İçeriğe atla

Hüseyin Kâmil el-Mecîd

Hüseyin Kamil el-Mecit
1995 yılında Hüseyin Kamil
Doğum18 Haziran 1954(1954-06-18)
Selahaddin Eyaleti, Irak
Ölüm23 Şubat 1996 (41 yaşında)
Bağdat
Ölüm sebebiSaddam Hüseyin'e ihanet etmesi nedeniyle öldürülmüştür.
VatandaşlıkIrak
Tanınma nedeniSaddam Hüseyin'in damadı
Dinİslam

Hüseyin Kâmil Hasan el-Mecid, (Arapça: حسين كامل حسن المجيد), (d. Haziran 1954 - ö. 23 Şubat 1996), Irak lideri Saddam Hüseyin'in damadı ve ikinci dereceden kuzeniydi. Saddam rejiminin sona ermesinden sonra Ürdün'e kaçtı ve Irak'ta kitle imha silahlarını aramakla görevlendirilen Birleşmiş Milletler Özel Komisyonu'na (UNSCOM) ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun teftiş ekiplerine yardım etti.

Hayatı

Hüseyin Kâmil, Tel Al-Thahab'da (günümüzde Selahaddin ili sınırlarında kalan Balad şehri) doğdu.[1] 1982 yılından itibaren Irak Sanayi ve Askeri Sanayileşme Bakanlığı'nın nükleer, biyolojik, kimyasal silah programlarından doğrudan sorumlu başkanı olarak 1987'den itibaren Irak'ın silah geliştirme programlarını denetledi. Daha sonra sanayi bakanı, 1990'da da petrol bakanı oldu.[2]

Saddam Hüseyin'in kızlarından biri olan Ragad Hüseyin ile evlendi ve 1995'e kadar Irak'ta yaşadı. O yılın 7 Ağustos'unda Hüseyin Kâmil ve karısı, Kâmil'in erkek kardeşi Saddam Kâmil ve erkek kardeşinin karısı ve aynı zamanda Saddam Hüseyin'in kızlarından biri olan Rana ile birlikte Irak'tan kaçtı. Hüseyin Kâmil, 21 Eylül 1995'te CNN ile yaptığı bir röportajda şunları açıkladı:

"Saddam Hüseyin'in etrafını, yetkinlikleri için değil, Irak cumhurbaşkanının kaprislerine göre seçilmiş, verimsiz bakanlar ve danışmanlarla çevrelenmesi nedeniyle Irak'ın tamamı acı çekiyor."[3]

Ürdün, Kâmil Ailesi'ne sığınma hakkı verdi ve orada UNSCOM yöneticisi Rolf Ekéus, Amerikan CIA ve İngiliz MI6 ile işbirliği yapmaya başladılar. ABD'li ve Ürdünlü yetkililere göre, Hüseyin Kamil'in Irak'ın gizli silah programları hakkında sağladığı istihbarat pekte değerli değildi.

Hüseyin Kamil, Irak'ın Körfez Savaşı'ndan önce biyolojik bir savaş programı yürüttüğünü, ancak tüm kimyasal ve biyolojik silah stoklarını imha ettiğini ve füzeleri yasakladığını doğruladı.

Irak'a dönüşü ve ölümü

Şubat 1996'dâ Saddam Hüseyin, aracılarla onlara her şeyin affedileceğine dair güvence verdikten sonra, Hüseyin Kâmil ve Saddam Kâmil eşleriyle Irak'a dönmeye ikna oldular. Dönüşlerinin hemen ardından, eşlerinden boşanmaları emredildi ve hâin olarak itham edildiler. Varışlarından üç gün sonra, 23 Şubat'ta Saddam'ın güvenlik güçlerine teslim olmayı reddettiler ve güvenli bir evde 13 saatlik bir çatışmada öldürüldüler. Olayların alternatif bir versiyonuna göre, Kâmil Kardeşler, Saddam'ın gözünde sülâlenin haysiyetini geri kazanmaya çalışan diğer kuzenlerle yapılan silahlı çatışmada öldürüldüler.

2003 Irak Savaşı öncesinde ve sonrasında George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld ve Colin Powell da dahil olmak üzere Bush yönetimi üyeleri, Hüseyin Kâmil'in ifadelerini, Irak'ın kitle imhâ silahlarına sahip olduğunun kanıtı olarak tekrar tekrar gündeme getirdiler.

Kaynakça

  1. ^ "آخر خدمة الغز علقة: العسكري الخائن في قبضة صدام حسين". ida2at.com (Arapça). 18 Aralık 2018. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Ibrahim, Youssef M. (30 Ekim 1990). "Gulf Leader Says Failed Overtures Could Mean War by Year's End". The New York Times. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2013. 
  3. ^ "CNN- Interview transcript - Sept. 21, 1995". web.archive.org. 6 Eylül 2022. 6 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">George W. Bush</span> 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2001–2009)

George Walker Bush, 2001'den 2009'a kadar 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve iş insanı. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Bush, 1995 ile 2000 yılları arasında 46. Teksas valisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Savaşı</span> 1990-1991 yılları arasında Irak ile 42 ülkeden oluşan koalisyon arasında yaşanan çatışma

Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekâtı 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 37 ülkenin dahil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Saddam Hüseyin</span> 5. Irak cumhurbaşkanı

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, Iraklı siyasetçi. Irak'ın beşinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Blix</span>

Hans Blix, (d. 28 Haziran 1928, Uppsala, İsveç) Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İsveçli eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hasan el-Mecid</span>

Ali Hasan el Mecid Iraklı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Meşal Acil el-Yaver</span> Iraklı siyasetçi

Gazi Meşal El Yaver, Iraklı siyasetçi, inşaat mühendisi ve Irak eski cumhurbaşkanı. 2004'te Saddam Hüseyin'in idam edilmesinden sonra yasal olmayan bir şekilde Irak devlet başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bush-Aznar gizli görüşmesi</span>

Bush – Aznar gizli görüşmesi, dönemin ABD Başkanı George W. Bush ile dönemin İspanya Başbakanı José María Aznar arasında 22 Şubat 2003 tarihinde Crawford Teksas ABD'de gerçekleşen görüşme ve bu görüşmenin içeriğidir. Görüşmeye iki liderin yanı sıra dönemin devlet yetkilileri katılmıştır; Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Daniel Fried, Alberto Carnero ve İspanya'nın ABD Büyükelçisi Javier Rupérez. Görüşmeye ayrıca dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi telefonla katılmıştır. Kamuoyunun görüşmeden ancak yıllar sonra İspanyol El País gazetesinin haberi sayesinde bilgisi olmuştur. Gizli görüşmeye katılan Rupérez gazeteye detaylı aktarımda bulunmuştur.

Irak ambargosu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Irak'a yönelik uygulanan ekonomik ve ticarî yaptırımların toplamıdır. Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesinden dört gün sonra 6 Ağustos 1990 tarihinde yürürlüğe konan yaptırımlar Körfez Savaşından sonra da sürmüş, 22 Mayıs 2003 günü Irak Savaşının ardından ülkenin işgal edilip Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ambargonun açıklanan temel amacı Kuveyt'i işgal eden Irak Silahlı Kuvvetlerinin bu ülkeden çekilmesi olsa da, sonradan Kuveyt hükûmetinin talebi gereğince savaş tazminatının ödenmesi ve varolduğu iddia edilen kitlesel imha silahlarının tasfiye edilmesini sağlamak için tehdit unsuru olarak kullanılmıştır.

Nijer uranyum iddiaları, Irak'daki Saddam Hüseyin rejiminin nükleer silah geliştirme amacıyla girişimlerde bulunduğuna dair İtalyan İstihbarat Teşkilatı SISMI tarafından ortaya atılan ve sahte belgelere dayandırılan iddiaları kapsar. Buna göre Birleşmiş Milletler ambargosu altındaki Irak'ın Nijer'den toz halinde uranyum almak istediği öne sürülür.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1441 sayılı kararı, 8 Kasım 2002 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan ve Irak'taki Saddam Hüseyin rejiminin daha önce alınan kararların gereği olarak silahsızlanma yükümlülüklerini getirmesi için son uyarı niteliğini taşıyan karardır.

Duelfer Raporu, 30 Eylül 2004 tarihinde Iraq Survey Group (ISG) tarafından yayınlanan rapordur. 2003 yılındaki Irak’ın işgalinden sonra ülkede faaliyet göstererek kitle imha silahları arayan grup hazırladığı raporda, ABD Başkanı George W. Bush başta olmak üzere ABD hükûmeti tarafından iddia edilenin aksine Irak'da kitle imha silahı bulunmadığını açıklayacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çöl Tilkisi Harekâtı</span>

Çöl Tilkisi Harekâtı ya da Aralık 1998 Irak'ın bombalanması, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık tarafından 16-19 Aralık 1998 tarihleri arasında, Irak hedeflerine karşı gerçekleştirilen bombalama harekâtıdır. Irak yönetiminin Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonunun (UNSCOM) çalışmalarını engelleyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymaması, saldırının gerekçeleri olarak gösterilmişti. Harekâtın hedefi, Irak'ın askerî ve güvenlik hedeflerinin vurularak bu ülkenin kitle imha silahlarını üretmesinin, depolanmasının ve taşınmasının engellenmesi olarak açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Kusay Hüseyin</span>

Kusay Saddam Hüseyin el-Tikriti, eski Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in ikinci oğlu. Kusay Hüseyin Cumhuriyet Muhafızları'nın lideriydi ve büyük olasılıkla Irak'ın bir sonraki lideri olarak görülmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ragad Hüseyin</span>

Ragad Saddam Hüseyin, Irak’ın eski cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Sacide Talfah</span>

Sacide Hayrallah Talfah Devrik Irak Cumhuriyetinin cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in karısı ve kuzeni ve iki oğlu ve üç kızı annesidir. Kocasının dayısı Hayrallah Talfah'ın en büyük kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">2003 Irak askerî müdahalesi</span> ABD önderliğindeki askeri işgal

2003 Irak askerî müdahalesi, Amerika Birleşik Devletleri yönetimindeki koalisyonun kuvvetlerinin Irak Savaşı'nda gerçekleştirmiş olduğu ilk topyekün askerî aşamadır. Müdahale ilk olarak 19 Mart 2003 tarihinde hava taarruzu ile başlamış, 20 Mart 2003'te ise kara taarruzu ile devam etmiştir. Müdahalenin ilk 26 günü; çatışmalar Irak'ın çeşitli bölgelerinde yoğun olarak yaşanmıştır. Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak güvenlik güçlerinin verdiği ağır kayıplar sonucu, müdahale yaklaşık bir ay içerisinde başarı ile sonuçlanmıştır. Müdahale sonucunda; koalisyon kuvvetleri arasında bulunan ABD, Birleşik Krallık, Avustralya ve Polonya askerleri Irak'ı işgal etmiştir. Irak Savaşı'nın bu erken ve ilk aşaması, 1 Mayıs 2003'te Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush'un Amerikan halkına yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında; savaşın resmen bittiğini duyurmuştur. Koalisyon güçlerinin zaferini ilan etmesinin ardından Geçici Koalisyon Yönetimi (CPA), birkaç ardışık geçiş hükûmetinin ilki olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Rana Hüseyin</span> Saddam Hüseyinin kızı

Rana Hüseyin, eski Irak Başkanı Saddam Hüseyin'in ilk eşi Sacide Telfa'ın kızı ve Saddam'ın en büyük ikinci kızıdır. Ablası Ragad Hüseyin ve küçük kız kardeşi Hala Hüseyin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saddam Kamil Hasan el-Mecit</span> Saddam Hüseyinin Damadı

Saddam Kamil Hassan el-Mecit, görevden alınan Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in ikinci kuzeni ve damadıydı. Aynı zamanda yarı zamanlı bir oyuncuydu.

Irak Devrimci Komuta Konseyi, 1968'deki askeri darbeden sonra kuruldu ve 2003'teki Amerikan işgalinden önce Irak'taki nihai karar alma organıydı. Konsey, konseyin üçte iki çoğunluğu tarafından seçilen başkan ve başkan yardımcısı ile ülkede hem yürütme hem de yasama yetkisini kullandı. Başkan ayrıca daha sonra Irak cumhurbaşkanı ilan edildi ve bir cumhurbaşkanı yardımcısı seçmesine izin verildi. Saddam Hüseyin'in 1979'da Irak cumhurbaşkanı olmasının ardından konseye başkan yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri, başbakan yardımcısı Tarık Aziz ve Saddam'ı 1960'lardan beri tanıyan Taha Yasin Ramazan başkanlık etti. Ülkenin yasama organı; DKK, Ulusal Meclis ve ülkeyi yöneten 50 üyeli bir Kürt Yasama Konseyi'nden oluşuyordu. Başkanlığı sırasında Saddam, DKK başkanı ve cumhurbaşkanıydı. DKK'nin diğer üyeleri arasında, 1968 ve 1970 yılları arasında bu görevde olan Saddam'ın üvey kardeşlerinden Salah Ömer el-Ali, Barzan İbrahim et-Tikriti, Taha Yasin Ramazan, Adnan Hayrullah, Sa'adun Şakir Mahmud, Tarık Aziz, Hasan Ali Nasır en-Namiri, Naim Hamid Haddad ve Taha Muhyeddin Maruf vardı. 2003 yılında, Geçici Koalisyon Yönetiminin 2 No'lu Emri uyarınca Paul Bremer tarafından DKK, resmen feshedildi.