İçeriğe atla

Hüseyin Vahid Horasani

Büyük Ayetullah Hüseyin Vahid Horasani
Doğum1 Ocak 1921 (103 yaşında)
Nişabur, İran
Milliyetİranlı
Dinİslam (Şii)

Büyük Ayetullah Hüseyin Vahid Horasani (Farsçaحسین وحید خراسانی, d. 1 Ocak 1921, Nişabur), İranlı Taklit Mercii'dir. İran'ın Nişabur şehrinde dünyaya geldi. İmamiye Şiası'dır ve yaşayan Müctehidlerdendir. 1960 yılında Irak'ın Necef şehrine göçtü 12 yıllık bir eğitim eğitim gördü. Büyük Ayetullah Hoyi'den dersler aldı. Daha sonra İran'ın Kum şehrine döndü. Günümüzde ise Felsefe, Kelam, Ahlak, Usul-i Fıkh dersleri vermektedir.[1]

Papa'ya olan eleştirisi

Papa'ya karşı söylediği "Ey sessiz kalan zavallı Papa! Şuna cevap verecek çapın var mı? Eğer Kur'an olmasaydı şu an mevcut olan Tevrat ve İncil’e göre Meryem oğlu İsa zinazadedir ve zinazade olan biri Allah’ın melekutünden mahrumdur. O halde hem İsa’nın nesebi hem de onun makamı Hatem’ül-Enbiya olan Peygamberimizin (s.a.a) vücudunun bereketi iledir." sözleri Hristiyan camiası tarafından tepki toplamıştır.[2]

Eserleri

Türkçeye çevrilmiş kitapları

  • Usulu dini tanımak
  • Tevzih-ul Mesail (Risale)
  • Hac Amelleri

Farsça kitapları

  • آشنایی با اصول دین
  • امین وحی رب‌العالمین دهمین جانشین خاتم‌النبیین
  • حلقۀ وصل رسالت و امامت
  • به یاد اول مظلوم روزگار
  • در آستانۀ مصیبت عظمی شهادت صدیقۀ کبری
  • ریحانۀ رسول‌الله
  • به یاد آن‌که مذهب حق یادگار اوست
  • به یاد بضعۀ خاتم‌الانبیاء در طوس، حضرت شمس الشموس
  • به یاد آخرین خلیفه و حجت پروردگار

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Resmi İnternet Sayfası 20 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., .
  2. ^ Abna.ir 9 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Ayetullah Vahit Horasani’den Papa’ya Ağır Eleştiri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayetullah</span>

Ayetullah, Şiilik'te özellikle Caferiliğinin başlıca ekolü olan Usulî kolunda kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">1988 İran siyasi suçlu idamları</span>

1988 İran siyasi suçlu idamları: 19 Temmuz 1988 tarihinde başlayıp 5 ay süren ve binlerce siyasi suçlunun İran hükûmetince sosyalist örgütlere ve İran'da faaliyet gösteren çeşitli komünist parti mensuplarına sistematik bir şekilde antikomünizm kaynaklı infaz edilmelerini anlatan terim. Ana hedef İran'daki Halkın Mücahitleri Örgütü üyeleri idi ancak buna rağmen daha az sayıda da olsa diğer sosyalist ve komünist grupları kapsayacak şekilde üyeleri de idamlara dâhil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kum, İran</span> İranda bir şehir

Kum, İran'da Kum Eyaleti'nin yönetim ve İsnâaşeriyye mezhebinin eğitim merkezi konumunda olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Şahindej şehristanı</span>

Şahindej şehristanı (Farsça:شهرستان شاهین دژ ), İran'da Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 14 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Takab şehristanı</span>

Takab şehristanı, İran'da Batı Azerbaycan Eyaleti'nin 19 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahar şehristanı</span>

Bahar şehristanı, İran'nde Hamedan Eyaleti'nin 9 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatlar</span> Azerbaycanın kuzeydoğusu ve Dağıstanın güneyi arasında yaşayan bir İran halkı

Tatlar, Azerbaycan'ın kuzeydoğusu ve Dağıstan'ın güneyi arasında yaşayan bir İran halkıdır. Tatlar günümüzde Kafkasya Persleri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Taki Behcet Fumeni</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

İran'da yaşayan halkın %80'i, kökensel açıdan CIA raporlarına göre İranidir. Bu İrani halklardan nüfusun çoğunu Farslar ve Kürtler oluşturur. Bunların daha az sayıda Lurlar, Mazendaraniler, Beluçlar, Gilekler,Tatlar ve Talışlar vardır.
Ayrıca Türk halklarının toplumun %18'ini oluşturduğu düşünülmektedir. Çoğunluğunu İran Azerileri ve daha az sayıda Kaşkaylar ve Türkmenler oluşturur. 2009 yılı CİA raporlarına göre halkın %61'ini Farslar, %16'sını Azeriler, %10'nu Kürtler, %6'nı Lurlar, %2'ni Türkmenler, %2'ni Araplar, %2'ni Beluçlar ve %1'ni diğerleri oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Halic-i Fars</span> İran yapımı bir gemisavar balistik füzesi

Halic-i Fars, İran yapımı bir gemisavar balistik füzesidir. Füze, Fatih-110 füzesi temelinde geliştirilmiş olup 300 km menzili bulunmaktadır ve 650 kg'lık bir savaş başlığı ve bir önlemeyi engelleyici kılavuz sistemi ile donatılmıştır.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">PastoCovac</span>

PastoCovac, İran ve Küba'nın ortak COVID-19 aşısıdır. Bu aşı Küba Finlay Enstitüsü ile İran Pasteur Enstitüsü tarafından geliştirilmektedir. Aşı iki temel doz ve PastoCovac Plus adlı bir takviye dozundan oluşmaktadır. Soz konusu aşılar Küba'da Sobrana02 ve Sobrana adıyla üretmektedir. PastoCovac ve PastoCovac Plus, protein bazlı aşılarındandır. PastoCovac 29 Haziran 2021 tarihinde İran'da ve Ağustos 2021'de Küba'da acil kullanım onayı almıştır. Üstelik bu aşı 2 yaş üstü çocuklar için kullanılabilir. 2 Ocak 2022 tarihina kadar aşının 8 milyon dozu İran'ın sağlık bakanlığı'na sunuldu. İranlı ve Kübalı araştırmacılar aşıyı Omicron varyantına karşı da tasarlıyorlar. PastoCovac, iki ülkede üzerinde çalışılan tek İran aşısıdır ve İran, Küba, Nikaragua, Venezuela'da kullanım onayı almıştır. Aşının Gana ve Arjantin'de üretilmesi için planlar yapılmış. İran ve Küba arasındaki ortak işbirliği doğrultusunda, Sobrana aşısının üretimine etkili katılım nedeniyle İran Pasteur Enstitüsü Başkanı'na Küba Ulusal Ödülü verildi.

<span class="mw-page-title-main">Resul Caferiyan</span>

Resul Caferiyan (Farsça: رسول جعفریان ; Müslüman ruhbanı, İranlı tarihçi, yazar, İslam ve Şiilik tarih araştırmacısı, üniversite hocasıdır. Halen Tahran Üniversitesi'nin tarih bölümünde hocalık yapıyor. Ayrıca İslam ve İran tarihinin özel kütüphanesinin başkanıdır. Aynı zamanda Tahran Üniversitesi'nin Merkez Kütüphanesi müdürüdür. 2018 yılında İran Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu</span>

İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu, İran dinî liderinin kontrolü altında faaliyet gösteren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü ve İran devlet dairesidir. 1989'da Ruhullah Humeyni'nin emriyle kuruldu. Bu merkez, Veli-i Fakih'in tasarrufuna bırakılan tüm mal ve mülkleri, mirasçısı yok olan miraslar ve benzerlerini izlemek için kurulmuştur. Bu kurulun ilk sorumluları Habibullah Askerevladi, Hasan Sane'i ve Mehdi Kerrubi. Bu kişiler, bu mülkleri uygun gördükleri şekilde yönetmek için Ruhullah Humeyni tarafından görevlendirilmiştir. Bu yetkilerin bir kısmını Ekonomi Bakanlığı'na verme yetkisi bile onlara verildi. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideri olan Ruhullah Humeyni, ilk başta yardımcılarının üç kişisine el konulan mal ve mülkleri korumalarını ve hayır kurumlarına dağıtmalarını emretti.

<span class="mw-page-title-main">Mehsa Emini protestoları</span> 2022de İran genelinde başlayan hükûmet karşıtı tepkiler

Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve 2023'e kadar devam eden sivil huzursuzluk ve protesto hareketleridir. Protestolar, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana "ülkenin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemeyen", hükûmete karşı "en büyük meydan okuma" ve "en yaygın isyan" olarak tanımlandı.

Qods Havacılık Sanayii Şirketi, 1985 yılında kurulmuş bir havacılık şirketidir ve İran devletine aittir. Uzmanlık alanı insansız hava araçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Şiraz saldırısı</span>

2022 Şiraz saldırısı, 26 Ekim 2022'de İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 15 kişi öldü ve 40 kişi de yaralandı. 2 çocuk ile bir kadın da hayatını kaybedenler arasındaydı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir. Bu saldırı 26 Ekim 2022 tarihinde saat 17.42'de gerçekleşti. Saldırı sırasında 3 terörist türbedeki ziyaretçilere ateş açtı. Güvenlik yetkilileri, saldırıyla bağlantılı 42 teröristi tutukladı. Bu terör saldırısının failleri 2023 Temmuz ayında idam edildi.

<i>Amerika hiçbir halt edemez</i>

Amerika hiçbir halt edemez, Ruhullah Humeyni tarafından İran'daki Amerika büyükelçiliği işgali sırasında ilk kez kullanıldı. Amerika hiçbir halt edemez, ABD'nin İran Şahını tahta geri getiremeyeceğini garanti eden bir slogandır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan bu slogan, defalarca ABD karşıtlığını vurgulamak üzere İranlı siyasetçiler tarafından ifade edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2023 Şiraz saldırısı</span> Şah Çerağ Türbesine silahlı saldırı

2023 Şiraz saldırısı, 13 Ağustos 2023 tarihinde İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır. Bu olayda 2 kişi öldü ve 7 kişi de yaralandı. IŞİD saldırının sorumluluğunu üstlendi. Saldırganların iki kişi olduğu belirtilmiştir. Resmî olmayan haberlere göre saldırgan kişi Tacikistan vatandaşıdır. Bu olay bir "terör saldırısı" olarak nitelendirilmiştir.

Seyyid Rezi Musevi Çaşmi, İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nin Kudüs Gücü'nde görev yapan İranlı bir asker. 25 Aralık 2023'te İsrail ile Hamas arasındaki savaş sırasında İsrail'in Suriye'ye düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Musevi İran'ın Suriye'deki en etkili askeri komutanı olarak tanıtıldı. Musevi, 1991'lerden itibaren "Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün Suriye'deki destek ve lojistiğinden sorumlusuydu" ve Suriye iç savaşının başlamasından sonra Beşar Esad hükûmetinin ayakta kalmasında önemli bir rol oynadı.