı, İşkodra Vilayeti'nin güney kesiminde bulunuyordu ve vilayeti oluşturan iki sancaktan biriydi. Kuzeyde İşkodra Sancağı, kuzeydoğuda Manastır ve Debre, doğu ve güneyde Elbasan, batıda Adriyatik Denizi ile komşuydu. Arazisi genellikle düz ve ovadır ve sadece Tiran ve Kavalye kazalarının doğu kısımları dağlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Hrvoje'nin Dua Kitabı</span>

Hrvoje'nin Dua Kitabı, Glagol alfabesiyle yazılmış 15. yüzyıla ait bir dua kitabıdır.