İçeriğe atla

Hybrid Air Vehicles HAV 304 Airlander 10

HAV 304 / Airlander 10
Airlander 10 hava aracı Cardington Hangarı'nda
TürHibrit Hava Aracı
ÜlkeBirleşik Krallık
TasarımcıHybrid Air Vehicles
İlk Uçuş7 Ağustos 2012
StatüProtatip
Maliyet25 Milyon £[1]
Üretim Adedi1

Airlander 10 ya da diğer adıyla HAV 304, zeplin ve uçak karışımı hava aracı. İngiltere merkezli Hybrid Air Vehicles firması tarafından tasarlanan araç, ilk olarak 2012 yılında havalanmıştır.

Yaklaşık olarak 92 metre uzunluğundaki araç 5 bin metre yüksekliğe çıkabilmekte ve saatte 148 kilometrelik bir hıza ulaşılabilmektedir.[2] Kalkış ve iniş için herhangi bir piste ihtiyaç duymamakla birlikte, insansız olarak iki hafta süreyle kesintisiz olarak hava da kalabilmektedir.[3] 4 adet V8 dizel motora sahiptir.

İlk test uçuşunu 17 Ağustos 2016 tarihinde Bedfordshire'daki Cardington Havaalanı'ndan kalkarak gerçekleştirdi. Yaklaşık 30 dakika süren bu uçuşunda 1.500 metre irtifaya çıkarak saatte 64 kilometre hıza ulaştı.[4]

Özellikle 20. yüzyılın başlarında üretimi yaygınlaşan zeplinlerde kullanılan yanıcı hidrojen gazının çok sayıda hava faciasına yol açması üzerine Airlander 10'da bu özelliği taşımayan helyum gazı kullanılmıştır.

Afganistan üzerinde gözlem yapabilmek amacıyla ABD ordusu için geliştirilen hibrit hava aracının yolcu ve kargo taşımacılığında da kullanılabileceği belirtilmektedir.[5]

Teknik Özellikler

HAV 304'e ait teknik veriler aşağıdaki gibidir.[6]

Tasarım

  • Uzunluk: 91 m (298 ft 7 inç)
  • Genişlik: 34 m (111 ft 7 inç)
  • Yükseklik: 26 m (85 ft 4 inç)
  • Hacim: 38.000 m³
  • Motorlar: 4x4 350 hp, 4 litre V8 dizel

Genel Özellikler

  • Kapasite: 10.000 kg (22.050 lb)
  • Uzunluk: 92 m (301 ft 10 inç)
  • Kanat açıklığı: 43,5 m (142 ft 9 inç)
  • Yükseklik: 26 m (85 ft 4 inç)
  • Hacim: 38,000 m³ (1.300.000 cu ft)
  • Brüt ağırlık: 20,000 kg (44.092 lb)
  • Güç kaynağı: 4 × 4 litre V8 dizel motor, her biri 242 kilowatt (325 beygir)

Performans

  • Seyir hızı: 148 km/h (92 mph; 80 kn)
  • Dayanıklılık: 5 gün (insanlı)
  • Azami irtifa: 6.100 m (20.013 ft)

Kaynakça

  1. ^ Dünyanın en uzun hava aracı ilk kez havalandı 21 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC Türkçe. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016
  2. ^ Dünyanın en büyük hava taşıtı Airlander 10 ilk test uçuşunu yaptı 21 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Donanım Haber. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016
  3. ^ Devasa hava aracı ilk yolculuğunu yaptı 21 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NTV Teknoloji Haberleri. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016
  4. ^ 92 metrelik dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10, ilk uçuşunu gerçekleştirdi 21 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., KOKPİT.aero. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016
  5. ^ Dünyanın en büyük hava aracı Airlander uçtu! 21 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hürriyet. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2016
  6. ^ Airlander 10 Teknik Verileri 2 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.hybridairvehicles.com

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-25</span> Sovyet yapımı savaş uçağı

MiG-25 Rus Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu (OKB) tarafından geliştirilip üretilmiş üçüncü nesil bir avcı/ önleyici ve yüksek hızlı keşif uçağıdır. Prototip olarak ilk uçuşunu 1964 yılında gerçekleştiren Foxbat, sesten üç kat hızlı seyredebilme yeteneği, güçlü radar sistemi ve uzun menzilli havadan havaya füze donanımıyla zamanının Batılı gözlemcilerini oldukça endişelendirmiş, bu endişeler orta vadede ABD tarafından F-15 Eagle savaş uçağının geliştirilmesine giden zemini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed SR-71 Blackbird</span> Keşif uçağı

Lockheed SR-71 "Blackbird", Amerikan havacılık şirketi Lockheed Corporation tarafından geliştirilen ve üretilen uzun menzilli, yüksek irtifa, Mach 3+ stratejik keşif uçağıdır. SR-71, "Blackbird" ve "Habu" dahil olmak üzere çeşitli takma adlara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ford GT40</span>

Ford GT40, 24 saat Le Mans yarışını dört kez üst üste (1966-1969) kazanan spor otomobil. Uzun mesafe spor otomobil yarışlarını 1960-1965 arasında altı kez üst üste kazanan Ferrari'ye rakip olarak üretilmiştir. Araçta Ferrari'nin 3,0 litre ve 4,0 litre hacimli motorlar kullanmasına karşılık büyük hacimli Ford V8 motorları kullanılmıştır. Günümüzde aracın üretimi Shelby-American Inc. ve Superformance LLC. tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A400M Atlas</span> Dört turboprop motorlu askerî kargo uçağı

Airbus A400M Atlas dört turboprop motorlu, Avrupa ülkeleri ordularının askerî havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus Military tarafından tasarlanıp geliştirilen bir ulaştırma uçağıdır. Airbus Military tarafından Transall C-160 ve Lockheed C-130 Hercules gibi eski nakliye uçaklarının yerini alacak stratejik yeteneklere sahip bir taktik hava taşıyıcısı olarak tasarlandı. Proje başlangıcından daha sonraki tarihlerde Malezya gibi başka Avrupa dışı ülkeler tarafından da sipariş edilmiştir. A400M, C-130 ve Boeing C-17 Globemaster III arasında boyutlandırılmıştır; C-130'dan daha ağır yükleri taşıyabilir ve toprak pistleri kullanabilir. Taşıma görevinin yanı sıra, A400M uygun ekipmanla donatıldığında havadan yakıt ikmali ve tıbbi tahliye de gerçekleştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-37</span>

Sukhoi Su-37, Rusya'nın çok amaçlı jet motorlu avcı uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-144</span> dünyanın ilk sesüstü hızında yolcu taşıma uçağı

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

<span class="mw-page-title-main">Baykar Teknoloji</span> Türk savunma şirketi

Baykar, Türkiye merkezli bir makine imalat ve savunma şirketidir. Baykar Makina ismiyle 1986 yılında Özdemir Bayraktar tarafından otomotiv sanayine yerlileştirmeye tabi hassas motor, pompa ve dişli kutusu parçalarının imalatı konusunda hizmet etme amacıyla kurulmuştur. Şirketin adı Bayraktar Kardeşler'in kısaltılmış hâlidir. 2000 yılından itibaren ailenin ikinci nesil mühendislerinin katılımı ile Baykar bünyesinde savunma ve havacılık dünyasında insansız hava aracı (İHA) teknolojileri ile bu alanda Ar-Ge çalışmalarına başlanılmıştır. Şirket aynı zamanda Teknofest'in paydaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed X-7</span> Locheed Martin tarafından imal edilen deneysel uçak

Lockheed X-7, ramjet motorları ve füze yönlendirme teknolojisi testleri için üretilmiş insansız test aracı. Bir B-29 veya B-50 Superfortress bombardıman uçağının kanat altından fırlatılarak kullanılmaktaydı. Ateşleyici fırlatmadan sonra devreye girmekte ve aracı 1,625 km/saat hıza ulaştırmaktaydı. Daha sonra ateşleyici araçtan ayrılmakta, göde altında bulunan ramjet motoru devreye girmekteydi. X-7'nin yere inişi bir paraşüt ayrdımıyla yapılmaktaydı. Araç, elde edilen maksimum 4640 km/sa / Mach 4.31 hız ile araç, döneminin en hızlı hava soluyan aracı olmayı başarmıştı. Toplam 130 X-7 uçuşu, Nisan 1951 ile Temmuz 1960 arasında gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">GAZ Volga</span>

GAZ Volga, GAZ tarafından üretilen üst orta sınıf otomobil modelidir. Adını Avrupa'nın en uzun nehri olan İdil Nehri'nden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hongdu JL-8</span>

Hongdu JL-8 iki kişilik basit eğitim ve hafif saldırı uçağı olarak Pakistan ve Çin arasında ortak çalışma sonucu yapılmıştır. Uçağın üstlenicisi Hongdu Aviation Industry Corporation'dır. K-8 Karokorum ihraç da edilmektedir. Şimdilik 500'den fazla üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Scramjet</span> jet motor türü

Scramjet bir ramjet çeşidi olup farklı olarak supersonik yanma odasına sahiptir. Havanın sıkıştırılarak alındığı, yakıtın yakıldığı yanma odası ve egzozun giriş hızından daha hızlı ayrıldığı lüleye (nozzle) sahiptir. Ticari jet motorları havanın motor içine alınıp sıkıştırılması için kompresör kullanır, daha sonra sprey halindeki yakıt sıkıştırılmış havayla birlikte ateşlenerek geriye doğru gider ve thrust oluşturur. Scramjet havayı sıkıştırmak için uçağın hızını kullanır, yani çok az hareketli parçaya ihtiyaç duymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç DIS</span>

DIS-200 veya MiG-5,, Sovyetler Birliğinin II. Dünya Savaşında kullanmak istediği Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu'un bir prototip idi. Çift motorlu ve çift kuyruklu kombine uçaktan sadece iki adet üretildi. Keşif ve bombardıman için de düşünüldü ama bu asla hayata geçmedi.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 500L</span>

Fiat 500L, Fiat Tasarım Merkezi tarafından tasarlanan ve mini MPV segmentinde yer alan otomobil.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Akıncı</span> Baykar Savunma tarafından seri üretimde olan HALE sınıfı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Aksungur</span> TUSAŞ Savunma tarafından seri üretimde olan MALE sınıfı insansız hava aracı

TUSAŞ Aksungur, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmekte olan bir insansız hava aracıdır. Uçak gövdesi, kanat ve iniş takımları program için yeni geliştirilirken yeni İHA özellikle iç sistemler ve aviyonikler açısından Anka ailesiyle ortak özelliklere sahiptir. Ayrıca hizmet içi modelin mevcut yer kontrol istasyonu kullanılarak da uçurulabilecektir. Aksungur, TUSAŞ'ın bugüne kadar ürettiği en büyük insansız hava aracıdır. Uzun süreli gözetleme, istihbarat, deniz devriyesi görevleri veya Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Kızılelma</span> Türk yapımı turbofan motorlu insansız savaş uçağı

Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, radarlardan gizlenebilme ve havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB3</span> Baykar tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa silahlı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.

TEI PD170, turbodizel havacılık motorudur. Türkiye merkezli TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky S-92</span>

Sikorsky S-92, Sikorsky Aircraft tarafından sivil ve askeri helikopter pazarları için inşa edilmiş bir Amerikan çift motorlu bir helikopterdir. S-92, Sikorsky S-70 helikopterinden geliştirilmiştir ve uçuş kontrolü ve rotor sistemleri gibi benzer parçalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kyushu J7W</span>

Kyūshū J7W Shinden, gövdesinin arkasında kanatları ve itici motoru bulunan, pervaneli kanart tipi bir II. Dünya Savaşı Japon prototip avcı uçağıydı.