İçeriğe atla

Hüsreviye Camii

Koordinatlar: 36°11′49″K 37°09′38″D / 36.19694°K 37.16056°D / 36.19694; 37.16056
Hüsreviye Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumHalep, Suriye
Koordinatlar36°11′49″K 37°09′38″D / 36.19694°K 37.16056°D / 36.19694; 37.16056
İnançİslam
DurumAktif
Mimari
Mimar(lar)Mimar Sinan
Mimari türCamii
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma1547
Özellikler
Minare sayısı1

Hüsreviye Camii (Arapçaجامع الخسروية Camiet-ül Hüsrüviyye) ya da kısaca Halep Hüsrev Paşa Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Halep kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı Türk dinî yapımı (külliye kompleksi). Kompleks 1546 M. senesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın Halep Valisi Hüsrev Paşa tarafından inşa edildi. Hüsreviye Kompleksi'nin içinde bir camii, bir medrese ve bir türbe bulunmaktaydı. Suriye'nin Esad hükûmeti zamanında komplekse hiç bakmamış ve külliyeyi kendi haline bırakmıştır.[]

2011'de başlayan Suriye İç Savaşı'nda radikal İslamcıların ele geçirdiği bölgede olan Hüsreviye Külliyesi, Selefi-Vahabi'lerin sözde şirk'e karşı uyguladıkları politikalarından dolayı külliye 2014'ün Ağustos ayında komple yok edilmiş.[1]

Hüsreviye Kuran Okulu olarak da bilinen Hüsrev Paşa Külliyesi'nin Halep kalesinden görünümü

Ayrıca bakınız

  • Halep Ulu Camii

Kaynakça

  1. ^ Khusruwiyya Mosque and Madrasa 26 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Archnet Digital Library.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Külliye</span>

Külliye, cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">II. Bayezid Külliyesi</span>

II. Bayezid Külliyesi, Edirne'de tarihi külliye. İkinci başkent konumundaki Edirne'yi darüşşifaya kavuşturmak amacıyla Sultan II. Bayezid tarafından 1484-1488 yıllarında Mimar Hayreddin'e yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey Camii</span>

Gazi Hüsrev Bey Camii veya Bey Camii, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kalbi sayılan Başçarşı'da yer almaktadır. Bey Camii olarak da bilinir. Osmanlı mimarisinin en göze çarpan eserlerinden biri olup, Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Laleli Camii</span> 1760-1763 yıllarında III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş camii

Laleli Camii, 1760-1763 yılları arasında Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş ve bulunduğu semte adını vermiş olan bir camidir. Caminin adı 3. Mustafa'nın velisi saydığı Laleli Baba'nın ismini bu ibadethaneye vermesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa</span> 38. Osmanlı sadrazamı

Lala Mustafa Paşa, III. Murad saltanatında 28 Nisan 1580 ile 7 Ağustos 1580 tarihleri arasında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Valide Camii</span> İstanbulda tarihi bir cami

Eski Valide Camii ve Külliyesi İstanbul'un Üsküdar ilçesinin hakim konumu Toptaşı sırtına II. Selim'in eşi, III. Murat'ın ise annesi Afife Nur-Bânû Valide Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Camii, medrese, tekke, dârüşşifa, dârulhadis, dârulkurrâ, sıbyan mektebi ve imaretten oluşan tesis, Mimar Sinan'ın inşa ettiği tam teşekküllü ve tek parça kalabilmiş son külliye olarak kabul edilmektedir. Mimar Sinan'ın inşa ettiği cami vefatından sonra talebesi Davud Ağa tarafından genişletilmiştir. Son olarak da II. Mahmud döneminde eski İstanbul evlerini andıran ve müstakil bir girişi bulunan hünkâr kasrı ve mahfili eklenmiştir. Yapılış tarihi 1570-1579 tarihleri arasını kapsamakla 1583 yılında Mimar Sinan'ın talebesi Davud Ağa tarafından genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi</span>

Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Mimar Sinan'ın İstanbul Kadırga'da Şehit Mehmet Paşa yokuşunda bulunan ve cami ile külliyeden oluşan bir eseri. Sinan'ın en güzel eserlerinden biri sayılır. Üç padişaha sadrazamlık yapan Sokollu Mehmet Paşa adına 1571'de karısı tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Ulu Cami</span> Suriyede bir cami

Halep Ulu Cami ya da Halep Emevi Camii, Kuzey Suriye'nin Halep şehrindeki en büyük ve en eski camilerinden biridir. El-Medine Sûk (çarşısı) girişine yakın, Dünya Mirası listesinde olan Halep Antik Şehri'n el-Callum mıntıkasındadır. Caminin içinde Yahya'nın babası olan Zekeriya'nın türbesi mevcuttur. Cami 8. yy.'ın başında inşa edilmiş; ancak şimdiki bina 11. ila 14. yy.'a dayanmaktadır. Minare 1090 yılında inşa edilmiş, Nisan 2013'te Suriye İç Savaşı çatışmaları esnasında içine yerleştirilen mühimmattan veya bir tank topundan dolayı patlayıp yıkılmıştır. 2017 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murad Camii</span>

Sultan Murad Camii II. Murad tarafından Üsküp'te inşa edilmiş bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Abidin Camii</span>

Zeynel Abidin Camii ve Külliyesi, Mardin ilinin Nusaybin ilçesinde yer almaktadır. Külliye, cami, Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep türbeleri, şadırvan, medrese, mezarlık ve abdesthane yapılarından oluşmaktadır. Cami, yanında bulunan türbelerin üzerindeki kitabeye göre 1159 yılında Zengiler döneminde inşa edilmiştir. Türbelerin ithaf edildiği Zeynel Abidin ve Sitti Zeynep, Muhammed'in 13. kuşaktan torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Şam)</span>

Sinan Paşa Külliyesi ya da Sinan Paşa Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Şam kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı Türk dinî yapısı. Sinaniye külliyesi 1590 M. senesinde Sultan'ın Suriye Valisi olarak hizmet etmiş ve Arnavutluk'tan gelmiş olan Koca Sinan Paşa tarafından inşa edildi. Sinaniye külliyesinin içinde tek kubbeli bir cami bulunmakta. Minaresi yeşil ve turkuvaz boyanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii</span> Halep, Suriyede bir cami

Dukaginzâde Mehmet Paşa Camii veya Adliye Camii, Suriye Cumhuriyeti'nin Halep kenti içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı dinî yapı topluluğu (külliye).

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Paşa Camii</span> Sur, Diyarbakırda cami

Hüsrev Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Aynı ada sahip mahallede yer almaktadır. Divane Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, 1655'te geldiği Diyarbakır'ın eserlerini anlatırken Hüsrev Paşa Camii'nin Mardin Kapısı yakınında kalabalık cemaate sahip "şirin" bir ibadet yeri olduğunu belirtmiştir.

Hüsreviye Külliyesi Sahap Biza Mahallesi’nde ve Halep Kalesi’nin alt kısmındaki bir arsa üzerinde inşa edilen Hüsreviye Külliyesi’nde bulunan tek kitabenin üzerindeki tarih 1546’dır. Külliye, İstanbul’da Mimarbaşı Koca Sinan tarafından tasarlanmış olup Sinan’ın Halep’e gönderdiği çırakların biri tarafından inşa edilmiştir. Külliye; cami, medrese, misafirhane, mutfak, tekke ve ahırdan oluşmaktadır. Cami ve medrese dışındaki yapılar zamanla yok olmuştur. Avlunun batısındaki sekiz küçük kubbeyle örtülü üç odadan oluşmuş yapı ise külliyenin mutfağıdır. Toplam beş hektarlık bir alanı kaplayan külliyenin etrafı, merkezî bir bütünlük arz etmesi için parmaklıklar ve alçak bir duvarla çevrilmiştir. Külliyenin çevresinde çeşitli dükkânlar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Koca Sinan Paşa Külliyesi</span> İstanbul Beyazıt’ta XVI. yüzyıla ait külliye

Koca Sinan Paşa Külliyesi, İstanbul Beyazıt’ta XVI. yüzyıla ait külliyedir.