İçeriğe atla

Hâr-ı Bülbül (sembol)

2020 Dağlık Karabağ Savaşın'da şehit olanların hatırasının sembolü olan Hâr-ı Bülbül

Hâr-ı Bülbül (sembol) - Hâr-ı Bülbül çiçeği şeklinde bir sembol. Azerbaycan'da 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda ölen askerlerin anısının sembolü olarak kabul edilmektedir.[1]

Tarihi

Azerbaycan'da, Hâr-ı Bülbül adı verilen bitkinin bilimsel adı Ophrys caucasica veya Ophrys mammosa'dır. Muhtemelen Azerbaycan'da her türlü ofris bitkisi bu isimle anılmaktadır. Şuşa ve çevresinde yaygın olduğundan,[2] daha çok Karabağ ile ifade edilmektedir.

Karabağ savaşının başlangıcından bu yana, Har-ı Bülbül Azerbaycan halkının mücadelesinin sembolü haline geldi. Karabağ'ın işgalinden sonra, Har-ı Bülbül hasret ve ayrılık sembolü olmuştur.[1]

Hâr-ı Bülbülden eski Türk mitlerinde de yaygın olarak bahsedilmektedir. Hüzünlü bülbül, eski Türk mitolojisinde savaşta ağır şekilde yaralanan bir askerin son umudu olarak biliniyordu. Eski Türk efsanesinde Hâr-ı Bülbülden bahsedilmiştir. Efsanede Hâr-ı Bülbül Oğuz Han'ın alplerinden (şehit savaşçısı) birinin son nefesinde göğsünde taşıdığı bülbülün kanlı gömleğinden yırtıp, sevgilisi Aybüke'ye gönderdiği mektupla sembolize edilir.[3]

Kırgız yazar Erlan Jurabekov'un "Jarhi Bülbül" hikâyesinde eski Türk mitolojisine geniş yer veriyor.[3]

Azerbaycan edebiyatında ise Kacar şahlarının sarayında hayatının sonuna kadar yaşamaya mecbur olan Karabağ Hanı`nın kızı Şuşa`lı Ağabeyim Ağa Cevanşir aşağıdaki dörtlüyü yazmıştır.[4]

"Vatan bağı" al-elvandır,
Yok üstündü Hâr-ı Bülbül.
Neden her yerin elvandır,
Köksün altı sarı, bülbül.

Sembole dönüşme

27 Eylül - 10 Kasım 2020 tarihleri arasında süren 2020 Dağlık Karabağ Savaşın'da şehit olanların anısına,Hâr-ı Bülbül'ün simgesi sosyal medyada çokça paylaşıldı. Hâr-ı Bülbül rozeti savaş sembolü haline geldi.

Ayrıca bakınız

  • Dağlık Karabağ Savaşı (2020)
  • Zafer bayrağı (Azerbaycan)

Kaynakça

  1. ^ a b "Səsin gəlir, XARI BÜLBÜL ! – "Ordumuzun zəfər simvoludur"". 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  2. ^ Azərbaycan Respublikasının Qırmızı Kitabı. Nadir və nəsli kəsilməkdə olan bitki və göbələk növləri, II nəşr, Bakı-2013
  3. ^ a b "Əfsanədən Zəfərə - Xarı bülbül Qələbə simvoluna necə çevrildi..." 13 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  4. ^ "Azərbaycan qadın şairləri antologiyası", Bakı: "Avrasiya press", 2005. səh.28-29.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Laçın (rayon)</span>

Laçın Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerden birisidir. Rayonun merkezi Laçın şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa</span> Azerbaycanda şehir

Şuşa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan bir şehir. Azerbaycan'ın kültür başkenti. Şuşa rayonunun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altına girdi. 8 Kasım 2020'de ise şehir Şuşa Muharebesi sonucunda Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildi ve 28 yıllık fiili yönetim son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Nerimanov</span> Nariman Narimanov

Neriman Nerimanov, Azerbaycanlı Bolşevik devrimci, yazar, yayıncı, politikacı ve devlet adamıydı. Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgalinden sonra, Mayıs 1920'de kurulan Sovyet Azerbaycanı hükûmetinin başına geçti ve bu görevini yaklaşık bir yıl sürdürdü. Daha sonra Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti yürütme konseyi başkanlığına seçildi. Ayrıca 30 Aralık 1922'den öldüğü güne kadar Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Kurulunun parti başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askeran (şehir)</span> Azerbaycanda şehir

Askeran - Azerbaycan'ın Hocalı ilinin idari biriminde şehir (ilçe).

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Halı Müzesi</span>

Azerbaycan Halı Müzesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan halı müzesi ve ülkenin en önemli müzelerindendir. Şehrin merkezinde deniz kenarına yakın Mikayıl Hüseynov Caddesinde bulunmaktadır.

Sadık Hüseynov,, Azerbaycan Milli Kahramanı.

Natiq Ahmedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Muharebesi (2020)</span>

Şuşa Muharebesi veya Azerbaycanlılar tarafından dile getirildiği şekilde Şuşa'nın Kurtuluşu, 4-7 Ekim 2020 tarihleri arasında de jure Azerbaycan'ın Şuşa rayonunun parçası olan ancak de facto olarak artık Azerbaycana ait olan Şuşa şehrinde gerçekleşen muharebe.

Hikmet İzzet oğlu Mirzayev, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Korgenerali, Azerbaycan Kara Kuvvetlerinin Komutanı.

Tehran Mansimov — Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Albayı, Özel Kuvvetler Komutanlarından biri, 2016 Dağlık Karabağ çatışmaları ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın katılımcısı ve 2020 Şuşa Muharebesi'nin galibidir. Savaştan sonra Azerbaycan Bayrağı Nişanı aldı.

Elmir Arzu oğlu Mammadov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askeri ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı şehidi.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Bayrağı (Azerbaycan)</span>

Zafer bayrağı, 8 Kasım 2020 tarihinde Ermenistan işgalinden kurtarıldıktan sonra Azerbaycan Özel Kuvvetleri tarafından Şuşa Valiliği binası üzerinde kaldırılan bayraktır. Bu bayrak Azerbaycan'ın 2020 tarihli Karabağ Savaşında Zafer Bayrağı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ophrys caucasica</span>

Hârıbülbül veya Ophrys caucasica, Kafkasya'ya endemik çiçekli bir bitkidir. Kimi insanlar tarafından Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin "resmi çiçeği" olarak görülmektedir. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya'da pek çok bölgede görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Nişanı</span> Azerbaycan tarafından verilen askerî bir nişan

Karabağ Nişanı, Azerbaycan tarafından verilen askerî bir nişan. Ülkenin 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nda galip gelmesi vesilesiyle verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Harıbülbül Müzik Festivali</span>

Harıbülbül Müzik Festivali, 1989-1991 yılları ve 2020 yılında Karabağ Savaşının sona ermesiyle Azerbaycan'nın Şuşa ilinde düzenlenen müzik festivalidir. 1989-1991 yıllarında Azerbaycan SSC Kültür Bakanlığı ve 2021 yılında Haydar Aliyev Vakfı tarafından her yılın mayıs ayında Şuşa genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Halı Müzesi</span>

Şuşa Halı Müzesi, Azerbaycan Halı Müzesi'nin Şuşa şubesidir. Azerbaycan SSC Kültür Bakanlığı tarafından 26 Eylül 1985 tarihinde Azerbaycan Devlet Milli Halı ve Halk Sanat Müzesi'nin şubesi olarak Karabağ halı dokumacılığının geleneklerini incelemek, korumak ve yaşatmak amacıyla kurulmuştur. Şube 19 Mayıs 1987'de Samet bey Mehmandarov'a ait 18. yüzyıldan kalma konakta faaliyete başlamıştır.

Nail Neriman oğlu İbrahimli, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Devlet Sınır Hizmetlerinde astsubay başçavuşu olarak görev yapan bir Azeri askeri subayıydı. 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında ölmüş, ölümünden sonra Vatan Savaşı Kahramanı unvanını aldı.

Yaşat Fonu veya Yaşat Vakfı (azerbaycanca: YAŞAT Fondu), Bakü, Azerbaycan merkezli bir devlet vakfıdır. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünün korunması ile ilgili olarak yaralı ve şehit ailelerinin desteklenmesi için destek fonudur. "Yaşat" Fonu, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'ndan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 8 Aralık 2020 tarihli Kararnamesi temelinde kurulmuştur. Fonun kaynağı kişiler ve tüzel kişiler tarafından gönüllü olarak banka veya posta yoluyla yapılan bağışlardan oluşur.