İçeriğe atla

Hüseyin Rıfkı Bey

Hüseyin Rıfkı Bey
Türkiye Büyük Millet Meclisi
2. Dönem Milletvekili
Görev süresi
11 Ağustos 1923 - 26 Haziran 1927
Seçim bölgesi1923Edirne
Kişisel bilgiler
Doğum 1883
Dimetoka, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 1959 (75-76 yaşlarında)
Milliyeti Türk
Partisi Halk Fırkası
Ebeveyn(ler) Behçet Bey
Bitirdiği okul Mühendis Mektebi
Mesleği Mühendis

Hüseyin Rıfkı Bey (1883, Dimetoka, Osmanlı İmparatorluğu - 1959), Türk siyasetçi ve mühendis.

Hayatı

Behçet Bey'in oğlu olan Hüseyin Rıfkı Bey, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Dimetoka'da doğdu.[1] İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Mühendis Mektebine girdi ve eğitimini tamamlayarak 1907 yılında, mühendis olarak diplomasını aldı.[2]

Hüseyin Rıfkı Bey, daha sonra 1907 Şubat'ında Edirne Mühendis Muavinliğine atandı. Bilgisini artırmak amacıyla Ekim 1909'da Almanya'ya gönderildi ve burada iki buçuk yıl kalıp eğitim aldı. Türkiye'ye döndükten sonra Edirne'ye gönderilerek Meriç Heyeti İstikşafiyesi Şube Başmühendisi olarak görev yaptı. Edirne'nin düşman işgaline uğramasıyla birlikte İstanbul'a dönen Hüseyin Rıfkı Bey, Bayındırlık Nezareti'nde görev aldı. Bakanlığa bağlı kalıp ordu emrine girerek Çatalca civarındaki köprülerin tamiriyle ilgilendi.[2]

1913 yılında Çanakkale'ye Fen Heyeti Başkanı olarak gönderilen Hüseyin Rıfkı Bey, Kumkale bataklıklarının, Bitlis ve Küçük Menderes nehrinin ıslahı konusunda çalışmalarda bulundu. 1915-1917 yılları arasında Bağdat'ta görev yaptı ve Bağdat'ın boşaltılmasının ardından önce Musul'a döndü, oradan da İzmir'e geldi. Sonrasında Adana Ovası İstikşaf Heyeti Nirengi Şubesine atandı. 1918 yılında Çumra İskası'na geçirilen Hüseyin Rıfkı Bey, Bayındırlık Genel Müfettiş Muavini unvanıyla İstanbul'a geldi ve Bayındırlık Bakanlığı'nda Nafıa Fen Heyeti Başmühendisi olarak görev yaptı ve İstanbul'da kaldı.[2]

Hüseyin Rıfkı Bey, 25 Haziran 1922 tarihinde Ankara'ya geldi ve 30 Ağustos 1922 tarihinde Turuk ve Maâbir Umûm Müdürlüğüne atandı.[2][3] Bu görevini sürdürürken 29 Temmuz 1923 tarihinde yapılan II. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerine katıldı ve 257 oy alarak Edirne'den milletvekili seçildi. 11 Ağustos 1923 tarihinde Meclis'e katıldı ve mazbatası da 12 Ağustos 1923 tarihinde onaylandı.[2] Meclis'te Nafıa ve Memurin komisyonları üyeliklerinde ve Bayındırlık Komisyonu Sözcülüğü gibi görevlerde bulundu. Ayrıca İstanbul'un kurtuluş törenlerine Meclis'i temsilen katıldı.

Hüseyin Rıfkı Bey'in Meclis'te sekiz değişik konuda önergesi, Genel Kurulda on beş değişik konuda, yirmi yedi kez konuşması ve ayrıca Genel Kurmay Heyetinin İzmir'den Ankara'ya özel trenle dönme nedenlerine dair sözlü sorusu vardır.[2][4]

1930 yılında Susığırlık Heyeti İstikşafiyesi Nirengi Şubesi Başmühendisi olarak Karacabey ve Kirmasti Bölgesi'ne gönderilen Hüseyin Rıfkı Bey, 1959 yılında öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Yasama Organı Üyelerinin Tercüme-i Halleri Arama Formu". TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2023. 
  2. ^ a b c d e f Öztürk, Kâzım, (Ed.) (1995). Türk parlamento tarihi: 1923 - 1927 / Kâzım Öztürk. 3: 2. dönem. TBMM. Türkiye Büyük Millet Meclisi Vakfı yayınları. Ankara: Türkiye Büyük Millet Meclisi Vakfı. ISBN 978-975-7291-04-6. 
  3. ^ TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950) (PDF). Ankara: TBMM. 2010. ISBN 978-975-8805-05-1. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Haziran 2023. 
  4. ^ "HÜSEYİN RIFKI BEY*". Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanak Dergisi. TBMM. Erişim tarihi: 15 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de cumhuriyetin ilanı</span> 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye devletinin yönetim biçiminin cumhuriyet olarak belirlenmesi

Cumhuriyetin ilanı, hukukî olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türk devletinin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Orbay</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Rauf Orbay, Türk asker, siyasetçi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuştur. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü Hamidiye Kahramanı olarak tanındı. 1918 Ekim'inde Osmanlı Devleti'nin Bahriye Nazırı olarak görev yapan Orbay, devletin çöküş belgesi olan Mondros Mütarekesi'ni hükûmet adına imzalayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Gerede</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüsrev Gerede, Türk Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihinin önemli isimlerinden olan Türk asker, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 1. dönem milletvekilleri listesi</span> 1920 genel seçimleri sonucu (1920–1923)

Birinci Dönem Büyük Millet Meclisi ya da kısaca Birinci Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanmış, 1 Nisan 1923'te yeni seçim kararı alarak 15 Nisan 1923'te son oturumunu yapmıştır. Yeni Türk devletinin kurucu meclisi olarak kabul edilir. Meclisin açılış günü olan 23 Nisan, Türkiye'de millî bayram olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Heyet-i Temsiliye</span> Türk Kurtuluş Savaşı’nın, TBMM öncesi yürütme organı

Heyet-i Temsiliye, Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi üzerine başlayan ulusal direniş sırasında, ulusal bir meclisin (TBMM) kuruluşuna dek Millî Mücadelenin yürütme organı olarak görev yapmış kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Sırrı Aral</span>

Süleyman Sırrı Aral, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak (asker)</span>

Halil İbrahim Çolak,, Türk asker, siyasetçi ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Özalp</span>

Hüseyin Özalp, Türk siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Hükûmeti</span> Türk Kurtuluş Savaşında kurulan direniş hükûmeti

Kendisini Türkiye Devleti veya Türkiye olarak tanımlayan ve yaygın olarak Ankara Hükûmeti adıyla anılan Büyük Millet Meclisi Hükûmeti, Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1923) ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ankara merkezli geçici ve devrimci Türk hükûmetiydi. Osmanlı Sultanı tarafından yönetilen çökmekte olan İstanbul Hükûmeti'nin aksine, Anadolu Hareketi tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Balkan</span> Türk sporcu ve siyaset adamı

Fuat Balkan, Türk eskrimci, asker, siyasetçi, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve 4. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Münif Yeğenağa</span>

Ali Münif Yeğenağa, Türk devlet ve siyaset adamı.

Kazım Aydar, -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Demiray</span> Türk siyasetçi

Ahmet Ekrem Demiray -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Burhanettin Binzet</span> Türk siyasetçi ve askeri hekim

Burhanettin Binzet Türk siyasetçi ve askeri doktor.

<span class="mw-page-title-main">Halil Yaralı</span> Türk siyasetçi

Halil (Nifli) Yaralı, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Fehmi Noylan</span>

Ömer Fehmi Noylan Türk siyasetçi ve mühendis.