İçeriğe atla

Humberto Delgado Havalimanı

Koordinatlar: 38°46′27″K 9°08′03″B / 38.77417°K 9.13417°B / 38.77417; -9.13417
Humberto Delgado Havaalanı
Aeroporto Humberto Delgado
IATA: LIS - ICAO: LPPT
Özet
Havalimanı tipiSivil
SahibiVinci
İşleticiANA Aeroportos de Portugal
YerLizbon, Portekiz
Açılış15 Ekim 1942
Bağlantı merkezi (hub)TAP Air Portugal
Rakım (ODS)374 ft / 114 m
Koordinatlar38°46′27″K 9°08′03″B / 38.77417°K 9.13417°B / 38.77417; -9.13417
Web sitesilisbonairport.pt
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
12,156 3,705 Asfalt

Humberto Delgado Havalimanı (Portekizce: Aeroporto Humberto Delgado; IATA: LIS, ICAO: LPPT), bilinen adıyla Lizbon Havalimanı ve eski adıyla Portela Havalimanı, Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını Portekizli General Humberto Delgado'dan alır.

15 Ekim 1942'de 4 adet 1.000 m.'lik pist ile açılmış ve kısa süre sonra genişletilmiştir. Portekiz'in uluslararası yolcu taşımacılığındaki ana kapılardan biridir. Güney Avrupa'daki en geniş havaalanlarından biridir. Boeing 747 gibi büyük boyutlu uçakların inmesine imkân verebilecek bir pisti vardır.

Kazalar ve olaylar

  • 1 Şubat 1947'de, Air France'ın Douglas C-47 tipi uçağı Sintra Dağları'na çarptı. Uçaktaki on altı yolcundan on beşi öldü.[1]
  • 12 Nisan 1959'da, Portekiz Hava Kuvvetleri'nin Douglas C-47 tipi uçağı kalkıştan sonra Tagus Nehri'ne düştü. Uçaktaki on bir kişiden kurtulan olmadı.[2]
  • 4 Aralık 1980'de, Portekiz Başbakanı Francisco de Sá Carneiro ve diğer hükûmet yetkililerini taşıyan Cessna 421 tipi uçak kalkıştan sonra Camarate'deki binalara çarptı. Uçaktaki herkes öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ Accident description Air France Douglas C-47 6 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Aviation Safety Network
  2. ^ Accident description Portuguese Air Force Douglas C-47 12 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Aviation Safety Network
  3. ^ Ferreira, Hugo Gil.; Marshall, Michael W. (1986). Portugals revolution: ten years on. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521322049. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Brest Bretagne Havalimanı</span>

Brest Bretagne Havalimanı Fransa'nın Finistère İli'nin Guipavas Komünü'nün Brest kentinde yer almaktadır.

İglulik Havaalanı İglulik, Nunavut, Kanada'da yer alan ve Nunavut hükûmeti tarafından işletilen havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Faciası</span> Uçuş çarpışma

Ulus faciası ya da Middle East Airlines'in 265 sefer sayılı uçuşu, 1 Şubat 1963 tarihinde Lübnan Havayolu Şirketi Middle East Airlines-Air Liban'a ait Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini yapmakta olan Vickers Viscount 745 D tipi yolcu uçağının Esenboğa Havaalanı'na inişe hazırlanırken Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Douglas C-47 tipi nakliye uçağıyla çarpışması sonucu, her iki uçağın da Ulus semtinde bulunan meskun mahaller üzerindeki farklı noktalara düşmesiyle sonuçlanan havacılık kazasıdır. Kazada yolcu uçağında bulunan 11 yolcu ve 3 mürettebat, askeri uçakta bulunan 3 Türk askerî personeli ve uçakların düştükleri yerlerde bulunan 87 kişi ile beraber toplam 104 kişi ölmüştür. Kazanın Ramazan ayında Ankara'nın önemli ticari ve yaşam merkezlerinden Ulus semtinde meydana gelmesi can kaybının artmasına neden olmuştur. Enkaz altından cansız çıkarılanların ve daha sonra hayatını kaybeden ağır yaralı kazazedelerin can kayıpları da eklendiğinde ölü sayısı kazadan sonraki günlerde giderek artmıştır. Bazı internet kaynaklarında kazada ölenlerin sayısı 120 olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Air Inter'in 148 sefer sayılı uçuşu</span>

Air Inter'in 148 sefer sayılı uçuşu, Air France'ın bir alt kolu olarak ülke içinde uçuşlar yapan Air Inter firmasının 20 Ocak 1992 tarihinde Lyon-Saint-Exupéry Havalimanı'ndan Strazburg Havalimanı'na gerçekleştirdiği iç hat uçuşunda, Airbus A320 tipi uçağın iniş esnasında düşmesi sonucunda 5'i mürettebat olmak üzere 87 kişinin ölümü ve 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan hava yolu kazası.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 835 sefer sayılı uçuşu</span> Uçak Kazası

Türk Hava Yolları'nın 835 sefer sayılı uçuşu, 23 Eylül 1961 tarihinde Lefkoşa Uluslararası Havalimanı (NIC) Ankara (ESB/LTAC) uçuşunu yapan Fokker F27 Friendship 100 tipi TC-TAY kuyruk numaralı Türk Hava Yolları'nın uçağı Karanlıktepe, Ankara'da düşmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hartum Uluslararası Havalimanı</span> Hartum, Sudana hizmet eden uluslararası havaalanı

Hartum Uluslararası Havalimanı, Sudan'ın başkenti Hartum'da hizmet veren havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Uluslararası Havalimanı</span>

Kuveyt Uluslararası Havalimanı Fervaniye, Kuveyt'te, Kuveyt şehrine 15,5 kilometre (9,6 mi) uzaklıkta bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kuveyt şehrinin güneyinde 377 kilometrekare (146 sq mi) genişliğinde bir alandadır. Kuwait Airways ve Jazeera Airways için ana merkez olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Hava Üssü</span> Eskişehirde askerî bir havalimanı

Eskişehir Hava Üssü, Eskişehir ilinde bulunan askerî bir havalimanıdır.

Silk Way Airlines; Bakü, Azerbaycan merkezli özel bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu bağlantı merkezi Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'dır. Avrupa ve Asya ile Amerika Birleşik Devletleri ve Afrika'yı birbirine bağlayan kargo hizmetlerinin yanı sıra hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik hizmetler de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu</span>

Aeroflot'un 13 sefer sayılı uçuşu; 1973'te Fort-Şevçenko, Kazakistan SSC'ye gitmek için Bakü, Azerbaycan SSC'den kalkan ve kalkıştan kısa süre sonra düşerek uçaktaki 64 kişinin ölmesiyle sonuçlanan bir Sovyet iç hat uçuşudur. Antonov An-24 kalkışta bir motor arızası geçirmiş ve düşük irtifada havalimanına dönmeye çalışırken bir petrol kulesi kablosuna çarpmıştır. O zamana dek olan ikinci en büyük An-24, bugüne kadar Azerbaycan havacılık tarihinin en büyük havacılık kazasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahamasair</span>

Bahamasair Holdings Limited, Nassau merkezli bir havayolu şirketidir. Bahamasair, Bahamalar'ın bayrak taşıyıcı havayoludur ve Lynden Pindling Uluslararası Havalimanı (NAS) üssünden Karayipler ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 32 bölgesel varış noktasına tarifeli hizmetler sunmaktadır.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı</span> Britanya Virjin Adalarında bulunan havalimanı

Terrance B. Lettsome Uluslararası Havalimanı veya eski adıyla Beef Adası Havalimanı, Karayipler'de bir Britanya Denizaşırı Toprakları'ndan biri konumunda olan Britanya Virjin Adaları'nda hizmet veren ana havalimanıdır. Havaalanı, Britanya Virjin Adaları içindeki hemen hemen tüm adalara açılan kapı görevi görür. Havaalanı aynı zamanda yakınlardaki ABD Virjin Adaları'na giden yolcular için de bir kapıdır. Havaalanı, Tortola Adası'nın açıklarındaki küçük bir ada olan ve Tortola Adası'na Kraliçe II. Elizabeth Köprüsü ile bağlanan Beef Adası'nda yer almaktadır. Birçok yolcu, diğer küçük Britanya Virjin Adaları'na feribotla gitmek için Beef Adası'na uçar.

<span class="mw-page-title-main">1970 Aeroflot Antonov An-10 kazası</span> Uçak kazası

15 Mayıs 1970'te Aeroflot tarafından işletilen bir Antonov An-10 uçağı, Kişinev Havalimanı'ndan bir eğitim uçuşu gerçekleştirmek için kalktı. İlk tırmanış esnasında düştü. Uçakta bulunan 11 kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Pisa Uluslararası Havalimanı</span> İtalyanın Pisa şehrine hizmet veren havalimanıdır

Pisa Uluslararası Havalimanı, Galileo Galilei Havalimanı olarak da adlandırılır. İtalya'nın Pisa şehrinde bulunan bir havalimanıdır. Yolcu sayısı bakımından Toskana'nın ana, İtalya'nın ise 10. havalimanıdır. Adını ünlü bilim adamı ve Pisa'nın yerlisi Galileo Galilei'den almıştır. Havalimanı ilk olarak 1930'larda ve 1940'larda ordu için geliştirildi. Havalimanı 2017 yılında 5.233.118 yolcu tarafından kullanılmıştır. Ryanair'in odak şehri olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">1975'te havacılık</span>

Bu, 1975'teki havacılıkla ilgili olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Recife Hava Üssü</span> Brezilya’nın Recife şehrinde bulunan askeri hava üssü.

Recife Hava Üssü ya da Recife Askeri Havaalanı Brezilya'nın Recife kentinde bulunan Brezilya Hava Kuvvetleri'ne ait hava üssü.

<span class="mw-page-title-main">Salvador Hava Üssü</span> Brezilya’nın Salvador da Bahia şehrinde bulunan askeri hava üssü.

Salvador Hava Üssü ya da Salvador Askeri Havaalanı , Brezilya'nın Salvador da Bahia şehrinde bulunan Brezilya Hava Kuvvetleri’ne ait hava üssü.

<span class="mw-page-title-main">Basler BT-67</span>

Basler BT-67, Oshkosh, Wisconsin'deki Basler Turbo Conversions tarafından üretilen bir genel maksat uçağıdır. Yeniden üretilmiş ve modifiye edilmiş bir Douglas C-47'dir (DC-3); modifikasyonlar DC-3'ün hizmet ömrünü önemli ölçüde uzatmak için tasarlanmıştır.