İçeriğe atla

Huntington Kütüphanesi

Koordinatlar: 34°07′38″K 118°06′36″B / 34.12722°K 118.11000°B / 34.12722; -118.11000
Huntington Kütüphanesi, San Marino, ABD

Huntington Kütüphanesi veya Huntington Kütüphanesi, Sanat Koleksiyonu ve Botanik Bahçeleri (İngilizce: Huntington Library veya Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens veya The Huntington), ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Marino şehrinde yer alan ve Henry E. Huntington tarafında kurulmuş bir eğitim ve araştırma enstitüsüdür.

Enstitüde kütüphaneye ek olarak İngiliz figürlerinin yer aldığı bir sanat koleksiyonu, onsekizinci yüzyıl tarzındaki Fransız mobilyaları ve botanik bahçeleri yer almaktadır.

Kütüphane

Kütüphanede nadir bulunan kitap örnekleri ve el yazmaları yer alıyor. Bunlar arasında en önemlileri Gutenberg Kutsal Kitabı, Abraham Lincoln'a ve koruması Ward Hill Lamon'a ait binlerce doküman, Benjamin Franklin'in otobiyografi taslağı, Hamlet'in ilk iki bölümünün taslağı, Charles Bukowski'nin bazı kitaplarının taslakları veya ilk basımları gibi eserler geliyor. Kütüphanede yaklaşık 6.5 milyon el yazması ve bir milyona yakın nadir kitap örnekleri bulunuyor.

Önemli eserlerden seçilenler zaman zaman kamuoyuna açık sergilerde sergileniyor. Ancak bu koleksiyonun kullanılması oldukça limitli. Bu nadir eserleri inceleyebilmek için ya doktora yapıyor ya da doktora adayı olmak zorunluluğu genelde getiriliyor. Ayrıca alanlarında önde gelen akademisyenlerden en az iki tavsiye mektubu alınması da diğer şartlar arasında. Bu koleksiyonu incelemek isteyen akademisyenler için, Huntington Kütüphanesi'nin araştırma bölümü her sene kısa veya uzun vadeli burslar da sağlıyor.

Huntington Kütüphanesi, San Marino, ABD

Sanat koleksiyonu

Huntington Kütüphanesi'ndeki sanat koleksiyonu ağırlıklı olarak 18. ve 19. yüzyıl Büyük Britanya ve Fransız ressamlarının eserlerinden oluşuyor. Ayrıca 20. yüzyıl Amerikan sanatçılarının bazı eserleri de bu koleksiyonda yer alıyor. Eserleri koleksiyonda yer alan ressamlar arasında Thomas Lawrence, Frederic Church ve Harriet Hosmer yer alıyor.[1]

William Morris koleksiyonu

1999 yılında Huntington Kütüphanesi, sanatçı ve tasarımcı William Morris'e ait cam, duvar kağıdı, el işlemeleri, çizimler, seramik çalışmaları, 2.000'den fazla kitap, orijinal ahşap işlerinden oluşan satın aldı. Bu eserler zaman zaman sergilenmektedir.

Botanik bahçeleri

Huntington Kütüphanesi, Botanik Bahçeleri, San Marino, ABD

Yaklaşık 485.624 metre karelik bir alana yayılmış olan Huntington Kütüphanesi'ne ait botanik bahçelerinde dünyanın dört bir yanından toplanmış ve nadir bulunan bitkileri barındırmaktadır.[2] Bahçeler farklı kategoriler ve isimlerle birbirinden ayrılmaktadır: Avustralya Bahçesi, Kamelya Koleksiyonu, Çocuk Bahçesi, Çöl Bahçesi, Şifalı Bitki Bahçesi, Japon Bahçesi, Nilüfer Bahçesi, Palmiye Bahçesi, Gül Bahçesi, Shakespeare Bahçesi, Subtropical Bahçe, Çin Bahçesi.

Sinema

Huntington Kütüphanesi'ne ait botanik bahçeleri birçok sinema filminde kullanılmıştır. Bu filmler arasında yer alanlar:

  • Mame (1974)
  • Only Yesterday, videoklip, Carpenters (1975)
  • Midway (1976)
  • Beverly Hills Cop 2 (1987)
  • The Ordinary World, videoklip, Duran Duran (1993)
  • Indecent Proposal (1993)
  • Beverly Hills Ninja (1997)
  • Mystery Men (1999)
  • Charlie's Angels (2000)
  • The Wedding Planner (2001)
  • The Hot Chick (2002)
  • S1m0ne (2002)
  • Anger Management (2003)
  • Intolerable Cruelty (2003)
  • Starsky & Hutch (2004)
  • Memoirs of a Geisha (2005)
  • Serenity (2005)
  • National Treasure: Book of Secrets (2007)
  • CSI Miami (Bölüm: You May Now Kill the Bride)(2008)
  • G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

Resim galerisi

Botantik bahçesinden görünümler

Kaynakça

  1. ^ "Crafts Cornered", Los Angeles Times, 15 Aralık 1999, sayfa F1
  2. ^ "The camellia's history of pageantry". Los Angeles Times. 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

<span class="mw-page-title-main">Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı</span> kadın yazarların eserlerine özel kütüphane

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 1990 yılında İstanbul'da kurulan, Osmanlı döneminden itibaren Türkiye'de üretilmiş kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri, belgeleri barındıran kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan Kütüphanesi</span> Sarıyer ilçesinde bir akademi kütüphanesi

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill</span>

Chapel Hill Kuzey Karolina Üniversitesi veya İngilizcesi ile University of North Carolina at Chapel Hill (UNC), ABD’nin önde gelen devlet eğitim ve araştırma üniversitelerindendir. UNC adlarıyla da anılan üniversite Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitime başlayan ilk devlet üniversitesi unvanını da taşımaktadır. Üniversitenin başarısı nedeniyle Richard Moll tarafından ünlü ve yıldızları kendisine çekebilen anlamında kullanılan "Public Ivies" tanımlamasıyla ithaf edilen 8 devlet üniversitesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">El yazması</span>

Elyazması ya da el yazması, elle yazılan ve çizimleri yapılan; genellikle edebî, sanatsal ya da tarihî önemi haiz kitap.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

<span class="mw-page-title-main">Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi</span> Yale Üniversitesinde bir nadir kitap kütüphanesi

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi, Yale Üniversitesinde yer almakta olup dünyanın nadir bulunan kitaplara ve elyazmaları adanmış en büyük kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dumbarton Oaks</span>

Dumbarton Oaks, Washington’nin Georgetown semtinde yer alan Federal stilde inşa edilmiş ve bahçeleri ile ünlü bir malikanedir.

<span class="mw-page-title-main">Fitzwilliam Müzesi</span>

Fitzwilliam Müzesi, Birleşik Krallık, İngiltere ülkesinde bulunan Cambridge şehri merkezinde "Fizwilliam Sokağı"'nda konumlanan ve Cambridge Üniversitesi'ne bağlı olan bir arkeolojik eserler, antik çağlardan kalma eserler, uygulamalı sanatlar eserleri ve güzel sanatlar eserleri müzesidir. Müzeye giriş parasız olup yıllık olarak ziyaretçi yaklaşık 300.000'i aşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Müzesi</span>

İsrail Müzesi 1965 yılında, İsrail’in en önde giden kültürel kurumu ve dünyadaki en ileri gelen ansiklopedik müzelerden biri olarak kuruldu. Kudüs’ün Givat Ram muhitindeki bir tepededir ve Knesset, İsrail Anayasa Mahkemesi ve Kudüs İbrani Üniversitesitesi’nin yakınlarındadır. Müzenin varlıkları arasında, dünyanın kutsal topraklara ait en kapsamlı arkeolojik koleksiyonları, Yahudi Sanatı ve Yaşamıyla ilgili eserler ve oldukça kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonları vardır. Müzede güzel sanatlara ait onbir farklı departman bulunmaktadır: İsrail Sanatı; Avrupa Sanatı; Modern Sanat; Çağdaş Sanat; Baskı ve Çizimler; Fotoğraf; Tasarım ve Mimari; Asya Sanatı; Afrika Sanatı; Okyanus Sanatı ve Amerika Kıtası Sanatı. Sunumda olan nadir objeler arasında, Berekhat Ram’lı Venüs; 1736 yılında Surinam’da kurulan Zedek ve-Şalom sinagoğunun içi; Yemen’de Yahudi gelinler tarafından giyilen gerdanlıklar; 17. Yüzyıl’dan kalma İranlı bir mozaik mihrab; İsa’nın çarmıha gerildiği dönemden kalma, yine çarmıha germe için kullanılan çivilerden biri vardır. Müze’deki vazo şeklinde olan, Kitap Tapınağı olarak adlandırılan bir yapı içinde Ölü Deniz Yazmaları ve Masada’da bulunan tarihî eserler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

İsrail Milli Kütüphanesi, eski adı Yahudi Milli ve Üniversite Kütüphanesi olan, kendisini İsrail ve Yahudi miraslarını toplamaya adayan kütüphanedir. 5 milyondan fazla kitabı içinde bulundurur. Kudüs İbrani Üniversitesi’sinin Givat Ram kampüsünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi</span> Türkiyede bir kütüphane

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir. Kurulum çalışmalarına 2016'da başlanan kütüphane, 22 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaklaşık 2 bin davetlinin katılımıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki bilim kütüphanesi</span>

Bitki bilim kütüphanesi, botanik disiplinine özgü literatürün yanı sıra çeşitli bitki metaryalini de toplayan, muhafaza eden ve nihai fayda olarak kamuoyunun hizmetine sunan özelleşmiş kütüphanedir.