İçeriğe atla

Hyracodon

Hyracodon
Yaşadığı dönem aralığı: 40,4-26,3 myö
Bartoniyen-Neojen[1] 
Hyracodon nebraskensis'in iskelet restorasyonu, Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Perissodactyla
Familya:Hyracodontidae
Alt familya:Hyracodontinae
Steinmann & Doderlein, 1890
Cins:Hyracodon
Leidy, 1856[2]
Türler
  • H. browni
  • H. leidyanus
  • H. medius
  • H. nebraskensis
  • H. petersoni
  • H. affinis
  • H. eximus
  • H. modestus
  • H. primus
  • H. princeps
  • H. priscidens

Hyracodon ("hyrax dişli"), Eosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış, soyu tükenmiş bir tek toynaklı cinsi.[1]

Açıklama

Charles R. Knight tarafından restorasyon.

Yaklaşık 1,5 m (5 ft) uzunluğunda, hafif yapılı, midilli benzeri bir memelidir. Hyracodon'un kafatası vücudun geri kalanına kıyasla büyüktü. Hyracodon'un diş yapısı daha sonraki gergedanlara benziyordu, ancak çok daha küçük bir hayvandı ve çağdaş olduğu ilkel atlardan (32-26 milyon yıl önce) görünüş olarak çok az farklıydı. Kısa, geniş bir burnu vardı ve uzun, ince uzuvları üç parmaklıydı.[3]

Heinrich Harder tarafından çizilmiş restorasyon.

İlkel atlar gibi, hyracodontlar da açık ormanlarda ve ağaçlık bozkırlarda yaşadı ve yeşilliklere göz gezdirmekten otlak otlarına dönüştü. Hiçbir soy bırakmadan öldüler ve boynuzsuz, koşan gergedanların filogenetik dalının sonunu işaret ettiler.

Bu küçük, hızlı koşan yaratık, şimdiye kadar yaşamış en büyük kara memelisi olan 20 tonluk Paraceratherium'un yakın akrabasıydı.

Kaynakça

  1. ^ a b "Hyracodon". paleobiodb.org. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Hyracodon". Mindat.org. 
  3. ^ The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. Londra: Marshall Editions. 1999. ss. 283-284. ISBN 1-84028-152-9. 

Kitap

  • Prehistoric Animals and Plants. Prague, CZ: Artua. 1979. s. 220. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Moeritherium</i> soyu tükenmiş memeli cinsi

Moeritherium içinde çeşitli soyu tükenmiş türleri barındıran, hortumlular (Proboscidea) familyasında bir cins. Bu hayvanlar fil ve deniz inekleri ile akrabadır. Eosen döneminde yaşamışlardır.

<i>Phiomia</i>

Phiomia Kuzey Afrika'da günümüzden 36-35 milyon yıl önce Eosen'in sonu ile Oligosen'in başı arasında yaşamış hortumlular takımından soyu tükenmiş hayvan cinsidir.

<i>Palorchestes</i>

Palorchestes Palorchestidae familyasında sınıflandırılan, soyu tükenmiş, keseli ve otçul bir memeli cinsidir. Bu cins Avustralya'ya endemikti ve geç Miyosen'den Buzul Çağı'nın sonuna kadar yaşadı.

<i>Diacodexis</i> tarih öncesi çift toynaklı cinsi

Diacodexis, Eosen'de Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yaşamış, küçük bir ilkel çift toynaklı cinsi.

<i>Protocetus</i> tarih öncesi balina cinsi

Protocetus atavus, Orta Eosen'de Mısır'da yaşamış bir ilkel balina türüdür. Protocetus, ilk keşfedilen protocetiddi. Fosilleri Mısır, Kahire yakınlarında Orta Lütesiyen tetis denizinde, kireç taşında bulunan bir kafatasına ve bir dizi ilişkili omur ve kaburgaya dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dichobunidae</span> bazal çift toynaklı familyası

Dichobunidae, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış çift toynaklıları içeren bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Hyracodontidae</span> tek toynaklı familyası

Hyracodontidae, Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında Asya ve Amerika'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.

<i>Miacis</i> tarih öncesi memeli cinsi

Miacis, ilk olarak Erken Eosen'de ortaya çıkan ve Erken Eosen ila Geç Eosen dönemleri arasında yaşamış, soyu tükenmiş bir ilkel etçil memeli cinsidir. Miacis cinsi monofiletik değildir, Carnivoramorpha içindeki kök gruba ait çeşitli türlerin koleksiyonu haline gelmiş bir taksondur. Bu nedenle, Miacis türlerinin çoğu, "modern etçil memelilerin takımı olan Carnivora'nın atalarını temsil eden erken etçiller" olarak tanımlanırlar. Bununla birlikte, Miacis cognitus türü kök grubuna değil taç grubu Carnivora'nın iki alt takımından biri olan Caniformia'ya yerleştirilir.

<i>Notharctus</i> tarih öncesi primat

Notharctus, geç ve orta Eosen boyunca Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış bir adapiform primat cinsidir.

<i>Necrolemur</i> Primat cinsi bir canlı

Necrolemur, Batı Avrupa'daki Eosen yataklarından soyu tükenmiş bir omomyid primat cinsidir.

<i>Protylopus</i>

Protylopus, yaklaşık 46 ila 40 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da orta ila geç Eosen dönemleri arasında yaşamış soyu tükenmiş bir topuktabanlı memeli cinsidir.

<i>Prorastomus</i> tarih öncesi deniz ineği cinsi

Prorastomus sirenoides, 40 milyon yıl önce Jamaika'da Eosen Çağı'nda yaşamış, soyu tükenmiş bir ilkel deniz ineği türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tapiroidea</span>

Tapiroidea, modern tapiri içeren bir tek toynaklı üst ailesidir. Üst ailenin üyeleri, kısa, kavrayıcı burunları olan, kabaca domuz benzeri şekilli, küçükten büyüğe otobur memelilerdir. En yakın akrabaları, atlar ve gergedanlar da dahil olmak üzere diğer tek toynaklılardır. Taksonomik olarak, gergedan üst ailesi Rhinocerotoidea ile birlikte Ceratomorpha alt takımına yerleştirilirler. Tapiroidea'nın ilk üyeleri 55 milyon yıl önce Erken Eosen'de ortaya çıktı.

<i>Tremacebus</i> Maymun

Tremacebus, Erken Miyosen'de yaşamış Yeni Dünya maymunlarının soyu tükenmiş bir cinsidir. Tip türü T. harringtoni'dir.

Branisella, yaklaşık 26 milyon yıl önce sırasında, şimdiki Bolivya'da olan Salla Formasyonundan, yalnızca Branisella boliviana türünü içeren, Yeni Dünya maymunlarının soyu tükenmiş bir cinsidir. Peru cinsi Canaanimico ile birlikte, keşfedilen en eski Yeni Dünya maymunu fosillerindendir.

<i>Protoceras</i>

Protoceras, Kuzey Amerika'ya özgü Protoceratidae familyasından, Oligosen ila Erken Miyosen dönemleri arasında yaşamış çift toynaklı cinsidir.

<i>Protoceratidae</i>

Protoceratidae, Eosen döneminden erken Pliyosen dönemine kadar Kuzey Amerika'da yaşamış bir çift toynaklı ailesidir.

<i>Propliopithecus</i>

Propliopithecus, Erken Oligosen döneminde Mısır'da yaşamış, bazal antropoid cinsi.

<i>Dendropithecus</i> tarih öncesi primat cinsi

Dendropithecus, 20 ila 15 milyon yıl önce Doğu Afrika'ya özgü soyu tükenmiş bir antropoid cinsi. Dendropithecus'un başlangıçta, boyut, diş yapısı ve iskelet adaptasyonlarındaki benzerliklere dayanarak modern gibonlarla ilişkili olduğu öne sürüldü. Bununla birlikte, daha ileri çalışmalar, Dendropithecus'un türetilmiş hominoid özelliklerden yoksun olduğunu göstermiştir. Bunun yerine, bu takson ve modern primatlar arasında paylaşılan özellikler, tüm catarrhinler için ilkeldir. Dendropithecus artık herhangi bir modern primatla yakından ilişkili olamayacak kadar ilkel bir kök catarrhine olarak kabul ediliyor.

<i>Parahippus</i> modern atgillerin ataları ile ilişkili, soyu tükenmiş atgil cinsi

Parahippus, soyu tükenmiş bir atgil, modern atların, eşeklerin ve zebraların ilkel akrabasıdır. Miohippus'a çok benziyordu, ancak biraz daha büyüktü, omuzları yaklaşık 1 metre boyundaydı.