
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vücutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Müsabakalar “Er Meydanı” denilen alanlarda yapılır. Güreşçilerin vücutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.

Ahmet Taşçı, Türkiye yağlı güreş başpehlivanı.

Koca Yusuf, gerçek adıyla Yusuf İsmail veya ring adıyla Korkunç Türk, Türk güreşçi, Kırkpınar başpehlivanıdır.

Kel Aliço, Pomak asıllı Türk güreşçi.

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş turnuvası. Her sene haziran ayı sonu ile temmuz ayı başında Edirne'de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir. Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Osmanlı Devleti'nin her yerinde düzenlenen panayırların hepsinde güreş yapılır ama bunların içinde yalnız Kırkpınar’da “baş”ı kazanan pehlivan, gelecek senenin Kırkpınar güreşlerine kadar “başpehlivan” bilinirdi. Bu düşünce günümüzde de devam etmektedir.
Mehmet Ali Yağcı pehlivan ve yağlı güreşçi.

Adalı Halil, uzun süre Kırkpınar başpehlivanlığı da yapmış Türk pehlivan.
Her yıl haziran sonu ile temmuz başında Edirne'de gerçekleştirilen geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 2024 yılında 663. kez yapıldı. Eldeki verilere göre tarihi boyunca Kırkpınar başpehlivanları şunlardır:
Ali Gürbüz 650., 651., 658. ve 660.Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birinci gelerek dört kez başpehlivan unvanını kazandı.
Ahmet Ayık, Türk millî güreşçi. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda altın ve 1964 Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanmıştır. 2 kez dünya (1965,1967) ve 2 kez Avrupa (1967,1970) şampiyonu olmuştur.
Cengiz Elbeye, Türk güreşçi ve pehlivan.

Katrancı Mehmet Pehlivan, 1859 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda -bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan- Deliorman bölgesinin Şumnu şehrinin bir köyünde doğmuş efsanevi Türk güreşçidir. Diğer Osmanlı İmparatorluğu başpehlivanları gibi onun da Deliorman bölgesinde doğup büyümesi, pehlivan olmasının önünü açmıştır. Tıpkı Koca Yusuf gibi Evlad-ı Fatihan mensubu bir Şumnulu olup, 1453 sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanlar'a yerleştirilen bir Türk aileden gelmektedir ve 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı öncesi, Anadolu topraklarına göç ederek, Balkanlar'daki memleketine benzettiği Karacabey Ovası'nda bulunan Susurluk'un Göbel beldesine yerleşmiştir.

Recep Kara, Türk milli güreşçi, Kırkpınar Yağlı Güreş başpehlivanı.
İsmail Balaban, Türk pehlivandır. 652 ve 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde birinci gelerek iki kez başpehlivan unvanını kazandı. 2013 yılında Ali Gürbüz'ün doping testi pozitif çıktığı için kaybettiği başpehlivanlık finalinin birincisi ilan edildi. 2020 yılında ağır sıklette Dünya Şalvar Güreşi şampiyonu oldu. 2021 yılında Acun Ilıcalı tarafından düzenlenen Survivor 2021 yarışmasında şampiyon oldu.

653. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 2014 yılında Edirne'de Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirildi. 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde rakibi İsmail Balaban'ı yenen Fatih Atlı kazandı.
Mehmet Yeşil Yeşil, Türk pehlivan. 648. ve 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi. Antalya ilinin Aksu ilçesinin Karaöz beldesinde doğmuştur.
Osman Aynur, Türk pehlivan. 645. Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi.
İsmail Koç, Türk başpehlivandır. 135 kg olan güreşçi 1.96 cm'lik boyuyla aktif başpehlivanlar arasında en uzun boya sahiptir.
Aydın Demir, yağlı güreşçi, 1976, 1977 ve 1978 Kırkpınar başpehlivanı.