İçeriğe atla

Humus

Humus, şu anlamlara gelebilir:

Coğrafya ve Tarih

Coğrafi ve İdari

İdari

  • Humus, Suriye, Suriye'nin merkezinde bulunan en büyük üçüncü şehri.
  • Humus İlçesi, Humus şehrinin bulunduğu ve başkenti olduğu Suriye ilçesi.
  • Humus İli, Humus şehrinin bulunduğu ve başkenti olduğu Suriye ili.

Coğrafi

  • Humus Gölü, başta Kattina Gölü olmak üzere benzer isimlere de sahip olan, Humus Gölü Barajı'nın oluşturduğu yapay baraj gölü.
  • Humus Gölü Barajı, üstte anlatılan yapay baraj gölünü oluşturan Antik Roma Dönemi yapımı ve hala faaliyetteki baraj.

Tarihi

  • Humus Sancağı, büyük bir dönem boyunca Trablusşam Eyaleti'ne bağlı kalmış, Osmanlı sancağı.

Tarım ve Toprak

  • Humus (tarım), bitki artıkları sayesinde oluşan, koyu renkli organik madde.
  • Humuslu toprak, Torf anlamına da gelen, dönüşümlü organik toprak türü.

Kültür

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Asi Nehri</span> Nehir

Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır. 52 km'si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Humus, Suriye</span> Humus ili, Suriyede şehir

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

Rakka aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Humus (il)</span> Suriyenin ili

Humus, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Humus Şehri'dir. 2009 sayımlarına göre nüfusu 1.724.000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre 1.762.500 kişi civarındadır. Yüzölçümü ise bazı kaynaklarda 40.940 km² ve bazı kaynaklarda 42.223 km² olarak verilmektedir. Suriye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ilidir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 41,74, milkareye 108,1 kişi yapar.

<span class="mw-page-title-main">Haseke (il)</span> Suriye ili

Haseke, Türkçe: Hasiçi, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti Haseke'dir, nüfus ve gelişmişlik bakımından en büyük şehri ise Kamışlı'dır. 2009 Suriye nüfus sayımlarına göre nüfusu 1,443,000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre nüfusu 1,272,702 kişi civarındadır ve büyük bir düşüş yaşamıştır. Yüzölçümü ise 23,000 km² ve 8,9 milkaredir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 64,17, milkareye 166,2 kişi yapar.

es-Senemeyn ilçesi, Al-Sanamayn İlçesi ya da As-Sanamayn İlçesi, Suriye'nin, Dera İli'ne bağlı, 3 ilçeden (mıntıka) birisidir. 2004 Suriye Nüfus sayımlarına göre ilçenin nüfusu, 167,993'tür. İlçe'nin başkenti, ilçenin en büyük ve Dera İli'nin dokuzuncu en büyük şehri olan es-Senemeyn'dır. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 3 nahiyeye ayrılmıştır.

İzra İlçesi, Suriye'nin, Dera İli'ne bağlı, 3 ilçeden (mıntıka) birisidir. 2004 Suriye Nüfus sayımlarına göre ilçenin nüfusu, 246,804'tür. İlçe'nin başkenti, ilçenin en büyük ve Dera İli'nin on birinci en büyük şehri olan İzra'dır. İlçe, ismini bu kentten almıştır. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 6 nahiyeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Humus (ilçe)</span>

Humus İlçesi, Suriye'nin, Humus İli'ne bağlı, 6 ilçeden (mıntıka) birisidir. İlçenin başkenti, aynı zamanda ilin de başkenti olan Humus şehridir. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 12 nahiyeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Er-Resten (ilçe)</span>

Er-Resten İlçesi, Al Rastan İlçesi ya da Ar-Rastan İlçesi, Suriye'nin, Humus iline bağlı, 6 ilçeden (mıntıka) birisidir. İlçenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan er-Resten şehridir. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 2 nahiyeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam (eyalet)</span> Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bir eyalet

Trablusşam Eyaleti veya Trablusşam Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet. 1516'daki Mercidabık Muharebesi'nde Suriye ve civar bölgenin kazanılmasının ardından, 1517 yılında eyalet olan Şam Eyaleti'nin ve 1534'te eyalet yapılan Halep Eyaleti'nin içerdiği topraklar idari bakımdan düzenlenerek, 1579 yılında eyalet olmuştur.

Humus Sancağı veya Hıms Sancağı, ilk başta, 1516'daki, Mercidabık Muharebesi sonucu Suriye ve civarındaki toprakların Memlükler'den alınmasıyla beraber 1517'de kurulan Şam Eyaleti'nin bir sancağı olmuştur. Daha sonra, 1522'de, ayrı sancaklar olan, Hama ve Humus sancakları birbirine bağlanarak Hama ve Humus Sancağı kurulmuştur. 1550lere kadar böyle devam eden sistem, o yıllarda ayrılarak, Hama sancağı Şam Eyaleti'nde kalmış, Humus Sancağı ise, yeni kurulan, Halep Eyaleti'ne bağlanmıştır. 1565'te tekrar Şam Eyaleti'ne bağlanan Humus Sancağı, 14 yıl sonra, nihayet, yeni teşkil edilen Trablusşam Eyaleti'ne bağlanmış ve Osmanlı Eyalet Dönemi'nin sonuna kadar, Trablusşam Eyaleti'ne bağlı 5 sancaktan birisi olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Humus Gölü</span>

Humus Gölü, diğer adıyla Kattina Gölü veya Kattine Gölü, zaman zaman Hattina Gölü ya da Hattine Gölü olarak da kullanılır. Suriye'nin en büyük şehirlerinden Humus'un, 15 kilometre kadar güneybatısında yer alan ve üzerinde Suriye'nin en büyük barajlarından, Roma İmparatorluğu Dönemi'nden kalma, Humus Gölü Barajı bulunan, baraj gölü şeklinde, yapay göldür. Asi Nehri ile beslenir ve büyük balık popülasyonu ve çeşitliliğiyle ünlüdür. Havza ülkesi ise sadece Suriye'nin, Humus İli'nin batısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Humus Gölü Barajı</span>

Humus Gölü Barajı, Antik Roma Dönemi'nde, Romalılar tarafından, MÖ 284 kadar eski bir tarihte, Humus, Suriye yakınlarında kurulmuş ve bugüne kadar gelip, geliştirilerek hala kullanımda olan bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr (ilçe)</span> Suriye, Humusta bölge

El Kuseyr İlçesi, ya da El Kuseyir İlçesi, Suriye'nin, Humus İli'ne bağlı, 6 ilçeden (mıntıka) birisidir. İlçenin başkenti ve en büyük şehri El Kuseyr'dir. İlçe, çoğu diğer ilçenin aksine, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, sadece bir nahiyeye ayrılmıştır. O da başkentin oluşturduğu, El Kuseyr'in nahiyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Feyruze</span>

Feyruze Humus İlçesi'ne bağlı bir Suriye köyüdür. Şu anda bölgedeki kentsel gelişim sebebiyle, aynı, hemen 2,6 km kuzeyinde bulunan Zeydel kasabası gibi, zaman zaman, Suriye'nin en büyük şehirlerinden, Humus'un bir banliyösü olarak da kabul edilir ve tanımlanır. Humus şehir merkezinin 4,8 km, çıkışının ise hemen, 2,5 km güneydoğusunda bulunan ve Suriye'nin, Humus İli'nin, Humus İlçesi'ne bağlı 12 nahiyeden, ilin başkenti Humus Şehri'nin oluşturduğu, Humus Nahiyesi'ne bağlı köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şin, Suriye</span> Humus, Suriyede bir kasaba

Şin, ya da diğer adıyla Shin, Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Humus İlçesi'ne bağlı, Şin Şehri'nin kendi oluşturduğu, Şin Nahiyesi'ne (Bucağı) bağlı ve bu nahiyenin hem başkenti, hem en büyük yerleşim yeri olan bir kasabadır. Şin, ilin ve ilçenin başkenti olan Humus Şehri'nin 27,5 kilometre batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mermerita</span> Suriye, Humusta bir köy

Mermerita, Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Talkala İlçesi'ne bağlı, El Nesire Şehri'nin kendi oluşturduğu, El Nesire Nahiyesi'ne (Bucağına) bağlı bir köydür. Mermerita, ilin başkenti olan Humus Şehri'nin 42,5 kilometre batısında yer alır.

Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.