İçeriğe atla

Hüddam

Umman'daki Cin Meclisi Mağarası

Hüddam, cinleri ve şeytanları kontrol etmeyi amaçlayan bir öğretidir.[1] Günümüzde bu ilimi öğreten resmi bir kurum yoktur.[2] Bazı inançlara göre, büyücüler bu ilimi gizli öğrenirler ve çok iyi bilirler.[3] Antik Mısır'a kadar dayanan bir öğretidir.[4] İslam dini geldikten sonra Mısır'da Hüddam, cin çağırma, cinlere tapma gibi tüm eylemler yasaklanır.[5] Dinlerin çoğu Hüddam konusuna değinir. Tüm dinlerin kutsal kitaplarında Süleyman'ın cinleri kontrol ettiği ve emrinde çalıştırdığı yazar.[6] Bu çok tehlikeli bir ilimdir. Cinleri tutsak etme, onlara hükmetme ve istediğini yaptırmayı amaçlar.[7] Cinler büyüler ve tılsımlarla insanların kontrolü altına alınır.

Spiritüalist Dinler

Çok Tanrılı dini inanışlar ve sadece ruha önem veren dini öğretiler Hüddam'dan bahseder.[8] Afrika'da yaygın olan ruhsal öğreti Santeria cinlerin kontrol edilecebileceğini söyler. Bunun da uzun ve yorucu ritüeller ile olacağına inanır.[9] Başka ruhani ve çok tanrılı oluşum olan hatta bir kutsal kitabı bile bulunan din Pentecostalism cinlerin kontrol edileceğini onların enerjisinin çok düşük olduğunu söyler.[10] Aynı zamanda bu öğretide yaygın olan gelenek çengel takmadır.[11] Çağırılan cine kutsal çengel takılırsa onun köle olacağına inanılır.[12] Öğretide çengel takmanın kolay olmadığına değinilir. Eğer ki cin çengeli çıkarırsa, çengeli takan kişiyi öldürür ama cin çengelin takıldığını fark etmezse, çengeli takan kişinin kölesi olacağına inanılır.[13]

Kaynakça

  1. ^ Animism 21 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at The Catholic Encyclopedia 18 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ El-Zein, Amira. "Jinn," 21 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 420-421, in Meri, Joseph W., Medieval Islamic Civilization - An Encyclopedia.
  3. ^ "Demonic Possesion? Or Something Else". 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2013. 
  4. ^ Ludwig, Theodore M., The Sacred Paths: Understanding the Religions of the World, Second Edition, pp. 48-51, © 1989 Prentice-Hall, Inc., ISBN 0-02-372175-8
  5. ^ Rink, Henry (1875), "Chapter IV: Religion" 4 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. of Tales and Traditions of the Eskimo, London, 1875, at sacred-texts.com 23 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Demonology 8 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at the Online Encyclopedia, Originally appearing in Volume V08, Page 10 of the 1911 Encyclopædia Britannica
  7. ^ Cumont, Franz (1911), The Oriental Religions in Roman Paganism 17 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Chapter VI: Persia, p. 267 at sacred-texts.com 20 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Vernon L. Purdy in Horton 1994, 489-490.
  9. ^ Abiola Irele, Biodun Jeyifo (27 Nisan 2010). The Oxford Encyclopedia of African Thought, Volume 1. Oxford University Press. s. 305. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2013. 
  10. ^ HIV patients told by Pentecostal pastors 'to rely on God' 22 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'Pentecostal pastor told me water would cure my HIV' 27 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Duffield and Van Cleave 1983, p. 333.
  12. ^ W.R. Jones in R.S. Brewster 1976.
  13. ^ "OFS Demonolatry". OFS Demonolatry. 2 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar

  • [1][] Hüddam Nedir?
  • [2] Hüddam Nasıl Elde Edilir?
  • [3] Hüddam Hakkında Ayrıntılı Bilgi
  • [4] Hüddam Hakkında

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Budizm</span> Bir din ve hayat felsefesi

Budizm, bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyonu aşkın inananı bulunan bir dindir. İlk önce Hindistan’da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güneydoğu ve Doğu Asya’da yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zerdüşt</span> Zerdüştçülük dininin kurucusu

Zerdüşt, Zerdüştlük olarak bilinen dinin kurucusu kabul edilen Antik İranlı düşünürdür. Bilgelik tanrısı Ahura Mazda'nın kendisine göründüğünü ve ondan doğruluğu yaymak görevini aldığını iddia eden Zerdüşt, Ahura Mazda'nın en büyük tanrı olduğunu, öteki birçok tanrı arasında, yalnız ona tapmak gerektiğini savundu. Antik İran'ın doğusunda doğduğuna dair genel bir düşünce hakimdir. Zerdüşt'ün Avesta'da toplanan ve Zerdüştlük ile ilgili günümüze ulaşan tek belge olan kutsal Gatalar ve Yasna Haptanghaiti ilahilerinin yazarı olduğuna inanılır. Günümüzde Hindistan'daki yandaşlarına, Parsi adı verilir.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

Monoteizm veya tek tanrıcılık, tek bir tanrının varlığına ya da Tanrı'nın birliğine duyulan inanç olarak tanımlanır. Monoteizm sözcüğü, etimolojik açıdan Yunanca mono (tek) ve theoi (tanrı) sözcüklerinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman</span> Yahudi kral

Süleyman, Tanah ve Eski Ahit'e göre eski İsrail hükümdarı ve Kral Davut'un oğlu ve halefidir. Birleştirilmiş İsrail ve Yahuda'nın sondan bir önceki hükümdarı olarak tanımlanır. Süleyman'ın hükümdarlığının varsayılan tarihleri MÖ 970-931 arasındadır. Ölümünden sonra oğlu ve halefi Rehav'am kuzey kabilelerine karşı sert bir politika benimseyecek ve sonunda İsrailoğullarının kuzeydeki İsrail Krallığı ile güneydeki Yehuda Krallığı arasında bölünmesine yol açacaktır. Bölünmenin ardından onun soyundan gelenler Yahuda'yı tek başlarına yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Türbe</span> İslami kültürde saygın kişilere ait mezar

Türbe, devlet görevlilerinin veya din âlimlerinin mezarlarının bulunduğu oda şeklindeki yapıya verilen isimdir. İçerisinde çoğunlukla saygın kişilerin gömülü olduğu anıtsal tarihi mezarlar için de türbe kelimesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Putperestlik</span>

Putperestlik veya putataparlık, genel anlamda bir nesne, görüntü veya fikre tapım içeren bir dini uygulama, anlayış veya inançtır. Putperestlik farklı şekillerde tanımlandığı ve farklı çeşitleri olduğu gibi bazen politeizm benzeri monoteist olmayan inanç yapılarını kastetmek için de kullanılır.

Advaita Vedanta, Devanagari अद्वैत वेदान्त, Hint felsefesi dizgelerinden Vedanta'nın "ikicisizlik" öğretisinin Sanskritçe karşılığı.

Yahudi mistisizminin (Kabbala) en önemli eserleri arasında yer alan Zohar, Orta Çağ'da Aramice ve İbranice dillerinde yazılmış, Tevrat'ın mistik yorumu olan bir grup kitaptan oluşur. Tanrı'nın isimlerinin doğası, evrenin kökeni ve yapısı, ruhların doğası, günah, iyilik ve kötülük gibi konuları içeren Zohar'da kutsal metnin yorumları, teoloji, mistik kozmogoni, mistik psikoloji gibi alanlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hermetizm</span>

Hermetizm, Antik Mısır'da yaşamış bilge Hermes Trismegistus'un iddia edilen öğretilerine dayanan felsefi ve dini bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Osiris dini</span>

Osiris dini, yitik efsanevi kıta Atlantis’ten Mısır’a getirilmiş olduğu ileri sürülen bir öğreti ya da tek tanrılı bir dindir. Terim ilk kez ünlü Mu araştırmacısı James Churchward tarafından kullanılmıştır.

Bhagavad Gita, kısaca Gita, kutsal bir Hindu metni, ve edebiyat tarihindeki ve felsefedeki en önemli metinlerden biri kabul edilir. Kabaca Bhagavat Gita'da 700 vecize vardır ve Mahabharata destanının bir parçasıdır. Bhagavat Gita'daki öğretmen, Hindularca Tanrı'nın tezahürü olarak görülen ve Bhagavan, ilahi olan, olarak hitap edilen Krişnadır.

<span class="mw-page-title-main">Neopaganizm</span> İlkel paganizmden türeyerek modern dünyada var olan yeni nesil dinsel inanış

Çağdaş paganizm, modern paganizm veya neopaganizm, modern çağ öncesi Avrupa'daki pagan inanışları başta olmak üzere tarihi pagan inanışlarının devamı olduğunu ya da bu inanışlardan türediklerini iddia eden çağdaş dini hareketlere verilen genel ad. Kendi içlerinde birçok benzerlik barındırmalarına rağmen çağdaş Pagan inanışları tek bir inanç, ibadet şekli ya da kutsal metin etrafında toplanmayıp çeşitlilik gösterirler.

Karşılıklılık etiği veya altın kural, diğerlerine karşı adaletin sağlandığına emin olabilmesi için bir kişinin herhangi bir davranışta bulunma hakkı veya sorumluluğu olup olmadığını belirleyen bir etik kuraldır. Aksi yönde eleştiriler bulunsa da, tartışmalı olarak karşılıklılık kavramı, insan haklarının en temelidir. Bu altın kuralın önemli bir öğesi, bu kurala göre hayatını sürdüren bir insanın sadece yakınlarını değil, herkesi göz önüne alarak yaşamaya çalışmasıdır.

İlāh, "tanrı" ile aynı anlama gelen bir Arapça terimdir. Dişil hâli "ilaha"dır ve bu tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlarca kutsal görülen ve tapınılan doğaötesi bir varlıktır. İlah kelimesi İslami ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.

<span class="mw-page-title-main">Kaodaizm</span> 1926da resmen Vietnamın Tây Ninh şehrinde kurulmuş senkretik, tek tanrılı bir din

Kaodaizm veya Kaodaiizm, 1926'da resmen güney Vietnam'ın Tay Ninh şehrinde kurulmuş senkretik, tek tanrılı bir dindir. Kısaca Đạo Cao Đài veya tam adıyla Đại Đạo Tam Kỳ Phổ Độ olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Sekanova</span>

Sekanova, Masaharu Taniguchi tarafından 1 Mart 1930 tarihinde kurulan tek tanrılı bir dindir. 2010 yılı rakamına göre 1,6 milyon inananı vardır. Sekanovanın temel ilkeleri üç ana bileşenden oluşur: Dünya tek bir tanrı tarafından oluşturulmuştur, olaylar yalnızca zihnin tezahürüdür, tüm dinler tek bir evrensel tanrıdan kaynaklanır. Sekanova öğretilerinde, her insan Tanrı'nın bir çocuğu olarak kabul edilir.

Hristiyanlık tarihi, İsa ile havarilerinden bu yana Hristiyanlık dininin tarihidir. Hristiyanlık, İsa'nın yaşamıyla öğretilerine bağlı tek tanrılı bir dindir.

<span class="mw-page-title-main">Ellora Mağaraları</span>

Ellora, dünyanın en büyük kaya-oyma-manastır-tapınak mağaraları komplekslerinden biridir ve Hindistan'ın Maharashtra kentinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası'dır. Sit alanı M.S. 600-1000 dönemine ait Budizm, Hinduizm ve Jainizm anıtlarını ve kaya resimlerini barındırmaktadır. Ellora'daki 16 numaralı mağara, dünyadaki en büyük monolitik kaya kazısı özelliğini göstermektedir. Buradaki Kailaşa Tapınağı, Şiva'ya adanmış araba biçimli bir anıt özelliğindedir. Kailasha Tapınağı kazısında iki büyük Hint destanı olan Vaishnavizm, Shaktizm destanlarını özetleyen tanrı, tanrıçalar ve mitolojik çizimleri de barındırmaktadır.

İran dinleri, Antik İran'da ortaya çıkan dinlerdir.