İçeriğe atla

Hypatia (anlam ayrımı)

Hypatia aşağıdaki anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayvan</span> çok hücreli ökaryotik organizmalar alemi

Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).

<span class="mw-page-title-main">Hidrometre</span> sıvıların yoğunluğunu hesaplayan bir laboratuvar enstrümanı

Hidrometre sıvıların yoğunluğunu ölçmeye yarayan alete verilen isimdir. Hidrometre genellikle camdan yapılan ampulden çıkan bir silindirik gövdeye sahiptir. Bu ampule cıva ya da kurşunla ağırlık kazandırılır. Test edilecek sıvı yavaşça ve serbestçe yüzecek seviyeye gelene kadar silindirin içine boşaltılır. Sıvının yüzeyinin ulaştığı nokta not edilir. Genellikle kökün içinde bir ölçek vardır. Yani direkt olarak yoğunluğu okuyabiliriz. Ölçtüğümüz sıvıya bağlı olarak ölçek çeşitleri vardır. Hidrometre, sütün yoğunluğunu, su ile şeker karışımının yoğunluğunu ölçmek ya da alkolün yüksek seviyelerinin ölçülmesi gibi farklı kullanımlar için kalibre edilebilir.

Miladi 5. yüzyıl, 401'den 500'e kadar sürmüş yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

Cnidaria, Radiata altâlemine bağlı bir hayvan şubesidir.

Gamze Deniz, Türk yazar, çevirmen ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hipatia</span>

Hypatia Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi. Hypatia doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Platonculuk</span>

Yeni Platonculuk veya Yeni Eflatunculuk ya da Neoplatonizm, Plotinus'un çalışmalarıyla başlayan ve İmparator I. Justinianus'un Platon'un akademisini MS 529'da kapatmasıyla biten Platonik felsefe sürecini tanımlamak için kullanılan modern terim. Platon ve Aristoteles öğretilerini uzlaştırarak oluşturulmuş felsefi akım. Platonizm'in bu türü doğasında mistik veya dini unsurlarla tanımlanmaktadır.

Theon İskenderiye, Mısır'da yaşamış Yunan bilgin ve matematikçidir. Öklid’in elementleri ve Klaudyos Batlamyus'un el çizelgeleri ile ilgili çeşitli yorumlar yazdığı gibi üzerlerinde eklemeler ve düzeltmeler de yapmıştır. Ayrıca matematik üzerine ün kazanmış olan Hypatia'nın da babasıdır.

Orestes, Doğu Roma'da Mısır Bölgesinin Valisi. İskenderiye piskoposu Cyril ile uyuşmazlık yaşamış ve bu çatışma filozof ve matematikçi İskenderiyeli Hypatia'nın ölümüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">238 Hypatia</span> Asteroit

238 Hypatia, 1 Temmuz 1884 tarihinde Rus gök bilimci Viktor Knorre tarafından Berlin'den keşfedilen, Asteroit Kuşağı'nda yer alan oldukça geniş (~146 km) bir asteroittir.

Teleostei, Actinopterygii üstsınıfına bağlı bir hayvan sınıfıdır.

Bu liste feminist filozofları içermektedir.

<i>Agora</i> (film) 2009 filmi

Agora, Alejandro Amenábar'ın yönettiği ve Amenábar ve Mateo Gil tarafından yazılan, 2009 yılında yayınlanan İspanyol-İngiliz yapımı tarihi drama filmi. Bu Biyopik filmde Rachel Weisz, jeosentrik Ptolemaik sistemin ve ona meydan okuyan güneş merkezli modelin kusurlarını araştıran, 4. yüzyılın sonlarında Roma Mısır'ında bir matematikçi, filozof ve astronom olan Hypatia'yı canlandırıyor. Dini kargaşa ve sosyal huzursuzlukla çevrili Hypatia, klasik antik çağın bilgisini yıkımdan kurtarmak için mücadele ediyor. Max Minghella, Hypatia'nın babasının kölesi Davus olarak ve Oscar Isaac, Hypatia'nın öğrencisi ve daha sonra İskenderiye, Orestes valisi olarak rol alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kireneli Sinesios</span> filozof, yazar ve şair

Kireneli Synesios geç antik çağ'da yaşamış bir yunan filozof, yazar ve şairdir. Bugün Libya'nın doğusunda kalan Kirene şehrinin varlıklı ailelerinden birinden gelmekteydi. 411 yılından itibaren Sirenayka'da başpiskoposluk görevini üstlenmiştir.

Hypatia, Arctiidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

Hypatia melaleuca, Hypatia cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

Hypatia delecta, Hypatia cinsine bağlı bir hayvan türüdür.