İçeriğe atla

Hyakkai Zukan

Hyakkai Zukan (百怪図巻, "Yüz Cinin Resmedildiği Cilt") Edo Dönemi'nin ortalarında ressam Hanabusa Iççō'nun öğrencisi Sawaki Sūşi (1707 - 1772) tarafından 1737 yılında çizilen yōkai (Japon cinleri) motifli parşömen tomarına verilen isimdir. Bu tarzda üretilmiş, resim ve yazı içeren tomarlara Japonya'da emakimono (絵巻物) denir. Hyakkai Zukan, eskiden Japon-stil ressam (日本画家) Yoşikawa Kanpō'ya ait olup şimdi Fukuoka Tarih Müzesi'nce muhafaza edilmektedir.[1]

Özet

Çalışmada tamamıyla 30 tane cinin resmi derlenmiş olup, her bir resmin titizlikle çizildiği göze çarpar. Klasik yōkai çizimleriyle kıyaslandığında dahi oldukça kaliteli bir çalışma olduğu söylenir. Çizim zamanı bilinen ve tamamen aynı cinlerin resmedildiği başka tomarların varlığının bilinmesinden dolayı bu çalışmaya ayrı kıymet biçilip, resimli cilt tarzı tomarların incelenmesinde vazgeçilemez bir parça olduğu söylenmektedir.[1]

Edo Dönemi ukiyo-e sanatçısı Toriyama Sekien'in "Kazu Hyakki Yakō" eserinin bu çalışmadaki bütün cinlerin resimlerini içermesinden de anlaşıldığı üzere, Sekien'in aynı kitabı yaratmaya çalıştığı veya Hyakkai Zukan'dan önemli ölçüde ilham aldığı söylenebilir. Tek anlaşmazlık yume-no-seirei, "Düş Ruhu" (夢のせいれい) resminde görülmektedir. "Düş"ün (夢) kanjisi "çimen”e (草) benzetilerek çizildiğinden dolayı bazen kodama, bazen de makuragaeşi adlı cinlere tekabül ettiği düşünülmektedir.[2]

Eser Kataloğu

Kaynakça

  1. ^ a b 湯本豪一編著 (2006). 続・妖怪図巻. 国書刊行会. ss. 154頁. ISBN 978-4-336-04778-6. 
  2. ^ 京極夏彦・多田克己編著 (2000). 妖怪図巻. 国書刊行会. ss. 130-156頁. ISBN 978-4-336-04187-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya sineması</span> Japon ulusuna ait sinema kültürü

Japon sineması, Japon ulusunda veya Japon film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir. Uzak Doğu'nun en gelişmiş sinemasına sahip olan Japonya, aynı zamanda Batı tarafından bilinen de bir sinemadır.

Kuchisake-onna, 1979 yılının ilkbaharından yaz aylarına kadar Japonya'da yayılan ve toplumda sorunlara dahi sebep olan bir şehir efsanesidir. 2004 yılında Kore'de de popülerlik kazanmış olan bu efsane Çin’de de ünlüdür.

Yōko Japon ve Çin mitolojilerinde geçen bir tür yōkaidır. İnsanları aldatması ve insan kılığına bürünmesiyle bilinir. Bakekitsune olarak adlandırıldığı da olur.

<span class="mw-page-title-main">Nekomata</span>

Nekomata, Japon halk kültüründe görülen, kedi görünümlü bir tür yōkaidir. Klasik hayalet hikâyelerinde ve çeşitli eserlerde bahsi geçen Nekomata’nın iki farklı türü olduğu söylenir. Biri dağlarda yaşayan canavar kediler, diğeri ise yaşlandıkça dönüşüm geçiren evcil kedilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kasha (yōkai)</span>

Kasha, yaşarken kötülükler yapmış olan insanların cesetlerini çaldığına inanılan bir yōkai'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tenome</span>

Tenome , Toriyama Sekien'in Edo Dönemi'ne ait resim koleksiyonu "Hyakki Yagyō Emaki"de görülen bir Japon yōkai 'dir.

Nurikabe, Japonya'nın Kyūshū bölgesinin kuzeyinde görülen bir tür yōkai'dir. İnsanların geceleri yolda yürümelerini engelleyen, gözle görülmez bir duvara benzeyen bir yōkai olduğu söylenir.