İçeriğe atla

Humboldt pengueni

Humboldt pengueni
Korunma durumu

Hassas (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Sphenisciformes
Familya:Spheniscidae
Cins:Spheniscus
Tür: S. humboldti
İkili adlandırma
Spheniscus humboldti
Meyen, 1834
Dağılımı
Spheniscus humboldti

Humboldt pengueni (Spheniscus humboldti), penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Adını, bu hayvanları tarif eden ilk batılı gözlemci Alexander von Humboldt'dan alır. Bu penguenler küçük koloniler halinde, Güney Amerika'nın batı sahillerinde, Humboldt Akıntısı'nın soğuk bölgelerinde yaşarlar.

Görünüm özellikleri

Yetişkin humboldt penguenleri yaklaşık 60 santimetre boya erişirler. Penguenin gövdesinin üst kısmı siyahımsı gri olup düzensiz gri beneklerin olduğu alt kısmı beyazdır. Göğsünde bulunan nal şeklinde bir bant ve başından geçen beyaz bir şerit, karakteristik özelliğidir.

Beslenme ve davranış

Humboldt penguenleri genelde gruplar halinde hamsi ve sardalya sürülerini avlarlar. Ağırlık olarak sığ sularda yaşar ve yer altına, mağaralara veya kayalar arasındaki yarıklara yuva kurarlar.

Diğer

Yüzen bir Humboldt pengueni

Humboldt penguenleri tehdit altındaki kuş türlerinden sayılırlar. Yaşam alanlarındaki aşırı boyutta balıkçılık ve insanlar tarafından avlanmaları, sayılarının belirgin bir şekilde gerilemesine yol açmıştır. Sık görülen bir durum da, penguenlerin balıkçı ağlarına yakalanarak boğulmalarıdır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Humboldt pengueni ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Humboldt pengueni ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Penguen</span> uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları

Penguen, Sphenisciformes takımında Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, yüzebilen, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşudur. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları'nın kıyılarında yaşarlar; ancak Kuzey Kutbu da dâhil olmak üzere Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Büyüklük bakımından 30–105 cm arasında değişik 18 kadar türü bilinmektedir. Hemen hemen tüm penguen türleri Güney Yarımküre'ye özgü olsa da, sadece Antarktika gibi soğuk iklimlerde bulunmazlar. Aslında, o kadar uzak Güney'de sadece birkaç penguen türü yaşamaktadır. 18 türden 5'inin Antarktika'da, 4'ünün alt-Antarktika adalarında yaşadığı ve bu türlerden sadece 4'ünün soğuk iklimde, 14'ünün ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları belirtilmektedir. Ilıman bölgede birkaç tür bulunur, ancak bir tür, Galapagos pengueni Ekvator yakınlarında yaşar. Penguenlerin en irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince ve pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Macellan pengueni</span>

Macellan pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Macellan pengueni adını Portekiz'li denizci onuruna Ferdinand Magellan'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Kral penguen</span> penguen türü

Kral penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının ikinci en büyük türü. İmparator penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsindendir.

<span class="mw-page-title-main">Pygoscelis adeliae</span>

Adelie pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasından Antarktik, subantarktik kökenli bir penguen türü. Boyu 45–70 cm aralığında, ağırlığı yaklaşık 5 kilogram dır. İmparator pengueninin yanında Antarktika kıtasının ana bölümünde görülen tek penguen türüdür. Tür adını, Fransız kutup araştırmacısı Ju les Dumont d'Urville'in karısı Adelie 'den alır

Humboldt ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Haliç yunusu</span>

Haliç yunusu ya da Tucuxi Amazon havzasındaki nehirlerde ve Güney Amerika'nın kuzey ve doğu kıyılarında denizlerde bulunan bir yunus türüdür. "Tucuxi" adı Tupi dilindeki tuchuchi-ana sözcüğünden türetilmiştir ve türün genel adı olarak kullanılmaktadır. Amazon nehir yunusu gibi gerçek nehir yunusları ile benzer coğrafi bölgelerde bulunmasına rağmen haliç yunusu genetik olarak nehir yunuslarına benzememektedir ve deniz yunusları (Delphinidae) familyasında yer almaktadır. Fiziksel olarak, özellikle de denizde bulunan tipi afalinaya benzer. Ancak yeteri kadar yakın olmadığı için kendi cinsi Sotalia altında sınıflanmıştır. Ayrıca gri yunus, gri nehir yunusu, Guyana nehir yunusu, Amerika ırmak yunusu, Sotali, Bufeo negro ve Bufo negro adları da verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şili yunusu</span>

Şili yunusu, Cephalorhynchus cinsinde bulunan dört yunus türünden biridir. Yunus yalnızca Şili sahillerinde ve Arjantin'in güney ucunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz başlı yunus</span>

Beyaz başlı yunus, Cephalorhynchus cinsinde bulunan dört tür arasında en çok bilinen yunus türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kum tilkisi</span>

Kum tilkisi, Rüpell tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından, Kuzey Afrika'nın ve orta doğu'nun kurak bölgelerinde yaşayan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kukumav</span> kuş türü

Kukumav, baykuşgiller (Strigidae) familyasından küçük bir baykuş türü.

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pars foku</span>

Pars foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Hydrurga cinsinde sınıflandırılan, Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türü. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Büyük penguenler</span>

Büyük penguenler (Aptenodytes), penguengiller (Spheniscidae) familyasından bir kuş cinsi. Bilimsel adı olan Aptenodytes Yunanca'dan türemiş olup, yaklaşık olarak „kanatsız dalgıç“ anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Boz fok</span>

Boz fok, fokgiller (Phocidae) familyasının monotipik Halichoerus cinsine mensub, Kuzey Atlas Okyanusu kıyılarında yayılmış bir fok türü.

<span class="mw-page-title-main">Abdim leyleği</span> Kuş cinsi

Abdim leyleği veya diğer adıyla Beyaz karınlı leylek, gri bacaklı siyah bir leylek türü.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli sumru</span>

Tepeli sumru, sumrugiller (Sternidae) familyasından bir kuş türü.

<i>Arctocephalus pusillus</i>

Arctocephalus pusillus bir fok türüdür.

<i>Nesolagus netscheri</i>

Nesolagus netscheri Nesolagus cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Sırtında ve yüzünde gri ve kavherengi çizgiler vardır. Arka kısmı kızıl kahverengidir ve alt kısımları beyazdır. Bu renkleri ona kamuflajında yardımcı olur. Doğada kısa boylu bitkilerle beslenirler. Sumatra adasının güneyindeki dağlık ormanlarda yaşarlar. 600 ile 1400 metre arasındaki bölgelerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika pengueni</span> kuş türü

Afrika pengueni, penguengiller (Spheniscidae) familyasında, yalnızca Afrika'nın güney sularında yaşayan bir penguen türüdür. Eşek anırmasına benzer bir ses çıkarır Yaşayan tüm penguenler gibi uçamaz ancak gövdesi suda yüzmek için evrimleşmiştir. Erişkinler ortalama 2,2 ila 3,5 kg ağırlığında ve 60 ila 70 cm. boyundadır. Gözlerinin üzerinde ayırt edici pembe deri vardır ve yüzü siyahtır. Gövdesinin üst kısmındaki siyah alt kısmı ise siyah benekli beyazdır ve siyah bir bant göze çarpar. Göz üzerindeki pembe deri bez sıcaklık değişiklikleri ile başa çıkmasına yardımcı olur. Hava sıcaklığı arttığında bu bezlere daha fazla kan gider ve etraftaki hava yardımıyla soğur. Bu sırada pembe deri koyulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük penguen</span>

Küçük penguen penguenlerin en küçük türüdür. Ortalama 33 santimetre (13 in) yüksekliğinde ve 43 santimetre (17 in) uzunluğundadır, ancak boyutlar alt türlere göre değişir. Güney Avustralya ve Yeni Zelanda kıyılarında bulunur. Avustralya'da, küçük boyutları nedeniyle genellikle peri penguenleri olarak adlandırılırlar. Yeni Zelanda'da arduvaz mavisi tüyleri nedeniyle daha çok küçük mavi penguenler veya mavi penguenler olarak bilinirler; aynı zamanda Māorice adlarıyla da bilinirler: kororā.