İçeriğe atla

Hut Point Yarımadası

Hut Point Yarımadası

Hut Point Yarımadası, Antarktika'nın batısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada, 3 ila 5 km genişliğinde ve 24 km uzunluğunda olup Ross Adası'ndaki Erebus Dağı'nın eteklerinden güneybatıya uzamaktadır. McMurdo ve Scott istasyonları, yarımadada bulunan Antarktik araştırma istasyonlarıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kutbu</span> Dünyanın en güney noktası

Güney Kutbu, Dünya ekseninin alt kısmında kalan noktayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sina Yarımadası</span> Mısırda bir yarımada

Sinâ Yarımadası, Mısır'da bir yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

Arjantin Denizi, Arjantin anakarasında buzullarla kaplı bölgede bulunan bir deniz. Antarktika Yarımadası ve Falkland Adaları'nın denize kıyısı vardır. Güney Okyanusu'na bağlı deniz 1.000.000 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük denizleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Shetland Adaları</span>

Güney Shetland Adaları, Antarktika Yarımadası'nın 120 km kuzeyinde bulunan bir takımadadır. 1962'den bugüne Birleşik Krallık tarafından Britanya Antarktika Toprakları adı altında yönetilmektedir. 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması gereğince imza atan diğer ülkeler, adaların idaresini ne resmî tanımışlardır ne de reddetmişlerdir. Askerî amaç haricî imza atan her ülke bu adaları dilediği şekilde kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika demografisi</span>

Antarktika'nın yerli halkı bulunmamaktadır. Kıtada yalnızca yıl boyu çalışan araştırma istasyonları, yalnızca yazları çalışan araştırma istasyonları ve eski balina avlama yerleşimleri bulunmaktadır. Kıtadaki en büyük yerleşim McMurdo Üssü'nün nüfusu; yazları 1.200 civarındadır. Antarktika Antlaşması'nı imzalayan yaklaşık 29 ülkeden yazları 4.000, kışları 1.000 araştırmacı; kıtada ve kıtanın çevresindeki okyanuslarda araştırma yapmaktadır. En az 10 çocuk Batı Antarktika'da doğmuştur. 2001'de National Geographic dergisinin bir yazısında yalnızca Esperanza İstasyonunda 8 çocuk dünyaya geldiği belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Shackleton</span>

Sir Ernest Henry Shackleton 20. yüzyılın başlarında yaptığı Antarktika keşifleriyle tanınan İrlandalı-İngiliz kâşif.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu</span>

Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu Güney Kutbu, Antarktika'da bulunan ABD araştırma istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kore Yarımadası</span> Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 1.100 km güneye uzanan Doğu Asyada bulunan bir yarımada

Kore Yarımadası, Doğu Asya'da bulunan bir yarımadadır. Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 684 mil (1.100 km) güneye uzanır. Doğuda Japon Denizi ve batıda Sarı Deniz ile çevrilidir. Kore Boğazı bu iki denizi birbirine bağlamaktadır. Bölgede Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere iki ülke bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaburun Yarımadası (Arnavutluk)</span>

Karaburun Yarımadası, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir yarımadadır. Yarımada Arnavutluk'un en büyük yarımadasıdır ve üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deception Adası</span>

Deception Adası, Güney Shetland Adalarında bulunan bir ada olup, Antarktika'daki en güvenli limanlarından biridir. Bu ada 1967 ve 1969'da yerel bilimsel istasyonları bozuk olan aktif bir yanardağ, kalderaydı. Ada daha önce bir balina istasyonu yapıldı; şimdi bir turizm merkezi ve bilimsel karakol, Arjantin ve İspanya araştırma üsleri. Çeşitli ülkelerin egemenlik iddia ederken, hala Antarktika Antlaşması Sistemi altında yönetilmektedir.

Urla Yarımadası, İzmir ili topraklarında, Anadolu'nun ortasından, batıya doğru uzanan Ege Denizi yarımadası.

<span class="mw-page-title-main">Graham Toprakları</span>

Graham Toprakları, Antarktika Yarımadası'nın Jeremy ve Agassiz burunlarına katılan bir hattın kuzeyinde yer alan kısmıdır. Adını John Biscoe'un 1832'de Graham Toprakları'nın batı tarafını keşfi sırasında Sir James R. G. Graham'dan almakta olup bu tanım Britanya Antarktika Yer İsimleri Komitesi ile Antarktika'nın büyük yarımadası için "Antarktika Yarımadası" adının onaylandığı ABD Antarktik İsimler Danışma Komitesi ile Graham Land isimleri arasındaki 1964 anlaşması ile belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trinity Yarımadası</span>

Trinity Peninsula, Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucunu oluşturan yarımadadır. Yarımada, kuzeybatı kıyısındaki Kater Burnu ile güneydoğu kıyısındaki Longing Burnu'nu birbirine bağlayan hayali bir hattan yaklaşık 130 km Dubouzet Burnu'na kadar kuzeydoğu yönünde uzanır.

Mawson Yarımadası, Antarktika'da V. George Sahili'nde bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Slava Buz Sahanlığı'nın batısında yer almakta olup kuzeybatı yönünde 56 km'den fazla uzanmaktadır. Adını Avustralyalı kaşif Douglas Mawson'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Presidente Eduardo Frei Montalva Üssü</span>

Presidente Eduardo Frei Montalva Üssü, Antarktika'da bulunan bir Şili araştırma istasyonudur. İstasyon, 1969 yılında açılmış olup Antarktika Yarımadası'nın kuzeyinde Güney Shetland Adaları'nda bulunan Kral George Adası'nda Escudero ve Bellingshausen istasyonlarının yakınlarında yer almaktadır.