İçeriğe atla

Hüseyin Atay

Hüseyin Atay
Doğum1930
İkizdere, Rize, Türkiye
Ölüm30 Ağustos 2023
Ankara
MilliyetTürk
Kariyeri
Dalıİslâm, kelâm, felsefe
Çalıştığı kurumlarAnkara Üniversitesi,
Chicago Üniversitesi,
Harvard Üniversitesi,
Kudüs Üniversitesi,
Kral Fahd Petrol ve Madenler Üniversitesi,
Ürdün Yermuk Üniversitesi,
Bologna Üniversitesi,
Ürdün Ehlu'l Beyt Üniversitesi,
Malezya International Institute of Islamic Thought and Civilization,
Konya Yüksek İslâm Enstitüsü

Hüseyin Atay (1930, Rize - 30 Ağustos 2023, Ankara), Türk akademisyen, müfessir, kelâmcı ve ilâhiyatçı.

Hayatı

1930 yılında Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Güneyce köyünde doğdu. Hafız olan babası ve amcasından Kuran-ı Kerîm'i hıfzetti. Güneyce'de başladığı ilkokulu Kadırga İlkokulu'nda tamamladı. Lise eğitimini 1948 yılında Bağdat'ta tamamladı. Bağdat'ta ilahiyat fakültesinden mezun oldu. Okul hayatı boyunca hususî olarak İslâm ilimleri ve Arapça dersleri aldı.[1] 1948 yılında liseyi ve 1954'te de lisans eğitimini Bağdat'ta tamamladı. 1960 yılında Kur'an'a göre iman esasları başlıklı teziyle doktor unvanını aldı. 1962 yılında İbranice öğrenmek üzere İsrail'e gitti ve 2 sene orada kaldı. 1965 yılında Şikago'ya giderek 2 yıl Şikago Üniversitesi'nde çalıştı. 1968 yılında Farabi ve İbn-i Sina'ya Göre Yaratma başlıklı teziyle İslâm felsefesi alanında doçent unvanını aldı. 1974 yılında da kelâm alanında profesör unvanını aldı. Aynı yıl kurulan kelâm kürsüsünün de başkanlığına getirildi.

Hüseyin Atay, 1980-82 yıllarında Ankara Üniversitesi'nin ilahiyat fakültesinde dekanlık yaptı. Harvard Üniversitesi, Şikago Üniversitesi, Kral Fahd Petrol ve Madenler Üniversitesi gibi çeşitli uluslararası üniversitede ders verdi. 1989 yılında Türkiye'ye döndü ve Ankara Üniversitesi'ndeki vazifesine devam etti. 1997 yılında emekli oldu.[1]

Eserleri

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Prof. Dr. Hüseyin Atay'ın Biyografisi". www.huseyinatay.com. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Suat Yıldırım, Türk ilahiyat profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

Bekir Karlığa

Baki Adam, Türk din tarihçisidir.

İzzettin Doğan, Cem Vakfı genel başkanı, Alevi Vakıfları Federasyonu onursal başkanı, Cem Radyo, Cem TV ve Habercem kurucusu, profesör, uluslararası hukuk uzmanı.

Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Türk siyasetçi ve ilahiyatçı, 14. Diyanet İşleri Başkanı. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'nun amcası.

Ali Rıza Demircan Türk ilahiyatçı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Abdulaziz Bayındır</span> Türk ilahiyatçı

Abdulaziz Bayındır, Türk ilâhiyatçı, İslâm hukuku ve fıkıh uzmanı.

Yaşar Kutluay Türkiye’de İslam Mezhepler Tarihi alanında çalışmalar yapmış bir ilahiyat akademisyenidir. Kutluay’ın bu alanda ilk çalışması İslamiyette İtikadi Mezheplerin Doğuşu adlı eseridir. Bu çalışmadan sonra mezheplerin tarihiyle birlikte günümüzdeki durumunu da inceleyen Tarihte ve Günümüzde İslam Mezhepleri adında bir kitap yazmıştır. Ardından da alanında ilk olan bir çalışmaya imzasını atmış ve İslam Mezhepleri ile Yahudi Mezheplerini tanıttıktan sonra iki dinin mezheplerini karşılaştırmaya tabi tutmuştur ve Theodor Herzl'den çeviri ile Siyonizm ve Türkiye isimli eseri yazmıştır. Daha başka çok eseri de bulunan ve bu arada 1961 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın reorganizasyonunda önemli görevler üstlenen Yaşar Kutluay 1961 yılında Prof. Dr. Hüseyin Atay ile birlikte Kur’an’ın Türkçe mealini hazırlayarak Kur'an'ın anlaşılmasında katkıda bulunmuştur.

Nuh Arslantaş, Türk ilahiyatçı ve tarih araştırmacısı. Evli ve iki çocuk babası olan yazar Arapça, İngilizce ve İbranice bilmektedir.

Ali Murat Daryal, Türk İlahiyat profesörüdür.

Cüneyt Akalın, Türk siyaset bilimi doçenti.

Günay Tümer Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Öztürk (ilahiyatçı)</span> Türk ilahiyatçı ve akademisyen

Mustafa Öztürk, tefsir ve Kur'an araştırmaları alanında çalışmalar yapmış, çeşitli ilmî eserler vermiş Türk ilahiyatçı ve akademisyen. Öztürk, Kur'an başta olmak üzere İslam'a ilişkin her şeyin tarihsel bağlamlarına göre yorumlanması gerektiğini savunan tarihselci anlayışıyla tanınır.

İbrahim Sarıçam, Türk ilahiyatçı, İslam tarihi profesörü.

Hasan Aydın, Türk felsefeci, eğitimci ve dinbilimci.

Süleyman Hayri Bolay, Türk felsefe profesörü.

İbrahim Çapak, Türk akademisyen, Bingöl Üniversitesi rektörü.

Fatih Mehmet Şeker, Türk siyasetçi ve öğretim üyesi. TBMM 27. Dönem bağımsız İstanbul milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Şenocak</span>

İhsan Şenocak, Türk Vaiz, ilahiyatçı, araştırmacı, yazar.