İçeriğe atla

Hümeyra Özbaş

Hümeyra Özbaş
Doğum1917
Nişantaşı, Şişli, İstanbul
Ölüm17 Mayıs 2000 (83 yaşında)
Kuşadası, Aydın
Defin yeriSöke, Aydın
EvlilikHalil Özbaş
Çocuk(lar)Halim Özbaş
Hanzade Özbaş
Ebeveyn(ler)Fatma Ulviye Sultan
İsmail Hakkı Okday

Suade Hümeyra Özbaş (1917; Nişantaşı, Şişli - 17 Mayıs 2000; Kuşadası, Aydın) son Osmanlı Padişahı VI. Mehmed'in torunudur.

Hayatı

Annesi VI. Mehmed'in kızı Fatma Ulviye Sultan, babası son Osmanlı Sadrazamı Kırımlı Ahmet Tevfik Paşa'nın (Kırım Hanları'nın soyundan geldiği için bu şekilde anılır) oğlu İsmail Hakkı Okday'dır.

1917'de annesinin İstanbul'un Nişantaşı semtindeki konağında doğmuştur. Prusya Harp Akademisi'nden mezun bir kurmay subay olan babası İsmail Hakkı Bey, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlamasından hemen sonra padişah kızı olan 'sultan' eşinden ayrılmış ve Anadolu'ya geçerek Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Mart 1924'te Hilâfeti lağvedip Osmanlı Hanedanı mensuplarını sürgüne gönderen 431 sayılı yasayı kabul etmesi üzerine de, yedi yaşında iken diğer hanedan mensuplarıyla beraber Türk vatandaşlığından çıkartılmış ve Türkiye'den ayrılmak zorunda kalmıştır.

Önce İtalya'nın San Remo kasabasına giden aile, Vahdettin'in Mayıs 1926'da ölmesinin ardından önce Güney Fransa'nın Manton kasabasına, oradan da Mısır'a geçmiştir. Babasının girişimleri üzerine Atatürk'ün verdiği özel izinle Türkiye'ye giren ilk hanedan mensubu olmuştur. Önce babasının diplomatik pasaportuna kayıtlı olarak, sonra da adına çıkarılmış özel bir diplomatik pasaportla, daha sonra da 1939'da İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanlığı sırasında Hümeyra Özbaş ile birlikte Enver Paşa'nın üç çocuğu için çıkartılan özel bir yasayla aynı zamanda ‘‘asker çocuğu’' olan bu dört hanedan mensubunun yeniden Türk vatandaşı olmaları sağlanmıştır.[1]

1970'li yıllarda ölen babası İsmail Hakkı Okday, Fatma Ulviye Sultan'dan ayrıldıktan sonra ikinci evliliğini Bülent Ecevit'in annesi ressam Nazlı Ecevit'in teyzesi Ferhunde Hanım ile yapmış olduğundan, Bülent Ecevit ile çok dolaylı yollardan üvey kuzen akrabalığı olmaktadır.

II. Dünya Savaşı sırasında Princeton Üniversitesi'nde eğitim veren Hümeyra Hanım, hayatını aynı yerde eğitim gören ve bir arazi sahibinin oğlu olan Sökeli Halil Özbaş ile birleştirmişti. Savaşın ardından Türkiye'ye dönerek Söke'ye yerleşen Özbaş çifti, otelcilik sektöründe de faaliyet gösterdi. Kuşadası'ndaki Kısmet Otel'in kurucusudurlar.

Hümeyra Özbaş 17 Mayıs 2000 tarihinde hayatını kaybetti.[2] Hanzade adlı bir kızı, Halim adlı bir oğlu ve torunları bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Sönmez, Cahide (2014). "SÜRGÜNDEN VATANA OSMANLI HANEDANININ GERİ DÖNEN İLK ÜYELERİ (1924-1951)" (PDF). Tarihin Peşinde. 6 (12). 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Vahdettin han'ın torunu hümeyra özbaş, toprağa verildi". 18 Mayıs 2000. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Mehmed</span> 13. Osmanlı padişahı (1595–1603)

III. Mehmed, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî, 13. Osmanlı padişahı ve 92. İslam halifesidir. Sancağa giden son, I. Süleyman'dan 30 yıl sonra sefere çıkan ilk padişahtır ve bu nedenle de Avusturya’ya karşı kazanılan Eğri Kuşatması’nda ordunun başında olması nedeniyle kendisine Eğri Fatihi unvanı verilmiştir. Döneminde gerçekleşmiş olan Haçova Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa topraklarında kazandığı son büyük zaferidir. Sancak düzenini kaldırmış ve kendisinden önceki hükümdarlar dönemlerinde de süren Celali İsyanları’nı 1595-1603 yılları arasında kanlı şekilde bastırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Mehmed</span> 36. ve son Osmanlı padişahı (1918–1922)

VI. Mehmed veya Mehmed Vahideddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı. İstanbul'un İşgali yaşandı ve İngilizlerin baskısı üzerine Meclis-i Mebûsan kapatıldı. Anadolu'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ülke yönetiminde egemen olduktan sonra Vahideddin'in idaresi fiilen mümkün olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Mustafa</span> 26. Osmanlı padişahı (1757–1774)

III. Mustafa, divan edebiyatındaki mahlasıyla Cihangir;, 26. Osmanlı padişahı ve 105. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">I. Ahmed</span> 14. Osmanlı padişahı (1603–1617)

I. Ahmed, 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir. Sultan III. Mehmed ve Handan Sultan'ın oğludur. Sancağa gitmeyip tahta çıkan ilk Osmanlı padişahıdır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir. Saltanatında Celali isyanları bastırılmıştır. Tarihi yarımadada bulunan ve Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında saltanatı döneminde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Murad</span> 12. Osmanlı padişahı (1574–1595)

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emine Nazikeda Kadınefendi</span>

Emine Nazikeda Başkadınefendi, Sultan Vahdettin'in eşi ve Baş Kadınefendi.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

Nimet Nevzad Hanım, VI. Mehmed'in 5. ve son eşidir. Vahdettin'in padişahlığı sırasında 1 Eylül 1921'de Yıldız Sarayı'nda evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hilmi Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi, Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Okday</span> Ahmet Tevfik Paşanın oğlu, asker, diplomat

İsmail Hakkı Tevfik Okday, son Osmanlı sadrazamı Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu, son Osmanlı Padişahı Mehmed Vahdettin'in eski damadı, asker, diplomat, filatelist.

<span class="mw-page-title-main">Neslişah Osmanoğlu</span> Osmanlı Hanedanının son üyesi

Fatma Neslişah Sultan veya Neslişah Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Ulviye Sultan</span>

Fatma Ulviye Sultan veya Fatma Ulviye Germiyanoğlu, son Osmanlı padişahı Vahdettin’in büyük kızı.

Fatma Hatun Osmanlı padişahı II. Murad'ın kızı ve Fatih Sultan Mehmed'in ablasıdır.

Fatma Sultan şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Zülüflü İsmail Paşa</span>

Zülüflü İsmail Fuat Paşa, Sultan Abdülmecid'in gayrimeşru oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Avni Paşa</span>

Mirliva Ahmed Avni Paşa, Ahmed Lortkipanidze veya Seryaver Avni Paşa, VI. Mehmed’in başyaverliği ve Bahriye Nazırlığı yapmış Osmanlı askeri ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Gevheri Sultan</span> Osmanlı prensesi, müzisyen ve bestekâr

Fatma Gevheri Sultan veya Fatma Gevheri Osmanoğlu, Osmanlı prensesi, Türk müziği sanatçısı ve bestekâr. Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz ikinci padişahı Sultan Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin kızıdır.

Ali Şamil Güler, 110 santimlik boyuna rağmen gönüllü olarak Milli Mücadele'ye katılması ve Türk karargâhında görev yapması ile tanınan tarihî kişilik.

Ahmet Şefik Okday, Türk mühendis, yazar ve iş insanıdır. Ailesi ve anıları üzerine birtakım kitaplar yazmıştır.