
Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.
Androsace intermedia, Primulaceae familyasından iki yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Gürcistan ve Kuzey İran'da yetişmektedir. 2000 ila 2800 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Haziran veya Temmuz aylarında çiçeklenir.
Ranunculus buhsei, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülen Ranunculus buhsei, 1700 ila 2800 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve ormanlarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Kara yakıotu veya bilimsel adıyla Epilobium colchicum Onagraceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı Antik Kolhis Krallığı'ndan türemiştir. Kafkasya, Artvin ve Rize'ye endemik olan kara yakıotu, yaklaşık 2000 metre rakımlı dere bölgelerinde yetişmektedir.
Rubus caucasigenus, veya Bubucuk Sudre tarafından tanımlanmış ve Juzepczuk tarafından isimlendirilmiş, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.
Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Aconitum orientale, Philip Miller tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok zehirli bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan kurtboğan, 1650 ila 2200 metre yükseklikteki orman, çalılık ve çayırlıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. Türün uzunluğu 0.9 ila 1.5 metre arasında değişim göstermektedir.

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

Darbeotu veya bilimsel adıyla Scrophularia kotschyana, George Bentham tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan darbeotu, 600 ila 2400 metre yükseklikteki gölgeli saklı çağıllıklar, yarıklar, sekiler örenler ve çorak yerlerde yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Uzunçanak veya bilimsel adıyla Dianthus crinitus, James Edward Smith tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kuzeybatı Afrika, Ege Adaları, Anadolu, Kafkasya, Suriye, Lübnan, İran, körfez ülkeleri ve Umman'a endemik olan uzunçanak, Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

Deli eşekkulağı veya bilimsel adıyla Knautia involucrata, tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemik olan deli eşekkulağı, 1000 ila 2700 metre yükseklikteki kayalık yamaçlar, çalılar ve açık ormanlarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Akpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla sericea, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeydoğu İran ve Hakkâri'ye endemik olan akpençe, 2200 ila 3700 metre yükseklikteki kayalık dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Mor gâvurbiberi veya bilimsel adıyla Vincetoxicum scandens, Apocynaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Tunceli, Ukrayna, Güney-Orta Rusya ve Kuzey İran'a endemik olan mor gâvurbiberi, 50 ila 1700 metre yükseklikteki çalılıklar ve dağladaki ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 70 ila 200 cm uzunluğa erişebilir. Oval-dikdörtgen veya mızrak şekilli yapraklar 12 x 69 cm ölçülerinde olabilir. Bir çiçek kümesinde 6 ila 10 çiçek olur.

Sempervivum artvinense, damkoruğugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin ve Güney Kafkasya'ya endemik olan tür, yaklaşık 2200 metre yükseklikteki volkanik kayalarda yetişmektedir. Haziran ayında çiçeklen bitkinin bilimsel adı Artvin kentinden türemiştir.