İçeriğe atla

Hüseyin Cavid Mozolesi

Koordinatlar: 39°12′54″K 45°24′43″D / 39.21500°K 45.41194°D / 39.21500; 45.41194
Hüseyin Cavid Mozolesi
Hüseyn Cavid məqbərəsi
Ünlü Azeri şair Hüseyin Cavid'in Nahçıvan Şehrindeki (Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Nahçıvan Bölgesi) Mozolesi
Harita
Koordinatlar39°12′54″K 45°24′43″D / 39.21500°K 45.41194°D / 39.21500; 45.41194
KonumNahçıvan, Azerbaycan
TasarlayanRasim Aliyev ve Ömer Eldarov
TürAnıt mezar
Malzemebeton, mermer
Tamamlanma tarihi29 Ekim 1996

Hüseyin Cavid Mozolesi veya Anıt mezarı (AzericeHüseyn Cavid məqbərəsi) - Nahçıvan'da ünlü Azerbaycan şairi ve oyun yazarı Hüseyin Cavid'in mezarı üzerine dikilmiş bir mozoledir.[1][2][3]

Tarihi

Yapı, Azerbaycan'ın üçüncü cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in inisiyatifiyle inşa edilmiştir.[4] Mişkinaz Hanım'ın (Hüseyin Cavid'in eşi) Ertuğrul (Hüseyin Cavid'in oğlu) ve Turan Hanım (Hüseyin Cavid'in kızı)'nın mezarları da mozolenin içerisindedir.[5] Anıt mezar, Hüseyin Cavid'in 114. doğum yıldönümü münasebetiyle 29 Ekim 1996 tarihinde yaptırılmıştır.[6]

Mimari özellikleri

Nahçıvan-Marağa mimari tarzında inşa edilen mozole, üst ve alt olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Türbenin iç kısmında Hüseyin Cavid'in büstü bulunmaktadır. Projenin yazarı Azerbaycan'ın Onurlu Mimarı Rasim Aliyev, heykeltıraşı ise Azerbaycan Halk Sanatçısı Ömer Eldarov'dur.[7] Mozole, Türkiye Cumhuriyeti'nin "Start" inşaat firması tarafından yaptırılmıştır.[8]

Kaynaklar

  1. ^ "History of Nakhichevan". 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Naxchivan". 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "House Museum of H.Javid of ANAS participated in I Baki International Book". 15 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Böyük Azərbaycan şairi və dramaturqu Hüseyn Cavidin məqbərəsinin və ev-muzeyinin yaradılması ilə bağlı müşavirədə Azərbaycan Respublikasının Prezidenti Heydər Əliyevin çıxışı - Prezident sarayı, 10 iyun 1995-ci il". 23 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Məqbərələr tanınmış şəxsiyyətlərə ehtiram rəmzidir". 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  6. ^ "HÜSEYN CAVID MƏQBƏRƏSI". 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  7. ^ "Həyat və yaradıcılığı" (PDF). 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  8. ^ "HÜSEYN CAVİD MƏQBƏRƏSİ" (az.). Milli Kitabxana. 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ebulfez Elçibey</span> 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Ebulfez Elçibey veya Ebulfez Aliyev, akademisyen, 2. Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Cavid</span> Azerbaycanlı şair ve dramaturg

Hüseyin Cavit Azerbaycan şairi ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zengezur</span> Kafkasyada tarihî bölge

Zengezur bugünkü Ermenistan ve Azerbaycan topraklarının büyük bir bölümünü kapsayan tarihi bir bölgedir. Zengezur bölgesi Gafan, Görüş, Karakilsa (Sisyan), Meğri, Zengilan, Gubadlı ve Laçın ilçelerini kapsamaktadır. 20.yüzyılın başlarında Zengezur bölgesinde 149 tane Azerbaycan köyleri, 91 tane Kürt köyleri ve 81 tane Ermeni köyleri bulunuyordu.

Miskin Abdal, 1430-1535'te yaşamış Azeri halk ozanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ejder İsmailov</span> Azeri siyasetçi

Ejder İsmailov ya da Ejder Tağıoğlu, Azeri filolog ve siyasetçi. Yeni Azerbaycan Partisi'nin en aktif kurucu üyeleri olan 91`lerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mümine Hatun Türbesi</span>

Mümine Hatun Türbesi Azerbaycan Cumhuriyeti, NÖC, Nahçıvan şehrinde bulunan ve "Atabey Kubbesi" olarak da bilinen İldenizliler dönemine ait tarihi-mimari bir anıttır. Türbe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tescil edilmiştir. 1998 yılında Mümine Hatun Türbesi diğer Nahçıvan türbeleriyle birlikte UNESCO Rezerv listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Vagif Anıt mezarı</span>

Vagif Anıt mezarı, Karabağ Hanlığı veziri olan ünlü şair ve ünlü devlet adamı ve diplomat Molla Penah Vâkıf'in onuruna inşa edildi. Şuşa şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fezail Ağamalı</span> Azeri politikacı ve profesör

Fezail Ağamalı, Azerbaycanlı siyasetçi, Ana Vatan Partisinin genel başkanı ve tarih bilimleri profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Oktay Seyid Hüseyin oğlu Sadıkzade - Azerbaycan güzel sanatlar temsilcisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (1992), Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi (2014), Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın kişisel emeklisi (2002).

Mir Muhsin Nevvab'ın mezar taşı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan ve Şuşa Devlet Mimari Rezervi'ne ait cumhuriyet ölçeğinde öneme sahip anıt. 1960'de UNESCO aracılığıyla Mir Muhsin Nevvab'ın mezarı üzerinde imar çalışmaları yapılmıştır. Mezar taşı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkenin önemli tarihi ve kültürel anıtı olarak tescil edilmiştir. Şuşa şehrinin 1992'de işgal edilmesinden sonra Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmamzade Türbesi (Gence)</span>

Gence İmamzadesi veya Mavi İmam Türbesi, Gence şehri yakınlarında, Eski Gence topraklarında bulunan ve Gence Eyaleti Tarihi-Kültürel Arazisine dahil olan dini bir mimari komplekstir. Külliye, 8. yüzyılda vefat eden İmam Muhammed Bakır'ın oğlu İbrahim'in mezarı üzerine dikilen türbenin etrafında oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Molla Panah Vagif Büstü</span>

Molla Panah Vagif büstü - 18. yüzyılda yaşamış Azerbaycanlı şair ve ünlü siyasi ve halk figürü Molla Panah Vagif'e adanmış bir büst. Büst 1992'de Şuşa'nın işgalinden sonra yıkıldı. Şuşa şehrinin 7 Kasım 2020'de işgalcilerden kurtarılmasından sonra, anıt, Hayat Abdullayeva'nın ilk eskiz projesine göre 2021'de restore edildi.

<span class="mw-page-title-main">Aliağa Vahid'in heykeli (Bakü, 1990)</span> Azerbaycan Anıtları

Aliağa Vahid'in heykeli, Azerbaycanlı şair Aliağa Vahid'in 1990 yılında Bakü'de dikilen heykelidir.

<span class="mw-page-title-main">Vâkıf Şiir Günleri</span>

Vâkıf Şiir Günleri - Haydar Aliyev Vakfı tarafından düzenlenen Molla Penah Vâkıf müze-türbe kompleksi dahil Şuşa'nın çeşitli tarihi ve kültürel mekanlarında ve ayrıca Nateva'nın evinin önünde, Azerbaycan Milli Halı Müzesi Şuşa şubesinde düzenlenen bir etkinlik Müze'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da güzel sanatlar</span>

Azerbaycan güzel sanatlar — Azerbaycan halkının temsilcileri tarafından yaratılmış güzel sanatlar örnekleridir.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu</span> Bakü, Azerbaycanda tiyatro

Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rusça oyunlar sergileyen bir tiyatrodur. Tiyatroda sunulan eserler çoğunlukla Rus yazarlarından ve Rus edebiyatından, geri kalanı ise Azerbaycan edebiyatı'ndan ve Avrupa edebiyatı'ndan klasik ve modern yazarların performanslarıdır. Tiyatro, Azerbaycanlı şair ve oyun yazarı Samed Vurgun'un onuruna adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Hüseyin Camii (Bakü)</span>

İmam Hüseyin Camii veya Aşumov Camii, 19. yüzyıldan kalma tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunmaktadır.