İçeriğe atla

Hınıs Kanyonu

Hınıs Kanyonu
Coğrafya
KonumHınıs, Erzurum, Türkiye
Koordinatlar39°22′9″K 41°41′11″D / 39.36917°K 41.68639°D / 39.36917; 41.68639
TürKanyon
AkarsuHınıs çayı
Konum haritası
Harita

Hınıs Kanyonu, Erzurum ilinin Hınıs ilçesinde bulunan bir kanyondur.

Coğrafya

Erzurum’un ikinci büyük ilçesi ve güney ilçelerinin en büyüğü Hınıs, engebeli ve çevresi dağlarla kaplı 1720 rakımlı ova üzerinde kurulmuştur. İlçenin Bahçe Mahallesi ile Kayabaşı Mahallesi arasında bulunan ve Bahçe Mahallesi ile Sarılı Mahallelerini ilçe merkezinden ayıran Hınıs Kanyonu; Riviera ve tekne tipi kanyon özelliğine sahiptir.[]

Kültür

Hınıs kanyonunda 1734 yılında Muş Beylerinden Alaeddin Bey tarafından yapılmış Hınıs Ulu Cami/Dere Camii bulunmaktadır.

Rekreasyon imkânları

Hınıs Kanyonu 7 kilometre uzunluğa sahiptir. Kanyonun içinden geçen Hınıs Çayı, suyun yüksek olduğu dönemlerde rafting, dağcılık ve kanyon tutkunları için eşsiz bir güzellik sunuyor. Son dönemlerde keşfedilmeye başlanan Hınıs Kanyonu, yerli yabancı doğa tutkunu turistler tarafından ziyaret edilmekte ayrıca kış aylarında Buz Tırmanışı spor etkinlikleri de yapılmaktadır.

2021 yılında; Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hınıs Kanyonlarının içinde bulunan alanın Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanarak sit alanı olarak tescil edildi.

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Erzurum Hınıs ilçesinde bulunan Jeolojik ve Doğal Oluşumlar potansiyel alanının Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonunun 29.01.2021 tarihli 107 toplantısında görüşülerek kesin korunacak hassas alan olarak uygun bulunarak 04.02.2021 tarihinde tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne gönderilmiş ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesine göre söz konusu alandaki “Kesin Korunacak Hassas Alanlara” dair tescil işlemi 28.06.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanarak 29.06.2021tarihli ve 31526 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi.[1]

Fauna ve flora

Kanyonun içinden geçen Hınıs çayının etrafında birçok kuş türü bulunur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Hınıs Kanyonu". 25 Nisan 2022. 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manavgat Şelalesi</span> Antalyada bir şelale

Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Hınıs</span> Erzurumun bir ilçesi

Hınıs, Erzurum ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulubey Kanyonu</span> Uşak, Ulubeyde doğa parkı

Ulubey Kanyonu, Uşak ilinin Ulubey ilçesi sınırları içerisinde bulunan kanyon. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 27 Haziran 2013'te tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kanyon</span> coğrafi terim, uçurumların arasındaki aralık

Kanyon, Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere denir. Türkçeye Frenk dillerden gelen Kanyon adı, kaynağı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yazılı Kanyon Tabiat Parkı</span> Türkiyede kanyon ve tabiat parkı

Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve tabiat parkıdır.Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir. Yazılı denmesinin sebebi kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski Yunan şairlerinden Epiktetos'un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir'inin yer almasıdır. Bizans dönemine ait ibadet yerleri tapınaklar ve kaya yazıtları üzerinde yer alan şiirin dizeleri şöyledir;

<span class="mw-page-title-main">Küre Dağları Millî Parkı</span>

Küre Dağları Millî Parkı, Karadeniz Bölgesi'nin batısında Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalmaktadır. İdarî olarak millî park çevresindeki ilçe merkezleri ise Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide'dir. Küre Dağları Millî Parkı, yakın çevresini oluşturan tampon bölgelerle birlikte 103575 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Millî parkın kendisi ise 34018 hektar büyüklüğünde ve Batı Karadeniz Karst Kuşağı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakutiye Medresesi</span>

Yakutiye Medresesi, Türkiye'de Erzurum İlinde bulunmaktadır. İlhanlı hükümdarı Olcaytu zamanında Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından 1310 yılında inşa ettirilmiştir. Kapalı avlulu, eyvanlı ve revaklı medrese tipinin Anadolu’daki en büyüğü olup, günümüze kadar iyi korunarak varlığını koruyabilmiş örneklerinden biridir. Erzurum ilinin sembollerinden biridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Valla Kanyonu</span> Kastamonunun Pınarbaşı ilçesinde bulunan bir kanyon

Valla kanyonu, Kastamonu ili, Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı (Valla) köyü sınırları içinde bulunur. Küre Dağları Millî Parkı içinde yer alan kanyon 800 m derinliği ile Türkiye'nin en derin kanyonları arasındadır. Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı parçalayarak oluşturduğu kanyondur. Uzunluğu 12 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saklıkent Millî Parkı</span> Türkiyede bir millî park

Saklıkent Millî Parkı veya yaygın adıyla Saklıkent Kanyonu, Antalya-Muğla sınırını çizen Eşen Çayı'nın kolu olan Karaçay'ın oluşturduğu kanyondur. Muğla'nın Seydikemer ilçesi sınırları içerisindedir. Suyun kolayca aşındırabileceği Kalkerli arazide, fay çatlaklarının da yardımıyla sarp ve derin bir kanyon oluşmuştur.Uzunluğu 18 km, yüksekliği 200 m'dir. En dar yeri 2 metreye kadar düşer. Eşen Çayı'nın bir kolu olan Karaçay'ın debisi Kanyon çıkışında 14–17 m³/sn'dir.

Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı, Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Yerköprü Çağlayanı (Mersin)</span> Mersinde tabiat parkı olarak tescil edilmiş şelale

Yerköprü Çağlayanı, Mersin ili Mut ilçesinde yer alan bir çağlayandır. 2001 yılında tabiat anıtı olarak tescil edilen şelale, 2021'de tabiat parkı ilan edildi. Çağlayan ve çevresindeki alanın genişliği 1.115 dönümdür. Popüler bir gezi parkurudur.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0184)

Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Bilecik ili, Yenipazar ile İnhisar ilçeleri arasında bulunan tabiat parkıdır. 26 Aralık 2012 tarihinde 397,59 hektar alan tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Danamandıra Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0217)

Danamandıra Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Silivri ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenboğazı Tabiat Parkı</span> Balıkesirde tabiat parkı

Değirmenboğazı Tabiat Parkı, Balıkesir ilinin Karesi ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Cehennem Deresi Kanyonu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Kanyon, 1 Mayıs 2018 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir ve kanyon, 24 saat boyunca açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Kadınçayırı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0183)

Kadınçayırı Tabiat Parkı Çankırı ili Ilgaz ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. Toplam 442 hektar alana sahiptir. Çankırı il merkezine 70, Ilgaz ilçe merkezine ise 17 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Vezirsuyu Tabiat Parkı</span> Samsunda tabiat parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.