İçeriğe atla

Hydra 70

Hydra 70, 2,75 inç (70 mm) çapında, kanatçıklarla stabilize edilmiş, esas olarak havadan karaya rolünde kullanılan güdümsüz roket. Çeşitli savaş başlıkları ve yönlendirme sistemleri ile donatılabilir. Hydra, ABD ve müttefik kuvvetler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ve fiziksel olarak değiştirilebilir olduğu Kanada CRV-7 ile rekabet etmektedir.

AH-1 Cobra helikopterinde Hydra 70 roketleri

Hassas kılavuzlu Hydra 70

Hydra 70 roketini, diğer güdümlü füzelerden daha isabetli ancak daha düşük maliyetli bir hale getirmek için hassas güdümlü bir cephaneye (PGM) dönüştürmek amacıyla yapılan çeşitli tasarım çalışmaları vardır. Bunlar şunları içerir:

  • BAE Systems Gelişmiş Hassas Öldürme Silah Sistemi (APKWS) II
  • ABD Donanması Düşük Maliyetli Güdümlü Görüntüleme Roketi (LOGIR)
  • Lockheed Martin Doğrudan Saldırı Güdümlü Roket (DAGR)
  • ATK/Elbit Güdümlü Gelişmiş Taktik Roket – Lazer (GATR-L)
  • Raytheon TALON
  • Forges de Zeebrugge SAL-Lazer Güdümlü Roket (FZ275 LGR)[1]

APKWS, Mart 2012'de[2] ilk sahaya çıkan oldu ve TALON, Eylül 2014'te Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri için tam oranlı üretime girdi.[3]

ROKETSAN Cirit, 70 mm roketatarlarla uyumlu benzer bir füzedir, ancak sıfırdan geliştirildi ve Hydra 70 bileşenlerini kullanmıyor.[4]

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "- IHS Jane, 13 January 2016". 22 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  2. ^ U.S. Marines Field APKWS Guided Rocket in Afghanistan 2 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Ainonline.com, 27 April 2012
  3. ^ Raytheon begins full rate production on TALON Laser Guided Rockets for the UAE 7 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Raytheon new release, 15 September 2014
  4. ^ "Archived copy" (PDF). 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIM-92 Stinger</span>

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Knox sınıfı fırkateyn</span>

Knox sınıfı fırkateyn, ABD Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmiş olan fırkateyn sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II</span> Amerikan yapımı ilk yakın hava desteği sağlayan hava platformu

A-10 Thunderbolt II, Amerikan Fairchild Republic şirketi tarafından üretilen; kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için ABD Hava Kuvvetleri için özel olarak geliştirilmiş bir saldırı uçağıdır. Orijinal takma adı "Warthog" olmasına rağmen II. Dünya Savaşı'nda kara birliklerine yakın hava desteği sağlamış olan P-47 Thunderbolt'a izafeten aynı isimle anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AGM-154</span>

AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) Raytheon tarafından ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri için geliştirilen Müşterek Menzil-Dışı Mühimmatı (JSOW) ailesi, düşük maliyetli ancak oldukça etkili bir menzil-dışı (stand-off) silah sistemidir. Tepki motoru bulunmayan JSOW hedefe havada süzülerek ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sea Sparrow</span> NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi

RIM-7, NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

RIM-66 Standart Missile 1 (SM1) ABD'de yapımı Gemi Konuşlu Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

<span class="mw-page-title-main">BGM-71 TOW</span>

BGM-71 TOW ABD tarafından geliştirilen yarı otomatik güdümlü SACLOS sınıfı bir tanksavar füzesidir. TOW kısaltması İngilizce Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided kelimelerinin baş harflerinden almaktadır. 1970 yılında üretilen füze dünya çapında özellikle Batı ülkeleri arasında en çok kullanılan füze sistemidir. Hâlen üretimine devam edilmekte olan füze her türlü pasif zırhı geçebilmektedir. TOW Güdümlü Antitank Füze sistemlerinin hedefte istenen etkiyi gerçekleştirmesi ihtiva ettikleri savaş başlıkları ile olur. Gerek ilk modellerdeki standart tip HEAT başlıklar ve gerekse daha sonraları geliştirilen tandem etkili harp başlıkları "Munroe Etkisi" etkisi denilen fizik kanunu esasına dayanan çukur imla hakkı sistemi ile gerçekleşir. Bu yapı penetrasyon etkisinin zırh üzerinde bir noktada toplanmasını ve yine aynı noktadan zırh içine çok kuvvetli olarak patlamalı basınç yaparak zırhı delmesini, delinen bu noktadan da içeriye oluşan patlamanın girmesini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed AC-130</span> Amerikan askeri uçağı

Lockheed AC-130 gunship, C-130 Hercules nakliye, sabit kanatlı uçağının ağır silahlı, uzun ömürlü, yer saldırı varyantıdır. Gelişmiş sensörler, navigasyon ve atış kontrol sistemleri ile entegre edilmiş çok çeşitli kara saldırı silahları taşır. Diğer modern askerî sabit kanatlı uçakların aksine AC-130 görsel hedeflemeye dayanır. Geniş profili ve 7,000 feet civarındaki düşük çalışma irtifaları onu kolay bir hedef hâline getirdiğinden, yakın hava desteği görevleri genellikle geceleri uçurulur.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AIM-54 Phoenix</span> Sadece F-14 Tomcat uçağında kullanılan ABD yapımı uzun menzilli havadan havaya füze

AİM-54 Phoenix, ABD tarafından yapılan radar güdümlü uzun menzilli hava-hava füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">AGM-88 HARM</span>

AGM-88 HARM Amerikan Raytheon firması tarafından üretilen bir havadan karaya taktik saldırı füzesidir. İlk olarak Texas Instruments tarafından geliştirilen HARM füzesi, radar sistemlerinden yayılan sinyallere odaklanabilmekte ve böylelikle özellikle düşman uçaksavar sistemlerine karşı doğrudan saldırı gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Daha önce aynı amaçla geliştirilmiş olan AGM-45 Shrike ve AGM-78 Standard füzelerinin yerine geçen HARM füzesi, Texas Instruments firmasının silah sistemleri departmanının Raytheon tarafından satın alınmasını takiben bu firma tarafından geliştirilip üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu</span>

Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Cirit (füze)</span>

Roketsan Cirit, Türk roket ve füze üreticisi Roketsan tarafından üretilmekte olan, 8 km menzilli, lazer güdümlü 70 mm'lik füze sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Demir Kubbe</span> İsrail hava savunma sistemi

Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir. Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurocopter Tiger</span> Eurocopter yapımı askerî helikopter

Eurocopter Tiger, ilk olarak 2003 yılında hizmete giren dört kanatlı, çift motorlu bir saldırı helikopteridir. Aérospatiale ve DASA'nın ilgili helikopter bölümlerinin birleşmesinden doğan Airbus Helicopters tarafından üretilmiştir. Airbus Helicopters onu EC665 olarak tanımlamaktadır. Tiger, Fransa ve İspanya'da Tigre olarak bilinirken, Almanya ve Avustralya'da Tiger olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FGM-148 Javelin</span>

FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir. Ateşle ve unut diye tabir edilen anti-tank füzesidir. Bütün zırhlı kara araçları, düşük hızlı hava araçları, bina, siper ve koruganlara kullanımı uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Phalanx CIWS</span>

Phalanx CIWS, ABD yapımı bir CIWS'tır. Silah, General Dynamics tarafından gemisavar füzelerine karşı geliştirilmiştir. Döner tabana monte edilmiş bir 20 mm'lik radar güdümlü Vulcan makineli topuna sahip olan Phalanx, dünya çapında çok sayıda deniz kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mini Akıllı Mühimmat</span>

Mini Akıllı Mühimmat veya Mikro Akıllı Mühimmat (MAM), Türk savunma sanayii üreticisi ROKETSAN tarafından üretilen lazer güdümlü bir akıllı mühimmat ailesidir. MAM, insansız hava araçları (İHA), hafif saldırı uçakları ve düşük taşıma kapasiteli hava platformları için hava-kara görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. MAM serisi akıllı bombalar hem sabit hem de hareketli hedeflere yüksek hassasiyetle angaje olmaktadır.

AGR-20 APKWS, Hydra 70 güdümsüz roketlerini bir lazer güdüm kitiyle hassas güdümlü mühimmatlara (PGM'ler) dönüştürmek için yapılan tasarımdır. APKWS, mevcut lazer güdümlü silah envanteri maliyetinin ve ağırlığının yaklaşık üçte biri kadardır. Daha düşük bir randımana sahip olduğu için daha az bir ikincil hasara sahiptir ve mühimmat personelinin yükleme ve boşaltma süresinin dörtte birini alır.