İçeriğe atla

Hypsiprymnodon moschatus

Hypsiprymnodon moschatus
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Eksik taksonomi şablonu (düzenle): Hypsiprymnodon
Tür: H. moschatus
İkili adlandırma
Hypsiprymnodon moschatus
(Ramsay, 1876)
Dağılımı

Hypsiprymnodon moschatus, yalnız başına Hypsiprymnodontidae familyasına konulan iki ön dişli bir keseli türü. Kangurumsuların (Macropodoidea) arasında en ilkelleri olarak kabul edilir. Diğer kangurumsular Sıçankangurusugiller ve Kangurugiller'dir.

Özellikleri

Misk sıçankangurusu'nun vücudunda diğer kangurumsularda bulunmayan bazı özellikler vardır: Arka ayaklarının başparmakları diğer kangurumsu familyalarından farklı olarak hala mevcuttur. Kuyruğu tüysüz ve pulludur. Kulakları ince, yuvarlak ve tüysüz olur. Ön ayakları diğer familyalardan farklı olarak daha uzundur. Üst kısmı kahverengi veya kızıl, alt kısmı ise daha açık renk olan postunun tüyleri kısa ve ipeğimsidir. Vücutları 21 – 34 cm, kuyrukları ise 12 – 16 cm uzunluğa ve 340 - 680 gram ağırlığa ulaşırlar. İsimleri hem erkek hem dişilerin ürettiği misk kokusuna dikkati çekmektedir.

Yaşam şekli

Misk sıçankangurusu

Misk sıçankangurusu Avustralya'nın kuzeydoğusunda bulunan tropik ormanlarda yaşar. Genelde bir ırmağın ya da gölün yakınında rastlanırlar. Sıçankangurusugiller'den farklı olarak daima gündüz aktif olur. Çok ürkek ve saklı yaşayan bir hayvandır. Hoplayarak ilerlemekten daha çok dört ayak üzerinde yürür ve iyi tırmanıcıdır. Genelde yalnız yaşarlar ama bazen ikişer veya üçer bireyin birlikte yem aradığıda görülür.

Beselenme şekli de diğer kangurularda olduğundan farklıdır. Misk sıçankangurusu neredeyse sadece böcek ile beslenir. Ara sıra solucan, mantar veya meyvede yer.

Üreme

Dişilerin iyi gelişmiş bir keseleri ve kesenin içinde 4 adet memeleri vardır. Çoğunlukla 2 adet olan yavrular genelde yağmur zamanında (şubat ile haziran arası) dünyaya gelir. İlk 5 ayı annenin kesesinde geçirdikten sonra keseden çıkarlar. Birkaç hafta daha annelerinin yuvasında kalır ve yaklaşık bir yıl sonra ergenlik çağına ulaşırlar.

Sınıflandırma

Misk sıçankangurusu eski sınıflandırmalarda Sıçankangurusugiller familyası içerisinde Hypsiprymnodontinae alt familyasına konulurdu. Ancak daha çağdaş görüşlere göre kendi kendine kladistik bir grup olduğu kabul edilir ve artık Hypsiprymnodontidae adında ayrı bir familyaya konulmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Burnett, S.; Winter, J.; Martin, R. (2016). "Hypsiprymnodon moschatus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2016: e.T40559A21963734. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T40559A21963734.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 12 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Hypsiprymnodon moschatus ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Hypsiprymnodon moschatus ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

Kitaplar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika altın kedisi</span>

Afrika altın kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından tropik ormanlarda yaşayan bir kedi türü.

<span class="mw-page-title-main">Misk kedisigiller</span>

Misk kedisigiller (Viverridae), etçiller (Carnivora) takımına ait, Afrika ve Avrasya'da yaygın olan, 30 orta büyüklükte türden oluşan bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Kuyruksürengiller</span> kedimsi memeli familyası

Kuyruksürengiller (Herpestidae), etçiller takımından bir kedimsi familyası.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Yeleli denizaslanı</span>

Yeleli denizaslanı ya da Güney Amerika denizaslanı, denizaslanıgiller (Otariidae) familyasının monotipik Otaria cinsinde sınıflandırılan, Güney Amerika'ya özgü bir türü.

<span class="mw-page-title-main">Cüce geyikgiller</span> Geviş getiren çift toynaklıların günümüzde yaşayan en bazal familyası

Cüce geyikgiller (Tragulidae), Afrika'nın ve Asya'nın tropik ormanlarında rastlanılan bir çift toynaklı familyası. Sadece 10 türden oluşan bu familyanın mensupları ancak tavşan büyüklüğündedirler ve geviş getirenler alt takımının evrensel açıdan en ilkel üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Chinchillidae</span>

Chinchillidae Hystricognathi infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keseliler</span>

Keseliler, memeliler sınıfının bir alt sınıfıdır. Eteneliler ile aralarındaki en önemli fark, yavruların henüz iyi gelişmemiş şekilde çok erken doğup annenin kesesinde gelişmeye devam etmesidir. Bugün Avustralya ve Amerika'da yaklaşık 320 keseli türü yaşamaktadır. Bunlar bütün memelilerin %6'sını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Tachyglossidae</span>

Tachyglossidae, dikenli karıncayiyengiller veya ekidneler, yumurtlayan bir memeli familyası. Ornitorenk ile birlikte tek delikliler (Monotremata) takımını oluştururlar. Familya 2 cinse bölünen 4 türden oluşmaktadır: Kısa gagalı karıncayiyen (Tachyglossus) ve 3 türe bölünen Uzun gagalı karıncayiyen (Zaglossus) cinsi. Yayılımları sadece Avustralya ile Yeni Gine ile kısıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keseli sıçangiller</span> keselilerin Didelphimorphia takımına ait tek familya

Didelphidae veya Keseli sıçangiller, Didelphimorphia takımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Sadece Amerika'da bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Keseli karıncayiyen</span>

Keseli karıncayiyen veya numbat, yırtıcı keseliler (Dasyuromorphia) takımı içerisinde Myrmecobiidae familyasının tek türü olan bir keselidir.

<span class="mw-page-title-main">Keseli sansargiller</span>

Keseli sansargiller (Dasyuridae) yırtıcı keseliler (Dasyuromorphia) takımına ait bir keseli familyası. 60 türden oluşan bu familya örneğin keseli sansar, tazmanya canavarı ve keseli fare'yi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Keseli porsuğumsular</span>

Keseli porsuğumsular 21 türden oluşan bir keseli takımı. Çoğu kez İngilizce adından (Bandicoots) kaynaklanan bandikutlar adı'da kullanılır. Kelimenin kökeni Telugu dilinde bulunmakta ve domuz sıçanı anlamına gelmektedir. Bu ad eskiden Bandikut sıçanları (Bandicota) cinsi için kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Keseli tavşan</span>

Keseli tavşanlar (Macrotis), keseli porsuğumsular (Peramelemorphia) takımı içerisinde yalnız başına Thylacomyidae familyasına konulan ve iki türden oluşan bir keseli cinsi: Büyük keseli tavşan ve soyu tükenmiş olan küçük keseli tavşan.

<span class="mw-page-title-main">İki ön dişliler</span> memeli takımı

İki ön dişliler, içerdiği 140 civarında tür ile keseliler infra sınıfının en büyük takımıdır. En tanınmış üyeleri Kangurular, Koalalar ve Vombatlar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sıçan kangurusugiller</span>

Sıçan kangurusugiller (Potoroidae) iki ön dişli bir keseli familyası. Kangurugiller ile yakın akraba olduklarından dolayı uzun zaman bu grubun alt familyası olarak görülmüştür. Ancak bazı noktalarda Kangurugillerden farklıdırlar. Familya, ikisinin soyu tükenmiş olan toplam 10 türden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kangurugiller</span> memeli familyası

Kangurugiller (Macropodidae), iki ön dişli bir keseli familyası. En çok tanılan keseliler olmakla birlikte, Avustralya faunasının en tipik temsilcileridir. Modern zoolojide artık yalnız bir familya olarak kabul edilen Sıçan kangurusugillerden daha iyi ayırt edilebilmeleri için Asıl Kangurugiller de denilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapuçingiller</span> primat familyası

Kapuçingiller (Cebidae), Yeni Dünya maymunlarına (Platyrrhini) dahil bir primat familyası. Bu familyanın sınıflandırılması çok kez değiştirilmiştir. Bu madde'de kullanılan şekli 14 türü içeren iki cinsi kapsamaktadır: Cebus ve Saimiri.

<span class="mw-page-title-main">Macropodiformes</span>

Macropodiformes, keseli memelilerin Diprotodontia takımının üç alt takımından biridir. Bu alt takımın içinde kangurular, wallabyler, sıçan kanguruları, misk sıçankangurusu sınıflandırılırlar.