İçeriğe atla

Hurricane bardak

Hurricane bardak

Hurricane (Türkçekasırga, fırtına), genellikle 400-600 mililitre[1] hacme sahip ayaklı bir bardak çeşididir. Çoğunlukla kokteylleri ve bazı karışımları servis etmek için kullanılır. Bunlardan en bilineniyse kuşkusuz bardağa da adını veren Hurricane kokteylidir. Ayrıca Singapure Sling, June Bug, Piña Colada ve Blue Hawaii gibi kokteyller de hurricane bardağıyla servis edilir.

Vazoya benzeyen şekliyle hurricane bardaklar, genellikle highball bardaklardan daha geniş ve uzun olurlar.

New Orleans yasaları kamusal alanda alkollü içecek tüketmeye ve bardan bir içkiyle ayrılmaya kısmen izin verir. Hurricane kokteyli bu nedenle bazen tek kullanımlık plastik bardaklarla da servis edilir.

Hurricane bardağa oldukça benzeyen, Poco Grande adlı başka bir bardak daha vardır. Ancak Poco Grande'nin derinliği daha az, ayağı daha uzundur. Hacimce 350 mililitre civarında olup, hurricane bardaktan daha küçüktür.[2]

Galeri

Ayrıca bakınız

  • Hurricane kokteyli

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Barmen</span>

Barmen, barlarda içkileri hazırlayan ve servis eden görevlidir. Müşterilerin istediği içkileri doğrudan doğruya bar tezgâhı üzerinde ikram eder. Bazı barmenler, kokteyl denen aperitif, alkol, likör, meyve suyu, süt vs. karışımı içkileri hazırlamakta ustadırlar. Kokteyl bardağa dökülmeden önce shaker (şeykır) yani karıştırıcı denen özel bir kapta sallanıp karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sex on the Beach</span>

Sex on the Beach, pek çok şekilde yapılabilen bir kokteyl türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vermut</span>

Vermut, alkolle takviye edilerek güzel kokulu bitki ve baharatlarla "aromatize" edilmiş bir tür şaraba verilen addır. Şarabın 'alkolle takviyesi'nden kasıt içerisine brandy veya benzeri bir distile (damıtık) alkollü içecek ilave edilmesidir. Popüler aromalı şarap ve fortifiye şarap türü sayılır. Vermutun aromatizasyonu ise genelde tarçın, kakule, pelin otu ve mercanköşk gibi aromatik bitkilerle yapılmakla beraber birçok vermut üreticisi işlemde kullandığı bitkilerin reçetesini ticari bir sır olarak saklamaktadırlar. Aromatizasyon işlemi geçmişte, vermut yapımında kullanılan ucuz ve kalitesiz beyaz şarabın tadını düzeltmek için yapılmıştı. Bugün dahi vermut yapımında özelliği olmayan ucuz beyaz şaraplar kullanılmaktadır. Vermutun ortalama alkol oranı %17-18'dir.

<span class="mw-page-title-main">U-Boot</span>

U-Boot bira kokteyli türüdür. Bir bardak biraya votka atılmasıyla yapılır. Almanya, Polonya, Kuzey Makedonya ve Flandre'de popülerdir. Almanya'da bunun yerine bazen likör korn kullanılırken, Flanders ve Hollanda'da jonge jenever tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">Collins bardak</span>

Collins, 300-410 mililitre hacmindeki düz tabanlı bir bardak çeşididir. Silindir bir şekle sahip olup, highball bardaktan daha dardır. Genellikle kokteyl servisinde kullanılır. Bunlardan en bilineni ünlü Tom Collins kokteylidir.

<span class="mw-page-title-main">Highball bardak</span>

Highball, 240-350 mililitre hacmindeki düz tabanlı bir bardak çeşididir. Bu bardakla içilmesi gereken kokteyllerin ve bazı karışımların servisinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Old Fashioned bardak</span> Bardak çeşidi

Old Fashioned bardak (İngilizce: eski moda), viski gibi bazı içeceklerin servisinde kullanılan kısa ve düz tabanlı bir bardak çeşididir. Viski dışında bazı kokteyllerin servisinde de kullanılır. Bunlardan en bilineni, bardağa adını veren Old Fashioned kokteylidir.

<span class="mw-page-title-main">Absent ekipmanı</span> absent hazırlarken ve içerken kullanılan araç ve gereçler

Absent ekipmanı, absent hazırlarken ve içerken kullanılan araç ve gereçlerden oluşur. Önceleri absent sıradan bir kavaftan su eklenerek standart bardaklarla servis edilirdi ancak popülaritesi arttıkça daha özel bardaklar ve araç-gereçler geliştirildi. ABD'de absentin yasa dışı olduğu dönemlerde bu araç-gereçlerin fiyatları inanılmaz derecede yükseldi. Öyle ki bazı absent kaşıkları binlerce dolara alıcılar buldu. 19. yüzyıldaki pek çok şirket, markalarının reklamını yapabilmek için bu araçları kullandı. Bugün pek çok içki şirketi aynı amaçla dekoratif ürünler üretmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kokteyl bardağı</span> Bir bardak türü

Kokteyl bardağı, ters koni şeklinde ayaklı bir bardak çeşididir. Martini bardağı olarak da bilinir, ancak martini bardağı şeklen kokteyl bardağı ile aynı olmasına karşın hacimce genellikle daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Bira musluğu</span>

Bira musluğu, fıçı bira musluğu ya da bira makinesi musluğu gibi isimler ile bilinen, özellikle fıçı biradaki biranın serbest kalmasını sağlayan vana ve musluğa verilen isimdir. Ayrıca başka bağlamlarda yine büyük miktardaki biranın, istenen ebatlardaki daha küçük bardaklara servis edilmesini sağlayan valf, vana, tapa ya da fıçı tapaları içinde aynı isim kullanılıyor olabilir. Aslında terim, geleneksel ahşap fıçılarda bulunan vana ya da tapalar için türetilmiştir. Bir musluktan servis edilen bira ise fıçı bira ya da ale olarak bilinir. Ahşap fıçıların yerini günümüzde İngilizce keg adı verilen, alüminyum veya çelikten imal edilen fıçı(ya da varil)lar almıştır. Kullanıldıkları varil ya da fıçıya göre pek çok farklı tür ya da stilde bira musluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şarap şişesi</span> Şarapın muhafaza edilmesi için kullanılan şişe

Şarap şişesi, şarap tutmak için kullanılan bir şişedir. Genellikle cam şişedir. Bazı şaraplar şişede fermente edilirken, diğerleri sadece fermantasyondan sonra şişelenir. Son zamanlarda şişe, 750 mililitre ölçülerinde şarap endüstrisindeki satışları tanımlamak için standart bir hacim birimi haline geldi. Bununla birlikte, şarap şişeleri çeşitli hacim ve şekillerde üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vodka martini</span>

Vodka Martini, Martini'nin bir varyasyonudur. Martini'den farklı olarak votka ile hazırlanır. Bu içkinin kökenleri, 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır ve zamanla popülerlik kazanmıştır. James Bond gibi karakterlerin tercihi olması popülerliğine katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kokteyller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kokteyl çeşitli içkilerin veya meyve sularının karıştırılmasindan oluşturulan karışık içecek ve içecek karışımı'dır. Özellikle likör, viski, cin, votka, rom, tekila gibi içkilerin kendine has kokteyleri bulunur. Bira kokteyli ve şarap kokteyli türleri popüler kokteyl çeşitleridir.

<span class="mw-page-title-main">7 and 7</span>

7 and 7 bir highball kokteylidir. Seagram's Seven Crown ve 7 Up içeren karışık bir alkollü içecekdir. Genellikle buzla servis edilir. 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en popüler içeceklerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Long Island buzlu çayı</span>

Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür. Pek çok farklı içki türünün karışımından oluşması ve eklenen alkolsüz malzemelerin miktarının az olmasından dolayı yaklaşık yüzde 22 ile pek çok kokteyl çeşidine göre nispeten yüksek bir alkol oranına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Americano (kokteyl)</span>

Americano, campari, tatlı vermut ve köpüklü versiyonunda kulüp sodasından oluşan bir UBB resmî kokteylidir. Kokteyl ilk olarak 1860'larda Caffè Campari isimli barda servis edildi.

<span class="mw-page-title-main">White Russian</span>

White Russian votka, kahve likörü ve krema ile yapılan ve old fashioned bardakta buzla birlikte servis edilen bir kokteyl türüdür.

<span class="mw-page-title-main">French Connection (kokteyl)</span>

French Connection, eşit miktarda konyak ve amaretto likörü ile yapılan bir kokteyldir. Kokteylin adı, İngilizcede aynı adı taşıyan Gene Hackman filminden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Paradise (kokteyl)</span>

Paradise, bir UBB resmi kokteylidir ve "akşam yemeği öncesi" bir içecek, bir aperatif olarak sınıflandırılır.