İçeriğe atla

Hüseyin Avni Dede

Kadıköy'de düzenlenen Kad Fest Çizgi Sahaf'ın ilk gününde Hüseyin Avni Dede (2019).

Hüseyin Avni Dede (1954, Süleymaniye, Fatih, İstanbul), Türk şair ve seyyar satıcı. Otuz beş yılı aşkın bir süredir Sahaflar Çarşısı giriş kısmında bulunan büyük çınar ağacının altını mesken tutarak şiir kitaplarını, kasetler, pullar, fotoğraflar, eski para ve küçük antikalar satmasıyla tanınır.[1] Uzun, sararmış şaç ve sakallarıyla Beyazıt'ın simgelerinden biridir.[2]

Dede'nin 1964 yılından beri altında tezgah açıp satış yaptığı ağaç, 2022'de İBB'nin Anıt Ağaç projesi kapsamında anıt ağaç olarak belirlendi ve Dede'nin ismi de doğu çınarına (Platanus orientalis) verildi.[3]

Hüseyin Avni Dede şair Durmuş Dede'nin oğludur. Beyazıt İlkokulu sonrasında Şehremini Lisesi'nden mezun oldu.[4] İlk şiirini 14 yaşındayken yazdı. 70'li yıllardan beri Kadıköy Gözcübaba'da yaşamaktadır. Kadıköy ve İstiklal Caddesi'nde zaman zaman gözükmüş fakat daha çok Beyazıt civarında tanınmıştır.[5] Başlıca eserleri Şairler Üzülmesin (1973), Acıya Kurşun Geçmez (1976), Ben Ölmeden Önce (1977), Yağma Yok (1978), Tek Şekerli Çınaraltı (1983), Keman Çalan Ölüler (1985) ve Bizans Tabut Çiviler'dir (1988).[6]

Kaynakça

  1. ^ Celal, Metin. "Enver Ercan'ı çok özleyeceğiz". Cumhuriyet. Erişim tarihi: 17 Şubat 2018. 
  2. ^ Şahiner, Seray. "Her şey 'meydan'da". BirGün. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2018. 
  3. ^ "375 yıllık çınar ağacına Hüseyin Avni Dede'nin adı verildi: Bunu yaşarken görmek beni çok mutlu etti". Sözcü. 23 Ekim 2022. Erişim tarihi: 14 Ekim 2024. 
  4. ^ "Hüseyin Avni Dede". Şehremini Mezunlar Derneği. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2018. 
  5. ^ "SEVGİ ALIP SEVGİ SATAN ŞAİR: HÜSEYİN AVNİ DEDE". Gazete Kadıköy. Erişim tarihi: 17 Şubat 2018. []
  6. ^ "Şair Hüseyin Avni Dede ve Direnişi". İmece Edebiyat, sayı:20. Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

Coşkun Ertepınar, Türk şair ve eğitimci. Türk edebiyatında Egzotik Şair olarak da bilinir.

Hüseyin Avni Cinozoğlu Türk şair, yazar ve avukat

Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde yaşamış birden fazla Hüseyin Avni vardır. Doğum tarihine göre bunlar;

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Soyut, Mayıs 1965'ten Eylül 1977'ye kadar iki ayrı döneminde toplam 144 sayı yayımlanan edebiyat dergisi. Şair Halil İbrahim Bahar'ın sahibi olduğu dergi önce gazete boyutunda çıktı, sonra küçük boyda yayınlandı. Sorumlu yönetmenliğini Bülent Dalyancı, teknik yönetmenliğini Yalçın Aslan yaptı.

Yenişehirli Avni, 19. yüzyıl divan şairi.

Mehmet Ragıp Karcı, Türk kameraman, belgeselci ve şair.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

Cemal Oğuz Öcal, Türk şairdir.

Hisarcılar, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şiir ekolüne bağlı olan şair ve yazarlar topluluğudur. Hisarcılar ilk şiirlerini Çınaraltı dergisinde, Garip akımına karşı bir duruş sergileyerek yayınladılar. Daha sonra 1950 yılında çıkarılmaya başlayan ve 1980 yılına kadar aralıklı olarak 277 sayı çıkarılan Hisar dergisi etrafında toplandılar.

Orhon Murat Arıburnu, Türk şair, sinema ve tiyatro yönetmeni, yapımcı, oyuncu, senarist, oyun yazarı, fotoğraf sanatçısı, ressam.

Avni Engüllü, Makedonyalı Türk edebiyatçı ve gazeteci. Makedonya'da şiir, öykü ve düzyazı dallarında ürün vermektedir. Evlidir; ikisi kız, biri oğlan üç çocuk babasıdır.

Avni Dökmeci, Türk şair ve yayıncı.

Ratip Aşir Acudoğu,, Türk heykeltıraş. Serbest figüratif heykelleri ve anıt çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sahaflar Çarşısı</span>

Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Kapalıçarşı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne olan yakınlığı nedeniyle eskiden bir kültür odağıydı. Zamanla sahafların ve satılan kitapların öncelik ve nitelikleri değişse bile halen Fatih'in uğrak yerlerindendir.

Zühal Tekkanat, Türk şair.