İçeriğe atla

Hücresel imalat

Hücresel imalat, tam zamanında üretim ve yalın üretim sistemlerinin uygulanmasına yardımcı olan bir üretim türüdür.[1] Hücresel üretim sisteminin birincil amacı, süreçler arasında parça ve envanteri hızlı bir şekilde hareket ettirerek sistem genelinde sürekli akış sağlamaktır. Hücresel imalat bazen grup teknolojisi ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır.[2] Grup teknolojisi, aynı makinelerin geometri, üretim süreci ve işlevler açısından benzer parçalara atanmasıyla gerçekleştirilmektedir.[3] Hücresel üretimin olası alanları araştırıldıktan sonra, genel olarak hücresel imalat sisteminin hücresel üretimin oluşturulması, sistem içindeki hücrelerin tasarımı, hücresel üretim açısından farklı algoritmaların uygulanması ve güvenilirlik açısından 4 ana kategoriye veya temaya ayrıldığı anlaşılmaktadır.[4] Hücresel imalatın temel şartı, üretim için gerekli tüm ekipmanların her zaman %100 verimlilikte çalışmasını sağlamaktır. Kısa günlük denetimler, temizlik, yağlama ve küçük ayarlamalar yaparak, küçük sorunlar bir üretim hattını kapatabilecek büyük sorunlar haline gelmeden önce tespit edilip düzeltilebilmektedir.

Hücresel imalat sistemlerinin tasarımı

Metodoloji

'Grup teknolojisi', verilen nesnelerin nitelikleri arasındaki yakınlıktan yararlanan felsefedir. Hücresel imalat, imalatta grup teknolojisinin özel uygulamalarından biridir. Hücresel imalat sistemleri, diğer imalat sistemlerine göre daha ekonomik olarak orta hacimli/orta çeşitte parçalar üretebilen imalat sistemleri olarak tanımlanmıştır.[5] Bu, makine kümeleri (hücreler) üzerinde parça koleksiyonlarının (parça ailelerinin) işlenmesini içermektedir. Bu hücreler, azaltılmış kurulum süreleri, azaltılmış süreç içi envanterler, daha küçük parti büyüklükleri, üretim ekipmanı sayısında azalma, gelişmiş üretkenlik ve daha iyi genel operasyon kontrolü gibi grup teknolojisinin doğal avantajlarını yakalamak için oluşturulmuştur. Hücresel üretim sistemlerinin tasarımı için sistematik prosedür sağlanmaktadır.[1]

Yalın hücreyi geleneksel atölye kurulumundan daha iyi yapan faktörler

Yalın hücreyi geleneksel atölye kurulumundan daha iyi hale getirebilecek pek çok şey vardır, örneğin:

Esneklik

Üretim sistemi için temel işlev-tasarım gereksinimi esnekliktir. Üretim hücresi esneklik için tasarlanmıştır. Tipik olarak U şeklinde düzenlenmektedir. Böylece işçiler bir makineden makineye, yükleme ve boşaltma parçasına en kısa yürüme mesafesinde hareket edebilmektedirler.[6] Bir hücredeki makineler, en azından tek döngülü otomatiklerdir. Böylece makine döngüsünü bakımsız tamamlayabilmektedir. Bittiğinde otomatik olarak kapanmaktadır. Hücre genellikle tam bir parça veya montaj için gereken işlemleri içermektedir. Üretim esnekliği şunları dikkate alır:

  • Ürün tasarımındaki değişikliklere uyum.
  • Bir üretim sistemini veya alt sistemini kolayca yeniden yapılandırma yeteneği.
  • Ürün karışımına ve hacim değişikliğine uyum sağlama yeteneği.

Üretim ve montaj hücrelerinde ayrıştırıcıların kullanılması

Hücre esnekliği, kalite kontrolü, üretim kontrolü ve süreç gecikmesi sağlamak için ayrıştırıcılar süreç ve manuel işlemler arasına yerleştirilmektedir. Her makine arasında, bir parçayı tutan, işlenen ve denetlenen ve bir sonraki işleme çekilmeye hazır olan ayrıştırıcı bulunmaktadır.[7] İnsanlı hücredeki ayrıştırıcılar, işçinin parça akışının ters yönünde hareket etmesine izin verirken, çalışanın bir parçayı incelemesine yardımcı olmaktadır.

Ürün ailesi

Müşteri daha fazla ürün, farklı bir renk karışımı, ürün tasarımında değişiklik isteyebilmektedir. Bu nedenle hücre sistemi tasarımı küçük bir kurulum süresi ile birçok farklı ürün türü yapabilme potansiyeline sahiptir. Ancak atölye sistemi ile çok fazla zaman alacaktır. Yeni bir üretim üretme zamanıdır.

Çok işlevli ve çok süreçli çalışanlar

Çok işlevli, bir çalışanın kurulum, kurulum azaltma, kalite kontrol, önleyici bakım, problem çözme ve sürekli iyileştirme ile ilgili görevleri gerçekleştirebileceği anlamına gelmektedir. Çoklu süreç olmak, bir çalışanın çeşitli süreçleri çalıştırabileceği ve/veya montaj görevlerini yerine getirebileceği anlamına gelmektedir. Bir hücrede, birden fazla işlem türünü veya aynı işlemin birden çok sürümünü çalıştırabilen çok işlemli çalışanlar bulunmaktadır. Ayrıca muayene ve makine bakım görevlerini de gerçekleştirerek çok işlevli hale getirmektedirler. İşçiler, kurulum süresini ortadan kaldırmanın yollarını tasarlamaktadır. İmalat ve montaj hücreleri, tek kişi/tek makine şeklindeki atölye konseptini ortadan kaldırtır. Bu nedenle, çalışan verimliliğini ve kullanımını artırmaya özen gösterilmelidir.

Temel hücresel imalat

Hücresel üretim, boyut, şekil gibi benzer şeylerin benzer şekilde üretilmesi gerektiği prensibiyle çalışmaktadır. Aynı tasarım özelliklerine sahip şeyler anlamına gelmektedir.[8] Ve uzunluk, çap, yüzey kalitesi, tolerans gibi üretim özellikleri birlikte olmalıdır. Çünkü bu, bireysel parçalarla değil, gruplarla çalışmalarına yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle, farklı gruplarla çalışmak, bireysel parçalarla çalışmaktan daha iyidir. Bu grupların işlenmesini gerektiren makine, araç ve gereç gibi tek bir gruba benzeyen parçaları toplayarak grup oluşturulabilmektedir.[9] Sonuç olarak, bu kadar çok parçayı tek bir grup yapmak için toplanırsa, bu tek bir sorun olacağı anlamına gelmektedir. Bu soruna çeşitli yöntemlerle bir çözüm bulmak kolaydır. Böylece zamandan ve emekten tasarruf sağlayacaktır. Hücresel üretim, altta yatan benzerliklerin olduğu herhangi bir planda üstünü kapatabilecek bir yaklaşımdır. Parçaların ve makinelerin gruplandırılmasıyla ilerlemektedir.[10]

Hücre imalatının özellikleri

Hücresel üretimde hücre, tüm üretim gereksinimini karşılayabilmektedir. Ayrıca, bu hücreler kendi kendine verimlidir ve kendi kendini yönetir.[11]

İmalat hücresi aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Her hücrenin belirli bir bileşen veya ürün grubu vardır.[12]
  • Her hücreye kendi ailesini tamamlamak için ihtiyaç duyduğu tüm makineler ve diğer tesisler sağlanmalıdır.
  • Her hücre için üretim hedefleri, hücredeki farklı bireylerden ayrı değil, bir bütün olarak verilmektedir. Bu hedefler, hücre ustası ve operatörleri ile istişare edilerek yönetim tarafından belirlenmektedir.[13]
  • Hücrelerin içinde belirli bir esneklikte bir iş gücü havuzu vardır. Her hücreyi tek başına kontrol eden bir işçi ekibi vardır. Ustabaşı veya hücre lideri, her hücrenin doğrudan değişiminde, yalnızca o grup için çalışmaktadır.
  • Her hücre kendi denetimini ve iş planlamasını yapmaktadır.

Hücresel imalat hedefi

Hücresel bir üretimin uygulanmasındaki birincil hedefler azaltılmaktadır. Bu nedenle, bazı önemli hedefler şunları içerir:[14]

  • Parça ailesi araçları ve sıralamayı kullanarak kurulum süresini kısaltma.
  • Stokları azaltmak.
  • Akış çizgisinin azaltılması (kurulum süresini ve taşıma sürelerini azaltarak, filmler için bekleme süresini azaltarak ve daha küçük parti boyutu kullanarak).[15]
  • İş gücü ve makine kullanımının arttırılması.
  • Çıktının maksimize edilmesi.

Ayrıca hücre, ekip çalışmasına daha yatkın bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretim hücreleri, tam zamanında uygulama için doğal adaylardır.[16]

Hücresel imalat yararları

Hücresel üretim konseptinin uygulanması, üretime aşağıdakileri içeren birçok fayda sağlamaktadır:[17]

  • Ürün hatalarının sayısı azaltılarak, hatalar anında bulunup düzeltilebilmektedir.
  • Döngü süresi değişkenliğini ve hat dengesi kısıtlamalarını azaltmaktadır.
  • Devam eden ürün ve bitmiş ürün stoklarının azaltılması, yalnızca müşteri talebini karşılamaya yetecek kadar ürün üretilmesidir.
  • Kurulum süresini azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.
  • İşlem boyunca akış düzgün ve daha hızlı olacaktır.
  • Malzeme taşıma maliyetlerini ve süresini azaltmaktır.[18]
  • Gerekli üretim alanında azalmak.
  • Üretim ve montaj işlemi arasındaki kalite geri bildirimi daha hızlıdır.

Kaynakça

  1. ^ a b Ivey, K. J.; Parsons, C.; Weatherby, R. (1 Ekim 1975). "Effect of prednisolone and salicyclic acid on ionic fluxes across the human stomach". Australian and New Zealand Journal of Medicine. 5 (5): 408-412. doi:10.1111/j.1445-5994.1975.tb03047.x. ISSN 0004-8291. PMID 2149. 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  2. ^ Saeed Jabal Ameli, Mohammad; Arkat, Jamal (1 Ocak 2008). "Cell formation with alternative process routings and machine reliability consideration". The International Journal of Advanced Manufacturing Technology (İngilizce). 35 (7-8): 761-768. doi:10.1007/s00170-006-0753-6. ISSN 0268-3768. 
  3. ^ Chakravorty, Satya S.; Hales, Douglas N. (1 Şubat 2004). "Implications of cell design implementation: A case study and analysis". European Journal of Operational Research (İngilizce). 152 (3): 602-614. doi:10.1016/S0377-2217(03)00060-2. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  4. ^ Köksalan, Murat (1 Ocak 2001). Multiple Criteria Decision Making in the New Millennium : Proceedings of the Fifteenth International Conference on Multiple Criteria Decision Making (MCDM) Ankara, Turkey, July 10-14, 2000. Stanley Zionts. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg. ISBN 978-3-642-56680-6. OCLC 851800270. 
  5. ^ Kulkarni, Uday R.; Kiang, Melody Y. (1 Temmuz 1995). "Dynamic grouping of parts in flexible manufacturing systems — a self-organizing neural networks approach". European Journal of Operational Research (İngilizce). 84 (1): 192-212. doi:10.1016/0377-2217(94)00326-8. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  6. ^ Tasneem, Sarah; Lipsky, Lester; Ammar, Reda; Sholl, Howard (1 Ocak 2010). "A Residual Time Based Scheduling: Performance Modeling in M/G/C Queueing Applications". Journal of Software Engineering and Applications. 03 (08): 746-755. doi:10.4236/jsea.2010.38086. ISSN 1945-3116. 
  7. ^ Valladares-Carranza, Benjamin; Bañuelos-Valenzuela, Rómulo; Peña-Betancourt, Silvia D.; Velázquez-Ordoñez, Valente; Velázquez-Armenta, Yadira; Nava-Ocampo, Alejandro (1 Ocak 2014). "Illegal Use of Clenbuterol in Cattle Production in México". Health. 06 (08): 673-676. doi:10.4236/health.2014.68087. ISSN 1949-4998. 
  8. ^ Parashar, Nagendra, B. S. (1 Ocak 2009). Cellular manufacturing systems : an integrated approach. [Eastern Economy ed.] New Delhi: PHI Learning Private Ltd. ISBN 978-81-203-3601-8. OCLC 795759179. 
  9. ^ Black, J. Temple (1 Ocak 2003). Lean manufacturing systems and cell design. Steve L. Hunter. Dearborn, Mich.: Society of Manufacturing Engineers. ISBN 0-87263-647-X. OCLC 52823411. 
  10. ^ Damodaran, V.; Singh, N.; Lashkari, R. S. (1 Haziran 1993). "Design of cellular manufacturing systems with refixturing and material handling considerations". Applied Stochastic Models and Data Analysis (İngilizce). 9 (2): 97-109. doi:10.1002/asm.3150090204. 
  11. ^ Greene, Timothy J.; Sadowski, Randall P. (1 Şubat 1984). "A review of cellular manufacturing assumptions, advantages and design techniques". Journal of Operations Management (İngilizce). 4 (2): 85-97. doi:10.1016/0272-6963(84)90025-1. 
  12. ^ Felix Offodile, O.; Mehrez, Abraham; Grznar, John (1 Ocak 1994). "Cellular manufacturing: A taxonomic review framework". Journal of Manufacturing Systems (İngilizce). 13 (3): 196-220. doi:10.1016/0278-6125(94)90005-1. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  13. ^ Ossama, Mohamed; Youssef, Ayman M.A.; Shalaby, Mohamed A. (1 Ocak 2014). "A Multi-period Cell Formation Model for Reconfigurable Manufacturing Systems". Procedia CIRP (İngilizce). 17: 130-135. doi:10.1016/j.procir.2014.01.120. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  14. ^ Garbie, Ibrahim H. (1 Ocak 2011). "Converting Traditional Production Systems to Focused Cells as a Requirement of Global Manufacturing". Journal of Service Science and Management. 04 (03): 268-279. doi:10.4236/jssm.2011.43032. ISSN 1940-9893. 
  15. ^ Wemmerlöv, Urban; Hyer, Nancy L. (1 Eylül 1989). "Cellular manufacturing in the U.S. industry: a survey of users". International Journal of Production Research (İngilizce). 27 (9): 1511-1530. doi:10.1080/00207548908942637. ISSN 0020-7543. 
  16. ^ Matin, Mohammad A.; Rahman, Md. Abdur (1 Ocak 2019). "Investigation of Structural and Electronic Properties of [Tris(Benzene-1,2-Dithiolato)M]<sup>3-</sup> (M = V, Cr, Mn, Fe and Co) Complexes: A Spectroscopic and Density Functional Theoretical Study". Advances in Chemical Engineering and Science. 09 (04): 317-332. doi:10.4236/aces.2019.94023. ISSN 2160-0392. 
  17. ^ Zhang, Xingfa; Xiong, Qiang (1 Ocak 2016). "An Alternative Estimation for Functional Coefficient ARCH-M Model". Theoretical Economics Letters. 06 (04): 647-657. doi:10.4236/tel.2016.64070. ISSN 2162-2078. 
  18. ^ Prasad, Namrata; Gamad, Radheshyam (1 Ocak 2011). "Layout Design of LC VCO with Current Mirror Using 0.18 µm Technology". Wireless Engineering and Technology. 02 (02): 102-106. doi:10.4236/wet.2011.22014. ISSN 2152-2294. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Esnek imalat sistemleri</span>

Esnek üretim sistemi, bir imalat mekanizmasıdır. Sistem temel olarak bilgisayar desteği ile çalışan robotlar ve iletim mekanizmaları sayesinde hızlı, güvenilir, kaliteli ve ekonomik bir üretim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal kontrol</span> üretim tipi

Sayısal kontrol veya tam ismi ile bilgisayarlı sayısal kontrol, işleme takımlarının ve 3B yazıcıların bir bilgisayar aracılığıyla otomatik olarak kontrol edilerek şekil verilecek iş parçasının üzerinde operasyonda bulunan talaşlı imalat işlemidir. Bir CNC makinesi, kodlar ile programlanmış talimatı takip ederek manuel bir operatöre ihtiyaç duymadan, spesifikasyonları karşılamak için belli bir malzeme bazındaki iş parçasını istenilen şekle gelene kadar, manuelden daha hassas bir şekilde işler.

Tam Zamanında, üretimi ve verimliliği artırmak için geliştirilen envanter stratejisidir. Yapılan tüm üretim işlemleri ve buna bağlı alt maliyetleri en aza indirmek amacıyla zaman kriterlerini de göz önünde tutan üretim türü Japon Kanban sisteminin türevlerindendir. JIT, Toyota Motor Company'nin Başkan Yardımcısı Taiichi Ohno (1982) tarafından geliştirilmiştir ve 1970'lerin sonlarında Japonya'daki diğer şirketlere yayılmıştır. 1980'lerin başında, JIT, Batı ve Asya ülkelerinde çok popüler bir üretim yeniliği haline gelmiştir. Üretim sürecindeki tüm israfı ortadan kaldırma ve üretim sürecini iyileştirerek diğerlerine üstünlük sağlama fikrine dayanan sürekli üretim iyileştirme yaklaşımıdır. Üretim esnasında bir sonraki işlemin üretimini de göz önünde tutarak iş sırasını belirlemektedir. Depolama işleminde sipariş verme seviyesine gelindiğini ve bu noktadan sonra siparişin karşılanması gerektiğini bildiren bu strateji sayesinde en verimli depo hacmi ve üretim devamlılığı sağlanmaktadır. Kısaca just in time (JIT) ihtiyaç kadar talebi, mükemmel kalite ile kalansız olarak bir an önce üretmek ve istendiği zamanda doğru yere nakletmektir. Envanterin oldukça önemli bir odak noktası haline gelmesinin, sermaye israfına yönelik bariz potansiyel dışında başka bir iyi nedeni daha vardır. Yalın üretim yöntemlerinin geliştiği dönemde şirketler çeşitli boyutlarda daha rekabetçi hale gelmiştir ve bu kritik boyutlardan biri de teslimat hızıdır. Little yasası olarak bilinen bir ilişki, envanter ve zamanı şu şekilde ilişkilendirir:

<span class="mw-page-title-main">Kanban</span>

Kanban, tam zamanında Üretim ortamında malzeme hareketlerinin kontrolü amacıyla kullanılan bir çizelgeleme yaklaşımıdır. Toyota'nın üretim verimliliğini artırmak amacıyla Taiichi Ohno tarafından geliştirilmiştir. Yöntem 1953'ten bu yana kullanılmaktadır. Kısaltılmış teslim süreleri ile JIT'de sabit bir hedef, tepki vermesi zaman alabilecek resmi, yapılandırılmış bir sisteme güvenmek zorunda kalmadan yeniden sipariş noktası sinyalini oluşturmak için bir sisteme ihtiyaç vardır. Bunun yerine JIT konseptinin geliştiricileri, Japoncadan kabaca "kart" veya "bilet" anlamına gelen "Kanban" adlı basit bir kart sistemi kullanmışlardır. Sistem çok basit çalışmaktadır. Kanban sinyali, bağlı olduğu malzemeyi tanımlamaktadır. Kanban hakkındaki bilgiler genellikle şunları içerecektir:

<span class="mw-page-title-main">Otomasyon</span>

Otomasyon, esasen karar kriterlerini, alt süreç ilişkilerini ve ilgili eylemleri önceden belirleyerek ve bu önceden belirlemeleri makinelerde somutlaştırarak süreçlere insan müdahalesini azaltan geniş bir teknoloji yelpazesini tanımlar.

Cimatron, kalıp imalatçıları için en kapsamlı entegre CAD/CAM çözümü. Tasarım, modelleme, elektrot ve NC gibi Cimatron'un en iyi uygulamalarının birleşimiyle, Cimatron tüm kalıp imalatı aşamalarında yardımcınız olur.

Siber-fiziksel sistemler (SFS), fiziksel bir mekanizmanın bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından kontrol edildiği veya izlendiği sistemlerdir. Siber-fiziksel sistemlerde, fiziksel ve yazılım bileşenleri derinlemesine iç içe geçmiştir, farklı mekansal ve zamansal ölçeklerde çalışabilir, çoklu ve farklı davranışsal modaliteler sergileyebilir ve bağlamla değişen şekillerde birbirleriyle etkileşime girebilir. SFS örnekleri arasında akıllı şebeke, otonom otomobil sistemleri, tıbbi izleme, endüstriyel kontrol sistemleri, robotik sistemler ve otomatik pilot aviyonik projeleri sayılabilir.

Malzeme gereksinim planlaması (MGP) bilgisayar destekli bir bilgi sistemi olup bitmiş ürün isteklerini zamana bağlı alt montaj, parça, hammadde vb. isteklerine dönüştürmektedir. Bu yöntem müşterilere ürünlerin teslim süresinden geriye doğru çalışmaktadır. Buna bağlı olarak tedarik süresi ve diğer bilgiler yardımıyla ne zaman ve ne kadar sipariş verilmesi gerektiğini belirlemeye çalışmaktadır. MGP, herhangi bir envanter yönetim sistemiyle aynı hedeflere sahiptir;

  1. Müşteri hizmetlerini iyileştirmek,
  2. Envanter yatırımını en aza indirmek,
  3. Üretim işletim verimliliğini en üst düzeye çıkarmaktır.

Montaj odaklı tasarım, ürünlerin ve parçaların, montaj kolaylıkları göz önünde bulundurularak tasarlandığı bir süreçtir. Bir ürün daha az parça içeriyorsa montajı daha az zaman alır ve böylece montaj maliyetleri düşer. Ayrıca, parçaların el ile kavranmasını, taşınmasını, yönlendirilmesini ve takılmasını kolaylaştıran özelliklere sahip olması, montaj süresini ve montaj maliyetlerini de azaltacaktır. Bir montajdaki parça sayısının azaltılması, genel olarak montajdaki parçaların toplam maliyetinin düşürülmesi gibi ek bir avantaj sağlar. Bu, genellikle montaj odaklı tasarım uygulamasının büyük maliyet avantajları sağladığı durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Şişirmeli kalıplama</span>

Şişirmeli kalıplama içi boş plastik parçaların yapımı ve birleştirilmesi için kullanılan bir üretim sürecidir. Cam şişeler veya diğer içi boş şekiller yapmak için de bu işlem kullanılır.

Takt zamanı başlangıçta operatörün iş içeriğini tasarlamak için kullanılmıştır. "Takt Time" terimi, bir müzik parçasındaki ritim ve zaman çubuğunu ifade eden Almanca "Takt" kelimesinden türetilmiştir. Almanca ‘da “takt” “nabız” anlamına gelmektedir. Üretimde, ürünlerin üretilme hızını ifade etmektedir. Takt süresi, belirli bir zaman dilimindeki ortalama satış hızını temsil etmektedir. Bir parçayı üretmek için mevcut olan zamanı tanımlamaktadır. Yalın üretim, üretim sistemlerinin tasarlanma şeklini büyük ölçüde etkilemiştir. Yalın üretimin önemli bir yönü takt zamanıdır. Takt zamanı, müşteri talebini mevcut üretim süresiyle ilişkilendirmektedir. Ayrıca üretimi hızlandırmak için de kullanılmaktadır. Takt zamanı, yalın üretimin kavramsal bir parçasıdır. Üretim, takt zamanı tarafından belirlenmektedir. Takt zamanı, tasarım hiyerarşisinin tüm seviyeleri, yani genel tesis yerleşimi, makine tasarım özellikleri ve iş döngüsü tasarımı yoluyla üretim sistemi tasarımını etkilemektedir. Bağlantılı bir hücresel üretim ortamında, hücreler, hücreden hücreye sürekli akışı sağlamak için takt süresine göre çalışmaktadır. Hücreler içinde, makine kapasitesi hücrenin çalışma takt süresine göre ayarlanmaktadır. Operatörlerin çalışma döngüsü, çalışanın döngüyü takt süresi içinde tamamlayabilmesi için düzenlenmiştir. İşlem özelliği taşıyan aşamada takt zamanı, üretim sırasını belirleyen bir parametredir.

Otonomasyon, Toyota Üretim Sisteminde (TÜS) ve yalın üretimde kullanılan jidoka (自働化)(じどうか) jidouka ilkesini etkilemek için makine tasarımının bir özelliğini tanımlamaktadır. "Akıllı otomasyon" veya "insan dokunuşu ile otomasyon" olarak tanımlanabilmektedir. Bu tip otonomasyon, üretim fonksiyonlarından ziyade bazı denetleme fonksiyonlarını uygulamaktadır. Toyota'da bu genellikle, anormal bir durum ortaya çıkarsa makinenin durduğu ve işçinin üretim hattını durduracağı anlamına gelmektedir. Aşağıdaki dört ilkeyi uygulayan bir kalite kontrol sürecidir:

  1. Anormalliği tespit et.
  2. Dur.
  3. Acil durumu düzelt veya düzelt.
  4. Kök nedenini araştır ve bir karşı önlem al.

"Tek Dakikada Kalıp Değişimi"nin kısaltması olan SMED, Yalın üretimin israfı azaltmak için kullandığı araçlardan biri, "hızlı takım değişimi" olarak çevrilebilecek olmasıdır. Uygulamada SMED, bir makinenin kurulum süresini kısaltmayı amaçlayan yalın üretime ait bir dizi tekniktir. Uygun şekilde uygulandığında, makinelerin bağlanması için daha az zaman harcayarak hatta daha fazla esneklik sağlamaktadır. Son yıllarda araştırma camiasında SMED metodolojisine artan ilgi, son yayınlara yansımaktadır. Herhangi bir üretim ortamında çalışmak, talihsiz özelliklerden biri de israftır. Atık, kullanılmayan hammaddelerden hasarlı ürünlere kadar uzanabilir ve verimli bir şekilde işlenmediği takdirde şirket için oldukça maddi kayıplara yol açabilmektedir. İsrafı azaltmak için, istenen sonuçlara bağlı olarak şirketlerin kullanabileceği birkaç yöntem ve strateji vardır. En popüler yöntemlerden biri Tek Dakikalık Kalıp Değişimi veya SMED'dir. SMED, 1950'lerde Japonya'da Shigeo Shingo tarafından, müşteri talebi için gerekli esnekliği karşılamak için giderek daha küçük üretim parti boyutlarının ortaya çıkan ihtiyaçlarına yanıt olarak geliştirilmiştir. SMED tekniği, Toplam Verimlilik Bakımının (TPM) ve “sürekli iyileştirme sürecinin” bir unsuru olarak kullanılmaktadır. Bir üretim Sürecinde israfı azaltma yöntemlerinden biridir. "Tek dakika" ifadesi, tüm değişimlerin ve başlangıçların yalnızca bir dakika sürmesi gerektiği anlamına gelmez, 10 dakikadan az sürmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

Çekme sistemi, malzemenin sadece istendiğinde üretilip, ihtiyaç duyulan yere, gerektiği gibi taşınmasıyla sonuçlanan bir kavramdır. Verimi artırmaya yönelik teknik, bir çekme sistemidir. Bir çekme sistemi, bir birimi gerektiği gibi ihtiyaç duyulan yere çekmektedir. Çekme sistemleri, Yalın'ın standart bir aracıdır. Çekme sistemleri, tedarik istasyonlarından üretim kapasitesine sahip istasyonlara üretim ve teslimat talep etmek için sinyalleri kullanmaktadır. Çekme konsepti hem doğrudan üretim sürecinde hem de tedarikçilerle birlikte kullanılmaktadır. Malzemeyi sistemden çok küçük partiler halinde çekerek - tıpkı ihtiyaç duyulduğu gibi- atık ve envanter kaldırılır. Envanter ortadan kalktıkça dağınıklık azalır, sorunlar belirginleşir ve sürekli iyileştirme vurgulanmaktadır. Envanter yastığının ortadan kaldırılması, hem envantere yapılan yatırımı hem de üretim döngüsü süresini azaltır. Bir itme sistemi, zamanlama ve kaynak kullanılabilirliğinden bağımsız olarak siparişleri sonraki akış yönündeki iş istasyonuna dökmektedir. İtme sistemleri Yalın'ın antitezidir. Malzemeyi bir "itme" biçiminden ziyade bir üretim sürecinden gerektiği gibi çekmek, genellikle maliyeti düşürmektedir. Ayrıca, program performansını iyileştirerek müşteri memnuniyetini artırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar destekli modelleme</span> Application of computer

Bilgisayar Destekli Modelleme veya Bilgisayar Destekli İşleme olarak da bilinen Bilgisayar destekli imalat , iş parçalarının imalatında takım tezgahlarını ve ilgilileri kontrol etmek için yazılımın kullanılmasıdır. Bu, CAM için tek tanım değildir. Ancak en yaygın olanıdır. CAM, planlama, yönetim, nakliye ve depolama dahil olmak üzere bir üretim tesisinin tüm operasyonlarında yardımcı olmak için bir bilgisayarın kullanımına da atıfta bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Hücresel tarım</span>

Hücresel tarım, geleneksel tarımdan elde edilen protein, yağ ve dokuları üretmek için yeni yöntemler oluşturmayı ve tasarlamayı amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu amaçla, biyoteknoloji, doku mühendisliği, moleküler biyoloji ve sentetik biyolojinin bir kombinasyonunu kullanarak hücre kültürlerinden tarımsal ürünlerin üretimine odaklanır.