İçeriğe atla

Hyundai Rotem

Hyundai Rotem
TipAnonim şirket
EndüstriDemiryolu
Savunma
Üretim
Kuruluş1 Temmuz 1999
Genel merkeziSeocho-gu, Seul, Güney Kore
Önemli kişilerLee, Minho (President, CEO)
ÜrünDemiryolu araçları
Savunma araçları
Makinalar
SahibiHyundai Motor
Çalışan sayısı3800
Web sitesihyundai-rotem.co.kr

Hyundai Rotem, Güney Kore'li demiryolu araçları, savunma sanayi araç-gereçleri ve üretim hatları için üretim yapan bir sanayi şirketidir. Hyundai Motor şirketine bağlıdır. Temmuz 2006 yılında Türkiye'de ortak Eurotem A.Ş. şirketini kurmuştur.[1]

Tarihçe

Firma 1999 senesinde Kore Demiryolu Araçları Şirketi (Korea Rolling Stock Corporation - KOROS), Hanjin Heavy Industries, Daewoo Heavy Industries ve Hyundai Precision & Industries adlı üç büyük demiryolu araçları imalatçısının ilgili bölümlerinin birleşmesiyle kurulmuştur. Adı 1 Ocak 2002'de Rotem (Railroading Technology System), olarak değiştirilmiştir.[2]

Ürünleri

Demiryolu

M2 (Yenikapı - Hacıosman) Metro Hattı treni
Marmaray Treni
M7 (Yıldız - Mahmutbey) Metro Hattı treni
T4 (Topkapı - Mescid-i Selam) Tramvay Hattı treni
Adana Metrosu treni
Filipinler Cumhuriyeti Ulusal Demiryolları DMU treni, Filipinler
KTX, Güney Kore
Seul Metrosu 1. Hat aracı
Rotem bi-level aracı (coach cab), Tri-Rail banliyö treni
"K-stock" treni, Hong Kong
Canada Line treni Vancouver, Kanada
Silverliner V, SEPTA Bölgesel Demiryolu Hattı Treni
Metrolink Hyundai Rotem bi-level aracı iç görünümü.

Savunma sanayisi

  • K1A1 ana muharebe tankı
  • K2 Black Panther ana muharebe tankı
  • K1 zırhlı tamir aracı
  • Temizlenme Makineleri
  • 60-Ton ağır araç taşıyıcısı
  • Depo bakımı
  • Bütünleşik lojistik sistemleri

Makine ve imalat sanayisi

  • Mekanik Pres, Hidrolik Pres, Otomatik raf sistemi (Sanayi)
  • Elektrik Ark Ocağı (Demir-çelik)
  • Pota Ocağı (Demir-çelik)
  • Vinçler (Yapı)
  • Yolcu Biniş Köprüleri
  • Üretim hattı yapımı (Sanayi)

Müşterileri

  • TransLink (İngiliz Kolombiyası)
  • MTR
  • SEPTA
  • SMRT (Seul Metropolitan Rapid Transit Corporation (Seul Metrosu)), Korail, BUTC, DGSC, DJeT
  • Supervia, Rio de Janeiro (banliyö treni)
  • Attiko Metro S.A.
  • Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü
  • ViaQuatro, Sao Paulo Metrosu 4. hat işletimi
  • Light Rail Transit Authority A GOCC which operates Lines 1 and 2
  • Philippine National Railways A GOCC which operates PNR Northrail and Southrail
  • Metrolink (Güney Kaliforniya)
  • Tri-Rail Miami, Florida
  • İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları
  • Bangladeş Demiryolları (dizel lokomotif tedariki)
  • Ukrayna Demiryolları
  • MBTA

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kısa tarihçemiz". Hyundai Eurotem A.Ş., hyundai-eurotem.com. 2009. 27 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2012.  (Türkçe)
  2. ^ "Hyundai Rotem". Hyundai Rotem, hyundai-rotem.co.kr. 2012. 5 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2012.  (İngilizce)

[1]

Dış bağlantılar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Metro</span> kentsel alanda yolcu taşıyan demiryolu sistemi

Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden, fünikülerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. veya kısaltmasıyla TÜLOMSAŞ, Eskişehir merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında 1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi anonim şirket. Tüm faaliyetleri 2020'de kurulan TÜRASAŞ bünyesine dahil edilerek varlığına son verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Monoray</span>

Bir monoray veya havaray, hattının tek bir ray veya kirişten oluştuğu bir demiryolu'dur. Halk arasında "monoray" terimi genellikle herhangi bir yükseltilmiş demiryolu veya insan taşıyıcı biçimini tanımlamak için kullanılır. Daha doğru bir ifadeyle, bu terim track tarzını ifade etmektedir. Monoraylar genellikle havaalanı transferlerinde ve orta kapasiteli metrolarda bulunan tek raylı sistemlerdir. Monoraylar tramvaylardan ve hafif raylı sistemlerden her zaman diğer trafikten ve yayalardan ayrı olmaları ile ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">M2 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, İstanbul'da yer alan metro hatlarından birisidir. Hattın 16 istasyonu olup, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer alan Haliç Metro İstasyonu haricindeki 15 istasyon yer altında yer almaktadır. Hat, yaklaşık olarak 2,5 dakikada bir sıklıkla çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Metro sistemleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, dünya çapındaki metro sistemlerini içermektedir. İlk metro sistemi Londra'da 1863'te hizmete giren Londra Metrosu, ikincisi ise İstanbul'da 1875'te hizmete giren Tünel'dir. Aralık 2017 tarihi itibarıyla, dünya genelinde 56 ülkede 178 şehir yaklaşık 180 metro sistemine ev sahipliği yapmaktadır. En uzun metro sistemi Şanghay Metrosu, en işlek metro sistemi Pekin Metrosu ve en fazla istasyona sahip olan metro sistemi ise New York Metrosudur.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

EUROTEM, Kore’den Hyundai Rotem ve Hyundai Corporation, Türkiye’den de TCDD, TÜVASAŞ, ASAŞ ve Haco şirketlerinin ortaklığı ile 2006’da kurulmuştur. Şirket, Türkiye’de hızlı tren ve tramvay setleri ve çeşitli demiryolu araçları üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Seul Metrosu</span> Seulde bulunan bir metro ağı

Seul metrosu, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir metro ağıdır. 15 Ağustos 1974 tarihinde açılmıştır. Seul metrosu, dünyanın en uzun çok işletmeli metro sistemidir. 2013 yılı itibarı ile metronun yıllık kullanımı 2,619 milyon yolcu olup 2012 yılı itibarı ile günlük ortalama 9.8 milyon yolcu taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Changwon</span>

Changwon, Güney Kore'nin Güney Gyeongsang ilinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 747,12 km² olan şehrin nüfusu Ağustos 2015 tarihi itibarı ile 1.070.199'dur.

<span class="mw-page-title-main">Korea Train Express</span>

Korea Train eXpress (KTX) (Korece: 한국고속철도 Hangug Gosog Cheoldo), Güney Kore'de Korail tarafından işletilen bir yüksek hızlı demiryolu hizmetidir. Seul-Busan arasındaki ilk hattın inşaatına 1992 yılında başlanmış olup ilk kısmı 2004 yılında ve geri kalanı 2010 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Metrosu</span>

Hong Kong metrosu, Hong Kong'da bulunan bir metro ağıdır. Hong Kong metrosu 1 Ekim 1979 tarihinde açılmıştır. Sistem 218.2 km uzunlukta olup 10 ağır ve 12 hafif raylı hat ile 93'ü ağır ve 68'i hafif raylı olmak üzere toplam 161 istasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">M12 (İstanbul Metrosu)</span> İnşa hâlindeki İstanbul Metrosu hattı

M12 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu 60. Yıl Parkı son istasyonu ise Kâzım Karabekir olan 13 km uzunluğundaki sürücüsüz metro projesidir. Metro hattı 11 istasyondan oluşmaktadır. Toplamda 13 km uzunluğunda olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmaktadır. Hattın inşaatı devam etmektedir ve 2025'te açılması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyrantepe (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Seyrantepe Metro İstasyonu, İstanbul Metrosunun M2 şube hattında bulunan ve 11 Kasım 2010'da hizmete giren metro istasyonudur. İstasyon, Sarıyer'in Huzur mahallesinde 'nin güneyinde İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E68000</span>

TCDD E68000, Hyundai Rotem ve TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler 5 MW gücünde olup 140 km/sa hıza sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Abuja Hafif Raylı Sistemi</span> Abuja, Nijeryada bulunan hafif raylı sistemi

Abuja Hafif Raylı Sistemi Hattı, Nijerya Federal Başkent Bölgesi'nde bölgesel bir hafif raylı ulaşım sistemidir. Ülkedeki ve Batı Afrika'daki ilk, Sahra Altı Afrika'daki ikinci hızlı transit sistemidir. Projenin ilk aşaması şehir merkezini Nnamdi Azikiwe Uluslararası Havalimanı'na bağlamakta ve Idu'daki Abuja-Kaduna Demiryolu istasyonunda durmaktadır. Abuja Metro Hattı 12 Temmuz 2018'de hizmete açılıp ertesi haftasında günde üç trenle yolculara hizmet vermeye başlamıştır. Hattaki yolcu hizmetleri COVID-19 salgını nedeniyle 2020 yılının başlarında geçici süreyle kapatıldı ve 29 Mayıs 2024'te yeniden açıldı.