İçeriğe atla

Hüseyin Şeyhülislam

Hüseyin Şeyhülislam
حسین شیخ‌الاسلام‎
Doğum29 Ekim 1952(1952-10-29)
İsfahan
Ölüm05 Mart 2020 (67 yaşında)
Tahran
Ölüm sebebiCOVID-19
MeslekDiplomat, siyasetçi, aktivist

Hüseyin Şeyhülislam (Farsça: حسین شیخ‌الاسلام‎; 29 Ekim 1952, İsfahan - 5 Mart 2020, Tahran), İranlı siyasetçi, aktivist ve diplomat.

Yaşamı

Şeyhülislam 29 Ekim 1952'de İsfahan, İran'da doğdu. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in danışmanıydı.[1] 2004-2008 yılları arasında İslam İstişare Meclisi üyesi ve 1998-2003 yılları arasında İran'ın Suriye büyükelçisi olarak görev yaptı.[2]

Şeyhülislam Amerika Birleşik Devletleri ile gelişen İran rehine krizi olayında Amerikalıları rehin tutan İranlı öğrenci militanlar arasında yer aldı.[3]

Ölümü

Şeyhülislam 5 Mart 2020'de Tahran'da COVID-19 nedeniyle 68 yaşında öldü.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "شیخ الاسلام مشاور وزیر خارجه شد". 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 
  2. ^ "Kharrazi in Damascus for foreign ministers meet of Iraq neighbors". 3 Kasım 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 
  3. ^ "Analysis: Iran Sends Terror-Group Supporters To Arafat's Funeral Procession". 12 Kasım 2004. 14 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 
  4. ^ "Former advisor to Zarif latest Iranian official to be infected by coronavirus". Al Arabiya English. 3 Mart 2020. 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  5. ^ "دیپلمات سابق ایران بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت؛ حال فاطمه رهبر «وخیم» اعلام شد". (Radio Farda) رادیو فردا (Farsça). 6 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsfahan</span> İranda bir şehir

İsfahan (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Arash</span>

Arash Labaf, İsveçli-İranlı şarkıcıdır. 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı Aysel ile birlikte "Always" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın eyaletleri</span> İranın yerel idaresi

İran'ın eyaletleri, İran her biri (Farsça: مرکز markaz / Türkçe: merkez) olarak adlandırılan bir yerel yerleşim birimi olan şehirden yönetilen ve Türkiye'deki İllere karşılık gelen Otuz bir adet "Ostan" adı verilen eyalete ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İsfahani</span> İranlı müzisyen ve şarkıcı

Muhammed İsfahani veya doğum adıyla Muhammed Mehdi Vaizi İsfahani, İranlı pop müzik şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cenneti</span>

Ahmed Cenneti veya Ayetullah Ahmed Cenneti,, İranlı din adamı, politikacı ve yargıç.

<span class="mw-page-title-main">Şapur Bahtiyar</span> İslami rejime muhalif eski İran Başbakanı

Şapur Bahtiyar, (Farsça: شاپور بختیار

<span class="mw-page-title-main">Abbas Duzduzani</span>

Abbas Duzduzani, İranlı asker ve siyasetçi. Muhammed Ali Rajai kabinesinde görev almıştır. İran Devrim Muhafızları Ordusu kurucularından ve ilk komutanlarındandır. Kendisi Tebriz, İran'da doğdu. 1980'den 1981'e kadar Kültür ve İslam bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Müctebavi</span> İranlı güreşçi

Seyid Abdullah Müctebavi ; 4 Ocak 1925; Tahran – 13 Ocak 2012; Tahran), İranlı serbest güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Sıdıka Devletabadi</span> İranlı feminist aktivist ve gazeteci (1882-1961)

Sıdıka Devletabadi, İranlı gazeteci, yazar ve kadın hakları savunucusudur. 1882 yılında İsfahan kentinde doğan Devletabadi, 1961 yılında 79 yaşındayken Tahran'da ölmüş ve burada gömülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma Rehber</span> İranlı siyasetçi

Fatıma Rehber, İranlı siyasetçi.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Hadi Hüsrevşahi</span>

Seyyid Hadi Hüsrevşahi, İranlı din görevlisi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alenuş Teryan</span> İranlı astronom

Alenuş Teryan, İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Karim Akbari Mobarakeh</span> İranlı aktör ve film yönetmeni

Karim Akbari Mobarakeh, İranlı film yönetmeni ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları</span>

İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları (Farsça: راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران, romanize: Rahahan-i Cumhuri-ye İslami-ye İran, İran'ın demiryolu hizmetlerini işleten Kamu İktisadi Teşebbüsü kurumdur. Şirket, 1914 yılında kurulmuş olup Karayolları ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'nın gözetimi altındadır ve ülkenin ana demiryolu hatlarını işletmektedir. Şirketin merkezi Tahran'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Zahidi</span>

Muhammed Rıza Zahidi, İranlı asker, tuğgeneral. İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nun üst düzey isimlerinden biri olan Zahidi, daha önce Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri ve Devrim Muhafızları Kara Kuvvetlerin komutanıydı. Öldüğü sırada Lübnan ve Suriye'deki Kudüs Gücü'nün komutanıydı. O, 1 Nisan 2024'te Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan İran Konsolosluğu’na yönelik saldırıda hayatını kaybetti. Zahidi, Kasım Süleymani'nin ölmesinden sonra en yüksek rütbeli İranlı askeri komutanıydı.