İçeriğe atla

Hunmin Congım

Hunmin Congım, Kore yazı sistemi Hangıl'ın Coson Hanedanlığı zamanında Kral Secong tarafından halka tanıtılması için yazılan kitap. Anlamı "halka doğruları öğreten ses"tir. Kitap ay takviminin dokuzuncu ya da onuncu ayında 1444 yılında halka sunulmuştur.

Halen 9 Ekim Güney Kore'de Hangıl Günü olarak kutlanmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hangıl</span> Korecenin yerel alfabesi

Hangıl ya da Hangul, Kore alfabesidir. Hangıl, Korecede "h-a-n-g-ı-l" [한글] harflerine tekabül eden Kore harfleriyle yazılır. 1443 yılında Çosôn Hanedanlığı'ndan (*) Kral Sejong tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aegukga</span> Güney Korenin resmî olmayan ulusal marşı.

Aegukga ya da Aegukka, Güney Kore'nin resmî olmayan ulusal marşı. Marşın adı "Vatansever Şarkı" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Dae-jung</span>

Kim Dae-jung, Güney Kore eski devlet başkanıdır (1998-2003). 2000 yılında, Kuzey Kore ile ilişkilerin yeniden başlatılması için gösterdiği çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür. Nobel'e aday olan ve sahip olan ilk Koreli olmuştur. 1957'den bu yana Katolik olan Kim Dae-jung uzun yıllardır baskıcı yönetime muhalefetinden ötürü "Asya'nın Nelson Mandela"sı olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Korece Vikipedi</span> Wikipedianın Korece sürümü

Korece Vikipedi, Vikipedi'nin Korece sürümüdür. Ekim 2002'de başlatıldı. 4 Haziran 2005'te 10.000 madde sınırını geçti, 4 Ocak 2008'de madde sayısı 50.000'i ve 8 Haziran 2009'da 100.000'i geçti. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Korece Vikipedi'nin 687.853 maddesi, 863.223 kullanıcısı ve 28 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı nedeniyle en büyük 24. Vikipedi sürümüdür.

Büyük Kral Sejong (Daewang), Joseon Hanedanlığı′na hükmetmiş bir kraldır. Kore yazı sistemi olan Hangıl, onun emri üzerine 1444 yılında hazırlatılmış ve 1446 yılında Hunmin Congım adlı kitapla halka sunulmuştur.

Hyundai Grubu, Güney Kore'de 1947 yılında Chung Ju-Yung tarafından kurulan şirketler grubudur. İlk Hyundai firması inşaat şirketi olarak kurulmuştur. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pek çok alanda etkinlik göstermektedir. Hyundai'nin tüm dünyadaki en iyi bilinen markası otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve dünyadaki 5. büyük otomobil üreticisi olan Hyundai Motor Şirketi'dir.

Pyongyang-şi Çiyugdan, 30 Nisan 1956'da, Kuzey Kore'nin Pyongyang şehrinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Kuzey Kore Futbol Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını Pyongyang şehrindeki Kim Il-sung Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Jeolla</span> Güney Korenin güneybatısında Sarı Deniz kıyısındaki bir şehri

Kuzey Jeolla, Güney Kore'nin illerinden biridir. Kuzey Jeolla, ülkenin güneybatısında Sarı Deniz kıyısında yer almaktadır. İl güneyde Güney Jeolla, doğuda Güney Gyeongsang ve Kuzey Gyeongsang ve kuzeyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 8,067 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1,871,747'dir. İlin merkezi Jeonju'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Jeolla</span> Güney Korede bir il

Güney Jeolla, Güney Kore'nin illerinden biridir. Güney Jeolla, ülkenin güneybatısında yer almaktadır. İl kuzeyde Kuzey Jeolla ve doğuda Güney Gyeongsang illeri ile komşudur. Yüzölçümü 12,247 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1,902,324'tür. İlin merkezi daha önceden Gwangju şehri olup 2005 yılından itibaren Muan'dır.

Kore LGBT İnsan Hakları için Dayanışma, 9 Eylül 1997'de Seoul, Güney Kore'de kurulan kapsamlı bir LGBT insan hakları ve danışma grubudur. Mevcut temsilci Kwak Yi-kyong'tur ve önceki temsilcileri ise Jeong Yol ve Chang Byongkeon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Chungcheong</span>

Güney Chungcheong, Güney Kore'nin illerinden biridir. Güney Chungcheong, ülkenin batısında Sarı Deniz kıyısında yer almaktadır. İl kuzeyde Gyeonggi, doğuda Kuzey Gyeongsang ve güneyde Kuzey Jeolla ile doğuda Daejeon ve Sejong özel şehirleri ile komşudur. Yüzölçümü 8,204 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 2,059,871'dir. İlin merkezi Hongseong'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Chungcheong</span>

Kuzey Chungcheong, Güney Kore'nin illerinden biridir. Kuzey Chungcheong, ülkenin ortasında yer almaktadır. İl kuzeyde Gyeonggi ve Gangwon, doğuda Kuzey Gyeongsang, batıda Güney Chungcheong, güneybatıda Kuzey Jeolla illeri ile batıda Daejeon ve Sejong özel şehirleri ile komşudur. Yüzölçümü 7,433 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1,578,934'tür. İlin merkezi Cheongju'dur.

<span class="mw-page-title-main">Gangwon</span>

Gangwon, Güney Kore'nin illerinden biridir. İl, ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır ve kuzeyde Kuzey Kore, batıda Gyeonggi ve güneyde Kuzey Chungcheong ile Kuzey Gyeongsang illeri ile komşudur. Yüzölçümü 20.569 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 1.542.147'dir. İlin merkezi Chuncheon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kangvon (il)</span>

Kangwon-do (Korece 강원도), Kuzey Kore'nin bir ilidir. 1945'te Kore'nin bölünmesinden önce, Kangwŏn Eyaleti ve Güney Koreli'de bulunan Gangwon Eyaleti Wŏnsan'ı dışlayarak tek bir il oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Songbun</span>

Songbun, Kuzey Kore devletinin sosyalist ilkelere göre halkı yönettiği biçimine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki Koreliler</span>

Koreliler, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Çin vatandaşı olan bu etnik Koreliler Çincede Cháoxiǎnzú, Korecede ise Joseonjok ya da Chosŏnjok şeklinde anılırlar. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre tüm Çin çapında 1.830.929 Çin vatandaşı etnik Koreli var; bunlar en büyük yoğunlukla Kuzeydoğu Çin'deki Heilongjiang, Jilin ve Liaoning eyâletlerinde ikâmet ederler. Kuzeydoğu Çin'in haricindeki büyük şehirlerde de büyük etnik Koreli topluluklarına rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sungkyunkwan Üniversitesi</span> Güney Kore, Seoulda özel bir üniversite

Sungkyunkwan Üniversitesi Güney Kore'de özel bir araştırma üniversitesidir.