İçeriğe atla

Hüsnü Arkan

Hüsnü Arkan
20. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nde sahnede
Doğum1958
Kınık, İzmir
MilliyetTürk
Mesleksöz yazarı, besteci ve yazar
Tanınma nedeniEzginin Günlüğü grubunun eski vokalistidir

Hüsnü Arkan, (d. 1958, Kınık, İzmir), Türk söz yazarı, besteci, yazar ve Ezginin Günlüğü grubunun eski solistidir.

Yaşamı

1958 yılında İzmir'in Kınık ilçesinde doğdu. 1975 yılında Bergama Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu'nda üç yıl mimarlık okuduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

1985'te, hakkında kesinleşen hapis cezası nedeniyle yurt dışına çıktı. Bir yıl Atina'da, beş yıl Hollanda'da ve iki yıl Köln'de yaşadı. 1987 yılında Amsterdam'da arkadaşlarıyla Hezarfen adlı müzik grubunu kurup Avrupa'nın birçok kentinde kendi şarkılarını seslendirdi. 1991'de Şanar Yurdatapan'ın düzenlemeleriyle; Bir Yalnızlık Ezgisi başlıklı ilk solo albümünü çıkardı. Kendi şarkılarından oluşan bu albümde, şarkı sözlerinin yanı sıra, Nâzım Hikmet, Cahit Sıtkı Tarancı, Can Yücel, Ülkü Tamer, Muzaffer Erdost ve Louis Aragon'un dizelerine de yer verdi.[1]

1993 yılında Türkiye'ye dönen Hüsnü Arkan, Emin İgüs'ten sonra 1993'te İstavrit albümüyle vokalist, söz yazarı ve besteci olarak Ezginin Günlüğü'ne katıldı. Nadir Göktürk ile birlikte 1993'ten bu yana çıkan Ezginin Günlüğü albümlerinin mimarlarından oldu. Grubun on bir albümüne şarkıları ve sesiyle katkıda bulundu.

2010 yılında Ezginin Günlüğü grubundan ayrıldı. Ardından 13 Ocak 2011'de Solo başlıklı ikinci albümünü, 4 Mart 2013'te Yalnız Değiliz başlıklı üçüncü albümünü ve 19 Ekim 2015 tarihinde Kırık Hava başlığını taşıyan dördüncü albümü yayımlandı.[2] Albümleri haricinde Beş Mayıs (2011), Tutuşsun (2017, Konuk: Erkan Oğur), Cam Güzelleri (2019), Fikrim Yok (2019, Konuk: Erkan Oğur), Hatırla (2019), Güvercin (2019, Konuk: Kardeş Türküler) ve Eyvallah (2020, Konuk: Zuhal Olcay) isimli tekli çalışmalarda yapmıştır.[3]

Müzik yanında edebiyat çalışmalarını da sürdüren Hüsnü Arkan'ın ilk romanı Ölü Kelebeklerin Dansı 1998 yılında yayımlandı. Bu kitabı Menekşeler Atlar Oburlar, Uzun Bir Yolculuğun Bittiği Yer (2005), Hiçe Doğru (Şiir, 2005), Uyku (2008), Mino’nun Siyah Gülü (2011) izledi. 2014'te yayımlanan Hırsız ve Burjuva başlıklı romanıyla 44. Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı[4] ve aynı yıl son şiir kitabı Naş yayımlandı. Son olarak Gülhisarlı Terziler (2017) başlıklı romanı yayımlandı.[3]

Hüsnü Arkan, 2016 yılında İstanbul'dan Foça'ya taşındı ve bu tarihten beri orada yaşıyor.[5]

Kaynakça

  1. ^ ""Ya Don Kişot gibi bakarsınız hayata; ya da Sana Panza"". Güneş Dermenci. Güneşin Enerjisi Wordpress. 7 Mart 2014. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  2. ^ "Aşk özgürlükle de yakın akrabadır". Ayşen Güven. Evrensel.net. 1 Kasım 2015. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  3. ^ a b "Hüsnü Arkan'ın kişisel internet adresi". Hüsnü Arkan. 2 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Yazmaya Orhan Kemal'le başladım". Ezgi Görgü. Evrensel.net. 2 Haziran 2015. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 
  5. ^ "Ben Kaçar 2. Bölüm". Allianz Otto Müzik. YouTube. 28 Temmuz 2022. 28 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erkan Oğur</span> Türk müzisyen

Mehmet Erkan Oğur, Türk müzisyen. Perdesiz gitarların öncüsü olarak 1976'da ilk perdesiz klasik gitarı icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

<i>Ele Güne Karşı Yapayalnız</i>

Ele Güne Karşı Yapayalnız, Türk pop grubu Mazhar Fuat Özkan'ın 20 Ocak 1984'te Balet Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1983 yılının ikinci yarısında İstanbul'daki İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur yapımcılığında kaydedildi. Albüm, çığır açan tekli Ele Güne Karşı başlıklı şarkının yanı sıra Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da, Deli Deli, Bodrum, Yalnızlık Ömür Boyu ve Güllerin İçinden gibi hitleri içeriyor. Birçok dergi ve müzik eleştirmenleri dahil olmak üzere yayınlar, albümü Türk pop müzik tarihin en büyük ve en benzersiz albümlerinden biri olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ezginin Günlüğü</span> Türk müzik grubu

Ezginin Günlüğü, Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından 1982 yılında İstanbul’da kurulmuş müzik topluluğu. İlk konserlerini 1983 yılında İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde verdi. 80 darbesinin baskılarına karşı özgürlükçü bir tepki olarak ortaya çıkan topluluk, Ölüdeniz albümlerine kadar Anadolu ezgilerini şarkılarında korumuştur. Topluluk üyeleri sonraları değişmiş olsa da Nadir Göktürk kalıcı olmuştur. Değişen üyelerle birlikte müziklerinde de değişimler olmuştur. 90'larda Hüsnü Arıkan solistliğiyle başlayan yeni dönemlerinde, pop müziğe doğru kaymakla eleştiri toplamıştır. Ezginin Günlüğü'nü, Ölüdeniz albümü öncesi dönemi apayrı bir müzik topluluğu olarak gören ve sonrasını kabul etmeyen büyük bir kitle olmuştur.

<i>Serseri Mayın</i> (albüm) albüm

Serseri Mayın, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ilk stüdyo albümüdür. 28 Ocak 1994'te Göksoy Plakçılık tarafından yayımlandı. 1980'li yılların sonundan itibaren profesyonel olarak müzik yapmaya başladı. Aynı dönemlerde arkadaşları ile birlikte rokk müzik grubunu kurarak etnik, jazz, rock sentezi tarzında müzikler yaptı. 1990 yılından itibaren eserler üretmeye devam etti. 1991 yılında Gökhan Kırdar & Beyazın Ötesi adıyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'na söz ve müziği kendisine ait olan "Karanlığın Gizi" adlı parçayla katılarak tanınmaya başlandı. Nisan 1993 tarihinde ilk albümü için sözleşmeyi imzalayan Gökhan Kırdar, aynı dönemde stüdyoya girerek ilk albümünün kayıtlarına başladı. Yapımcılığını Kamil Gök'ün üstlendiği albümün kayıtları yedi ay kadar sürdü. Albümde Tarık Sezer, Erkan Oğur, Gürol Ağırbaş, Mustafa Süder ve Zeynep Talu gibi birçok müzisyen ile çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cem Adrian</span> Türk müzisyen, söz yazarı, yapımcı

Cem Filiz ya da sahne adıyla Cem Adrian, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci.

Janet ve Jak Esim, İstanbul'da yaşayan Sefarad şarkıcıları. Erkan Oğur ve Bülent Ortaçgil ile iş birliği yaparak albümler hazırlamakta ve konserler vermektedirler. İkilinin en bilinen albümleri, ilk çalışmaları da olan "Antik Bir Hüzün"dür. 1992'de "Preis der deutschen Schallplattenkritik"i bu albümle kazanmışlardır. Böylece Zülfü Livaneli'den sonra bu ödülü alan ikinci Türk grup olmuşlardır. Avrupa'da en çok konser veren grup olarak kabul edilen ikili, Niso ve Josef adında iki çocuk sahibidir.

Çekirdek Sanat Evi, Fikret Kızılok ve Şeyda Kızılok tarafından 1982'de Bostancı'da, Çatalçeşme'de kurulan sanat evidir. Çeşitli sergilerin açıldığı, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok, Erkan Oğur, Jak Esim, Cem İkiz, Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü gibi birçok solist ve topluluğun dinletiler sunduğu bir sanat evi idi. Buradaki dinletiler kayıt edildikten sonra dinleyicilere kaset olarak verilirdi. 24 Ocak 1989 tarihinde kurulan T.C. Kültür Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün 1986 tarihli Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu uygulamaya başlaması ile birlikte dinletilerin kaydedilip kopyalanması zorlaştı, bu uygulama sonlandırıldı ve Çekirdek Sanat Evi kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Ertel</span> Türk müzisyen

Murat Ertel Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Gökalp Baykal</span>

Gökalp Baykal, Türk müzisyen, mimar, öğretim görevlisi ve yazardır.

<i>Tutunamadım</i> (albüm) albüm

Tutunamadım, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ikinci stüdyo albümü. İlk kez 11 Mart 1995'te Göksoy Plakçılık etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993 yılından beri anlaşması bulunan Göksoy Plakçılık ile çalıştığı ve Serseri Mayın'dan (1994) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlenmiştir. İlk albümün aksiye pop tarzının yanı sıra ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sentezin etnik, rock ve elektronik müzik anlayışının ilk örneklerini ortaya koydu. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan beşinin sözlerini kendisi, dört tanesini Mete Özgencil, bir tanesini Yıldırım Türker yazmıştır. Albümündeki tüm şarkıların bestelerini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı, ayrıca albümün müzik yönetmenliğini de üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Duru</span>

Tanju Duru, Türk müzisyen, gitarist ve besteci.

<i>Duru Zamanlar</i> (albüm)

Duru Zamanlar, müzisyen, gitarist ve besteci Tanju Duru'nun çıkardığı albümdür.

Mavi Siyah Flamenko Topluluğu, 2002 yılında Ankara’da, gitarist Ceyhun Güneş tarafından konser amaçlı kurulmuş Türk flamenko topluluğudur. Grup çalışmalarına ilk olarak iki gitar, perküsyon ve çello enstrümanlarını kullanan dört müzisyen olarak başlamıştır. Daha sonra genişleyen ve müziği de değişen grup Türkiye'de birçok konser vermiştir. Mayıs 2009'da Erkan Oğur'un perdesiz gitarla ve Bilgin Canaz'ın neyle, konuk sanatçı olduğu Mavi Siyah isimli enstrümantal albümlerini Kaf Müzik etiketiyle çıkartmışlardır. Ayrıca Doğan Canku da albüme manevi destek vererek giriş yazısını yazmıştır. Topluluk, Ceyhun Güneş’in bestelerinden oluşan bir repertuvarı seslendirmektedir. Topluluk seslendirdiği eserlerde flamenko müziği Türk motifleriyle birleştirmektedir. Konserlerine usta dansçılar da eşlik etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jehan Barbur</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Jehan İstiklal Barbur, Hristiyan Arap asıllı Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 2002'de profesyonel müzik hayatına başlamak için Ankara'dan İstanbul'a taşınan sanatçı, ilk olarak farklı gruplarda pop, caz türünden repertuvarlarla vokalist olarak yer aldı. Bülent Ortaçgil'in referansı ile Ada Müzik adlı şirket ile anlaştı. 2009 yılında ilk stüdyo albümü Uyan yayımlandı. 2010 yılında ise ikinci albümü Hayat ile müzik kariyerini devam ettirdi. 2012'de Sarı, 2014'te Sizler Hiç Yokken ve 2017'de Evim Neresi albümlerini piyasaya sürdü. 2018'de "Kuzgunu Uçmak" maxi Single'ı, 2019 'da "Ürkerek Söylerim" ve 2019 'da "İki Keklik" single'ı yayımlandı. Toplam 7 albüm ve bir sürü single kaydetti.

<span class="mw-page-title-main">Birsen Tezer</span> Türk müzisyen

Birsen Tezer, Türk müzisyendir.

Bora Yalçınduran, Türk pop müzik sanatçısı ve müzisyen.

<i>İstavrit</i> (albüm)

Ezginin Günlüğü'nün altıncı albümüdür. 1993'te satışa çıkarılmıştır.

Ankara'dan Abim Geldi; orijinalinde Van yöresine ait bir halk dansı olan Van Papurisi'nin melodisi üzerine İlhan Şeşen tarafından söz yazılmasıyla oluşturulmuş Türkçe bir şarkıdır. İlk defa 27 Mart 1993 tarihinde, Grup Gündoğarken'in aynı isimli albümünde yayımlanan şarkı; Mart 1998'de grubun en iyiler albümü olan Mest of Gündoğarken'de yer almıştır. 2018'de ise şarkının söz yazarı olan İlhan Şeşen'in anısına düzenlenen albümde parçayı Aylin Aslım seslendirmiştir.

Haram Geceler, Türk şarkıcı Nilüfer'in 18 Haziran 1992'de yayımlanan albümü Yine Yeni Yeniden'den bir şarkıdır. Şarkının sözü ve bestesi Adnan Ergil'e aittir.