İçeriğe atla

Hüzeyme Koçak

Hüzeyme Koçak
Doğum24 Nisan 1958(1958-04-24)
Tunçbilek, Kütahya Türkiye
Takma adHüzeyme Yeşim Koçak
MeslekYazar
DönemGünümüz
TürRoman, Öykü, Deneme

Hüzeyme Koçak (d. 1958, Tunçbilek), Türk yazar

Hayatı

Hüzeyme Koçak, 1958 yılında Tunçbilek'te doğdu. 1976 yılında İstanbul Kandilli Kız Lisesi'nden mezun oldu. Küçük yaşlarda başlayan, ama bazen uzun zaman bıraktığı çalışmalarını, köşe yazarlığıyla sürdürdü.[1] Yazı hayatında Hüzeyme Yeşim Koçak ismini kullandı. Deneme, öykü ve romanlar kaleme aldı.

Türk Edebiyatı Dergisi ve Vakfı'nın açtığı, “Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması’nda”, 1997, 2000, 2001 yılında ödül; 2002'de Beyan Yayınları'nın açtığı “İlk Romanlar Yarışması’nda” “Sinderella’nın Pabucu” isimli romanıyla üçüncülük derecesi aldı.[1]

Öyküleri çeşitli dillere çevrildi. DenizKültür tarafından hazırlanan “Sesli Edebiyat/Öyküler Sesleniyor” isimli Sesli Edebiyat Antolojisi'nde, seçkin Türk yazarlarıyla beraber yer aldı. “Sarılmak” isimli romanıyla (2010 Yılı İLESAM-AKÇAĞ Roman Yarışması Birincisi) oldu. 2013'te Berceste Dergisi tarafından “Hikâye Ödülü’ne” lâyık görüldü.[2]

Edebiyat Otağı, Yedi İklim, Berceste, Mahalle Mektebi gibi bazı dergilerde; edebistan.com, edebiyatufku.net, sanatalemi.net gibi kültür-sanat-edebiyat sitelerinde çeşitli yazıları yayınlandı.

Kitapları

Öykü

  1. Saklı Değerler (2003, Asude Yayınları);[3]
  2. Muhabbet Buyursun Gelsin (2005, Romantik Kitap);[4]
  3. Bekleyen (2006, Akçağ);
  4. Havva Hanım'ın Gamzesi (2007, Romantik Kitap);[5]
  5. Edebiyatçıysam Ne Olayım (2010, Karatay Akademi Yayınları);
  6. Hicaz Yaprakları (2014, Akçağ)

Roman

  1. Çoban Aşkın Çocuğuydu (Sinderella'nın Pabucu) (2006, Akçağ);
  2. Sarılmak (2011, Akçağ)

Deneme

  1. Bırakın Güzel Konuşsun (2004, NKM);
  2. Bana Gönülden Çalıp Söyle (2006, Romantik Kitap);[6]
  3. Ey Ruh(um) Geldinse Masaya Vur (2007, Romantik Kitap);[7]
  4. Ötede (2008, Romantik Kitap);[8]
  5. Edibâne Süz(ül)üşler (2008, Romantik Kitap);[9]
  6. Şapkamın Altı (2010, Romantik Kitap);
  7. Kırgın Mağara Şarkıları (Murat Mahya Gürses'le birlikte) (2014, Romantik Kitap)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b [Konya Ansiklopedisi, cilt 5, 206.sayfa]
  2. ^ [Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, İst, Elvan Yay, 6.cilt, 2229-2230. sayfa.]
  3. ^ "Saklı Değerler– Hüzeyme Yeşim Koçak". Nüve Kültür Merkezi. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  4. ^ "Muhabbet Buyursun Gelsin– Hüzeyme Yeşim Koçak". Romantik Kitap. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  5. ^ "Havva Hanım'ın Gamzesi– Hüzeyme Yeşim Koçak". Romantik Kitap. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  6. ^ "Bana Gönülden Çalıp Söyle– Hüzeyme Yeşim Koçak". Romantik Kitap. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  7. ^ "Ey Ruh(um) Geldinse Masaya Vur– Hüzeyme Yeşim Koçak". Romantik Kitap. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  8. ^ "Ötede– Hüzeyme Yeşim Koçak". Romantik Kitap. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 
  9. ^ "Edibâne Süz(ül)üşler– Hüzeyme Yeşim Koçak". Romantik Kitap. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Buğra</span> Türk yazar ve gazeteci (1918–1994)

Süleyman Tarık Buğra, Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.

Şükrü Hulki Aktunç, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İnci Aral</span> Türk yazar

İnci Aral Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Kulin</span> Türk yazar ve gazeteci

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalıdır.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

Sema Kaygusuz, Türk yazar. Hikâye, roman ve deneme türünde eser vermektedir.

Hakan Bıçakcı, çağdaş Türk edebiyat yazarı ve romancı.

Osman Şahin Türk yazar.

İnan Çetin, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Çelik</span>

Ayşegül Çelik Şahin ; Türk yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat teorisi</span> Edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır.

Edebiyat teorisi, edebiyatta bir eleştiri akımıdır. Sıkı bir anlamda edebiyat doğasının ve edebiyat analiz yöntemlerinin sistematik çalışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Salim Nizam, Türk şair ve yazardır.