İçeriğe atla

Hydissus

Hydisus veya Hydisos (Ὑδισός),[1] veya Hydissa (Ὕδισσα)[2] Mylassa'nın doğusunda yer alan eski bir Karia kasabasıydı.[2] Hydissus bir polis (şehir devleti) ve Delos Birliği'nin bir üyesiydi.[1] Günümüzde Asya Türkiye'sinde Karacahisar yakınlarında konumlanmaktadir.

Kaynakça

  1. ^ a b Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). "Karia". An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press. s. 1117. ISBN 0-19-814099-1. 
  2. ^ a b Batlamyus. Coğrafya. 5.2.20. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köyceğiz</span> Muğlanın ilçesi

Köyceğiz, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Myndos</span>

Myndos ya da Türkçede okunuşuyla Mindos, Antik yazarların sıkça sözünü ettiği, Mausolos'un kurmuş olduğu şehridir. Yerleşim Bodrum yarımadasının en batısına düşen, bugünkü Gümüşlük ilçesinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Ege Denizi ile Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan kent, MÖ 640 yılında Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Lelegler tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaunos</span> Karya bölgesinde bir antik kent

Kaunos Antik Anadolu'nun Karya bölgesinde yer alan antik bir kenttir. Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Kaunos Kaya Mezarları en rahat Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinden görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas</span> Antik Karya kenti, Türkiyede günümüz Bodrum

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

Kyllandos, Muğla ili Ula ilçesi sınırlarında bulunan antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias</span> Aydındaki antik kent

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunan Antik Yunan kentidir. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Didim</span> Aydın ilçesi

Didim ya da eski ismiyle Yenihisar, Aydın'ın turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı, Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Büyük Menderes ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Yüzölçümü 402 km²'dir. 2022 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre 100.189 kişinin yaşadığı ilçede 16 mahalle bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çökertme, Milas</span>

Çökertme, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kari'a Suresi</span> Kuranın 101. suresi

Kari'a Suresi Kur'an'ın 101. suresidir. Sure 11 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hakka Suresi</span> Kuranın 69. suresi

Hakka Suresi; Kur'an'ın 69. suresidir. Sure, 52 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Çamlı, Marmaris</span>

Çamlı, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çetibeli, Marmaris</span>

Çetibeli, Muğla'nın Marmaris ilçesinde mahalle. Çetibeli, Marmaris'in Muğla'dan gelen karayolu üzerindeki ilk mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sultaniye, Köyceğiz</span>

Sultaniye, Muğla ilinin Köyceğiz ilçesine bağlı bir mahalledir.

Damlıboğaz / Hydai, Muğla İl merkezinin batısında, Milas İlçesi'nin 6 km batı-güneybatısında, Hydai antik kentinde yer alan bir düz yerleşmedir. Güllük Körfezi'ne açılan Sarıçay Vadisi'ndeki Damlıboğaz Köyü'nün hemen yakınındadır. Hydai antik kentinin MÖ 478 yılında kurulduğu, ancak Sarıçay'ın yatağının değişmesi üzerine ortaya çıkan mezarlıktaki buluntulara göre yerleşmede iskanın MÖ 3. binyıla kadar geri gittiği anlaşılmaktadır. Kent sarp ve kayalık bir tepenin zirvesinde kurulmuştur. Attik Delos Birliği'ne Kydae adıyla üye olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Euromos</span>

Euromos, Muğla'nın Milas ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki antik yerleşim yeri. Euromos'un M.Ö. 8. yüzyılda kurulduğu öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tralleis</span>

Tralleis antik kenti Aydın ilinin kuzeyinde, Kestane Dağı'nın (Mesogis) güney yamacındaki geniş ve yüksek plato üzerinde konumlanır. Antik metinlerde Menderes Nehri veya Mesogis Dağı'nın sınır kabul edilmesi kentin bazen Karia, bazen de Lidya Bölgesi içinde gösterilmesine neden olmuştur. Strabon, Magnesia'dan gelerek Tralleis'e ulaşan antik yolun solunda Mesogis Dağı'nın, sağında ise Maiandros Irmağı Ovası'nın bulunduğunu ve kentin etrafı korunmuş yaşayan halkın Anadolu'daki diğer kentler kadar zengin bir halk tarafından iskan edildiğini ve kentte yaşayan bazı kişilerin başka eyaletlerde önemli mevkilere geldiğini söyler.

<span class="mw-page-title-main">Karia Yolu</span>

Karia Yolu, ismini antik Karya bölgesinden alan, 46 etaba ve yaklaşık 800 kilometrelik patika yoluna sahip Türkiye'nin en uzun yürüyüş yoludur. Aydın'ın Çine ilçesinden başlayarak Muğla'nın yarımadalarının tamamından geçen rota, çeşitli köy ve kasabalara, koylara, tepe ve dağ yollarına ve antik kentlere de uğramasından ötürü Türkiye'den ve yurtdışından gelen pek çok yürüyüşçüyü çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ceramus</span>

Ceramus, kentin adını taşıyan bir şehir; kalıntıları modern Ören Köyü, Muğla, Türkiye dışında bulunabilir. Küçük Körfez'in güneybatısında, antik Karia'da, Seramik Körfezi'nin kuzey kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harpasa</span>

Harpasa (Arpasa) Antik Kenti, Aydın İli, Nazilli İlçesi, Esenköy sınırları içerisinde yer almış yüksekçe bir tepe üzerine kurulu olan eski bir Karya kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Iasos</span> Antik Karya şehri

Iasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırları içinde, Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır. Antik yerleşim Iasos birçok Yunan şehri gibi kökenleriyle övünmüştür. Şehrin sakinleri iasos’un Peloponnesos’taki Argos’tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu.