İçeriğe atla

Hurricane Electric

Hurricane Electric
TipLLC
Endüstriİnternet servis sağlayıcısı
Kuruluş1994
Genel merkeziFremont, Amerika Birleşik Devletleri
Önemli kişilerMike Leber, kurucu
BölümleriAmerika Birleşik Devletleri
Web sitesihe.net

Hurricane Electric, IPv4 ve IPv6 Internet erişimi, IP transit, internet araçları ve ağ uygulamaları sunan global bir İnternet servis sağlayıcıdır[1] Firma aynı zamanda, San Jose, California ile firmanın kurulduğu Fremont, Californiada veri merkezi barındırma ve hosting hizmetleri sunar.

IPv6

Hurricane Electric, diğer şebekelere peering bağlantı sayısına göre ölçüldüğünde dünyanın en büyük Internet Protocol version 4 (IPv4) ve Internet Protocol version 6 (IPv6) internet şebekesini işletmektedir.[2] Bu bağlantıların çoğu IPv6 BGP oturumlarını da çalıştırmaktadır.

Hurricane Electric ayrıca IPv6 internetine erişim için ücretsiz tunnel broker servisi sunar.[3] Bu servis 6-in4 (IPv6 enkapsülasyonu) mekanizmasıyla çalışır. Firmanın bir diğer popüler hizmeti ise IPv6 sertifikasyon programıyla eğitim ve teknoloji uyumluluk çalışmaları yürütmesidir.[4][5]

Trafik Değişimi (Peering)

Hurricane Electric, global şebekesi içerisinde, 301 trafik değişim noktasına (IXP) bağlıdır[6][7] ve 10'600'den fazla değişik internet şebekesiyle direkt trafik değişimi yapmaktadır.[8]

European Internet Exchange Association (Euro-IX), Hurricane Electric'i katıldığı 155 Euro-IX üyesi trafik değişim noktası nedeniyle dünyada birinci sırada göstermektedir.[9][10]

Anlaşmazlıklar

İnternet Servis Sağlayıcısı Cogent ile Hurricane Electric arasında uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık bulunmaktadır. Cogent, Hurricane'in IPv6 Tier-1 ligine girişini kabul etmemekle kalmayıp, aynı zamanda Google ile de aynı sebepten anlaşmazlığa düşmüştür.[11]

Kaynakça

  1. ^ Cherry, Steven (27 Ocak 2011). "IPv6 is Coming--Just in Time". IEEE Spectrum. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  2. ^ Geoff Huston. "AS's ordered by AS Adjacency". 21 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  3. ^ Henderson, Nicole (6 Haziran 2011). "Hurricane Electric Launches Premium IPv6 Tunnel Broker Service". Web Host Industry Review. 17 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  4. ^ Deploy360 Programme. "Training: Hurricane Electric Free IPv6 Certification". Internet Society (ISOC). 3 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2012. Hurricane Electric offers a series of free IPv6 “certification exams” aimed at helping you demonstrate your familiarity with IPv6 concepts and your ability to correctly configure IPv6 systems. Registration is free. 
  5. ^ Salmela, Jacob. "Earning the IPv6 Certification from Hurricane Electric on Mac OS X". JacobSalmela.com. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2014. 
  6. ^ "Hurricane Electric Exchange Point Information". HE.net. 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  7. ^ "Internet Exchange Report - Exchange Participants (BGP Toolkit)". BGP.HE.net. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  8. ^ "AS6939 Hurricane Electric, Inc. (BGP Toolkit)". BGP.HE.net. 21 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  9. ^ "Hurricane Electric". Euro-IX.net IXPDB. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  10. ^ "IXPDB ASNs sorted by number of IXP connections". Euro-IX.net IXPDB. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  11. ^ "Another problem with IPv6: It's sparked a punch-up between top networks". TheRegister.co.uk. 29 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spam</span>

Spam ya da istenmeyen mesaj, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletidir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır. Elektronik posta (e-posta), internetin en eski iletişim araçlarından birisidir. E-posta, fiziksel, alışılagelmiş posta alımı ya da gönderiminin elektronik olanı ve internet üzerinden gerçekleştirilen, düşük maliyetli ve hızlı olanıdır. Güvenlik, kimlik denetimi gibi gereklilikler göz önünde bulundurulmamıştır ve bu yüzden e-posta altyapısı günümüzde internette büyük problemlere yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IPv4</span> İnternet Protokolünün 4. sürümü

İnternet Protokol Versiyon 4 (IPv4), İnternet Protokolü'nün (IP) dördüncü versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">IPv6</span> İnternet protokolünün 6. versiyonu

Internet Protocol Version 6 kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">.il</span> İsraile ait üst düzey ülke alan adı

.il, İsrail'in üst düzey alan adı (ccTLD) olup İsrail İnternet Derneği (ISOC-IL) tarafından yönetilmektedir. IPv4 ve IPv6'yı destekler.

<span class="mw-page-title-main">Alan adı</span>

Alan adı, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin wikipedia.org bir alan adıdır. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.

İnternet Protokolü Güvenliği (IPsec), Internet Protokolü (IP) kullanılarak sağlanan iletişimlerde her paket için doğrulama ve şifreleme kullanarak koruma sağlayan bir protokol paketidir. IPsec, içinde bulundurduğu protokoller sayesinde, oturum başlarken karşılıklı doğrulama ve oturum sırasında anahtar değişimlerini gerçekleştirme yetkisine sahiptir. İki bilgisayar arasında (host-to-host), iki güvenlik kapısı arasında(network-to-network), bir güvenlik kapısı ve bir bilgisayar arasında(network-to-host) sağlanan bağlantıdaki veri akışını korumak için kullanılır. IPsec kriptografik güvenlik servislerini kullanarak IP protokolü ile gerçekleştirilen bağlantıları korumak için kullanılır. Ağ seviyesinde doğrulama veri kaynağı doğrulama,veri bütünlüğü, şifreleme ve replay saldırılarına karşı koruma görevlerini üstlenir.

IPv6’nın tüm dünyada yayılımı ile ilgili genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.

IPv6 Forum(1 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)'un temelleri, dünya çapında yayılımı sağlaması hedefiyle Şubat 1999’da IETF Deployment WG tarafından atılmıştır. Bu ise yerel ve bölgesel IPv6 Task Forces(Görev Gücü)’in oluşumu sonucunu doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnternet değişim noktası</span>

Internet değişim noktası, farklı İnternet servis sağlayıcılarının, karşılıklı denklik anlaşmalarına göre, kendi ağları arasında İnternet trafiği değişimini ücretsiz olarak gerçekleştirmelerini sağlayan fiziksel bir altyapıdır. IXP’ler ISP ’lerin upstream transit sağlayıcıları aracığılıyla teslim etmesi gereken trafik miktarını düşürür, dolayısıyla servislerinin Her Bit için Ortalama Teslim Maliyeti de azalır. Ayrıca, IXP üzerinden keşfedilen yolların artan sayısı yönlendirme (routing) verimini arttırır, hata toleransını gelişmesini sağlar.

Google Genel DNS 3 Aralık 2009'da Google tarafından hizmete sokulmuş ücretsiz bir DNS hizmetidir. Google'ın daha hızlı web projesi kapsamında planlanmıştır.

Sınır Geçit Protokolü internet üzerinde kararların çekirdeğe yönlendirilmesine imkân sağlar. BGP gerçekten de güvenilir, sağlıklı çalışan bir yönlendirme protokolü olmasına karşın yavaş bir yönlendirme protokolüdür. Bu protokol bir IP network tablosunu korur ya da otonom sistemler arasında ağın ulaşılabilirliğini gösterir. Yol vektörü protokolü gibi tarif edilir.

Yayın adresi, ağlar arası iletişimde, gönderilen bilgi paketinin çoklu erişime bağlı tüm cihazlar tarafından alınmasının istendiğini belirten özel bir adrestir. Bilgisayarların yayın adresine gönderilen mesaj spesifik olarak tek bir bilgisayar tarafından alınmaz, mesaj ağa bağlı tüm bilgisayarlar tarafından alınır.

<span class="mw-page-title-main">Anycast</span>

Anycast ya da her yöne yayın, adreslerin birden fazla coğrafi konumdaki birden fazla sunucuya ya da cihaza atanması ile mevcut yönlendirme protokol isteklerinin hangi sunucuya ya da cihaza iletileceğine karar verildiği bir tekniktir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de internet</span>

Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır.

TurkNet, İstanbul merkezli bir internet servis sağlayıcısıdır.

WireGuard, yönlendirilmeli veya köprülü ağ yapılandırmalarında noktadan noktaya (P2P) güvenli bağlantılar oluşturmak için sanal özel ağ (VPN) tekniklerini uygulayan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım uygulaması ve iletişim protokolüdür. Linux çekirdeği içinde bir modül olarak çalıştırılır ve IPsec ve OpenVPN tünel protokollerinden daha iyi performans hedeflemektedir. Jason A. Donenfeld tarafından yazılmıştır ve GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) sürüm 2 altında yayınlanmıştır. Yazılım Mart 2020'nin sonlarında kararlı bir sürüme ulaştı ve Linux çekirdeği 5.6 sürümüne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Internet Society</span> İnternetin gelişimine katkıda bulunan bir organizasyon

Internet Society (ISOC), İnternet ile ilgili standartlar, eğitim, erişim ve politika alanlarında liderlik sağlamak amacıyla, 1992 yılında ABD'de kurulmuş bir kâr amacı gütmeyen kuruluştur. Misyonu "internetin dünyadaki tüm insanların yararına açık gelişimini, evrimini ve kullanımını teşvik etmektir". Virginia ve Cenevre'de ofisleri bulunmaktadır. Sloganı ise "İnternet Herkes İçindir."

<span class="mw-page-title-main">2. Kademe ağ</span>

2. Kademe ağ, diğer ağlarla eşleme pratiği yapan, ancak aynı zamanda İnternetin bir kısmına ulaşmak için IP geçişi satın alan bir İnternet servis sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi</span> üst düzey alan adlarını düzenleyen uluslararası kuruluş

İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA), küresel IP adresi tahsisi, otonom sistem numarası tahsisi, kök bölgesi yönetimi, Alan Adı Sistemi (DNS), medya türleri ve İnternet protokolü ile ilgili diğer semboller ve İnternet numaralarını denetleyen bir standartlar organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">RIPE NCC</span> Avrupa IP Ağları Ağ Koordinasyon Merkezi

RIPE NCC, Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya'nın bazı bölgeleri için bölgesel İnternet kayıt kuruluşudur (RIR). Merkezi Amsterdam, Hollanda'da olup, Dubai, BAE'de bir şubesi bulunmaktadır.