İçeriğe atla

Hürrem Sultan (bale)

Hürrem Sultan, müziği Nevit Kodallı'ya, koreografisi Oytun Turfanda'ya ait olan 1976 tarihli bale eseridir. Türkiye'de yazılan ilk büyük bale eseridir.[1]

Orhan Asena ve Oytun Turfanda'nın 1975 yılında yazdığı Hürrem Sultan piyesinden etkilenen Nevit Kodallı, piyesi bale eseri haline getirmek için yazarlarla çalışıp Hürrem Sultan Balesi'ni meydana getirmiştir. O güne değin Türk bestecilerin orkestra eserlerine konu belirleyip küçük baleler yapılmış olduğundan Hürrem Sultan, ilk özgün Türk bale yapıtı unvanını taşır.

Eser, ilk defa 1976'da Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Daha sonra İstanbul, İzmir ve Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından da sahnelenmiştir.

Konusu

Hürrem Sultan'ın Mahidevran Sultan'ı aradan çıkartarak Kanuni Sultan Süleyman'ın başkadını olması; Şehzade Mustafa hakkında verdiği yanlış bilgilerle Kanuni'nin onu öldürtmesine yol açması ve kendi oğlunu Mustafa'nın yerine geçirmesidir

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hürrem Sultan</span> Osmanlı padişahı I. Süleymanın nikâhlı eşi II. Selimin validesi Kadınlar Saltanatını başlatan sultandır

Hürrem Sultan, Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam Halifesi I. Süleyman'ın nikâhlı eşi, sonraki padişah II. Selim ile Şehzade Mehmed, Mihrimah Sultan, Şehzade Abdullah, Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir'in annesi, Haseki Sultan.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Op. 13 Atatürk Oratoryosu, Nevit Kodallı tarafından, Cahit Külebi'nin Atatürk Kurtuluş Savaşında adlı eserine dayandırılarak soprano, tenor, bariton, koro ve büyük orkestra için bestelenmiş bir destan oratoryosudur.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

Çetin Işıközlü, Türk besteci,orkestra şefidir.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (Samsun)</span> Samsunda bir bina

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Samsun ilinin, İlkadım ilçesi içerisinde yer alan, yapımı 2000 yılında tamamlanan ve 19 Mayıs 2001 tarihinde faaliyete geçen kültürel organizasyonların yapıldığı bir sanat merkezidir. Projelendirilmesi itibarıyla opera binası olacak şekilde tasarlanmış ve kuşbakışı bakıldığında kuyruklu piyano görünümü hissettirmesi planlanmıştır.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Van Gogh, Nevit Kodallı tarafından 1956’da bestelenmiş 5 tablodan olusan bir operadır. Librettosunu Orhan Asena, Aydın Gün ve Bülent Sokullu birlikte hazırlamıştır. Eserin ilk temsili 19 Şubat 1957’de Ankara Devlet Operası tarafından verildi. Bu bütünüyle sahnelenen ikinci Türk operası olma özelliğini taşır.(Birincisi, Ahmet Adnan Saygun’un Kerem’idir).

Gılgamış Operası, Nevit Kodallı tarafından 1963'te bestelenmiş dört perdelik dramatik opera. Sümer destan kahramanı Gılgamış’ı konu alır. Librettosunu Orhan Asena yazmıştır.

Oytun Turfanda Türk balet ve bale koreografı.

Çalıkuşu, Koreograf Merih Çimenciler tarafından Reşat Nuri Güntekin'in ünlü romanı Çalıkuşu'ndan uyarlanmış bale eseri.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hoinic</span>

Bujor Hoinic, Rumen piyanist, orkestra şefi, opera bestecisi.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.