İçeriğe atla

Humen Boğazı

Hǔmén
Boğaz üzerinden Humen Köprüsü'nün görünümü
China üzerinde Humen Boğazı
Humen Boğazı
Humen Boğazı
Asya üzerinde Humen Boğazı
Humen Boğazı
Humen Boğazı
Genel Bilgiler
KonumGuangdong, Çin
Koordinatlar22°48′6.55″K 113°36′18.56″D / 22.8018194°K 113.6051556°D / 22.8018194; 113.6051556
TürBoğaz
Akarsu (gelen)İnci Nehri
Akarsu (giden)İnci Nehri
Wikimedia Commons
Harita

Humen, ayrıca Bocca Tigris veya Bogue, İnci Nehri Deltası'nda Shiziyang'ı kuzeyde ve Lingdingyang'ı güneyde Humen Kasabası yakınında ayıran Çin'in Guangdong Eyaletindeki dar bir boğaz'dır. Burası İnci Nehri'nin Güney Çin Denizi'ne döküldüğü yerdir. Humen Kasabası'ndaki Humen Limanını içerir.

Boğaz, Chuenpi (Basitleştirilmiş Çince: 穿鼻, p Chuanbi) ve Anunghoy (Basitleştirilmiş Çince: 阿娘鞋, p Aniangxie; doğu tarafında Basitleştirilmiş Çince: 威远, p Weiyuan) olarak da adlandırılan ve batı tarafında Taikoktow (大角头, p Dajiaotou) adalarından oluşur.[1]

1997'den beri boğaz Humen İnci Nehri Köprüsü tarafından geçilmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Bingham, J. Elliot (1843). Narrative of the Expedition to China from the Commencement of the War to Its Termination in 1842 (2nd ed.). Volume 2. London: Henry Colburn. p. 3.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nankin</span> çinin Jiangsu Eyaletinin başkenti, Çin Cumhuriyetinin ve Çinin Ming hanedanlığının eski başkenti

Nankin ya da Nanjing, Çin'in Jiangsu eyaletinin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Guangdong</span> Güney Çin denizi kıyısında bulunan, Çinin en kalabalık eyaleti.

Guangdong, Güney Çin'de, Güney Çin Denizi'nin kuzey kıyısında Çin'in 23 eyaletinden (sheng) biridir. Eyalet başkenti Guangzhou'dur. Toplam yaklaşık 179,800 km2 (69,421 sq mi), alanda 126,84 milyon nüfusuyla Guangdong, Çin'in en kalabalık eyaleti ve bölgeye göre 15'inci en büyük ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık üçüncü ülke alt bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Guangzhou</span> Stadt in Schina, Huuptstadt vun Guangdong

Guangzhou ya da Guanco, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı'na kadar dayanan 2,200 yıllık tarihi vardır; tarihi boyunca da Güney Çin'in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Günümüz Guangzhou şehri, Çin'in birinci kademe şehirlerinden biridir. Lingnan kültürünün doğduğu ve geliştiği yer olup Modern Çağ'da devrimlere patlak verildiği bir yer olmuştur ve günümüzde çağdaş Çin kültürünün önemli bir beşiğidir. Guangzhou belediye dairesi, 1921 yılında Çin anakarasındaki ilk belediye yönetimi olarak açıldı. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı verilerine göre Guangzhou şehrinin 10,641,400 kişilik nüfusu vardı. Komşu şehir Foshan ile beraber sayıldığında nüfus açısından Çin'in en büyük ikinci ve Dünya'nın en büyük 10. metropol alanını teşkil eder.

<span class="mw-page-title-main">Fujian</span>

Fujian'in büyük bir kısmı Çin Halk Cumhuriyeti tarafından idare edilmektedir. Ancak Kinmen ve Matsu olmak üzere iki takım ada Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) idaresi altındadır. Bu nedenle Çin Cumhuriyeti idari bölümlenmesinde de bir Fujian eyaleti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi</span>

Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin batısında, Kaşgar İli'inde bir "Tacik" özerk ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin dilleri</span> Doğu Asyada ki Sinitik diller

Çin dilleri ya da Çin dil ailesi, Çin'de yaşayan Hanların konuştuğu dillerin tümüne verilen addır. Çin-Tibet dil ailesine dahil kollardan birini oluşturmaktadır. Bu diller ayrıca Sinitik diller olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">İnci Nehri</span>

İnci Irmağı, İnci Nehri, Guangdong Nehri ya da eskiden Kanton Nehri Çince adıyla "Zhujiang" olarak da bilinen nehir aslında Güney Çin'deki geniş bir nehir sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Liao Nehri</span>

Liao Nehri Kuzeydoğu Çin'in baş nehridir (1.345 km). Liaoning ili ve Liaotung Yarımadası, isimlerini bu nehirden alır.

<span class="mw-page-title-main">Dongguan</span>

Dongguan, Çin'in güneyinde Guangdong eyaletinde bulunan il düzeyi şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Çangşa</span> Çinin Hunan bölgesinin başkenti

Çangşa Çin'in Hunan bölgesinin başkentidir. Yangtze Nehri'nin bir kolu olan Xiang Nehri'ni üzerinde yer almaktadır. Belediye hizmet alanı 11.819 km2 olan şehir 2010 Çin nüfus sayımına göre 7.044.118 kişi nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Üç Yıllık Büyük Çin Kıtlığı, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde 1959 ile 1961 arası, yaygın kıtlıkla karakterize edilen bir dönem. Çin Komünist Partisi tarafından Üç Yıllık Doğal Afet ya da Üç Yıllık Sıkıntı olarak anılır. Kuraklık, kötü hava ve Çin Komünist Partisi politikaları kıtlığın oluşmasında etkili oldu, ancak Büyük İleri Atılım nedeniyle bu katkıların göreceli ağırlıkları tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çin Kanalı</span>

Büyük Çin Kanalı, Çin'in doğusunda bulunan bir kanaldır. Büyük Çin Kanalı dünyanın en uzun kanalı olup ünlü bir turistik yerdir. Kanal Pekin'den başlayarak Tientsin,Hebei, Shandong, Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerini geçerek Hangzhou şehrine kadar uzanmaktadır ve Sarı Nehir ile Yangtze Nehri bağlantısını gerçekleştirmektedir. Kanalın en eski kısımları MÖ 5. yüzyıla kadar uzanır, ancak çeşitli bölümleri Sui Hanedanı zamanında tamamlanmıştır. 2014 yılında Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnci Nehri Deltası</span>

İnci Nehri Deltası, Çin'in güneydoğusunda İnci Nehri'nin Güney Çin Denizi'ne aktığı İnci Nehri ağını çevreleyen alçak bir bölgedir. Bölge, Guangdong eyaletinin ortası ile Hong Kong ve Makao'yu kapsamakta olup dünyanın en yoğun kentleşmiş bölgelerinden ve Çin'in en önemli ekonomik ve sanayi merkezlerinden biridir. Bölge Dünya Bankası Grubu verilerine göre yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kentsel alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jin Çincesi</span>

Jin, kuzey Çin'de aşağı yukarı 63 milyon insanın konuştuğu Çin dilidir. Dilin coğrafi dağılımı; aşağı Fen Nehri vadisi haricinde Şansi eyaletinin çoğunu, merkez İç Moğolistan'ın büyük bir alanı ve Hebei, Henan ile Şensi eyaletlerindeki bunlara bitişik alanları kapsar. Jin Çincesinin statüsü dilbilimcileri arasında tartışılmaktadır; bazıları Jin'i Mandarin'in bir dalı olarak, bazıları da bundan bağımsız bir Çince dalı olarak sınıflandırmayı tercih eder.

<span class="mw-page-title-main">Panyu Bölgesi</span>

Panyu, Punyu ve Pwan-yu olarak da yazılır. Çin'in Guangdong Eyaleti’nin başkenti Guangzhou'nun 11 kentsel bölgesinin vilayet düzeyi şehirlerindendir. 2000 yılında modern Guangzhou'ya dahil edilmeden önce il düzeyindeydi. Mevcut bölgenin alanı yaklaşık 530 km²‘dir.

<span class="mw-page-title-main">Tianhe Bölgesi</span>

Tianhe Bölgesi Guangdong eyaletinin başkenti Guangzhou'nun on bir bölgesinden biridir. Çincede Tianhe tam anlamıyla "göklerdeki nehir" anlamındadır ve bu aynı zamanda Samanyolu'nun Çincesidir. Batıda Yuexiu Bölgesi, kuzeyde Baiyun Bölgesi ve doğuda Huangpu Bölgesi ile sınırlıdır. Haizhu Bölgesi İnci Nehri ile ayrılmış olsa da güneyindedir. Tianhe, 1980'lerde şehrin boyutunu genişlettiği için bölge oldu. O zamanlar, Dongshan Bölgesi'nin doğusundaydı ve banliyö ve hatta kırsal bir atmosfere sahipti. Şehirdeki kolej ve üniversitelerin çoğu ilçede bulunuyordu. Ancak Tianhe Bölgesi 1991'den bu yana kentleşme nedeniyle ekilebilir arazide yılda ortalama 1.000 mu oranında keskin bir düşüş gördü. Tianhe, o zamandan beri Guangzhou'nun en çok arzu edilen bölgelerinden biri oldu. Tianhe Bölgesindeki Guangzhou'nun sembolik simgeleri şunlardır: Citic Plaza, Guangzhou Uluslararası Finans Merkezi, Guangzhou Opera Binası ve Guangdong Müzesi. Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Oyunları'nın 6. ve 9.'su ile 2010 Asya Oyunları da Guangzhou'nun Tianhe Bölgesi'nde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pazhou</span>

Pazhou, Çin'in eyalet'lerinden Guangdong'un Guangzhou'şehrinin güneydoğusundaki Haizhu'nun bir altbölge'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Haizhu Köprüsü</span>

Haizhu Köprüsü, Çin, Guangzhou'daki İnci Nehri üzerinde demir bir köprüdür.