İçeriğe atla

Hüseyin Kıran

Doğum1965
Amasya
MeslekŞair Yazar
DilTürkçe
VatandaşlıkTürkiye

Hüseyin Kıran (d.1965, Amasya), Türk şair ve yazar.

İlkokul ve lise eğitimini Amasya'da tamamladı. Politik nedenler ile üniversiteden ayrıldı. 10 yıl cezaevinde yattı.[1] 2004'te şiir ile edebiyata başladı. Daha çok Resul romanıyla tanındı (2006).[2] İstanbul Telif Ofisi ve Gümüşlük Akademisi'nin verdiği Edebiyat Bursu'nu alan ilk kişi oldu (2017).[3]

Taciz suçlaması

8 Aralık 2020'de Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo'nun öznesi olduğu taciz vakaları sonrasında başlayan Me Too hareketi benzeri paylaşımlarda Hüseyin Kıran'ın da adı geçti. Bir kullanıcının Kıran'ın kendisine sosyal medya üzerinden cinsel tacizde bulunduğunu ifade etmesi sonrasında Everest ve Can Yayınları'ndan kitapları çıkmış olan yazar Mevsim Yenice ile Can Yayınları yazarlarından olan Ezgi Polat, Kıran'ın tacizlerine uğradıklarını ifade etti.[4] Gazeteci Ece Çelik'e açıklamada bulunan Yenice, Kıran'ın kendisine uygunsuz ve ısrarcı mesajlar attığını ve arandığını söyleyerek pek çok ortamda başka kadının da Kıran'ın öznesi olduğu taciz ve ısrar vakalarına maruz kaldığını işittiğini, Kıran'ın sosyal medya üzerinden ısrarcı tavırlarının ifşa edilmemesi için sürekli yeni hesaplar açtığını ifade etti.[5] Sosyal medya üzerinde maruz kaldığı deneyimleri alıntılayan kadınlar arasında Kıran'ın Instagram üzerinden de benzer cinsel içerikli ısrarcı mesajlar attığını ifade edenler oldu.[6] 9 Aralık 2020'de taciz suçlamaları sonrasında Gümüşlük Edebiyat Akademisi okuma atölyesi programından Kıran'ın çıkartıldığını açıkladı.[7]

Eserleri

  • Madde Kara (şiir, Metis Yayınları 2004)
  • Resul (roman, Metis Yayınları 2006)
  • Gecedegiden (roman, Ayrıntı Yayınları 2011)
  • Benim Adım Meleklerin Hizasına Yazılıdır (roman, Ayrıntı Yayınları 2013)
  • Küstah (şiir, İkaros Yayınları 2014)
  • Dağ Yolunda Karanlık Birikiyor (roman, Sel Yayıncılık, 2016)
  • Yaşamak-Bir Çaba (deneme, Yapı Kredi Yayınları, 2018)

Kaynakça

  1. ^ "Terörizm mi? Direniş mi?". CNN Türk. 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  2. ^ "Şiddetin dili, dilin şiddeti..." Radikal. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. []
  3. ^ "Gümüşlük Akademisi Edebiyat Bursu, Kıran'ın". Milliyet Sanat. 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2017. 
  4. ^ "Hasan Ali Toptaş, Bora Abdo, Hüseyin Kıran... Yayınevlerinde taciz açıklamaları". ABC Gazetesi. 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  5. ^ Çelik, Ece. "Edebiyatta Toptaş depremi". Hürriyet. 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  6. ^ "Hasan Ali Toptaş'ın ardından Hüseyin Kıran hakkında taciz iddiaları: Daha lise ikinci sınıfa gidiyordum". Toplumsal. 9 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  7. ^ @@senemtimuroglu (9 Aralık 2020). "hüseyin kıran'ın @gumuslukakademi atölye programından çıkarılması, bir politik, etik tutum olarak, diğer kurumlara da umarım bir örnek olur" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

İkinci Yeni, Türk şiirinde 1950'li yıllarda ortaya çıkmış bir şiir hareketidir.

Bilge Karasu, Türk öykü, roman, deneme yazarıdır. Aynı zamanda felsefeci yanı olan Karasu, metinlerinde felsefi sorunları işlemiş ya da onun metinleri felsefi incelemenin konusu olarak görülmüştür. Postmodern romanın Türkiye'deki önemli isimleri arasında değerlendirilmektedir.

Latife Tekin,, Türk edebiyat yazarı.

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü, 1993'ten beri her yıl Cevdet Kudret’in eser verdiği şiir, roman, öykü, tiyatro, deneme-eleştiri-inceleme dallarından birinde Türk edebiyatına önemli eserler kazandırmış olan birine verilen edebiyat ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Doris Lessing</span> Yazar

Doris Lessing, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Britanyalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ece Temelkuran</span> Türk gazeteci ve yazar

Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Günbaş</span>

Ahmet Günbaş

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

Hasan Ali Toptaş, Türk yazar. Öykü, roman ve şiirsel metinleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Gruda</span> Türk oyuncu ve şair (1930—2023)

Ahmet Yılmaz Gruda, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, çevirmen ve reklamcı.

Nevzat Çelik, Türk şair ve romancı.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

Bora Abdo, Türk öykü yazarıdır.

2016 Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2016 yılının yazar, fikir adamı ve sanatçılarına verilen ödüllerdir.

Jale Özata Dirlikyapan, Türk akademisyen. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde edebiyat, sanat, iletişim ve teorik edebiyat üzerine dersler vermektedir.

Birgül Oğuz, Türk yazar.

Ünal Ersözlü, Türk şair.