Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.
Pentium 4, Intel firmasının 2000 yılının kasım ayında çıkardığı bir işlemci ailesidir. 2008 yılının Ağustos ayına kadar üretimi devam etmiştir. NetBurst mikromimarisine sahiptir. NetBurst mikromimarisinin önemli bir özelliği ise P6 mikromimarisinden sonra tasarlanmış ilk mikromimari olmasıdır. Çok yüksek saat sıklığına ulaşabilmek için derin bir boru hattına sahiptir. 2004 yılında 32 bitlik olan buyruk kümesi 64 bitlik hale dönüştürülmüştür. Intel işlemcilerin günümüzde de kullandığı ve başarım artışı sağlayan Hyper-threading teknolojisi de Pentium 4 ile birlikte geliştirilmiştir.
Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.
Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.
- Merkezî işlem biriminin mimarisinin tasarımı
- Komut kümesinin tasarımı.
- Adresleme yöntemlerinin tasarımı.
- Genel donanım mimarileri.
Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika'da Lawrance Livermore National Laboratuvary isimli ulusal laburatuarın kullanımındadır Süper bilgisayarlar ilk defa 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation'da tasarlandı.
Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.
DisplayPort, Video Elektronik Standartları Kurumu tarafından önerilen, yeni bir dijital görüntü arayüzü standartıdır. İlk sürümü Mayıs 2006'da, şu anki 1.1 sürümü ise 2 Nisan 2007'de kabul edilmiştir. DisplayPort, öncelikli olarak bilgisayarlar ile monitör veya ev sinema sistemleri arasında kullanılmak üzere tasarlanmış, yeni bir lisans ve telif hakkı serbest, son teknoloji ürünü, dijital ses ve görüntü ara bağlantısını tanımlamaktadır.
Radeon bir bilgisayar ürünleri markasıdır. Grafik İşlemci, RAM Bellek, RAM Disk Yazılımı ve SSD Disk ürünleri üreten Radeon Technologies Group isimli firma AMD nin bir parçasıdır. Radeon markası 2000 yılında ATI firması tarafından piyasaya sürüldü, ATI ise 2006 yılında AMD tarafından 5.4 Milyar Dolar'a satın alındı.
Hyper-V, Microsoft Hyper-V, Viridian kod adındaki ve önceleri Windows Sunucu Sanallaştırma olarak bilinen, x64 bilgisayarlar için hypervisor tabanlı bir sanallaştırma sistemidir. Birden fazla sunucu rolünü tek bir fiziksel ana makinede çalışan ayrı sanal makineler olarak birleştirerek sunucu donanımı yatırımlarını iyileştirmek için bir araç sağlar. Hyper-V ayrıca, Windows haricinde Linux gibi işletim sistemleri de dahil olmak üzere birden fazla işletim sistemini verimli bir şekilde tek bir sunucuda çalıştırmak ve 64-bit bilgi işlemin gücünden faydalanmak için de kullanılabilir.Windows Server 2008'in belirli x64 sürümleriyle birlikte Hyper-V'nin bir betası sevk edilmiş ve kesinleşmiş sürüm 26 Haziran 2008'de piyasaya çıkmıştır. Yeni çıkacak olan Windows Server 2012® Hyper-V® ile de birden fazla işletim sisteminin paralel olarak aynı sunucu üzerinde çalıştırılmasını sağlamaktadır.
Intel Atom ultra-düşük voltajlı x86 ve x86-64 işlemci, 45 nm CMOS tasarlanmış ve çoğunlukla netbooklarda, kullanılan işlemci, Intel 21 Aralık 2009 günü, toplamda %40 aşağı güç tüketimi ile N450 dahil yeni nesil Atom işlemcileri duyurdu..
PlayStation 4, 20 Şubat 2013 tarihinde tanıtılan Sony'nin PlayStation oyun konsolu ürününün dördüncü versiyonudur. Resmî olarak Amerika'da 15 Kasım 2013, Avrupa'da 29 Kasım 2013, Çekya, Macaristan, Slovakya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman ve Türkiye'de ise 13 Aralık 2013'te; Japonya'da ise 22 Şubat 2014'te satışa sunulmuştur. Sony 7 Eylül 2016 Çarşamba akşamı saat 22.00'de PlayStation Toplantısında PlayStation 4 Slim ve PlayStation 4 Pro modellerini tanıttı. PlayStation 4 Slim 15 Eylül 2016 Perşembe, Sony'nin bu zamanlarda en güçlü oyun konsolu olan PlayStation 4 Pro da 10 Kasım 2016 Perşembe günü çıkış yaptı.
AMD Bobcat Family 14h; AMD'nin APU'ları için geliştirdiği, düşük güç/düşük fiyat segmentine odaklı bir mikromimaridir.
Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.
Socket S1; AMD tarafından Turion 64, Athlon 64 Mobile, Phenom II Mobile ve sonradan Sempron işlemcileri için kullanılan ve 17 Mayıs 2006'da çift çekirdekli Turion 64 X2 işlemcileriyle birlikte tanıtılan bir işlemci soketidir.
Socket 754, AMD tarafından ilk başta Athlon XP platformunun yerini alması amacıyla geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Socket 754, AMD64 olarak bilinen 64 bit mikroişlemci ailesinin yeni tüketici versiyonunu destekleyen ilk sokettir.
Socket F+, 45 nm üretim işlemiyle üretilen K10 işlemci ailesinden itibaren AMD server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, Socket F'in halefidir; bu iki soket arasındaki temel fark, desteklenen HyperTransport versiyonudur. Socket F, 1.0 GHz hızında HyperTransport 2.0'ı desteklerken Socket F+, 2.6 GHz hızına kadar HyperTransport 3.0'ı destekler ve HyperTransport'un 1.0 ve 2.0 versiyonlarıyla geriye dönük uyumludur.
Socket AM2+, Athlon 64 X2 gibi birkaç tane AMD işlemcisi tarafından kullanılan Socket AM2'in selefi olan bir işlemci soketidir. Socket AM2+, Socket AM2 ile Socket AM3 arasındaki geçiş soketidir. Socket AM2 ve Socket AM2+ işlemcileri ve anakartları birlikte çalışabilir. Bu bileşenlerin birlikte çalışabilmesi, başta uyumlu BIOS yazılımı bulunması olmak üzere diğer etmenlere göre değişiklik göstermektedir; Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, Inspiron 531 gibi Socket AM2 uyumlu anakart bulunan ürünleri için Socket AM2+ işlemcilerin kullanılmasını sağlayacak uyumlu BIOS sürümleri yayınlamamıştır.
Socket AM2, Socket M2 yerine bu ad verilmiştir, AMD tarafından performans, ana akım ve bütçe segmentlerini içeren masaüstü işlemcileri için geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Bu soket, 23 Mayıs 2006'da Socket 939'un yerine piyasaya sürülmüştür.
Socket FP3 veya µBGA906, AMD tarafından tarafından Kaveri kod adlı mobil APU ürünleriyle birlikte dizüstü bilgisayarlar için Haziran 2014'te piyasaya sürülmüş bir işlemci soketidir.
Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.