İçeriğe atla

HyperNormalisation

HyperNormalisation
HyperNormalisation
YönetmenAdam Curtis
YapımcıSandra Gorel
YazarAdam Curtis
StüdyoBBC
Çıkış tarih(ler)i16 Ekim 2016 (2016-10-16) (BK)
Süre166 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe£30,000[1]

HyperNormalisation, İngiliz yönetmen Adam Curtis'in 2016 yapımı BBC belgeselidir. Hükûmetler, finansörler ve teknolojik ütopyacıların 1970'lerden beri karmaşık "gerçek dünya" dan vazgeçtiklerini ve şirketler tarafından yönetilen, politikacılar tarafından desteklenen daha basit bir "sahte dünya" inşa ettiklerini anlatır. Film 16 Ekim 2016'da BBC iPlayer'da gösterime girdi.[2]

Etimoloji

Hipernormalizasyon kelimesi, Leningrad'da doğan ve daha sonra ABD'de öğretmeye giden bir antropoloji profesörü Alexei Yurchak tarafından icat edildi. Kelimeyi, 1970'lerde ve 1980'lerde Sovyet yaşamının paradokslarını anlatan Her Şey Sonsuza Kadar, Artık Olmadıkça: Son Sovyet Kuşağı (2006) adlı kitabında tanıttı.[3][4] Sovyetler Birliği'ndeki herkesin sistemin başarısız olduğunu bildiğini, ancak hiç kimsenin statükoya bir alternatif düşünemediğini ve politikacıların ve vatandaşların işleyen bir toplumun iddiasını sürdürmek için istifa ettiklerini söyledi. Zamanla, bu yanılsamalar kendini gerçekleştiren kehanet haline gelmişti ve bu sahtelik gerçeklik olarak kabul edilmişti; Yurchak bu durumu hipernormalizasyon olarak adlandırdı.[5]

Bölümler

Film dokuz bölümden oluşuyor.

Müzik

Herhangi bir aşamada veya tekrar tekrar kullanılan müzikler şunları içerir:

  • Scuba Z – The Vanishing American Family
  • Nine Inch Nails – Something I Can Never Have
  • "02 Ghosts I" from Ghosts I–IV by Nine Inch Nails
  • Yanka Dyagileva – My Sorrow is Bright
  • Dmitri Shostakovich – Suite for Jazz Orchestra No. 2: VI. Waltz 2, Part 6/8
  • Dmitri Shostakovich - 24 Preludes and Fugues (Shostakovich) - Prelude No. 1 in C Major
  • Ennio Morricone – La Tragedia Di Un Uomo Ridicolo
  • Ennio Morricone – Lontano
  • Ennio Morricone – The Thing: Humanity, Part 1
  • City of Prague Philharmonic Orchestra – Poltergeist: Main Theme
  • worriedaboutsatan – Blank Tape
  • Thomas Ragsdale – Warning Mass
  • Pye Corner Audio – The Black Mill Video Tape
  • Gavin Miller – Fotograf (part 2)
  • Ghosting Season – Far End of the Graveyard (3am version)
  • Suicide – Dream Baby Dream
  • Her Name Is Calla - Paying for your funeral
  • Burial – In McDonalds
  • Burial - Dog Shelter
  • Burial – Truant
  • Burial - Distant Lights
  • Barbara Mandrell – Standing Room Only
  • Aphex Twin – Blue Calx
  • Brian Eno – On Some Faraway Beach
  • Cliff Martinez – I'm in the Pink
  • Cliff Martinez - Can I Sit Next to You
  • Clint Mansell – Welcome to Lunar Industries
  • John Perry Barlow and Dražen Bošnjak – A Declaration of the Independence of Cyberspace
  • Sergei Prokofiev – Symphony No. 1
  • Olivier Messiaen – Turangalila Symphony
  • Benjamin Britten - Peter Grimes
  • Béla Bartók - Bluebeard's Castle

Klipler

HyperNormalisation, BBC Archives'tan görüntüleri geniş ölçüde kullanır ve belgesel için özel olarak çekilen materyalleri içerir.[6]

Ödüller ve adaylıklar

Yıl Bağlantı Kategori Aday (lar) Sonuç
2017 Medyada Çeşitlilik Ödülleri Yılın Filmi Adaylık

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Tim Adams (9 Ekim 2016). "Adam Curtis continues search for the hidden forces behind a century of chaos". The Guardian. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2016. 
  2. ^ "New Adam Curtis film HyperNormalisation comes to iPlayer". Royal Television Society. 22 Eylül 2016. 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  3. ^ Brandon Harris (3 Kasım 2016). "Adam Curtis's essential counterhistories". The New Yorker. 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2016. 
  4. ^ Alexei Yurchak (2006). Everything was Forever, Until it was No More (İngilizce). Princeton University Press. ISBN 978-0691121178. 
  5. ^ Neringa Klumbyte; Gulnaz Sharafutdinova (18 Ekim 2012). Soviet Society in the Era of Late Socialism, 1964–1985 (İngilizce). Lexington Books. ISBN 978-0-7391-7584-2. 
  6. ^ Jonathan Lethem (27 Ekim 2016). "It all connects: Adam Curtis and the secret history of everything". The New York Times Magazine. 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar

Yorumlar:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ennio Morricone</span> İtalyan besteci (1928-2020)

Ennio Morricone, OMRI sahibi, orkestratör, şef, trompetçi ve çok çeşitli tarzlarda müzik yazan İtalyan besteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Trent Reznor</span>

Michael Trent Reznor, Nine Inch Nails isimli tek kişilik müzik girişiminin yaratıcısıdır. 5 yaşında piyano çalmaya başladı. 1983'te liseden mezun oldu ve Allegheny College'de bilgisayar mühendisliği okumaya başladı. Fakat bölümünü 2. senesinde bırakarak müzik kariyerine başlama kararı aldı. Innocent, Exotic Birds gibi elektronik müzik öğeleri içeren çalışmalarda yer aldıktan sonra Nine Inch Nails projesini başlattı, Nothing Records'u kurdu. Keşfettiği Marilyn Manson uzun süre bu şirkete bağlı çalıştı. Şirket 2004 yılında faaliyetlerine son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Sibelius</span>

Johan Julius Christian "Jean" Sibelius, 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başlarının klasik müzik tarihinde adı geçmiş Fin bestecidir. Müziği Finlandiya'nın ulusal kimliğinde büyük rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nine Inch Nails</span> Amerikan Endüstriyel Rock Grubu

Nine Inch Nails 1988'e kurulmuş bir endüstriyel rock grubudur. Nine Inch Nails müzisyen, şarkı yazarı, prodüktör Trent Reznor tarafından kurulmuş ve albümler onun tarafından kaydedilmiştir; Reznor 2016 yılında Atticus Ross'un katılımına kadar grubun tek resmi üyesi olmuştur. Konserlerde ise Reznor, grup elemanları ile beraber sahne almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Şostakoviç</span> Rus besteci

Dmitri Dmitriyeviç Şostakoviç, Rus bestecidir. SSCB Yüksek Sovyet Milletvekili, Lenin Nişanı sahibidir. Besteci ve piyanist olmasının yanı sıra film müziği ve caz da dahil olmak üzere pek çok türde eserler verdi. 20. yüzyılın en tanınan bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">The Day the World Went Away</span>

"The Day the World Went Away" bir Nine Inch Nails şarkısıdır. Şarkı, içinde bulunduğu albüm The Fragile (1999) yayımlanmadan önce tekli olarak yayımlanmıştır. "Halo 13" olarak adlandırılan tekli, aynı zamanda onüçüncü resmi Nine Inch Nails yayımı olma özelliğini taşımaktadır.

The Null Corporation, Trent Reznor tarafından kurulmuş olan ve grupları Nine Inch Nails ile How to Destroy Angels'ın eserlerini yayımlayan bir bağımsız plak şirketidir. Nine Inch Nails albümleri Ghosts I–IV ve The Slip bu plak şirketi aracılığı ile fiziksel kopya olarak yayımlanmıştır. The Null Corporation ismi ayrıca Nine Inch Nails'in dijital müzik yayımları, resmi YouTube kanalı, ve resmi MySpace ile Facebook hesaplarında da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nine Inch Nails diskografisi</span>

Nine Inch Nails, 1988 yılında Trent Reznor tarafından kurulan Amerikalı bir endüstriyel rock grubudur. Tek resmi üyesi Reznor olan grup, 8 tane stüdyo albümü ile birçok sayıda remiks albümü, tekli, müzik klibi ve video yayımlamıştır. Aynı zamanda grup birçok film müziğine katkıda bulunmuş ve Quake adlı bilgisayar oyununun müziklerini yapmıştır.

Do Majör Senfoni No. 7, op. 60, Dmitri Shostakovich'in bestesini 27 Aralık 1941'de tamamladığı ve Leningrad şehrine adadığı eseridir. “Leningrad Senfonisi” olarak da bilinir.

<i>The Hateful Eight</i> (film müzikleri)

The Hateful Eight, Quentin Tarantino'nun yeni filminin film müziği albümü. Müzikler ilk tamamlanan haliyle özgün müzikler içermektedir ve Ennio Morricone tarafından bestelenmiş, orkestraya uyarlanmış ve yönetilmiştir.

2017 Grammy Ödülleri, 12 Şubat 2017'de Staples Center, Los Angeles'ta yapılan ve CBS kanalında yayınlanan 59. Grammy Ödülü törenidir. Adaylar 6 Aralık 2016 tarihinde açıklanmıştır.

60. Grammy Ödülleri töreni 28 Ocak 2018'de New York şehrindeki Madison Square Garden'da gerçekleştirildi. Törenin sunuculuğunu James Corden üstlenmiştir. Son iki yılda sunucu olduğu ikinci törendir.

<span class="mw-page-title-main">Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin Leningrad galası</span>

Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin Leningrad galası, 9 Ağustos 1942 günü Leningrad'da gerçekleşen Dmitri Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin galasıdır. Galanın olduğu gün Büyük Vatanseverlik Savaşı devam etmekteydi ve Leningrad Nazi Almanyası tarafından kuşatma altındaydı.

Karl Ilitch Eliasberg, Sovyet orkestra şefi. Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin Leningrad Galası'nın orkestra şefiydi.

<i>Bad Witch</i>

Bad Witch, Amerikalı endüstriyel rock grubu Nine Inch Nails'in dokuzuncu stüdyo albümü. 22 Temmuz 2018 tarihinde The Null Corporation ve Capitol Records aracılığıyla yayınlanan albüm, Nine Inch Nails'in Not The Actual Events (2016) ve Add Violence EP'lerini içeren üçlemesinin son halkasıdır. Üçlemedeki diğer kayıtlarda olduğu gibi albümün yapımcılığını Trent Reznor ve Atticus Ross üstlenmiştir.

<i>Add Violence</i>

Add Violence, Nine Inch Nails'in altıncı EP'si. 19 Temmuz 2017 tarihinde The Null Corporation ve Capitol aracılığıyla yayımlanan EP, Nine Inch Nails'in Not The Actual Events (2016) ile başlattığı EP üçlemesinin ikinci halkasıdır. Yapımcılığını Trent Reznor ile Atticus Ross'un üstlendiği EP'nin devamı olan Bad Witch 2018'de yayımlanmıştır.

<i>With Teeth</i> Stüdyo albümü

With Teeth, Nine Inch Nails'in dördüncü stüdyo albümü. 3 Mayıs 2005 tarihinde Nothing ve Interscope Records plak şirketleri tarafından yayınlanan albümde Dave Grohl davul çalmış ve Atticus Ross da katkılarda bulunmuştur. Albümün yapımcılığını Trent Reznor ile Alan Moulder üstlenmiştir.

1973 Grammy Ödülleri, Grammy Ödülleri'nin on beşincisidir. 3 Mart 1973'te düzenlendi ve CBS'de canlı olarak yayımlanan ilk tören oldu. CBS, o zamandan beri Grammy Ödüllerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu yılki tören Nashville'de gerçekleştirildi, bundan önceki törenler ya New York'ta ya da Los Angeles'ta düzenlenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Schnittke</span> Alman Sovyet besteci

Alfred Garrievich Schnittke, Sovyet-Alman besteci.

Senfoni No. 2 Si majör, Op. 14, Dmitri Şostakoviç tarafından Ekim Devrimi'nin 10. yıldönümü nedeniyle Ekim'e alt başlığıyla ilk kez 5 Kasım 1927'de Leningrad Filarmoni Orkestrası ve Nikolai Malko yönetimindeki Akademi Capella Korosu tarafından çalındı. Prömiyerin ardından Şostakoviç notada bazı revizyonlar yaptı ve final versiyonu ilk kez 1927'de Konstantin Saradzhev'in yönetimi altında Moskova'da çalındı. Bu aynı zamanda eserin herhangi bir versiyonunun Moskova'da ilk kez çalınmasıydı.