İçeriğe atla

Hulusi Göksu

Hulusi Göksu

Hulusi Göksu (d. 1873, Ermenek) - (ö. 21 Mart 1946), Türk siyasetçidir.

Rüştiye ve Medrese mezunudur. Defter-i Hâkanî Başkâtipliği, Ermenek Belediye Reisliği, Konya Meclisi Umûmîye Azalığı, Serbest Ticaret, TBMM I. Dönem Konya Milletvekilliği (30 Nisan 1921 tarihinde Müstafi sayılmıştır) yapmıştır. Evli ve altı çocuk babasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Karamanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti yıkılmadan önce Nureddin Bey tarafından temelleri atılan ve Kerimüddin Karaman Bey tarafından kurulan Larende merkezli beyliktir. Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeyi beylik sınırları içerisinde konuşulacak dil ilan etmişti ancak zamanla beylikte Farsça resmî dil olmuştur. 13. yüzyılda Anadolu'daki en güçlü Türk beyliği kabul ediliyordu. Beylerinin Afşar boyuna veya Salur boyunun, Karamanlı oymağının, Begbölük uruğunun, Kallaklar tiresine bağlı olduğu belirtilmiştir. Beyliğin halk kitlesi ise çoğunlukla Salur ve Afşar boyuna bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenek</span> Karaman ilçesi

Ermenek, Karaman iline bağlı bir ilçedir. Kentin tarihteki adı Yunanca: Γερμανικόπολις Germenikopolis`tir. Kimi zamanlarda Ermenak olarak da anılan ilçe, Karamanoğulları Beyliği'ne başkentlik de yapmış olan ve nüfusunu Avşar Türkmenlerinin oluşturduğu önemli bir yerleşim iken, bu beyliğin yıkılması ve ardından gelen Osmanlı dönemiyle birlikte, Adana Eyaleti'ne bağlı İçel Sancağı'nın "Paşa Hassı" olarak yönetilmiştir. 1845 Yılında Konya Vilayeti'ne bağlı sancak merkezi olmuş, 1910 yılında ilçe yapılmış, önce Konya'ya sonra Mersin'e bağlanmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile beraber yeniden Konya'ya bağlanmış, 1989'da Karaman'ın il olmasıyla Karaman'a bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karaman (eyalet)</span>

Karaman Eyaleti veya Karaman Beylerbeyliği, 1397-1402 ve 1470'te Konya merkez olmak üzere kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. Eyaletin merkezi 1522-1562 arası Kayseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göksu</span> Türkiyede akarsu

Göksu Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden akan ve Mersin ili Silifke ilçesi güneyinde Akdeniz'e dökülen bir nehirdir. Göksu Nehri'nin uzunluğu 260 km, havza alanı 10.000 km²'dir. Aşağı yukarı aynı uzunlukta iki kolu vardır: Kuzey kolu Gökçay, güney kolu ise Gökdere'dir, ikisinin kaynağı da Toros Dağları'ndaki Geyik Dağları'ndan çıkar. Geyik Dağları Antalya-Gündoğmuş ve Konya-Hadim arasındadır ve Alanya'nın 50 km kuzeyinde bulunur. Bu iki kol Karaman-Ermenek'i geçtikten sonra Mut'un güneyinde birleşerek Göksu adını alır ve daha sonra Silifke güneyinde Paradeniz adıyla bilinen deltada Akdeniz'e dökülür.

Fikret Ünlü,, Türk sosyal demokrat siyasetçi.

Vefa Tanır, Türk siyasetçi.

Mehmet Sadi Koçaş, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret Sılay</span>

Tevfik Fikret Sılay, Türk siyasetçidir.

Mehmet Nazif Ergin, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Nafiz Özalp</span>

Ahmet Nafiz Özalp,, Türk siyasetçidir.

Şefik Refik Soyer, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Avni Doğan</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Mehmet Avni Doğan, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

Sami Soylu,, Türk hukukçudur.

Konya milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1. döneminden beri Konya şehrini temsil eden milletvekilleri ve senatörlerin listesidir.

1931 Türkiye genel seçimleri Konya İli sonuçları;

Kadir Demir,, Türk siyasetçi.

Abdi Çilingir,, Türk siyasetçi.

Hüseyin Sıtkı Gür, Türk siyasetçidir.

İçil eski bir sancak, il ve yöre adıdır. Günümüzde kullanılmamaktadır.